تعداد کلمات 1000 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه
مقدمه
چه بسا بسیاری از زندگی ها در روزهای نخست با عشق های آتشین همراه باشند اما متأسفانه در برخی موارد با گذشت زمان شاهد کم شدن محبت میان همسران و یا حتی تبدیل عشق به نفرت هستیم. بنابراین لازم است برای داشتن یک زندگی شیرین و سرشار از عشق و آرامش مهارتهای لازم برای بقای گوهر گرانبهای محبت را آموخت و آن ها را به نیکی به کار بست.
یکی از بهترین منابع برای این منظور کلمات گهرباری است که از حضرات معصومین (ع) به دست ما رسیده است چرا که به حق انسان شناسی ای که ایشان داشته اند کامل ترین انسان شناسی است و ایشان هستند که می دانند وجود انسان برای رسیدن به سعادت و خوشبختی به چه مسائلی نیاز دارد و چه مسائلی باعث عدم رسیدن او به رشد و شکوفایی است.
شیوه های افزایش محبت در کلام معصومین (ع)
ابراز محبت کلامی
- رسول الله (ص) : این گفته مرد به همسرش که «من تو را دوست دارم» هیچگاه از قلب زن بیرون نمىرود (عاملی، 1367)
- رسول الله (ص): اگر کسی از شما هم صحبت یا برادرش را دوست داشت، باید او را از این دوستی آگاه کند (عاملی، 1367)
- امام صادق و امام باقر(ع) به همراه عده ای در مسجد نشسته بودند. مردی به یکی از افراد اشاره کرد و گفت: به خدا قسم من این مرد را دوست دارم. امام باقر g فرمود: "او را از این محبت آگاه کن که موجب پایداری بیشتر دوستی شما خواهد شد و برای الفت میان شما نیز بهتر است"(برقی، 1371)
ابراز محبت رفتاری
امیرمؤمنان علی (ع) فرمود: "کسی که با مردم به نیکی رفتار کند، همواره از محبت و دوستی مردم برخوردار شود" (تمیمی، 1368).
هدیه دادن
دادن هدیه یکی از ماندگارترین راه های ابراز محبت در صورت رفتاری آن است زیرا تا وقتی که هدیه باقی است، خاطره خوش محبت نیز پابرجا است.هدیه دادن که نشانگر محبّت و ارادت قلبى افراد نسبت به یکدیگر است، در زندگى مشترک خانوادگى از اهمیّت بیشترى برخوردار است و موجب افزایش محبّت زن نسبت به شوهرش مىشود و کینهها و دشمنیها را از بین مىبرد. از این رو، شایسته است که شوهر به تناسب امکانات خود، هدایاى مناسبى تهیّه کرده، بویژه در مناسبتهاى گوناگون و نیز پس از بازگشت از مسافرت- که بطور معمول همسر در انتظار او نشسته است- به او تقدیم کند (فاخری، 1382).
امام صادق (ع) فرمود: "به یکدیگر هدیه دهید و از این راه به هم محبت کنید که هدیه کینه ها را از بین می برد" (ابن بابویه، 1362).
خوش رویی و خوش اخلاقی
در فراز و نشیب زندگى و در محیط کار و خانواده، با گشادهرویى و خوشاخلاقى و برخورد نیکو، مىتوان محیطى سالم و آکنده از محبّت و صمیمیت به وجود آورد (فاخری، 1382).
امیرمؤمنان علی (ع) فرمود: "خوش رویی مغز دوستی است" (مجلسی، 1361)
امیرمؤمنان علی (ع) فرمود: "چیزی مانند گشاده دستی و مدارا و خوش اخلاقی محبت را جلب نمی کند" (تمیمی آمدی، 1368)
امام صادق یا امام باقر (ع) فرمودند: "انجام کارهای نیک [در حق دیگران] و خوش رویی مایه جلب محبت است" (کافی، 1365).
براى جلب محبّت همسر باید هر کار معقول و پسندیدهاى را انجام داد. به عنوان مثال، از ابتداى ورود به خانه، زن و شوهر با سلام و احوالپرسى و گشادهرویى با یکدیگر برخورد کنند. در بعضى از روایات، رفتار شایسته زن در هنگام ورود شوهر به خانه، از جمله حقوق مرد بر زن شمرده شده است، چنان که رسول خدا (ص) فرمود:
«حق مرد بر زن این است ........که تا در خانه اش به پیشواز او برود و به او خوشامد بگوید» (مستدرک الوسائل، 1368).
نویسنده: سید مصطفی سید آقامیری
بیشتر بخوانید:
روش های افزایش محبت همسران در کلام معصومین (ع) (بخش دوم)
محبت اساس موفقیت خانواده (بخش اول)
رو ش ها و میزان ابراز محبت به فرزند
محبت به کودک
محبت والدین به فرزندان
آیا می دانید محبت کردن بهترین راه تربیت است؟
محبت والدین به فرزندان