سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

آیا کم خونی ها وراثتی و ژنتیکی است یا هیچ تأثیری ندارد ؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر محمد فرانوش، فوق تخصص بیماری های خون و آنکولوژی:
کم خونی هایی که مادرزادی هستند مانند کم خونی داسی شکل اختلالات دیواره ی گلبول قرمز ، اختلالات آنزیمی مانند مریض هایی که فاویسم دارند و یک سری از تالاسمی ها و هموگلوبینوپاتی ها بطور کلی بیماری های مادر زادی هستند . بنابراین اگر یکی از والدین این ژن را با خود حمل کند امکان دارد که به فرزند او منتقل شود . اگر هر دو والد این ژن را حمل کنند احتمالاً پنجاه درصد فرزندان آنها ناقل این قضیه خواهند بود و بیست و پنج درصد از فرزندان آنها به نوع شدید آن مبتلا هستند که درمان های خاص خود را دارد و با عوارض بسیار زیادی خواهد بود. در حال حاضر علم آنقدر پیشرفت کرده است که ما حتی می توانیم قبل از اینکه بچه ای تولید شود ، بصورت آزمایشگاهی یک بچه ی سالم ایجاد کنیم و بعد در داخل رحم کاشته شود و نهایتاً یک بچه ی سالم بدنیا بیاید . برای همین هم گاهی وقت ها که ما می گوییم خطبه ای خوانده شده و دیگر چاره ای نیست ما از روش های دیگری می توانیم استفاده کنیم . نکته ی دیگر این است که اگر چنین شرایطی وجود نداشته باشد ما می توانیم به این روش عمل کنیم که وقتی بچه تولید شد در هفته ی هشتم تا دوازدهم یک نمونه برداری از جنین انجام می شود و برروی او آزمایشات ژنتیکی انجام می شود . اگر جنین مبتلا به تالاسمی ماژور یا نوع شدید کم خونی بود با اجازه ی شرعی که گرفته می شود سقط می شود و اگر سالم بود یا تالاسمی مینور بود به او اجازه ی حیات داده می شود .
www.ch3.ir