مروری بر مواضع سندرز یهودی نسبت به اسرائیل و چالش او با لابی اسرائیل

برنی یهودی یکی از شخصیت‌های مطرح میان کاندیداهای دموکرات برای رقابت با ترامپ در انتخابات 2020 است. برخی مواضع ضد اسرائیلی او در ماه‌های اخیر موردتوجه قرار گرفته است. مسئله‌ای که بسیاری از واقعیت‌ها را عیان کرده است.
سه‌شنبه، 13 اسفند 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مروری بر مواضع سندرز یهودی نسبت به اسرائیل و چالش او با لابی اسرائیل
«سندرز» که او را «برنی» هم ‌صدا می‌کنند یکی از نامزدهای دموکرات انتخابات آمریکاست. سندرز که به‌واسطه برخی موضع‌گیری‌هایش مورد توجه رسانه‌های ایرانی هم قرار گرفته اکنون رقیب جدی «جو بایدن» برای کسب کاندیدای منتخب دموکرات‌ها برای رقابت با ترامپ در انتخابات 2020 آمریکاست. برنی سندرز نامزد حزب دموکرات آمریکا موضع‌گیری‌های خاصی تاکنون داشته است. به‌طور نمونه وی اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات، سفارت آمریکا را از قدس اشغالی به تل‌آویو بازمی‌گرداند. همچنین توئیت فارسی وی برای ترامپ هم با واکنش‌هایی همراه بود!
 

سندرز یهودی!

برنی سندرز یک یهودی است و اگر وارد کاخ سفید شود نخستین رئیس‌جمهور غیر مسیحی آمریکا خواهد شد. با وجود این، او منتقد جدی دولت اسرائیل و شخص نتانیاهو است. سندرز در جریان مناظره اخیر خود در کارولینای جنوبی که شبکه سی‌بی‌اس برگزار کرد گفت چند ماهی هم در اسرائیل زندگی کرده و به یهودی بودن خود افتخار می‌کند "اما متاسفانه، این روزها به طرز تراژیکی، اسرائیل توسط بنیامین نتانیاهو اداره می‌شود که یک نژادپرست مترجع است". سخنان سندرز در خصوص یهودی بودنش و از آن سو مخالفت با برخی اقدامات کابینه کنونی اسرائیل یکی از موضوعات مورد توجه رسانه‌های آمریکاست.
 

یهودیان و نقش آنان در انتخابات آمریکا

با وجود شمار اندک جامعه یهودیان آمریکا، اما از نظر تاریخی نشان داده که شمار آرا این جامعه در برد و باخت نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا تاثیر داشته است. به طور نمونه پیروزی فرانکلین روزولت رئیس جمهوری آمریکا (۱۹۳۳-۱۹۴۵) که دو دوره برنده شد، با آرای ۸۲ تا ۹۰ درصدی یهودیان همراه بود.
 
بیل کلینتون نیز در هر دو دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سال‌های ۱۹۹۲ و ۱۹۹۶ توانسته بود ۸۰ و ۷۸ درصد آرای رأی‌دهندگان یهودی آمریکایی را کسب کند. همچنین باراک اوباما در هر دو انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ میلادی که برنده شد، ۷۸ و ۶۸ درصد جامعه یهودیان به او رای دادند.
 
با این حال، هیلاری کلینتون در این زمینه یک مورد استثنا بود و با وجود آنکه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا آرای مردمی بالایی را نسبت به رقیب جمهوری‌خواه خود کسب کرد و ۷۱ درصد رأی‌دهندگان یهود به او رأی داده بودند، از رقیبش دونالد ترامپ شکست خورد.
 

رأی یهودیان آمریکا به چه کسی خواهد بود؟

حزب دموکرات در یک قرن گذشته همیشه از اقلیت‌های نژادی و دینی جانبداری کرده و از همین رو، یهودیان و سیاه‌پوستان، با درصد بالایی، همیشه به جانبداری از دموکرات‌ها رأی داده‌اند.
 
این احتمال مطرح است که در رقابت کنونی در داخل حزب دموکرات، برنی ساندرز به مقام نامزدی حزب برای احراز مقام ریاست جمهوری برسد. ولی نظرسنجی در بین یهودیان آمریکایی نشان می‌دهد که حتی اگر ساندرز به مقام نامزد دموکرات‌ها برسد، باز هم اکثر یهودیان آمریکایی به او رای خواهند داد.
 
