چهارشنبه، 24 شهريور 1400

شرایط فروشنده و خریدار / ممنوع نبودن از تصرف: سوال نه

پرسش :

اگر مفلس بعد از اعلام ممنوعیت حاکم شرع، اموالی را از طریق ارث و ... به دست آورد، آیا جایز است در آن ها تصرفاتی مانند بیع و اجاره انجام دهد؟

پاسخ :
تصرف مفلّس فقط در اموالی که موقع ممنوعیت از تصرف موجود بوده، ممنوع است و امّا اموالی که بعد از ممنوعیت از تصرف بدون اختیار او پیدا می شود؛ مانند ارث یا به اختیار او به وجود می آید؛ مانند قبول وصیت و هبه و مانند اینها، اگر حاکم شرع از تصرف در آنها هم محجورش[۱] کند، تصرف در آن ها هم جایز نیست و گرنه مسئله محل اشکال[۲] است.

پی‌نوشت‌ها:
۱. محجور، به کسی گفته می‌شود که به خاطر سفیه بودن یا ورشکستگی و... از تصرف در اموالش منع شده است.
[۲]. اصطلاح "محل اشکال است" نشان‌دهنده احتیاط واجب در مسئله است. در احتیاط واجب، مکلف باید یا به نظر مجتهد خودش، عمل و یا در آن مسئله به نظر مجتهد اعلم بعدی رجوع کند، به شرط آنکه مجتهد دوم درباره آن مسئله فتوا داده باشد.

​​​​​​​منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)