چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

براي بهتر انجام دادن عبادات چه كنيم؟

پاسخ :
بياني نوراني از امام صادق‌ ـ سلام اللّه عليه ـ رسيده است كه ما ضَعُفَ بَدنٌ عَمّا ‏قَوِيَتْ عَلَيْهِ النّيّةُ(١) با اراده قوي هرگز بدن گرفتار ضعف نمي‌شود. در بين تن و جان اصالت ‏از آن جان است. اين‌چنين نيست كه بدن بتواند مستقيماً فتوا بدهد و بگويد‎ ‎من اين كار را ‏نمي‌توانم انجام بدهم. اگر اراده قوي باشد هرگز بدن گرفتار ضعف نمي‌شود. اين از غُرَرِ ‏بيانات امام ششم(عليه السّلام) است. وقتي نيّت نسبت به يك امر، قطعي و قوي شد ‏بدن همراهي مي‌كند. به ما گفته‌اند بدن مركوب خوبي است، اين مركوب و ابزار را از ‏دست ندهيد، كاري كه به اين بدن آسيب برساند نكنيد. لذا گفتند اگر وضو براي بدن ضرر ‏دارد تيمم كنيد، اگر روزه در ماه رمضان براي بدن ضرر دارد در وقت ديگر قضايش را بجا ‏بياوريد. اگر احياناً شما مي‌بينيد بدن بعضي‌ها در قبر نمي‌پوسد براي اين است كه بدن ‏تعديل شده است و تحت رهبري روح درست حركت كرده است، حيف است انسان اين ‏زير دست را برنجاند.‏
روح نسبت به بدن ولايت دارد و اگر بخواهد آ ن را برنجاند بد است. انسان حق ندارد ‏به بدن خود ظلم كند، كاري كند كه باعث هلاكت اين بدن شود، چنين كاري حرام است. ‏بدن اسير روح است چه بهتر كه از اين بدن حد اكثر بهره را ببريم، بنابراين با پرهيز از افراط ‏و تفريط، انسان مي‌تواند حد معتدل و اراده قوي داشته باشد. اگر خداي ناكرده بدن از پا ‏در افتاد ديگر به درد كسي نمي‌خورد. شما انشاء‌اللّه در آينده بايد به اين جامعه خدمت ‏كنيد، تدريس كنيد، كتاب بنويسيد، پس يكي از بهترين كارها اين است كه به فكر سلامت ‏بدن خود باشيد.‏
‏( آیةالله جوادی آملی )
‏(١) وسائل الشيعه، ج ١، ص ٥٣.‏