چهارشنبه، 24 شهريور 1400

بیعانه در معامله/ سوال یک

پرسش :

آیا بیعانه‌گرفتن در خریدوفروش و اجاره جایز است؟ و آیا می‌توان شرط‌ کرد که اگر طرف مقابل معامله یا اجاره را انجام ندهد، بیعانه پس داده نمی‌شود؟

پاسخ :
شرط مذکور شرط پرداخت مبلغی در صورت انصراف از انجام معامله است و این قبیل شروط، به مجرّد ذکر و ثبت آنها در ضمن تنظیم قرارداد بیع و امضای آن، تا زمانی که در ضمن عقد ذکر نشوند، اثری ندارند، ولی با ذکر در ضمن عقد یا انعقاد عقد مبتنی بر آن[1] صحیح بوده و وفا به آن هم واجب است.

پی نوشت:
[1]. معنای انعقاد عقد مبتنی بر بیعانه این است که مثلاً مالک بگوید: اگر بیعانه پرداخت نکنی و راضی نشوی که در صورت انصراف، بیعانه مال من شود، من این عقد بیع را انجام نخواهم داد.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)