سه‌شنبه، 9 خرداد 1391

پرسش :

آيا در اسلام مرد مى تواند زن را بلاتكليف رها نموده و در برابر طلاق از او وجهى مطالبه نمايد؟

پاسخ :
عقد ازدواج قرار دادى طرفينى است كه دو طرف مى‏توانند در هنگام عقد هر نوع شرط مشروعى را براى خود كسب نمايد. مثلا اينكه حق طلاق با زن باشد و يا با شخص ثالث ديگر. البته اگر هيچ شرطى در ضمن ازدواج صورت نگيرد مقتضاى طبيعى عقد ازدواج آن است كه طلاق در اختيار مرد باشد زيرا اسلام درپى آن است كه تا حد امكان نهاد خانواده دچار تزلزل نگردد از همين روست كه حق طلاق را تنها به مرد داده آن نيز با شرايطى كه در محل خود مذكور است روشن است كه اگر ابتدا اختيار طلاق به زن نيز داده مى‏شد احتمال تزلزل و درهم شكستن خانواده‏ها به دو برابر افزايش مى‏يافت. علاوه بر آنكه احتمال سو استفاده‏هاى ديگر (همانگونه كه برخى مردها عمل مى‏كنند) نيز بسيار زيادتر مى‏شد. در مورد مشكل شما قرآن مجيد به صراحت چنين كارى را مذمت نموده اينكه زن را مورد آزار و اذيت قرار دهند تا مالى از او بگيرند و يا اينكه او را معلق گذارده و در بلاتكليفى رها نمايند. براى نمونه آيه 19 . سوره نسا اى اهل ايمان ... و بر زنان سخت‏گيرى و بهانه جويى مكنيد كه قسمتى از آنچه به مهر آنان كرده‏ايد به ظلم بگيريد. مگر آنكه از آنان عمل زشتى آشكار گردد و با آنان در زندگانى با انصاف و خوش‏رفتار باشيد ... و در آيه 129 . النسا نيز مى‏فرمايد : و ... آنها را معلق نگذاريد ( نه مانند شوهردار و نه مثل بى‏شوهر ) باشند ... در هر صورت ظلم در هيچ شكلى پسنديده نيست و دادگاهها بايد در رفع ظلم اقدام نموده و فرد را از بلاتكليفى نجات دهند. البته اگر در مورد عملكرد دادگاهها و مراجع قضايي سخنى داريد مى‏توانيد آن را با دفتر بازرسى و همچنين ديوان عدالت ادارى مطرح نموده و حقوق خود را مطالبه نمائيد.
porseman.org