دادگاه آمریکایی، ایران را به پرداخت غرامت محکوم کرد/ معمای 13 ساله رابرت لوینسون چیست؟

یک قاضی آمریکایی با طرح ادعا‌های اثبات‌نشده، ایران را به پرداخت ۱.۴۶ میلیارد دلار به عنوان غرامت به خانواده رابرت لوینسون محکوم کرده است. هنوز این پرونده دارای گره کور و سرنخ‌های سایه‌روشن است، اما آنچه که شواهد و اسناد مستدل‌تر از همه تا به امروز نشان می‌دهند آن است که او از ابتدا هم در ایران نبوده است.
سه‌شنبه، 15 مهر 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: فاطمه سمیع زاده
موارد بیشتر برای شما
دادگاه آمریکایی، ایران را به پرداخت غرامت محکوم کرد/ معمای 13 ساله رابرت لوینسون چیست؟
به گزارش راسخون؛ یک قاضی آمریکایی ضمن استناد به ادعاهای واهی علیه کشورمان، ایران را به پرداخت ۱.۴۶ میلیارد دلار به عنوان غرامت به خانواده «رابرت لوینسون» محکوم کرد.

این قاضی در حکم ۲۵ صفحه‌ای خود بدون ارائه دلیل و مدرکی ادعا کرده است که ایران مسوول گروگانگیری رابرت لوینسون و شکنجه اوست. تیموتی کلی با اشاره به اینکه حکم او برای خانواده لوینسون بسیار حائز اهمیت است، گفت: این پرونده که خانواده لوینسون علیه جمهوری اسلامی ایران به‌دلیل گروگانگیری و شکنجه طبق «قانون استثنای تروریسم برای مصونیت‌ حاکمیت خارجی» مطرح کرده‌اند، تا حد زیادی مربوط به این می‌شود که آیا ایران این اقدامات وحشیانه را انجام داده است یا خیر. دادگاه بدون قید و شرط به این نتیجه رسید که این کشور چنین کاری کرده است.

مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا نیز در سیزدهمین سالگرد ناپدید شدن رابرت لوینسون با تکرار ادعاهای پیشین آمریکایی‌ها علیه کشورمان در رابطه با این موضوع، مدعی شد: ۱۳ سال پیش در چنین روزی در تاریخ ۹ مارس، رابرت ای. باب لوینسون در جزیره کیش ایران ربوده شد. دولت ایران داشتن اطلاعاتی از محل تقریبی او یا شرایطش را منکر شده است، ادعایی که اعتباری ندارد.

پمپئو همچنین در این بیانیه تاکید کرد: خانواده لوینسون از جمله نوه‌هایش که هیچ‌گاه آنها را ندید، متحمل سختی‌های زیادی در این مدت شده‌اند. ایران باید به تعهدش مبنی بر همکاری با آمریکا برای بازگشت آقای لوینسون پایبند باشد. هنجارهای بین‌المللی، احترام به حقوق بشر و اصول اولیه انسانی بیانگر چیزی کمتر از این نیست.

او در ادامه ادعاهایش افزود: بازگرداندن تمام آمریکایی‌هایی که در خارج از کشور گروگان گرفته شده‌ یا به‌طور غیرقانونی در بازداشت به‌سر می‌برند اولویت برتر رئیس‌جمهور ترامپ است. ما تا زمانی که باب لوینسون و تمام آمریکایی‌هایی که گروگان گرفته شده یا به‌طور غیرقانونی در بازداشت هستند به خانه برگردند، به فعالیت‌مان ادامه می‌دهیم.

