جمعه، 21 بهمن 1390

پرسش :

از ديدگاه قرآن، هدف از مثالهاي قرآني چيست؟

پاسخ :
در آياتي از قرآن، هدف از مثلهاي قرآني بيان شده است؛
1. در آيه 25 سوره ابراهيم پس از اين كه كلمه «طيبّه» را به «شجره طيبّه» تشبيه مي‏كند. در آخر آيه مي‏فرمايد «وَ يَضرِب اللّهُ الامثالَ لِلنّاس لَعَلَّهُم يَتَذَكَّروُنَ» [خداوند براي مردم مَثَلها ‏مي زند، شايد متذكّر شوند] بنابراين آيه، هدف از «مَثَل» تذكّر و يادآوري است.
2. در آيه 21 سوره حشر بعد از تشبيه قلب انسانهاي سياه دل، به كوهها و اين كه اثر قرآن بر كوهها بيشتر از تأثير آن بر قلب بعضي از انسانها است؛ مي‏فرمايد «وَ تِلكَ الاَمثالُ نَضرِبُها لِلنّاسِ لَعَلَّهُم يَتَفَكّرونَ» [ما اين مَثَلها را براي مردم بيان مي كنيم، شايد تفكّر و انديشه كنند] بر اساس اين آيه شريفه، هدف از «مثل» تفكّر و انديشيدن است.
3. در آيه 43 ـ 40 سوره عنكبوت، پس از اين كه كساني را كه غير خدا را وليّ خود قرار داده‏اند، به عنكبوتي تشبيه مي‏كند كه به تارهاي خود اعتماد و اتّكا دارد مي‏فرمايد «وَ تِلكَ الاَمثالُ نَضرِبُها لِلنّاسِ وَ ما يَعقِلُها اِلّا العالِموُنَ» [ما اين مثلها را براي مردم مي زنيم ولكن اين مَثَلها را جز عالمان و انديشمندان درك نمي‏كنند] طبق آيه شريفه، هدف از «مَثَل» تفكّر عالمانه است.
eporsesh.com