چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

راه ورود به مسير عرفان چيست؟

پاسخ :
اگر مقصود شما «عرفان نظري» باشد، براي كسب آن فراگيري منطق، يك دوره فلسفه اسلامي و سپس برخي از متون عرفان نظري ـ چون تمهيد القواعد ابن تركه يا فصوص الحكم ابن عربي ـ نياز است.
اما اگر منظور شما «عرفان عملي» است؛ در يك نگاه كلي با دو مرحله مي توان به مسير عرفان عملي وارد شد:
مرحله نخست: كوشش در تحصيل علم كامل به صراط قرآني تس؛ يعني، طريق ارائه شده در متون اسلامي را آن چنان كه هست، بشناسد.
مرحله دوم. به همه آنچه ارائه شده، عمل كند و صراط مستقيم الي الله را در همه ابعاد آن در پيش بگيرد. در هر دو مرحله، مطالعه متوني لازم و ضروري است علاوه بر آنكه به دليل پيچيدگي موضوع، سختي راه و ظرافت آن در هر دو مرحله خود را از استادي مجرب ، موثق و مورد اطمينان بي نياز نداند. به هر حال همراهي مرشد و مريد در عرفان عملي ضروري است.
در تمامي آنچه گفته شد، هيچ گاه از مدد جويي رسول اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) امير مومنان (علیه السلام) ، حضرت زهرا (علیه السلام) و امامان (علیه السلام) غافل نبايد شد؛ زيرا «بهم فتح الله و بهم يختم» (1) راه ورود و پايان، آن بزرگان هستند. مطمئن باشيد اگر صادقانه با آن عزيزان روبه رو شويد، آنان نيز از سر صدق شما را در اين راه كمك كرده و عنايت خود را مشمول حالتان قرار خواهند داد؛ به خصوص حضرت ولي عصر (عج) كه امام حاضر و زمان ما است.
اي مهر! طلوع كن كه خوابيم همه
در هجر رخت در تب و تابيم همه
هر برزن و بام از رخت روشن و ما
خفاش و شيم و در حجابيم همه (2)

پی نوشتها:
1- مفاتيح الجنان، زيارت جامعه كبيره.
2- امام خميني (رحمت الله علیه)