این ادعاهای پمپئو در حالی مطرح می‌شود که سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امورخارجه پیش از این در آبان‌ ماه سال‌جاری در این‌باره گفت: براساس درخواستی که از ایران شده بود ایران با حسن‌نیت و برخی مسائل انسان‌دوستانه موضوع آقای لوینسون را پیگیری کرد و تاکنون چندین‌بار در این ارتباط پاسخ داده است که در مورد وضعیت وی اطلاعی ندارد ولی اگر کاری از دست ما بربیاید ایران این کار را انجام می‌دهد البته همان‌طور که گفتم این به معنای داشتن پرونده برای این فرد نیست. اسم ایشان در لیست مفقودان است و اگر کمکی از دست ما برآید در مورد تعیین سرنوشت وی انجام خواهیم داد.

آمریکایی‌ها مدعی‌اند که رابرت لوینسون کارمند سابق اف‌بی‌آی، برای انجام ماموریتی به سفارش سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، در سال ۲۰۰۷ به ایران سفر کرده است.

واشنگتن اعلام کرده که بر اساس آخرین اطلاعات، لوینسون به جزیره کیش سفر کرده و پس از آن در آنجا مفقود شده است. چندی بعد تصاویری از لوینسون منتشر شد که در آن با لباس زندانیان گوانتانامو دیده می‌شد.

خانواده لوینسون مدعی شده‌اند که سرویس اطلاعاتی آمریکا آن‌ها را متقاعد کرده است که او در حبس در ایران مرده است اما این که چه وقت و چگونه این اتفاق افتاده مشخص نیست.


رابرت لوینسون که بود؟

 
دادگاه آمریکایی، ایران را به پرداخت غرامت محکوم کرد/ معمای 13 ساله رابرت لوینسون چیست؟

رابرت لوینسون زاده ۱۰ مارس ۱۹۴۸ از مأمورین اداره مبارزه با مواد مخدر آمریکا در اداره تحقیقات فدرال (اف‌بی‌آی) است که در اسفند ۱۳۸۵ هنگامی که در پوشش کارمند بازنشسته بخش مبارزه با جرائم سازمان یافته اداره تحقیقات فدرال مشغول گردآوری اطلاعات در جزیره کیش بود ناپدید شد. مقامات اداره تحقیقات فدرال، ادعا کردند که لوینسون احتمالاً از سوی یک گروه ربوده شده و در منطقه مرزی بین ایران با افغانستان و پاکستان نگهداری می‌شود.

مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که رابرت لوینسون در هنگام سفر به ایران برای یک شرکت خصوصی کار می‌کرده‌است.  اما در سال ۲۰۱۳ خبرگزاری آسوشیتد پرس گزارش کرد که لوینسون در هنگام انجام مأموریتی تأیید نشده برای آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) بوده‌است. 

همسر و پسر وی برای یافتن او به ایران سفر کردند. اما تلاش‌ها برای یافتن وی بی‌ثمر بود. دولت آمریکا برای اطلاعاتی که منجر به سلامت یافتن و بازگشت او شود جایزه‌ای ۲۰ میلیون دلاری تعیین کرده‌است.

در روز سه شنبه ۲۱ مارس ۲۰۱۷ خانواده لوینسون از ایران به دادگاه فدرال عالی شکایت کرد. به گزارش نیویورک تایمز با متهم کردن ایران به پنهان کردن اطلاعات مربوط به گم شدن این فرد، از تهران شکایت کرده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتد پرس در ۹ نوامبر ۲۰۱۹ گزارش داد اسنادی را دیده که نشان می‌دهد ایران در مکاتباتی با کارگروه «ناپدیدشدگان قهری» سازمان ملل متحد اعلام کرد که رابرت لوینسون در دادسرای عمومی و انقلاب تهران، پرونده‌ای دارد که در حال رسیدگی است. 

خانواده رابرت لوینسون، جاسوس آمریکایی ناپدید شده، به نقل از مقامات آمریکایی مدعی شدند وی در زندان‌های ایران مرده است.

