يکشنبه، 3 اسفند 1399

حکم خروج اختیاری اعتکاف

پرسش :

آیا معتکف می‌تواند به هنگام نیت اعتکاف، شرط کند که هر زمان خواست (هر چند بدون عذر)، از اعتکاف خارج شود؟

پاسخ :
امام: می‌تواند شرط کند که اگر عذر عرفی یا شرعی برایش پیدا شد، بتواند از اعتکاف خارج شود؛ ولی بدون عذر جایز نیست.(۱)

آیات عظام بهجت، صافی، فاضل و نوری: آری، چنین شرطی جایز است و اگر شرط کرد - هر زمان که خواست - می‌تواند از اعتکاف خارج شود.(۲)

آیات عظام سیستانی، مکارم و وحید: می‌تواند شرط کند که اگر عذر عرفی یا شرعی برایش پیدا شد، بتواند از اعتکاف را خارج شود؛ ولی بدون عذر بنابر احتیاط واجب، جایز نیست.(۳)

پی‌نوشت‌ها:
۱. امام، تعلیقات علی العروة، الاعتکاف، م ۴۰.
۲. نوری، فاضل، تعلیقات علی العروة، الاعتکاف، م ۴۰ ؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج ۱، م ۱۲۰۷ ؛ تبریزی، منهاج الصالحین، الاعتکاف، م ۱۰۷۴؛ صافی، هدایةالعباد، ج ۱، م ۱۴۱۶.
۳. سیستانی وحید، منهاج الصالحین، الاعتکاف، م ۱۰۷۴.