يکشنبه، 12 شهريور 1396
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

اعتراف هایی که حمد و شکر است

امام سجاد علیه السلام فرمودند:
سُبحانَ مَن جَعَل الإعترافَ بِالنِّعمَةِ لَهُ حَمداً، سُبحانَ مَن جَعَلَ الإعترافَ بِالعَجزِ عَن الشّکرِ شُکراً؛

منزّه است خدایی که اعتراف به نعمت را، حمد خود قرار داده است. منزّه است خدایی که اعتراف به ناتوانی از شکر را، شکر محسوب می‌دارد.

تحف العقول، ص ۲۸۳
شرح حدیث:
از روش‌های هدایتی قرآن، یادآوری نعمت‌های بی شمار خداوند است. در دعاهای ما نیز، بازگو کردن عطاها و نعمت‌های خدا، بسیار دیده می‌شود. قرآن کریم نیز به یاد کردن از نعمت‌های پروردگار دعوت می‌کند، «وَ اَمّا بِنَعمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّث.» (ضحی (۹۳)، آیه ۱۱)
ما مأموریم ثناگوی پروردگار باشیم، ولی خداوند آن قدر کریم و والامرتبه است که برشمردن نعمت‌ها و اعتراف به آنها را به جای «حمد» می‌پذیرد، و چه حمد و ثنایی بالاتر از یاد کردن عطایای او؟
ما مأموریم شکرگزار نعمت‌های خداوند باشیم. ولی خداوند، اظهار عجز نسبت به ادای شکر نعمت‌ها را هم به جای «شکر» از ما می‌پذیرد و در قرآن می فرماید که از شمردن نعمت‌های او ناتوانید. (نحل (۱۶)، آیه ۱۸:«و اِن تعدّوا نعمة الله لا تحصوها»)
سعدی چه زیبا سروده است:
بنده همان به که ز تقصیر خویش
عذر به درگاه خدای آورد
ور نه سزاوار خداوندی‌اش
کس نتواند که به جای آورد
(گلستان سعدی، دیباچه)
با این حال، معرفت و حق شناسی و حق گزاری ایجاب می‌کند که همواره ستایشگر خداوندی باشیم که پاک و منزّه و رازق و بخشنده است و هر چه شکر کنیم، باز هم باورمان این باشد که از شکر نعمت‌های بی شمارش ناتوانیم، هر چند روز و شب، ثناخوان و سپاس گوی او باشیم. ما هر چه داریم از اوست. و اگر توفیق شکر هم داشته باشیم، همین نیز نعمتی از سوی خداوند است.

منبع: حکمت‌های سجادی (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام سجاد علیه‌السلام)، پديدآورنده: جواد محدثی، ناشر: آستان قدس رضوی (به نشر)، 1390.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.