چهارشنبه، 24 شهريور 1400

تنظیم قرارداد/ سند عادی و رسمی: سوال سه

پرسش :

اگر دو نفر در معامله ای ، به توافق برسند و مشتری مبلغی را به عنوان بیعانه به فروشنده بپردازد و برای آن، سند کتبی، تنظیم و در آن شرط کنند که اگر یکی از آنان از انجام معامله خودداری کند باید مبلغی به دیگری بپردازد، آیا این مدرک به تنهایی سند بیع محسوب می ‌شود؟ به این معنا که توافق و اراده دو طرف بر انجام بیع برای انعقاد و تحقّق آثار آن کافی باشد تا اینکه اگر یکی از آنان از قطعی‌کردن معامله خودداری کند، طرف دیگر حق داشته باشد او را ملزم به پرداخت مبلغ (عمل به شرط) کند؟

پاسخ :
مجرّد قصد بیع یا توافق بر آن و یا وعده انجام آن هرچند با نوشتن سند کتبی راجع به آن همراه باشد، بیع محسوب نمی شود و برای تحقّق آن هم کافی نیست و شرط هم تا در ضمن عقد و معامله نباشد و یا عقد مبتنی بر آن منعقد نشود، اثری ندارد؛ بنابراین تا بیع و نقل و انتقال بر وجه صحیح شرعی منعقد نشود، هیچ یک از دو طرف نسبت به طرف دیگر از جهت توافق و وعده انجام معامله حقّی پیدا نمی کنند.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)