چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چه زمانی اولین آیه یعنی آیه« اقراء...» بر حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده ؟ آیا خواندن بوده یا گشوده شدن حقیقت؟

پاسخ :
این مسأله مورد اتفاق نظر مفسرین است که نزول سه تا پنج آیه از اول سوره علق به طور قطع با آغاز بعثت مقارن بوده است وآغاز بعثت هم در 27 ماه رجب 13سال پیش از هجرت (609 میلادی) بوده است.[1]
اما قرائت درآیه:
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذی خَلَقَ.
"بخوان به نام پروردگارت که (جهان را) آفرید،"[2]
به معنای دریافت وتلقی وحی است ،
که منافات با قرائت به معنای خواندن هم ندارد ، چون قرائت فقط به معنای خواندن از روی کتاب و نوشته نیست.
بهر حال آنچه برای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاده کشف حقیقت و دریافت وحی بوده است ولی این وحی وحقیقت آنقدر برای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)روشن، ثابت واستوار بوده است که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) همه آن حقایق را بدون کوچکترین خطا و اشتباه بر زبان می آورد و بیان می نمود.
پی نوشتها:
[1]علوم قرآنی، معرفت، ص 75 و 62
[2]سوره علق، آیه1