چهارشنبه، 17 اسفند 1390

پرسش :

نگاه مرد به زن مسلمان با چه شرايطى جايز است؟

پاسخ :
اگر خانم مسلمان كاملا حجاب خود را رعايت كرده باشد نگاه كردن به وجه و كفين او براى مرد با شرايط ذيل اشكال ندارد:
1.وجه و كفين زينت نشده باشد؛ 2. نگاه به قصد لذت و ريبه نباشد.
آيات عظام:
امام خمینی(رحمت الله علیه): عروه، نكاح، مسئله ى 31؛ تحرير، نكاح، مسئله ى 18؛ استفتاء و توضيح المسائل، مسئله ى 2433.
آیت الله العظمی اراكى(رحمت الله علیه): توضيح المسائل، مسئله ى 2447 و استفتاء.
آیت الله العظمی بهجت(رحمت الله علیه): استفتاء.
آیت الله العظمی تبريزى(رحمت الله علیه): زينت در وجه و كفين، اگر از قبيل انگشتر متعارف و اصلاح صورت (بند انداختن) و سرمه اى باشد كه حتّى در زن هاى پير متعارف است، پوشاندن آن بر زن واجب نيست و نگاه كردن مرد به آن هم اگر التذاذى نباشد. مانع ندارد. استفتا.
آیت الله العظمی سيستانى(دامت برکاته): به طور كلى اگر نامحرم مسلمان است و حجاب خود را رعايت كرده است يا رعايت نكرده و در صورتى كه او را امر به حجاب كنيم رعايت مى كند، نگاه كردن به وجه و كفين او بدون لذت و ريبه اشكالى ندارد. اگر چه بنا بر احتياط مستحب بهتر است از نگاه كردن به وجه و كفين پرهيز كرد.
منهاج الصالحين، نكاح، مسائل 14 و 26؛ توضيح المسائل، مسائل 2442 و 2443.
آیت الله العظمی گلپايگانى(رحمت الله علیه): بنابر احتياط واجب، جايز نيست حتّى به وجه و كفين نامحرم نگاه كرد؛ چه زينت داشته باشد چه نداشته باشد.
در نتيجه مردان نمى توانند به صورت و دست زنانى كه به طور كامل حجاب خود را رعايت نكرده اند، نگاه كنند؛ مانند آن كه زنى مقدارى از مويش پيدا باشد و يا اين كه لباس آستين كوتاه پوشيده باشد و يا بازو يا مچ دست او پوشيده نباشد.
منبع: جوانان و روابط، ابوالقاسم مقيمى، مركز مطالعات و پژوهشهاى فرهنگى حوزه علميه (1380)