جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | وقف مسجد: سوال شصت و دو

پرسش :

‏ساختمان مسجد جامع اصطهبانات که به صورت یک طبقه ساخته شده است‏‎ ‎‏احتیاج به گسترش و توسعه و تجدید بنا دارد. قبلاً لازم دانستیم برای تهیه نقشه از آن‏‎ ‎‏مقام محترم پاسخ سؤالات زیر را گرفته و بر اساس آن عمل نماییم.‏ 1. آیا در زیر زمین مسجد بعد از خاکبرداری می توان:‏ ‏‏الف: کتابخانه مسجد ساخت؟‏ ‏‏ب: دفتر امام جمعه، و دیگر اتاق های مسجد ساخت؟‏ ‏‏ج: سالن اجتماعات مسجد ساخت؟‏ ‏‏2. برای رفع کجی ساختمان مسجد و منظم ساختن بنای جدید بر اساس قبله‏‎ ‎‏اجازه می فرمایید بخش کمی از زمین مسجد را به فضای سبز یا مغازه یا اتاق تبلیغات‏‎ ‎‏مسجد اختصاص داد؟‏ ‏‏3. برای گرفتن روشنایی، می توان بخش کمی از زمین مسجد را به حیات خلوت‏‎ ‎‏اختصاص داد؟‏ ‏‏4. چند مغازه خریداری شده است که به زمین مسجد اضافه شود. آیا مستأجرین‏‎ ‎‏برای تخلیه مغازه ها حق مطالبه وجهی (بابت حق پیشه یا سرقفلی) دارند؟ با توجه به‏‎ ‎‏این که با مالک قبلی قراردادی در این خصوص نداشته اند. ‏ ‏‏5. در صورتی که باید وجهی از بابت (حق پیشه یا سرقفلی) به مستأجرین‏‎ ‎‏پرداخت نمود، اجازه می فرمایید آن وجه از کمک های نقدی مردم که برای تجدید‏ ‎‏بنای مسجد پرداخت می کنند، پرداخت شود و اسباب رضایت مستأجرین را به منظور‏‎ ‎‏تخلیه مغازه ها فراهم ساخت؟‏

پاسخ :
پاسخ سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، زیر زمین مسجد حکم مسجد را دارد.‏

پاسخ سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، تغییر قسمتی از مسجد به صورت دیگر جایز نیست.‏

پاسخ سوال 3:
‏‏بسمه تعالی، تبدیل زمین مسجد به حیاط خلوت جایز نیست.‏

پاسخ سوال 4:
‏‏بسمه تعالی، در فرض مسأله حق سرقفلی ندارند.‏

پاسخ سوال 5:
‏‏بسمه تعالی، از پولی که برای تجدید بنا جمع شده نمی شود در غیر آن‏‎ ‎‏صرف کرد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.