دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف | تولیت وقف: سوال چهل و دو

پرسش :

به استحضار می رساند که حمام بزرگی ساخته شده است در رستمکلا، به این شرح‏‎ ‎‏که: در گذشته در محل این حمام، یک حمام قدیمی بود به نام حمام حاج حسن در‏‎ ‎‏جنب تکیۀ حاج حسن، که اجارۀ آن به تکیۀ حاج حسن پرداخت می شد و جزو‏‎ ‎‏موقوفات تکیۀ حاج حسن بود. در دورۀ رژیم طاغوت، یک بودجۀ یک میلیون ریالی‏‎ ‎‏به وسیلۀ انجمن محل، در اختیار بازسازی این حمام قرار گرفت. حمام را تخریب ‏کردند و با این بودجه ساختمان حمام تا سقف ساخته شد و به واسطه عدم بودجه،‏‎ ‎‏ساختمان حمام ناتمام ماند. ‏ ‏‏بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی، چهار میلیون‏‎ ‎‏ریال بودجه از طرف جهاد سازندگی (دفتر عمران امام) در اختیار این حمام قرار‏‎ ‎‏گرفت و کسری بودجه برای تعمیرات هم از طرف دفتر عمران امام بهشهر تأمین شد. ‏ ‏‏سؤال ما این است که ادارۀ این حمام، با مشخصات فوق، باید زیر نظر هیأت امنای‏‎ ‎‏تکیۀ حاج حسن اداره شود و یا در اختیار شهرداری رستمکلا قرار گیرد؟ ‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، اختیار موقوفه با متولی شرعی است. اگر متولی خاص دارد،‏‎ ‎‏باید زیر نظر او با مراعات جهت و مصلحت وقف، اداره شود و اگر متولی‏‎ ‎‏خاص ندارد، باید زیر نظر حاکم شرع اداره شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.