دوشنبه، 3 مهر 1391

پرسش :

سیاست‏هاى اقتصادى دولت مهندس موسوى در طول جنگ چگونه بود و چقدر بر اوضاع اقتصادى جامعه تأثیر گذاشت؟

پاسخ :
پس از شهادت رئیس جمهور (محمد على رجایى) و نخست وزیر (محمد جواد باهنر)، در شهریور 1360، آیت‏الله خامنه‏اى به ریاست جمهورى برگزیده شد و ایشان مهندس میرحسین موسوى را به عنوان نخست وزیر به مجلس معرفى کرد. مهندس موسوى هم از مجلس شوراى اسلامى رأى اعتماد گرفت و نخست وزیر شد.
خط مشى اقتصادى دولت مهندس موسوى شامل نظارت عالیه‏ى دولت بر امور اقتصادى، توجه و تمرکز در امر توزیع، کنترل تقاضا و تقویت نظام عرضه، محدود نمودن فعالیت‏هاى تجارى واردات و صادرات، کاهش سرمایه گذارى خارجى و کاهش واردات بود. در مجموع و بنا به مقتضیات خاص زمانى، بخش اعظم اقتصاد ایران دولتى گردیده بود و جایگاه بخش خصوصى در نظام اقتصادى ایران تضعیف شده بود. دولت در امور توزیع، سیستم سهمیه‏بندى ارزاق عمومى را در تعدادى از کالاهاى اساسى به اجرا در آورد.
به این ترتیب دولت مهندس موسوى سیاست دولت رفاه را در پیش گرفت. در فاصله سال‏هاى 1357 - 1368 اقتصاد به طور عمده در دست دولت قرار داشت و در نتیجه بخش خصوصى نقش عمده‏اى در اقتصاد کشور نداشت. به عبارت دیگر، تمام قوانین در جهت دولتى کردن اقصتاد وضع شده بود و با گسترده‏تر شدن دامنه فعالیت دولت، در طول جنگ تمام اهرم‏هاى اجرایى اقتصاد کشور در دست دولت بود. البته این سیاست با هدف تأمین عدالت اجتماعى و کاهش فشارهاى اقتصادى بر اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه اجرا مى‏شد.
در مجموع دولتى نمودن امور اقتصاد، از یک طرف تضعیف فرهنگ مصرف، تضعیف روحیه اتکا به سرمایه خارجى، توجه به خودکفایى و ملى گرایى اقتصادى و کاهش تبعات منفى جنگ در حوزه اقتصاد را در پى داشت و از طرف دیگر، کاهش روحیه کار و ابتکار و کارآفرینى، غفلت از آفات تضعیف حقوق مالکیت، افزایش رانت خوارى و سوء استفاده افراد از موقعیت دولتى از تبعات منفى این سیاست بود.
با توجه به کاهش درآمد ارزى ایران، وضعیت جنگى و کمبودهاى اقتصادى و هزینه بالاى جنگ و جو روانى که در نتیجه جنگ ایجاد مى‏شود، کنترل اوضاع اقتصادى به دست دولت سبب جلوگیرى از فشارهاى اقتصادى بر مردم به ویژه اقشار کم درآمد جامعه شد. بحران اقتصادى مى‏توانست موقعیت دولت را در تداوم دفاع مقدس تضعیف نماید، اما دولتى نمودن اقتصاد در این دوره تا حدودى جلوى بحران‏هاى حاد اقتصادى را گرفت و یا حداقل اثر آن را بر اکثر مردم ایران کاهش داد.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