چهارشنبه، 31 شهريور 1400

مقصود از عهد الهی در آیه 91 سوره نحل

پرسش :

منظور از «عهد الهی» در آیه 91 سوره «نحل» چیست؟

پاسخ :
خداوند در این آیه، خطاب به همه مسلمانان مى فرماید: (به پیمان الهى [هنگامى که پیمان بستید] وفا کنید، و سوگندهایتان را بعد از تأکید آن نشکنید)؛ «وَ أوفُوا بِعَهْدِ اللّهِ اِذا عاهَدْتُمْ وَ لا تَنْقُضُوا الاْیْمانَ بَعْدَ تُوکیدِها...».(1)

در اینکه مراد از عهدالله (پیمان الهى) در این آیه چیست در میان مفسران گفتگو است، برخى آن را به معنى پیمان هایى که مردم با خدا مى بستند یا به معنی بیعت با پیامبر دانسته، در حالى که بعضى دیگر تصریح کرده اند که منظور همه پیمان ها با همه انسان ها یا با خدا و پیامبر(صلى الله علیه وآله) است، و مفهوم عامى دارد، زیرا خداوند دستور داده است به آن عمل شود، بنابراین یک نوع پیمان الهى محسوب مى شود، و یا منظور پیمان هایى است که در سایه نام خدا با افراد بسته مى شود، شبیه قسم هایى که انسان به نام خدا نسبت به انجام تعهدى در برابر دیگران یاد مى کند. به هر حال مفهوم آیه عام باشد یا خاص، دلیلى بر اهمیت وفاى به عهد از دیدگاه اسلام و قرآن است.

پی نوشت:
(1). قرآن کریم، سوره نحل، آیه 91.

منبع: اخلاق در قرآن‏، مکارم شیرازى، ناصر، تهیه و تنظیم: جمعى از فضلاء، مدرسه الامام على بن ابى طالب(علیه السلام)، قم‏، 1377 ش،‏ چاپ اول‏، ج 3، ص 250.