سه‌شنبه، 23 فروردين 1390

پرسش :

من یک دختر شش ساله دارم که وقتی یک سال و نیم سن داشت که بیماری نخاعی داشند و ایشان را عمل کردند و تا یک ماه بی اختیاری ادرار پیدا کرد . بعد بخاطر عفونت های ادراری که مکرر داشتند و فهمیدیم که برگشت ادرار دارند . الان دو سال است که دارند سونداژ میشوند و میگویند که این برگشت یک طرفه است و ده درصد کلیه ی چپش از بین رفته است با سونداژ هنوز ده درصد باقی مانده است . دکترها میگویند که الان باید عمل کنند .راهنمایی بفرمایید .

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر ناصر سیم فروش، فوق تخصص اورولوژی (جراحی کلیه )اطفال :
ما در اطفال دو نوع برگشت ادرار داریم . یکی برگشت ادرار اولیه و یکی برگشت ادرار ثانویه . برگشت ادرار اولیه این است که مثانه مشکلی ندارد و سالم است . فقط بعلت یک اشکال جنینی این لوله ای که از کلیه به مثانه می آید مقداری را باید درجدار مثانه طی کند که زیرش عضله قرار بگیرد که وقتی مثانه پر میشود آنرا ببندد و نگذارد ادرار بالا برود ، وقتی این قسمتی که در مثانه طی می کند کم باشد حالب کوتاه است و ادرار بالا می رود که این خودش مسئله ی اورژانس و نارحت کننده ای نیست . ولی اگر با عفونت ادراری توام بشود کلیه ها را اذیت میکند . ریفلاکس و برگشت ادرار تمیز کلیه را اذیت نمی کند بنابراین پدرها و مادرها نباید نگران باشند ولی باید حتمام مطمئن باشند که عفونت نمی کند تا وقتی که عمل نشده است . این ریفلاکس ها اگر تا سن هفت سالگی خوب نشود و از درجه ی بالایی برخوردار باشند و یا اگر مرتب عفونت کند و به دارو جواب ندهد ، ما بچه ها را عمل می کنیم . الان عمل های ساده و خیلی خوبی داریم که بچه اذیت نمیشود و فقط یک شب بستری میشود و با یک بخیه ، مشکل برگشت ادرار خوب میشود . و تقریبا آثاری هم روی بدن بیمار باقی نمی ماند و نتیجه اش هم 94 درصد است اما برگشت ادرار ثانویه ناشی از مثانه ی عصبی است که فشار مثانه بالاست . وقتی مثانه منقبض میشود اسفنکتر باز میشود و ادرار خارج میشود .در این بچه ها بجای اینکه مثانه منقبض بشود مثانه شل میشود یعنی مثانه باید با زور ادرا را خارج کند . پس چون فشار مثانه بالا است کم کم به کلیه ها میزند . لوله ی حالب اشکال ندارد ولی فشار بالاست و مثانه ضخیم میشود . خداوند هم در اینجا یک مکانیزمی گذاشته است که گاهی اوقات ما در بیمار می بینیم که یک کلیه سالم است ولی یک کلیه برگشت ادراری شدید دارد و خیلی یا کمیخراب شده است ، در حقیقت این کلیه خودش را فدای کلیه ی دیگر کرده است . در این موارد ماعمل نمی کنیم زیرا اگر عمل کنیم کلیه ی سالم خیلی زودتر خراب میشود زیرا مثانه به آنهم فشار می آورد . در اینجا ما نباید زود ریفلاکس را درمان کنیم زیرا نتیجه اش برعکس میشود و کلیه ای هم که کارمی کند ممکن است کاملا از بین برود . ما با دارو فشار مثانه را کم می کنیم ، داروی شل کردن عضلات خاص میدهیم که اسفنکتر شل میشود و دیگر این که با سونداژ متناوب ، بچه بزرگ میشود و با این سونداژ فشار مثانه را پایین نگه می داریم که کلیه ها خراب نشوند و مقداری آنتی بیوتیک میگیرند که کلیه ها خراب نشوند . در مورد عمل ، ایشان باید زیر نظر پزشک متخصص باشند .
www.ch3.ir

نظرات کاربران