درست درهمان ساعتی که حمید ابوطالبی در قامت تئوریسین دکتر روحانی برای ارتباط با آمریکا طرح و نظر میداد تا نشان دهد که دولتیها تحت هر شرایطی و هر موضوعی؛ با هر ژست و هر ترفندی حتی با بهای آبنبات خود را متعهد به انجام مذاکره با آمریکا میدانند! کمی آن سوتر نماینده جنبش انصارالله در یمن دست رد به سینه آمریکاییها زده و معامله با جو بایدن را نپذیرفته است. انقلابیها در انصارالله یمن بسته جالبتوجه آمریکایی را رد کردهاند. نماینده بایدن از حوثیها خواسته بود در ازای قطع رابطه با ایران جنگ در یمن پایان یابد! اما انصارالله در پاسخی جالب بهطرف آمریکایی میگوید: «اینکه یمن در چه جبهه و جناحی در منطقه قرار دارد، یا در سطح بینالمللی چه سیاستی را اتخاذ کند، مسئله داخلی یمن است و این موارد ربطی به آمریکاییها ندارد!»(1)
مردم یمن بنا به گزارش کمیته حقوق بشر در صنعاء در قحطی 80درصدی به سر میبرند، تحریمهای ناجوانمردانه رژیم آل سعود؛ در کنار فتنههای انگلیسی و آمریکایی، تقریباً همه راههای تنفس را بسته است، اما در یمن مردم مقاومت میکنند؛ به تعبیری در صعده و صنعا مردم حاضرند خار بیابان را بخورند، اما خاک آن را ندهند. این مقاومت تاریخی؛ نه حاصل کمکهای مالی یک کشور ثالث و نه حتی تاکتیکی سیاسی برای گرفتن امتیاز بیشتر از آمریکاییها است! واقعیت درصحنه آن است که؛ مقاومت مردمی در منطقه ریشه دوانده و اصالت انقلاب اسلامی الهامبخش مستضعفان گردیده است. بهواقع خونهای پاک ریخته شده در فرودگاه بغداد، حالا تمدن سازی کرده؛ درحالیکه استکبار جهانی با ادعای ساختن تمدنی جدید در بستر احتضار ایزوله گردیده است.
آمریکا که هیچ با عربستان هم مذاکره کنید!
همزمان که یمنیها برای حفظ دستاوردهای منطقهای از جانمایه میگذارند، برخی فارسیزبانان وابسته به آمریکا و کارچاقکنهای نزدیک به دولت، از پشت به انصار الله خنجر میزنند.به این دو تحلیل توجه کنید:
1-پیتر سالیسبوری، تحلیلگر ارشد مسائل یمن در گروه بینالمللی بحران به نیوزویک میگوید: «در یک حالت آرمانی، سیاست آمریکا در برابر ایران، عربستان سعودی و یمن باید نقش مکمل هم را داشته باشند.»(2)
2-احمد نقی، عضو بنیاد صهیونیستی کارنگی در مقالهای با عنوان «اربابان جنگ»(3) تحلیل کرده است انصار الله انگیزه چندانی برای مذاکره و مصالحه ندارند و ایران میتواند در سوق دادن انصار الله به مسیر مذاکره راهگشا باشد. وی در ادامه نوشته است: «کسانی که میخواهند حوثیها را به مذاکرات صلح سوق دهند، اهرم فشار کمی برای این کار دارند. حوثیها بهعنوان یک نهاد غیردولتی نسبت به تحریمها یا انتقادات بینالمللی بیتفاوت هستند. مارتین گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل در تلاش است تا با مقامات ایرانی صحبت کند و از اهرم فشار روابط نزدیک آنها با حوثیها استفاده کند؛ اما نفوذ ایران بر این گروه از منافع گسترده تهران در یمن و منطقه جدا نیست؛ بنابراین، آنچه برای پایان دادن به درگیری لازم است، در صورت وقوع، نمیتواند از روند گفتگوهای ایالاتمتحده و ایران جدا شود.»