بر این اساس، خانواده لوینسون با صدور یک بیانیه اعلام کردند دولت آمریکا از مرگ وی در زندان‌های ایران خبر داده است. آن‌ها دقیقاً از زمان و مکان مرگ وی اطلاعی ندارند، ولی بر این باورند وی پیش از شیوع ویروس کرونا در جهان در زندان‌های ایران جان خود را از دست داده است.
 

معمای 13 ساله گم شدن مامور اف‌بی‌آی/ لوینسون به ایران آمد یا القاعده او را ربود؟

 
دادگاه آمریکایی، ایران را به پرداخت غرامت محکوم کرد/ معمای 13 ساله رابرت لوینسون چیست؟

13 سال پس از ناپدید شدن رابرت لوینسون، مامور سابق اف.‌بی.‌آی، هنوز این پرونده دارای گره کور و سرنخ‌های سایه‌روشن است، اما آنچه که شواهد و اسناد مستدل‌تر از همه تا به امروز نشان می‌دهند آن است که او از ابتدا هم در ایران نبوده است. جنبه دیگر و جالب ماجرا آن است که نشریه نیوزویک در مصاحبه‌ای که با وکیل خانواده لوینسون داشته به نقل از او می‌گوید که وزارت خارجه آمریکا همواره در مسیر تلاش‌ها برای یافتن لوینسون سنگ‌اندازی کرده است و حتی اسپانسر مالی عملیات جستجو را هم تهدید کرده‌اند تا این عملیات لغو شود. به‌علاوه در همان سال‌های ابتدایی، دولت اوباما غرامت 5/2 میلیون دلاری را به خانواده لوینسون داد تا از ادامه پرونده قضایی او منصرف شوند و جزئیات پرونده اعزام لوینسون افشا نشوند.

10 دسامبر 2018، باب کنت، عضو سابق واحد اطلاعات در نیروی هوایی آمریکا قصد داشت تا سوار بر یک هواپیما برای یافتن رابرت لوینسون، مامور سابق اف‌.بی‌.آی وارد ایران شود. همان صبح پاییزی که نقشه‌ها چیده شده بودند و قول پرداخت 250 هزار دلار پول نقد به افسر سابق اطلاعاتی داده شد.

اما لوینسون که بود که باب کنت قرار بود بخاطر او راهی ایران شود؟ لوینسون مامور سابق اف.‌بی.‌آی بود. آمریکا مدعی است برای آخرین بار در سال 2007 در جزیره کیش رویت شده است. در ابتدا مقامات واشنگتن درباره اینکه چرا یک مامور اف.‌بی‌.آی که مسئول میز روسیه بوده به ایران سفر کرده است، اظهار بی اطلاعی کردند. مقامات جمهوری اسلامی ایران هم از همان ابتدای مطرح شدن اخبار مفقود شدن این فرد همواره ضمن رد ادعاهای آمریکایی‌ها، از حضور این فرد در ایران اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند.

این کلاف سردرگم روز به روز برای آمریکایی‌ها پیچیده‌تر می‌شد تا آنکه در سال 2013، خبرگزاری آسوشیتدپرس از دلیل سفر لوینسون، که مقامات آمریکا دلیل سفر او را تفریحی اعلام می‌کردند، پرده برداشت.

بنا بر گزارش مشخص شد که مامور فدرال سابق آمریکا به‌عنوان یک جاسوس برای دریافت اطلاعات از ایران در یک ماموریت مخفی توسط برخی از افسران خودسر سازمان سیا به ایران اعزام شده است. اما این گزارش جنبه دیگری هم داشت؛ ماموریت مذکور غیر رسمی بوده و روسای سیا از آن کاملا بی‌خبر بوده‌اند.

افشا شدن خبر گاف اطلاعاتی در سازمان سیا موجب نگرانی باراک اوباما و مقاماتش شد و خانواده لوینسون غرامتی 5/2 میلیون دلاری را از سوی کاخ‌سفید دریافت کردند تا درخواست قضایی در دادگاه‌های آمریکا را ادامه ندهند چراکه این امر موجب می‌شد جزئیات این پرونده افشا شود. به‌دنبال آن چند تحلیلگر کهنه‌کار مسئول در این پرونده از سازمان سیا اخراج و هفت افسر دیگر هم انفصال از خدمت شدند.