موسسه پژوهش‌های انتخاباتی یهودیان آمریکایی که این نظرسنجی را انجام داده، در نتایج خود می‌نویسد که اکثر یهودیان آمریکایی از سیاست‌های ترامپ خشنود نیستند و در انتخاباتی که قرار است کمتر از یک سال دیگر برگزار شود، مانند گذشته، به نامزد حزب دموکرات، هر که باشد، رای خواهند داد.
 
در میان روسای جمهوری ایالات‌متحده در طول نیم‌قرن اخیر، ترامپ بیشترین حمایت را از اسرائیل به عمل آورده است. او از جمله سفارت آمریکا را به قدس منتقل ساخت و حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان را به رسمیت شناخت و همچنین از انضمام بخش اعظم آبادی‌های یهودی‌نشین در کرانه باختری به خاک اسرائیل جانبداری می‌کند.
 
برنی سندرز کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در یک ویدیوی تبلیغاتی جدید می‌گوید، بسیار مفتخر است که یهودی است و امیدوار است که "اولین رئیس‌جمهوری یهودی در تاریخ آمریکا " شود.
 
تایمز اسرائیل در گزارشی نوشت، این فیلم ویدیویی دو دقیقه و ۴۰ ثانیه‌ای همچنین دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا را به دلیل افزایش حوادث یهود ستیزی و همچنین توانمندسازی نئو نازی‌ها در آمریکا سرزنش می‌کند.
 
این ویدیو همچنین شامل بخش‌هایی از صحبت‌های دونالد ترامپ است که بسیاری از آن‌ها به عنوان یهود ستیزی تعبیر می‌شوند. از جمله آن‌ها می‌توان به اظهارات او در یک سخنرانی "ائتلاف یهودی" جمهوری‌خواه در مورد پول یهودیان و اظهارات او مبنی بر اینکه یهودیانی که به دموکرات‌ها رأی می‌دهند "ناسپاس " هستند، اشاره کرد.

مروری بر مواضع سندرز یهودی نسبت به اسرائیل و چالش او با لابی اسرائیل

البته سخنان سندرز هم بی واکنش نماند. نتانیاهو در سخنرانی برای آیپک، تلویحاً به مواضع سندرز اشاره کرد و در رد آن گفت: «نشست امسال آیپک به داشتن تعصب متهم شده است. این اتهام زنی‌ها و افتراها، شنیع و زشت هستند. بهترین راه برای پاسخ دادن به این حرف‌ها این است که کاری را بکنیم که ما کرده‌ایم و آن اینکه با تمام قوا در اجلاس امروز شرکت کنیم چه دموکرات‌ها و چه جمهوری‌خواهان. شماها یک پیغام قوی برای همه آن‌هایی فرستاده‌اید که خواهان تضعیف کردن ائتلاف و اتحادمان هستند و آن پیغام این است که آن‌ها ناکام خواهند ماند.»
 
پیش‌تر، برنی سندرز در توضیح دلیل رد کردن دعوت آیپک و تحریم این اجلاس گفته بود که این لابی دارای تعصبات اسرائیلی و کاملاً ضد فلسطینی است.
 
نتانیاهو در آیپک بدون نام بردن از سندرز و دیگر دموکرات‌های حامی او به مواضع آن‌ها تاخت و گفت: «من برای همه تندروهایی که در تلاش برای تضعیف (روابط اسرائیل- آمریکا) هستند، یک پیام دارم: بهترین روزهای اتحاد ایالات‌متحده و اسرائیل هنوز در پیش است».
 

لابی اسرائیل و یهودیان آمریکا؛ کدام تأثیرگذارترند؟

برخی به ‌اشتباه تصور می‌کنند منظور از لابی اسرائیلی در آمریکا جامعه یهودی آمریکاست. این‌گونه نیست. بخش بزرگی از یهودیان آمریکا از جمله خود سندرز مخالف سیاست‌های اسرائیل و مواضع دونالد ترامپ در قبال منازعه فلسطین هستند. حتی بخشی از این یهودیان مانند گروه ناتوری کارتا مخالف صهیونیسم و تشکیل اسرائیل هستند. بلکه منظور از لابی اسرائیل گروه متنفذی است که ابزارهای تأثیرگذاری متعدد در عرصه‌های مختلف در اختیار دارد و تعداد قابل توجهی از اعضای آن افکار اِوانجلیستی دارند و مسیحیان انجیلی هستند.
 

