به گزارش «تورنتو سان»، یک هیولا که میتواند مانع جشنهای تابستانی شود و پایان همه گیری را بیش از پیش به تاخیر بیندازد.
سویه دلتا ویروس کووید-۱۹ که برای نخستین بار در اواخر سال ۲۰۲۰ در هند ظاهر شد، به عنوان ترسناکترین سویه از ویروس کرونا شناخته شده است.
دلتا نه تنها در بسیاری از کشورها شایعترین سویه است، بلکه حتی به افرادی که کاملا واکسینه شدهاند نیز قابل انتقال است.
سویه دلتا در بیش از ۱۲۰ کشور جهان یافت شده است و سازمان بهداشت جهانی معتقد است که این سویه در حال حاضر به سرعت به گونه اصلی تبدیل میشود.
«شارون پیکاک»، میکروبیولوژیستی که تحقیقات درباره توالی ژنوم انواع سویههای ویروس کرونا را انجام میدهد، میگوید «بزرگترین خطر برای جهان در حال حاضر صرفاً دلتاست.»
وی در ادامه، سویه دلتا را انتقال پذیرترین سویهای که تاکنون شناخته شده، معرفی کرد.
دلتا نیز سویهای است که میتواند باعث توقف کاهش محدودیتهای کرونایی شود که برخی کشورها در حال انجام آن بودند.
اما یک سویه جدید یافت شده که ممکن است به وخیمتر شدن وضعیت کمک کند؛ سویهای با نام «لامبدا» که تاکنون کمتر از آن صحبت شده است.
این سویه ابتدا در آگوست سال ۲۰۲۰ در کشور پرو یافت شده بود.
این سویه در فهرست سویههای مورد توجه سازمان بهداشت جهانی قرار دارد و نظارتها بر روند آن ادامه دارد.
سویه لامبدا (Lambda) که از پرو آغاز شده به ۳۲ کشور جهان انتقال یافته است اما در حال حاضر همچنان بهعنوان یک سویه با خطر کمتر طبقهبندی میشود.
به نقل از گاورمنت، سازمان بهداشت جهانی (WHO) در ۱۴ ژوئن ۲۰۲۱ این نوع را به سبک جدید یونانی نامگذاری کرده است اما اولین بار در اوایل اگوست سال ۲۰۲۰ در پرو ظاهر شده است.
زمانی که در مورد سویههای مختلف ویروس کرونا صحبت میشود، دلتا به موردی برای یک مقایسه آسان تبدیل شده است. در حال حاضر، سازمان بهداشت جهانی پیشبینی کرده است که نوع دلتا در سطح جهانی مسلط شود (البته اگر پیش از این مسلط نبوده است). منشاء این سویه هند بوده و به سرعت به جهشی نگرانکننده تبدیل شده است.
سویه لامبدا چیست؟
سویه لامبدا که با نام علمی C.۳۷ شناخته میشود موجب ۲۱ درصد از موارد ابتلا در شیلی و ۱۷درصد موارد پرو است. این نوع در ۴۲ ایالت آمریکا و ۳۲ کشور بهویژه در آمریکای جنوبی مشاهده شده است.سازمان بهداشت جهانی در آخرین بهروزرسانی خود اعلام کرد: «لامبدا با نرخ قابل توجه انتقال در چندین کشور همزمان با افزایش شیوع کووید-۱۹ همراه شده است و برای تایید اثربخشی مداوم واکسنها، به مطالعات بیشتر در این مورد نیز نیاز است.»
آیا سویه لامبدا از دلتا عفونیتر است؟
مشخص شده است که نوع دلتا دو برابر نوع آلفا که درانگلستان مشاهده شده، عفونیتر است. این مورد باعث کاهش قدرت واکسنها میشود و اثربخشی دو دوز واکسن فایزر را به ۶۴درصد کاهش داده است.
دادههای کافی برای مقایسه نوع لامبدا با آنچه در مورد دلتا میدانیم، وجود ندارد بنابراین در حال حاضر پاسخ کوتاه، خیر است اما بر اساس اظهارات سازمان بهداشت جهانی از نوع قابلتوجه محسوب میشود به این معنی که موجب افزایش انتقال شده است.
