چهارشنبه، 24 شهريور 1400

احکام ساخت و خرید و فروش ملک / پیش فروش مِلک: سوال شانزده

پرسش :

شخصی به علت نیاز به پول برای تکمیل ساختمان، تعدادی از واحدهای ساختمان نیمه تمام خود را در قالب معامله پیش فروش، مثلاً متری سیصد هزار تومان می فروشد و در ضمن معامله شرط می کند که اگر در مدت مثلاً یک سال توان خرید همان واحدهای فروخته شده را داشته باشد، بتواند آنها را از مشتری ها بخرد[1]؛ البته با محاسبه ی سود پنج درصد بنا به آنچه در عرف بازار مرسوم است و در غیر این صورت، معامله به قوت خود باقی بماند؛ آیا این معامله و شرط ضمن آن صحیح است؟

پاسخ :
فروش به نحو مذکور با تعیین مشخصات دقیق واحدهای مورد فروش و شرط خرید از خریدار به مبلغ قراردادی در آینده اشکال شرعی ندارد، به شرط آنکه فروش و خرید جدّی باشد نه فرار از ربای قرضی که بخواهد پولی از خریدار اسمی بگیرد و بعداً همان پول را با سود برگرداند.

پی نوشت:
[1]. در حقیقت، فروشنده برای خودش در معامله حق خیار و حق فسخ معامله را قرار می دهد که در اصطلاح فقهی به این شرط «بیع خیاری یا خیار شرط» گفته می شود.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)