خبرگزاری نیوزویک در توضیح اینکه چرا دولت آمریکا تلاش لازم را برای بازگشت لوینسون در جریان مبادله زندانیان آمریکا و ایران،  در زمان مذاکرات هسته‌ای بکار نگرفت ، می‌نویسد: به‌دلیل جزئیات حساس ماموریت وی، دولت آمریکا، لوینسون 64 ساله را یک آبرو ریزی اطلاعاتی برای اف‌بی آی و سیا می‌داند.

خانواده لوینسون هم که به این موضوع پی‌ می برند خود دست به‌کار شده و باب کنت را آماده ماموریت برای اعزام مخفیانه به ایران می کنند. کنت ماه‌ها بعد در تشریح دلیل اصلی لغو سفرش به ایران می‌گوید:« ما به برخی از افراد در ایران اعلام کرده بودیم که اگر سندی از حضور لوینسون مثل دی‌ان‌ای یا اثر انگشت او را برای ما ارسال کنند، 150 هزار دلار پرداخت می کنیم. با این‌حال در همین بین، دولت فدرال وارد ماجرا شد و به ما اعلام کردند که نمی‌توانند معافیتی را برای تحریم‌های دولت ترامپ در تراکنش با افراد ایرانی برای ما صادر کنند.»

کنت در ادامه از کارشکنی وزارت خارجه و اف.‌بی.‌آی در همین باره می‌گوید:« یک تماس تلفنی دریافت کردم که اسپانسر مالی به من اعلام کرد به دلیل تهدیدهای وزارت‌خارجه و اف.‌بی.‌آی نمی‌تواند مبلغ را پرداخت کند.»

این درحالی است که دولت ترامپ با وجود کارشکنی هایی که در مسیر رسیدگی به این پرونده کرده است اما در راستای حفظ ظاهر انسان‌دوستانه خود 20 میلیون دلار پاداش را برای دریافت اطلاعات از سرنوشت لوینسون تعیین کرده و در اظهاراتی فرافکنانه ایران را در مفقود شدن رابرت لوینسون مسئول دانسته است.

اما طی این سال‌ها، مقامات ایران بارها تاکید کرده‌اند که هیچ‌گونه اطلاعات و یا اسنادی که نشان دهد لوینسون وارد خاک ایران شده باشد در اختیار ندارند.

ظریف حضور لوینسون در ایران را رد کرد اما با کدام مدرک؟
در سال 2014، محمدجواد ظریف در گفت‌وگویی با س‌ان‌ان با تاکید بر اینکه هیچ مدرکی از اینکه لوینسون اصلا وارد ایران شده باشد در اختیار نیست گفت:« من هیچ چیزی را رویت نکردم که نشان دهد لوینسون اصلا در ایران بوده باشد. درواقع ما مدارکی را مشاهده کرده‌ایم که نشان می‌دهد او آخرین بار در خارج از مرزهای ایران زنده دیده شده است و تصاویر منتشر شده از او هم نشان می‌دهد که وی در ایران نیست.»

اما ظریف به چه مدارکی اشاره می‌کند؟ یکی از مدارکی که احتمالا وزیر خارجه ایران به آن اشاره دارد به فیلمی بازمی‌گردد که در سال 2011 از لوینسون منتشر شد. او در این ویدیو درحالی که لباس نارنجی رنگ شبیه به زندانیان گوانتانامو بر تن داشت تقاضای کمک کرده بود. 
 