در حالی که چندین کشور در غرب شروع به کاهش محدودیتها میکنند تاکنون فقط ۱۰.۴ درصد جمعیت پرو واکسینه شدهاند.
سویههای جدید همچنان یک مورد نگرانکننده برای متخصصان مراقبتهای بهداشتی و سیاستگذاران هستند.
جلال مجدیان در خصوص ویروس جدید لامبدا و اینکه گفته میشود این ویروس بسیار خطرناک است؟، گفت: هنوز اثبات نشده که ویروس لامبدا از نظر میزان آسیب بافتی به ریه و سایر ارگانهای بدن نسبت به دلتا تهاجمیتر باشد، اما از لحاظ شدت بروز و مقدار سرایت پذیری در مقایسه با دلتا ضعیفتر است و فعلا این ویروس را به عنوان یک ویروس مهاجمتر نمیشناسیم.
وی ضمن اشاره به اینکه لامبدا سوش جدیدی است که طی یک جهش ژنومی جدید اتفاق افتاده است، افزود: لامبدا به صورت معناداری نسبت به سوشهای قبلی مهاجمتر نشده است و نمیتوانیم بگوییم این ویروس مرگومیر و عوارض بیشتری را ایجاد میکند.
این متخصص بیماریهای عفونی در پاسخ به این سوال که دلتا خطرناکتر است یا لامبدا؟، توضیح داد: ما تنها بر اساس ژنوم ویروس نمیتوانیم بگوییم که کدام یک خطرناکتر هستند چرا که هنگامی که هر ویروسی از جمله دلتا، لامبدا و …وارد بدن میشود، دو عامل در شدت بیماریزایی آنها آموثر است که یکی از آنها ژنوم ویروس و عامل دیگر ژنوم فرد میزبان و همچنین بیماریهای زمینهای است.
اثربخشی واکسنها در برابر سویه لامبدا چه میزان است؟
با استفاده از نمونههای خونی کارکنان بهداشت محلی که دو دوز واکسن کرونا وکس را دریافت کرده بودند، اثر لامبادا بررسی شد. براساس نتایج این بررسی، کرونا لامبادا نسبت به گاما و آلفا عفونی تر است. این گونه ویروس کرونا بهتر میتواند از آنتی بادیهای تولید شده از واکسیناسیون فرار کند.نتایجی که از مطالعه دانشکده پزشکی گروسمن نیویورک به دست آمده، نشان میدهد که واکسنهای mRNA در برابر سویه لامبدا موثر هستند.
تأثیر رژیم غذایی بر گونه دلتا ویروس کرونا چیست؟
از گذشته تا کنون رژیمهای غذایی تاثیر بسزایی در عملکرد و سلامت بدن داشتهاند. در رابطه با مقابله با کرونا نیز متخصصان معتقدند که سپر دفاعیای بهتر از تغذیه مناسب برای گونه لامبادا وجود ندارد.
همانطور که میدانید عملکرد سیستم ایمنی بدن و سالم بودن آن نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای تنفسی از جمله بیماری کووید -۱۹ دارد پس برای مقابله با کرونا و انواع آن بهتر است تغذیهی خوبی داشته باشید.
بهتر است موارد زیر را در چرخه تغذیه خود قرار دهید:
ویتامین A,C,D
میوهها و سبزیحات مثل نارنگی، لیمو، کیوی،کلم،کلم پیچ،فلفل سبز،گوجه فرنگی
هویج
کدو سبز
اسفناج
برگ چغندر
کاهو
روشهای پیشگیری از آلوده شدن به گونه لامبدا ویروس کرونا چیست؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بروز بیماریها در آمریکا (CDC) اعلام کرده است که افراد باید روشهای زیر را برای پیشگیری از کرونا لامبدا عملی کنند.دستان خود را به صورت مرتب بشویند
از حضور در مکانهای شلوغ با تهویه نامناسب پرهیز کنند
واکسن کرونا تزریق نمایند
آیا باید نگران کرونای لامبادا باشیم؟
دکتر رزلین لموس مارتین، دکترای زیست شناسی مولکولی و سلولی از دانشگاه آکسفورد، گفت: ” هنوز جایی برای نگرانی وجود ندارد.”لموس مارتین به الجزیره گفت: “در ابتدا، ما واقعاً نگران بودیم … ما فکر میکردیم که لامبدا میتواند از دلتا قابل انتقال تر باشد. اما در حال حاضر، در ایالات متحده، شاهد این بودیم که دلتا همچنان اصلی ترین عامل انتقال و مرگ و میر است.
