جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | وقف مسجد: سوال شصت و شش

پرسش :

استقبال عموم از مراسم مذهبی به ویژه نماز جمعه در‏‎ ‎‏سرتاسر ایران اسلامی بی سابقه است شهرستان استهبان بحمدالله‌ از این حیث مستثنا‏‎ ‎‏نیست. ‏مسجد جامع گنجایش جمعیت کنونی برای انجام مراسم دینی را ندارد و در اثر‏‎ ‎‏کمبود جا شرکت کنندگان در نماز جمعه و یا دیگر برنامه های اسلامی دچار مشکل‏‎ ‎‏بوده و این امر از شکوه مراسم دینی کاسته است، لذا از طرف اهالی شهر هیأتی از‏‎ ‎‏عدول مؤمنین جهت تجدید و توسعه بنای مسجد جامع انتخاب و مقداری زمین در‏‎ ‎‏همسایگی مسجد خریداری شده تا به آن اضافه گردد.‏ ‏‏اولاً: اجازه می فرمایید که ساختمان قدیمی تخریب و بر اساس رفع نیازهای حال و‏‎ ‎‏آینده تجدید بنا گردد؟‏ ‏‏ثانیاً: در اطراف دیوار مسجد چندین مغازه وجود دارد که وقف مسجد است و‏‎ ‎‏بخشی از مخارج مسجد از قبیل سوخت و تعمیرات از مال الاجاره آن مغازه ها تأمین‏‎ ‎‏می گردد، ولی وجود آن مغازه ها از نور کافی مسجد کاسته است اجازه می فرمایید که‏‎ ‎‏آن مغازه ها را به ساختمان اضافه نمود و از قسمت زمین خریداری شده همان تعداد‏‎ ‎‏مغازه را ساخته و بر مسجد وقف کرد؟‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، در فرض مسأله تجدید بنا مانع ندارد، ولی تغییر و تعویض‏‎ ‎‏مغازه های وقفی جایز نیست.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.