دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف | موارد مصرف وقف: سوال چهل و سه

پرسش :

آقای سید ابوالقاسم طی وقف نامۀ شماره 13728 و‏‎ ‎‏13729 ـ که فتوکپی آن ها به پیوست تقدیم می گردد ـ منافع زمین مزبور را وقف خیریۀ‏‎ ‎‏فرح پهلوی سابق نموده است، و واقف نیز حق تولیت را برای خود مادام که در قید‏‎ ‎‏حیات باشد، محفوظ، و هم اکنون در سبزوار نیز در قید حیات است. لذا: ‏ ‏‏1. با توجه به تشکیل سازمان بهزیستی ـ که قانون آن در تاریخ 24 / 3 / 1359 به‏‎ ‎‏تصویب شورای محترم انقلاب جمهوری اسلامی ایران رسیده ـ یکی از سازمان هایی‏‎ ‎‏که وابسته به این سازمان گردیده، خیریۀ یاد شدۀ بالا می باشد و در حال حاضر این‏‎ ‎‏سازمان، برنامه های مزبور را با توجه به جهات شرعی، به نحو احسن و اکمل انجام‏ ‏می دهد. لذا از محضر امام امت، درخواست می شود که آیا اجازه داده می شود که برابر‏‎ ‎‏وقف نامه، منافع حاصله از املاک مزبور، جهت مخارج فرزندان خانواده های‏‎ ‎‏بی سرپرست ـ که هم اکنون نیز تحت حمایت مادی و معنوی این سازمان است ـ قرار‏‎ ‎‏گیرد. یادآوری می گردد که جمعیت خیریه مزبور، برنامه های فوق را در قبل انجام‏‎ ‎‏می داده است. ‏ ‏‏2. آیا واقف که هم اکنون تولیت ملک مزبور را در اختیار دارد، شرعاً مجاز است که‏‎ ‎‏عواید حاصله از ملک مزبور را، به غیر از مورد یادشده (خیریه یادشده در وقف نامه)‏‎ ‎‏که برنامۀ آن را بهزیستی انجام می دهد، مصرف نماید؟‏

پاسخ :
پاسخ سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، صرف عواید وقف در جهت ذکرشده، با مراعات مقررات‏‎ ‎‏دولت اسلامی، اشکال ندارد.‏

پاسخ سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، طبق مقررات دولت اسلامی در فرض سؤال، عمل نمایید،‏‎ ‎‏مانع ندارد و عواید وقف باید در جهت وقف، صرف شود. ‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.