شنبه، 25 بهمن 1399

احکام وقف | حبس مال: سوال چهار

پرسش :

شخصی ملکی را به منظور خانۀ عالم محل در اختیار‏‎ ‎‏عالمی گذاشت. و در این ملک ساختمانی برای سکونت این عالم بنا نموده و به آن‏‎ ‎‏شخص عالم اختیار داده هر طور صلاح می داند در بابت این ملک و خانه سرا، خودش‏‎ ‎‏انجام دهد و آن عالم پس از سکونت در این ساختمان برای کمبودهای این حیاط و‏‎ ‎‏ساختمان مقداری مخارج به عنوان سهم امام از اشخاص گرفته و خرج کرده است.‏‎ ‎‏پس از مدتی آن عالم فوت نموده و از آن عالم، پس از فوت، نه وصیت نامه و نه وقف‏‎ ‎‏نامه که بابت این ساختمان باشد، در دست نیست که آیا آن عالم این ملک مذکور را‏‎ ‎‏وقف کرده است یا خیر؟ و از خودش اولادی نه ذکور و نه اناث نداشته است، تکلیف‏‎ ‎‏این خانه سرا چیست؟ مستدعی است جواب را ذیلاً مرقوم فرمایید که مورد حاجت‏‎ ‎‏است. ‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، چنانچه زمین و ساختمان را، شخص مذکور به عالم تملیک‏‎ ‎‏نکرده، در ملک صاحب اولی باقی است و بعد از فوت عالم، باید از خود‏‎ ‎‏مالک و یا ورثه او کسب تکلیف نمود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.