کاهش حمایت جوانان آمریکایی از اسرائیل

در پایان باید به این مسئله هم اشاره کرد که برخی انتقادات سندرز به اسرائیل سخن بسیاری از مردم و مسئولین آمریکایی هم هست. این اعتقادات نه از روی تضعیف اسرائیل یا حمایت از فلسطینیان بلکه ناشی از نگرش آنان به راه حل حفظ اسرائیل و حل مسئله در خاورمیانه است. به طور مثال «جو بایدن» یکی از نامزدهای ریاست جمهوری پیشتازِ حزب دموکرات آمریکا، طی سخنرانی ویدیوییِ خود در کنفرانس سالانه گروه لابیِ طرفدار اسرائیل، موسوم به «ایپک» در واشنگتن دی سی، تأکید کرد: «سیاست‌های اسرائیل، حمایت از آن را در بین جوانان آمریکایی تضعیف می‌کند.»
 
پایگاه اینترنتی روزنامه «تایمز آو» اسرائیل نوشت: این نامزد حزب دموکرات در پیام ویدیویی‌اش، خطاب به همایش ایپک، گفت: برنامه‌های الحاق (سرزمین‌های فلسطینی به اسرائیل) و فعالیت‌های مربوط به شهرک‌سازی، باعث «خفه کردن امیدها برای صلح» می‌شود.

بایدن در این خصوص گفت: «من فکر می‌کنم که اسرائیل باید تهدیدات خود را مبنی بر الحاق و فعالیت‌های شهرک‌سازی- مانند اعلامیه اخیر برای ساخت هزاران شهرک در منطقه (e1) متوقف کند. منظور بایدن اعلامیه هفته گذشته بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بود که طی آن دستور ترویج برنامه‌ای برای ساخت 3500 خانه در یک کریدورِ جنجال برانگیز میان اورشلیم (قدس اشغالی) و شهر اسرائیلیِ «معالی ادومیم» در کرانه باختری را صادر کرده بود.
 
مؤسسه «پی و» در اردیبهشت امسال یک نظرسنجی حول موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی منتشر کرده است. این نظرسنجی از تاریخ ۱ تا ۱۴ آوریل انجام شده و سؤالات مختلفی از بیش از ۱۰ هزار و ۵۰۰ شرکت‌کننده آمریکایی ساکن در ایالات‌متحده پرسیده شده است. بخش آخر نظرسنجی به تفکیک رده‌های سنی، نتایج پرسش‌های مطرح‌شده را استخراج کرده است. نتیجه جالب توجه آن، کاهش حمایت جوانان از دولت صهیونیستی است. هرچند که اکثریت رده‌های سنی نگاه مثبتی به صهیونیست‌ها دارند اما هرچه به سنین پایین نزدیک‌تر می‌شویم، میزان حمایت کاسته می‌شود. نتیجه‌ای که می‌تواند هشداری جدی برای صهیونیست‌ها و سیاست‌گذاران لابی یهود در آمریکا به همراه داشته باشد.
 
این مسئله به‌صورت معکوس در قبال فلسطینان هم در جریان است. به‌طور مثال اگر تنها ۴۳% گروه سنی بالای ۶۵ سال آمریکا نسبت به مردم فلسطین نظر مثبتی دارد اما این میزان حمایت در سنین زیر ۲۹ سال به ۵۸% می‌رسد.
 
کاهش حمایت جوانان از رژیم صهیونیستی و مردم آن حتی شامل جوانان جمهوری‌خواه هم می‌شود. اگر اکثریت (۷۶%) افراد بالای ۶۵ سال جمهوری‌خواه از دولت تل‌آویو حمایت می‌کنند، اما این رقم در نوجوانان تنها ۴۰% است! ممکن است گفته شود عدم نگرش مثبت جوانان آمریکا نسبت به رژیم صهیونیستی ناشی از عدم آگاهی آنان است. حتی با پذیرش این فرض باید گفت لابی یهود و نهادهای حامی صهیونیستی در آمریکا در دفاع و تبیین سیاست‌های رژیم صهیونیستی دچار چالش بوده و ضعیف عمل کرده‌اند.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط