چهارشنبه، 24 شهريور 1400

احکام ساخت و خرید و فروش ملک / تسهیلات و وام های بانکی: سوال چهار

پرسش :

آیا دریافت وام فروش اقساطی مسکن، بعد از خرید خانه و برای پرداخت بدهی خانه ی خریداری شده، جایز است؟

پاسخ :
جایز نیست.[۱]

پی نوشت:
[۱]. چون اگر مشتری بعد از خرید خانه وام خرید مسکن بگیرد، در حقیقت مشتری می خواهد بدهی خود را پرداخت کند و هیچ معامله نقد و نسیه بین بانک و مشتری اتفاق نمی افتد؛ پس مقدار اضافی که مشتری می خواهد به بانک برگرداند، ربا و نزول خواهد بود؛ در نتیجه، جایز نخواهد بود. راهکار و روال قانونی و شرعی گرفتن وام مسکن این است که مشتری باید وام را قبل از خرید مسکن بگیرد؛ چون در حقیقت مشتری وکیل بانک برای خرید خانه می شود؛ مثلا بانک می خواهد وام ۵۰ میلیونی خرید مسکن بدهد و مشتری می خواهد خانه ۲۰۰ میلیونی بخرد؛ یعنی بعد از خرید خانه، به اندازه ۵۰ میلیون، سهم بانک است و ۱۵۰ میلیون خانه برای خود مشتری است.، بانک می گوید، من سهم خود را نسیه و اقساطی با بازپرداخت مثلا ۱۰ ساله به ۱۰۰ میلیون تومان می فروشم و مشتری هم می پذیرد؛ یعنی معامله نقد و نسیه اتفاق می افتد؛ پس، مقدار اضافی (۵۰میلیون) که مشتری در مدت ۱۰ سال به بانک می پردازد، از بابت سود پول نیست که ربا و نزول شود، بلکه از بابت بدهی مشتری است به بانک در قالب معامله نقد و نسیه، و این معامله هیچ اشکالی ندارد.

​​​​​​​منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)