چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

خداوند در سوره «ص» آيه 81 به شيطان مهلت داده است؛ آن روز چه روزي است؟

پاسخ :
خداوند در سورة «ص» آية «83-71» قصة ابليس و تمرد او از اوامر خداوند و مهلت خواستن او را بيان مي كند: و از زبان ابليس مي گويد: « قالَ رَبِّ فَأَنْظِرْنِي إِلى يَوْمِ يُبْعَثُونَ قالَ فَإِنَّكَ مِنَ الْمُنْظَرِينَ إِلى يَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ» شيطان گفت: پروردگارا! مرا تا روزي كه انسان ها برانگيخته مي شوند مهلت ده، فرمود: تو از مهلت داده شدگاني، ولي تا روز و زمان معين»
در اين كه «روز وقت معلوم» چه روزي استبايد گفت كه «آن روز[1] پايان جهان است» چون در آن روز همة موجودات زنده جهان مي ميرند «كُلُّ شَيْ‏ءٍ هالِكٌ إِلاَّ وَجْهَهُ»[2] تمام اشياء از بين رفتني هستند مگر خداوند، كل نفس ذائقة الموت؛ هر موجود زنده‎اي چشنده مرگ است.» احاديث معصومين نشان مي دهد كه ابليس بين نفحه اول و دوم مي ميرد.[3] نويسنده الميزان معتقد است كه ابليس قبل از قيامت مي‎ميرد[4]
در نتيجه مي توان گفت: شيطان قبل از قيامت و در پايان عمر جهان، مي‎ميرد و روز معلوم همان پايان جهان است.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. تفسير نمونه، مكارم شيرازي، ج 19، ص 343.
2. تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج 15، ص 613.
3. امام مهدي، سيدكاظم قزويني، نشر الهادي، ص 792-805.
[1] . مكارم شيرازي، ناصر، تفسير نمونه، تهران، دارالكتب الاسلاميه، ج 19، ص 343.
[2] . قصص/88.
[3] . بحراني، تفسير البرهان، قم، مؤسسه مطبوعاتي اسماعيليان، ج 2، ص 342.
[4] . طباطبايي، محمد حسين، تفسير الميزان، قم، نشر اسراء، ج 17، ص 346.