در مورد بسیاری از کشورها، این گونههای جدید جهشیافته بودند که باعث افزایش صعودی شمار تازه مبتلایان در آنجا شدند. برخی کارشناسان در مورد نوع جدید جهشیافته ویروس کرونا که اولین بار در هند مشاهده شده، حتی از یک "جهش بزرگ" سخن میگویند که میتواند به سرعت منتقل و در قارههای دیگر منتشر شود. یکی از کارشناسان آلمانی نسبت به گسترش شدید این نوع جهشیافته ویروس هشدار داده و میگوید: «یک فاجعه کوویدی در هند در حال وقوع است.»
این نوع هندی ویروس را هم اکنون هم میتوان در کشورهای دیگر دید. برای نمونه در آلمان، بلژیک، بریتانیا، آمریکا، استرالیا و در سنگاپور. در بریتانیا بر پایه اطلاعات وزارت بهداشت و درمان این کشور تاکنون ۷۷ مورد از ویروس هندی مشاهده شده است.
در این ویروس جهش دوگانه صورت گرفته است. این ویژگی ورود سارس−کو۲ به بدن و ابتلا به عفونت را آسانتر میکند و گفته میشود توانایی دور زدن آنتیبادیهایی را که سیستم ایمنی یا واکسن در بدن ساختهاند دارد و به همین دلیل میتواند در بدن با سرعت بیشتری پخش شود.
جهشهای نوع هندی E۴۸۴Q/E۴۸۴K نامیده میشوند که برای پژوهشگران ناشناخته نیستند. آنها پیش از این هم در نوع جهشیافته آفریقای جنوبی B.۱.۳۵۳ و در نوع برزیلی P۱ دیده شده بودند. در برخی موارد وجود این جهشها حتی در نوع بریتانیایی B.۱.۱.۷ هم به اثبات رسیده است.
نوع جهش یافته کرونا در هند چه ویژگیهایی دارد؟
در حالی که گزارشها از شناسایی انواع جدید جهش یافته «کرونا» حکایت دارند، نگرانیها در مورد طولانیتر شدن زمان مبارزه با این بحران بهداشتی جهان افزایش یافته است.
به گزارش «wionews و مدیکال اکسپرس»، اگر سال ۲۰۲۰ را سال مقابله با شیوع بیماری کرونا و چالشی بزرگ بدانیم، سال ۲۰۲۱، سال مقابله با چالش بزرگتر و مبارزه با انواع جهش یافته کروناست.
انواع جهش یافته کرونا ابتدا در اروپا، پس از آن در برزیل و در ادامه در آفریقا شناسایی شدند، اما اکنون جهشهای دیگری در آسیا و اروپا به ثبت رسیدهاند؛ از جمله این انواع جدید جهش یافته، انواع جهش یافته در هند و روسیه هستند.
نوع جهش یافته در هند اکنون در ۱۶ کشور از جمله آمریکا، انگلیس، استرالیا و نیوزیلند مشاهده شده است.
این در حالی است که گزارشها و بررسیهای دیگر نشان میدهند که سرعت انتقال ویروس جهش یافته شناسایی شده در برزیل، ۲ برابر بیشتر از انواع قبلی است.
این نوع جهش یافته که از نوامبر ۲۰۲۰ منتشر شد، میتواند به سرعت به سویه غالب در کشورهای مختلف تبدیل شود.
نوع جهش یافته مذکور میتواند منجر به مقاومت در برابر آنتی بادیها شده و نرخ مرگ و میر بر اثر بیماری را افزایش میدهد.
بررسیها نشان میدهند که این نوع جهش یافته، سرعت انتقال را ۲۰ درصد افزایش و اثر آنتی بادیها را بیش از ۵۰ درصد کاهش میدهد.
نوع جهشیافته ویروس کرونا در هند با عنوان B.۱.۶۱۷ معرفی شده است. مقامات بریتانیا اوایل این هفته اعلام کردند که ۱۰۳ مورد از این گونه را که همه موارد مرتبط با سفر بودند در این کشور شناسایی کردهاند. این گونه تحت بررسی قرار دارد.
پروفسور شارون پیکوک، رئیس برنامه نظارت ژنتیکی بریتانیا میگوید که این گونه، «برای مدتی» وجود داشته است و نخستین بار در اکتبر سال گذشته شناسایی شد.
وی افزود: «در حال حاضر مشخص نیست آیا این گونه عامل اصلی موج جدید ابتلاها در هند باشد.»
