يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

دو فرزند دبستانى‏ام هنگام تنهايى در منزل، براى خود خطر ايجاد مى‏كنند. چه مسائلى را براى مصونيت از خطرها به آنان بياموزم و چگونه؟

پاسخ :
شما ابتدا بايد زمينه رفتارهاى خطرساز را از بين ببريد و بعد با راهكارهاى مناسب، آنان را از اين گونه رفتارها باز داريد:
1. كودكان خود را تنها نگذاريد. يكى از زمينه‏هاى حادثه‏ساز، تنهايى كودكان زير 10 سال در منزل است. اگر سن آنان بيش از 10 سال است، در صورتى تنهايشان بگذاريد كه بين آن‏ها روابط حسنه‏اى برقرار است. اگر دائم با هم دعوا مى‏كنند، تنها گذاشتن آن‏ها در منزل، خطرآفرين خواهد بود؛
2. هنگام تنهايى فرزندان، مسؤوليت‏ها را بين آنان تقسيم كنيد؛
3. زمينه خطر را با قرار دادن تلفن‏هاى ضرور (اورژانس، آتش‏نشانى، پليس و...) در دسترس آنان، كاهش دهيد؛
4. دانستن تلفن يكى از بزرگسالان مورد اعتماد بين نزديكان مى‏تواند جلو خطرهاى احتمالى را بگيرد.
افزون بر از بين بردن زمينه‏هاى خطر، نكات ايمنى ذيل را نيز هنگام تنهايى در منزل به آنان بياموزيد؛
1. نشانى درست و دقيق منزل را به آنان بياموزيد تا هنگام ضرورت بتوانند به نيروهاى امدادگر، از مسيرهاى مناسب و بهتر آدرس بدهند؛
2. به آنان يادآور شويد كه در را روى غريبه‏ها باز نكنند؛
3. سراغ اجاق نروند و آتش بازى نكنند (ر. ك: ص 105 و 106)؛
4. دست و پاى برادر يا خواهر خود را نبندند و هنگام بازى به سر همديگر ضربه نزنند؛
5. هنگام بازى، كيسه‏هاى پلاستيكى و نايلونى را روى سر خود قرار ندهند و طناب را دور گردن همديگر نپيچند؛
6. روى پله‏ها بازى نكنند و روى نرده پله‏ها سر نخورند؛
7. هنگامى كه غذا يا آب‏نبات و يا شى‏ء تيزى در دهان دارند، ندوند؛
8. بادام يا پسته و امثال آن را براى گرفتن با دهان باز، به هوا پرت نكنند؛
9. تفنگ بادى، نيزه دارت و تير و كمان را به سوى هم نشانه نروند؛
10. با ترقه‏هاى خطرساز و مواد آتش‏زا بازى نكنند.(1)
شما مى‏توانيد در قالب داستان يا نقل خاطره‏هاى دوران كودكى خود و نيز ايفاى نقش در بازى، مصونيت از خطرهاى پيش گفته را به فرزندانتان بياموزيد.
پی نوشت:
1. براى گروهى از كودكان بيش فعال (ر. ك: ج 1، ص 48 و 49) كه علاقه ويژه به رفتارها و بازى‏هاى خطرناك دارند، مراجعه به روان‏پزشك لازم است.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388