دادگاه آمریکایی، ایران را به پرداخت غرامت محکوم کرد/ معمای 13 ساله رابرت لوینسون چیست؟

القاعده لوینسون را ربوده است؟
نخست آنکه صدایی که از پس زمینه این فیلم به گوش می‌رسید، به زبان پشتو بود که همین امر به گمانه‌زنی‌ها در رابطه با اینکه ممکن است اصلا لوینسون در ایران نباشد یا در پاکستان و افغانستان باشد، دامن زد. از طرف دیگر او در این تصاویر پلاکاردهایی را در برابر لنز دوربین قرار می‌داد. بر روی یکی از آن‌ها نوشته شده بود: « من اینجا در گوانتانامو هستم! آیا نمی‌دانید کجاست؟»

اما  زندان گوانتانامو از اوایل دهه 2000 زمانی که آمریکا به بهانه مبارزه با تروریست‌های القاعده تجاوز نظامی به خاک افغانستان را کلید زد و بسیاری از افرادی که عضو در گروه القاعده بودند را به زندان گوانتانامو انتقال می‌دادند بواسطه شکنجه‌گران آن، به یک کابوس برای القاعده‌ای ها بدل شده بود. از این‌رو شاید بتوان به تمسخر گرفتن آمریکا با پلاکارد آویخته شده بر گردن لوینسون با احتمال اسارت لوینسون توسط نیروهای القاعده مرتبط دانست.
 
چرا لوینسون در لیست زندانیان مبادله شده بین ایران و آمریکا نبود؟
یکی دیگر از موضوعاتی که به اثبات می‌رساند لوینسون از ابتدا در ایران نبوده است گفته‌های برت مک‌گرک، نماینده ویژه اوباما برای تبادل زندانیان با ایران در جریان مذاکرات سال‌ 2015 است. او می‌گوید:«به این دلیل رابرت لوینسون در جریان تبادل زندانیان با ایرانی‌ها، به آمریکا بازنگشت که اعتقاد دارد وی در ایران نبوده است. همانطور که در سال 2011 هم اعلام کرده بودیم، دلایلی در دست داریم که نشان می‌دهد که لوینسون در ایران نیست و از این رو پرونده لوینسون جنبه متفاوتی دارد.»به گفته مک‌گرک در سال 2015، او در تمامی دورهای مذاکرات با ایرانی‌ها موضوع لوینسون را مطرح کرده است.
 
معمایی که هنوز حل نشده است
معمای مامور سابق اف‌.بی.‌آی همچنان مملو از نقاط تاریک است؛ با این حال آنچه که از شواهد امر و از زبان خود مقامات، وکلا، رسانه‌های آمریکایی و همچنین تصاویر منتشر شده از شخص لوینسون برمی‌آید آن است که این فرد به احتمال بسیار قوی از ابتدا وارد خاک ایران نشده است و محکم‌ترین و مستدل‌ترین شواهدی که تا به‌امروز در دست است، از احتمال حضور او در یکی از کشورهای هم‌مرز در شرق ایران خبر می‌دهد؛ ماموری 65 ساله که وکلای خانوادگی او از کارشکنی‌های دولت آمریکا برای بازگرداندن وی به خانه خبر می‌دهند چراکه از افشا شدن جزئیات این پرونده بیمناک هستند.


منبع:
1. همشهری آنلاین/ دادگاه آمریکایی، ایران را به پرداخت غرامت محکوم کرد
2. باشگاه خبرنگاران جوان/ ادعای دادگاه آمریکا درباره محکومیت ایران به پرداخت ۱.۴۶ میلیارد دلار
3. ویکی پدیا/ رابرت لوینسون
4. باشگاه خبرنگاران جوان/ آسوشیتدپرس: لوینسون در زندان‌های ایران مرده است
5. همشهری آنلاین/ ادعای قاضی آمریکایی در رابطه با ناپدید شدن رابرت لوینسون
6. خبرآنلاین/ معمای 12 ساله گم شدن مامور اف‌بی‌آی/ لوینسون به ایران آمد یا القاعده او را ربود؟


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.