وقتی ویروسی از یک ویروس دیگر تکثیر میشود، اغلب تغییراتی پیدا میکند که به این تغییرات جهش گفته میشود. سازمان جهانی بهداشت میگوید که وقتی ویروسی «یک یا چند جهش جدید» داشته باشد گونه جدید ایجاد میشود. تغییرات در ویروس کرونا غیرعادی نیست. ویروسها با مبتلا کردن افراد بیشتر، دچار جهش میشوند.
گونه هندی ویروس کرونا «دو جهش» داشته است یعنی این جهشها روی دو نوع جهشیافته که از قبل وجود داشت رخ داده است.
این گونه جدید با جهش مضاعف، تاکنون در کشورهای بریتانیا، آمریکا، اسرائیل، استرالیا، نیوزیلند، آلمان و چند کشور دیگر شناسایی شده است.
طبق گزارش رویترز اسرائیل روز سهشنبه هشت مورد از گونه هندی ویروس کرونا را ثبت کرد که اغلب در میان افرادی که از خارج از کشور وارد شده بودند گزارش شده است. بر اساس این گزارش، اسرائیل معتقد است که واکسن فایزر-بیونتک تا حدی در برابر این گونه موثر است.
برآوردهایی متفاوت
سازمان جهانی بهداشت نوع هندی این ویروس را در شاخه "Variant of interest" جای داده است؛ یعنی آن را زیر نظر میگیریم، اما در حال حاضر نگرانکننده نیست. دکتر جفری بارت، مدیر بخش بررسیهای ژنومیک کووید ۱۹ مؤسسه "ولکام سنگر" هم میگوید، اینکه این ورژن هندی در ماههای گذشته واقعا به گونه نگرانکنندهای انتشار پیدا نکرده، این احتمال را تقویت میکند که نوع هندی، به شدت B.۱.۱.۷ قابل انتقال نیست.اما شمار کارشناسانی که به گونهای دیگر به این نوع جهش یافته جدید مینگرند هم کم نیست. در ایالت مهاراشترا در هند نتایج توالییابی دیانای نشان میدهد که تاکنون ابتلای ۶۰ درصد از بیماران به B.۱.۶۱۷ مربوط است. همزمان، اما نهادهای رسمی بهداشت و درمان تأکید میکنند که شمار این آزمایشها آنقدری نیست که بتوان با قطعیت نتیجهگیری صریحی در اینباره داشت که آیا افزایش موارد ابتلا واقعا به B.۱.۶۱۷ مربوط است یا خیر.
کمبود تخت بیمارستان در بسیاری از شهرهای هند از جمله دهلی نو
افزایش شدید مراجعه کنندگان به بیمارستانها در شهرهای مختلف هند سبب شده است که آنها با کمبود تخت و اکسیژن مواجه شوند
خبرگزاری "ای ان آی" هند در این خصوص گزارش داد، سروزیر ایالت دهلی اعلام کرد که پایتخت هند در یک روز گذشته بیش از ۲۴ هزار مورد جدید ابتلا به کرونا گزارش داده است و با کمبود شدید تختهای بیمارستانی مواجه است.
آرویند کجریوال سروزیر ایالت دهلی گفت: وضعیت بسیار بحرانی است. با کمبود اکسیژن مواجه هستیم. تختها در بخشای سی یو به سرعت پر میشوند.
دهلی نو روزهای شنبه و یکشنبه را قرنطینه کامل اعلام کرده است و در میان کلان شهرهای هند قرار دارد که بیشترین آمار روزانه ابتلا به کرونا در این کشور را ثبت میکند.
اگرچه سال گذشته دولت هند بزرگترین قرنطینه سراسری در جهان را به مدت سه ماه ادامه داد، اما در سال ۲۰۲۱ تقریبا تمام محدودیتها را لغو کرد و با انجام مراسم مذهبی بزرگ موافقت کرد.
در چند هفته گذشته مراسم بزرگ هندو با حضور صدها هزار نفر در نقاط مختلف این کشور برگزار شد و دولت هند به صورت فعال اقدام به برگزاری تبلیغات انتخاباتی در ایالت ها کرد.
از سوی دیگر مردم هند نیز نسبت به رعایت توصیههای بهداشتی بیتفاوت شدهاند.
منبع:
1. میزان/ نوع جهش یافته کرونا در هند چه ویژگیهایی دارد؟
2. یورو نیوز/ «طوفان کرونا» در هند؛ نگرانیهای جهانی درباره گونه هندی در حال افزایش است
3. خبرآنلاین/ جهان در آستانه یک "فاجعه کوویدی" ؟ / نوع جدید جهشیافته ویروس کرونا ؛ هندی
4. ایرنا/ کرونا در جنوب آسیا؛ انتشار سریع ویروس جهش یافته در هند