اما تسوکایاما در دانشگاه Cayetano Heredia مخالف است. وی گفت: “ظرفیت تحقیق پرو برای اندازه گیری اثر لامبدا محدود است. این مطلب ارزیابی گسترش این نوع را دشوار می کند.”
وی گفت: “گاما در برزیل ظاهر شد؛ این بیماری در سراسر منطقه گسترش یافت و این در حال حاضر یک نوع نگرانی محسوب میشود.”
چه مدت تا ایمنی جمعی فاصله داریم؟
طبق برخی محاسبات احتمالا سال ۲۰۲۷ به ایمنی جمعی خواهیم رسید چون برخی از کشورها نمیتوانند تا سال ۲۰۲۳ واکسیناسیون را آغاز کنند.با وجود اینکه ۶۴ درصد جمعیت انگلیس واکسینه شدند و فقط ۶ درصد به مفهوم ایمنی جمعی معتقدند، نوع دلتا موجب افزایش قابلتوجهی در ابتلا شده است. هفته گذشته آزمایش کووید-۱۹حدود ۱۸۰ هزار نفر مثبت بوده که نسبت به هفته قبل ۶۱ هزار نفر افزایش یافته است. گروه مشاوره SAGE پیشبینی میکند که موج چهارم بیرحمی در راه است و این پیشبینی بدون در نظر گرفتن سویه لامبدا ارائه شده است.
حتی در حالی که واکسنها اثر نسبی خود را در برابر دلتا اثبات میکنند، جهشهای جدید بیسروصدای ویروس در سراسر کره زمین احساس میشود. برخی از کشورها میزان دریافتکنندگان دو دوز واکسن آنها مانند انگلیس بیش از ۶۰ درصد است اما برخی دیگر در تلاشند دوزهای اولیه آنان به میزان ۳ درصد برسد.
مسابقه کسب سود نه علم
رقابت برای قرار گرفتن در مرحله پساکرونا به یک مسابقه کسب سود تبدیل شده است، کشورهای ثروتمندتر با تولیدکنندگان دارو مانند فایزر (Pfizer) و آسترازنکا (AstraZeneca) قرارداد منعقد کردهاند. در همین حال، کشورهای جنوب جهان منتظر برنامه کوواکس سازمان بهداشت جهانی هستند که برای تامین تقاضا تلاش میکند.توافقنامه TRIPS، جنبههای تجاری حقوق مالکیت فکری، همچنان ساخت واکسن توسط برخی از کشورها را غیرقابل قبول میداند. بهعنوانمثال، کارخانههای بنگلادش منتظر تایید قانونی حق ساخت واکسن هستند چون اگر بدون مجوز واکسن عمومی تولید کنند تحت پیگرد قانونی صنایع دارویی قرار میگیرند. سازمان تجارت جهانی در مورد لغو تمامیت این قانون در همهگیری مذاکره کرده است اما کشورهایی مانند استرالیا و انگلیس مخالف این مورد هستند.
منبع:
1. ایسنا/کدام سویه ویروس کرونا خطرناکتر است، لامبدا یا دلتا؟
2. دیدار نیوز/دلتا خطرناکتر است یا لامبدا؟
3.میزان/ اوج گیری شیوع دلتا و لامبدا؛ بحران کرونای جهش یافته برای جهان
4. مجله بیمه/ کرونا لامبدا؛ نوع جدید کرونا، آدمکشی چیره دست که رحم ندارد! + علائم و راه های پیشگیری