از عجایب روزگار است که کلمه به کلمه؛ همین دست تحلیلها از زبان آمریکاییها، توسط مدافع برجامی دولت، دوباره تکرار میشود. از نگاه آنها یمن دیگر آن کشور پیش از جنگ نیست و میتوان بهعنوان برگ سیاسی از آن در مذاکره با آمریکاییها استفاده کرد. موسویان، فعال اصلاحطلب و دیپلمات سابق ایرانی در روزنامه فرانکفورتر آلگماینه نوشته است که میتوان با برگ یمن با ریاض و واشنگتن بازی کرد.(4) مفهوم سیاسی این جملات شرمآور است! به تعبیر او یمن میتواند وجهالمصالحه میان ایران و آمریکا شود! موسویان ازایندست اظهارنظرها کم در کارنامهاش ندارد، او پیشازاین در مقالهای در روزنامه لسآنجلس تایمز نوشته است که برای حل مشکلات باید با عربستان بهصورت مستقیم مذاکره کنیم. این سخنان موسویان در انجام پروژه برجام 2 و 3 با ادعاهایی چون اگر دشمنی با امریکا را کنار نگذاریم، هیچ مشکلی حل نمیشود، نشان میدهد که گروهی از داخل میخواهد برای رضایت کدخدا، بر تمام داشتههایمان چوب حراج بزنیم؛ حالا میخواهد صنعت هستهای باشد یا مقاومت مردمی در یمن!
مسئله یمن برای برجامیها و شیفتگان تسلیم شدن در برابر آمریکا بسیار ساده است. تا همین چند روز قبل ستاد بایدن به فارسی تلاش میکرد، تعلیق تحریم یمن را بهعنوان امتیاز بایدن به ایران قالب کرده تا تهران را مجبور شود، یک گام بردارد! جملهای به نقل از کندی رئیسجمهور سابق آمریکا وجود دارد که میگوید: «آن چیزی که برای ماست، قطعاً برای آمریکاییها است، آما چیزهایی که برای شماست؛ میشود بر سر آن مذاکره کرد!» در تهران باوجود آنکه بایدن با صراحت تمام میگوید که آمریکا اقدام بیشتری برای برداشتن تحریمها بر نخواهد داشت، برخی روزنامههای اصلاحطلب با تیتر عجیب بازگشت بایدن! یا شمارش معکوس برای برداشته شدن تحریمها به استقبال او میروند! ایجاد این امید کاذب در آستانه انتخابات در داخل بیجهت نیست!
از سویی با جملاتی چون «ورق خوردن تاریخ به نفع ایران» و «پیروزی بزرگتر از فتح خرمشهر» موجسواری میکنند و فردای آن روز با تکیهبر همین نمایش خود را آماده تقدیم دستاوردهای هستهای؛ موشکی و منطقهای به غرب میکنند. البته آخرین فتح الفتوح مذاکرهکنندگان برجامی نه باز شدن گرهای از مشکلات معیشتی مردم، بلکه دستهدسته دلال نفتی و تعدادی جاسوس بوده است! اقدام انقلابی مقاومت مردمی در یمن میتواند تلنگری بر شیفتگان مذاکره با آمریکا بزند و یا حداقل، درس غیرت و وطندوستی به امثال عبدالرسول دری اصفهانی بدهد! و در نهایت پرسشی پیش پای وزیر امور خارجه میگذارد: تفاوت دیپلماتهای انقلابی در یمن با دیپلماتهای شیفته غرب در تهران، در کجاست؟
پینوشت:
(1) https://www.farsnews.ir/news/139912020002
(2) https://www.newsweek.com/biden-ease-role-yemen-prospects-iran-diplomacy-1569014
(3) https://carnegie-mec.org/diwan/83878
(4) https://www.entekhab.ir/fa/news/39575
منبع: مشرق