وی با بیان اینکه اولین مورد کووید 19 موتاسیون یافته در یک هموطن عزیز که از کشور انگلیس آمده بود و در یکی از بیمارستانهای خصوصی بستری است پیدا شد گفت: تست کووید 19 وی از نوع موتاسیون یافته توسط همکاران ما تایید شد.
وی افزود: این بیمار چون از روز نخست آگاه بود در بین خانواده و همراهان با شرایط ایزوله حضور داشته است و خوشبختانه هیچ علائمی از بیماری در اطرافیان آنها وجود نداشت، موردی دیگر در غرب کشور اعلام شده بود که یکی از پزشکان به ویروس موتاسیونیافته مبتلا است که تست وی منفی بود. 240 نفر از اطرافیان وی نیز بررسی شدند که خوشبختانه تست آنها نیز منفی بوده است و تنها مورد فردی است که در بیمارستان خصوصی بستری است.
نمکی تاکید کرد: این گزارش به معنای وحشت جدید نیست بلکه باید پروتکلها بیش از پیش رعایت شوند.
پزشک کردستانی کرونای انگلیسی ندارد
در چند روز گذشته یک فایل صوتی مبنی بر ورود کرونای انگلیسی به کردستان در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. در این فایل گفته شده که، یک دکتر سنندجی طی سفری که هفته گذشته به انگلیس داشته در برگشت به کرونای جهش یافته که در انگلیس و برخی کشورهای دیگر مشاهده شده مبتلا شده است و اکنون در بیمارستان توحید سنندج بستری شده است.در این فایل صوتی آمده است که وزارت بهداشت به طور جدی برای پیدا کردن راننده و سایر افرادی که با این دکتر در ارتباط بوده اند پیگیر است.
آرزو فلاحی مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در رابطه با صحت این موضوع گفت: این پزشک کردستانی اکنون به دلیل داشتن علائم کرونای جهش یافته در بیمارستان بستری است.
او افزود: تاکنون جواب کرونای این فرد طی دو تست pcr منفی اعلام شده و هنوز به طور قطعی بیماری او مشخص نشده است.
فلاحی گفت: جواب آزمایشات این پزشک برای بررسی بیشتر به تهران ارسال شده و در دست بررسی است. خوشبختانه امروز وزیر بهداشت اعلام کرد پزشکی که در غرب کشور به کرونا مبتلا شده بود و به تازگی از سفر انگلیس برگشته بود حامل کرونای انگلیسی نبوده است و آزمایشات وی تایید نشد.
نمکی در این باره توضیح داد: در چند روز گذشته خبری در رسانهها منتشر شد و درباره احتمال ابتلای یک همکار پزشک ما در غرب کشور به کرونای انگلیسی صحبت شده بود که این مسئله تایید نشد.
وی افزود: این همکار ما در غرب کشور بارها و بارها تست شد و همچنین حدود ۲۴۰ نفری که با ایشان در تماس بودند مورد آزمایش قرار گرفتند و خوشبختانه در هیچ یک از آنها موردی از کرونای جهش یافته انگلیسی مشاهده نشد.
کرونای انگلیسی چه تفاوتی با ویروس کرونای چینی دارد؟
مقالات علمی و گزارشات نشان می دهد قدرت انتقال و سرایت ویروس جدید انگلیسی نسبت به ویروس چینی بیشتر شده، بیماری زایی در افراد جوان و کم سن و سال افزایش یافته و حتی در کودکان می تواند عوارض و بیماری ایجاد کند.
دکتر روانشاد، عضو هیئت مدیره انجمن ویروس شناسی ایران در خصوص دلیل نامگذاری ویروس کرونا به ویروس چینی یا ویروس انگلیسی گفت: معمولا گاهی برای نامگذاری ویروس ها از نام منطقه ای که ویروس اولین بار در آنجا شناسایی شده است کمک می گیرند و جداسازی ویروس در هر منطقه ای که باشد، نام آن منطقه را روی آن می گذارند. بطور مثال نام ویروس ابولا و یا ماربرگ نیز نام منطقه آن ها بوده است.
وی اضافه کرد: بنابراین ویروس کرونایی که هم اکنون در انگلیس شناسایی شده، جهش مهمی در آن اتفاق افتاده و منجر به تغییر خصوصیات ظاهری یا فنوتیپ ویروس شده است، با نام ویروس کرونای سویه انگلیسی معروف شده است.
او خاطرنشان کرد: البته باید در نظر داشت که این همان ویروس کرونایی می باشد که ابتدا از ووهان شایع شده، به مرور دچار تغییر یا جهش شده و در انگلیس موتاسیون یا تغییرات جدید آن شناسایی شده است.
این ویروس شناس گفت: فعلا زود است که بخواهیم در خصوص تفاوت های ساختاری و بیماری زایی دقیق بین ویروس کرونای شناسایی شده در چین با ویروس کرونای شناسایی شده در انگلیس قضاوت کنیم اما مقالات و گزارشات نشان می دهد قدرت انتقال و سرایت ویروس جدید بیشتر شده، بیماری زایی در افراد جوان و کم سن و سال افزایش یافته و حتی در کودکان می تواند عوارض و بیماری ایجاد کند.
علت جهش یافتن ویروس کرونا چیست؟
عضو کمیته علمی کرونا و رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی آزمایشگاه مسیح دانشوری به بیان توضیحاتی در خصوص نحوه جهش ویروس پرداخت.
علیرضا ناجی در خصوص جهش ویروسها گفت: جهش یا موتاسیون در واقع تغییر یک نوکلئوتید به نوکلئوتید دیگر، حذف و یا اضافه شدن آن روی ژنوم است؛ جهش در ذات بیولوژی است و اگر جهش به وجود نمیآمد تنوع زیستی نداشتیم و موتاسیون باید اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: برخی از جانوران و به ویژه میکرو ارگانیسمها دارای سیستمهایی هستند که جلوی جهش را میگیرند و نمیگذارند تغییرات ایجاد شود البته نه به این صورت که اصلا ایجاد نشود؛ آنها مکانیسمهایی دارند که چنانچه تغییرات بسیار عجیبی اتفاق بیفتد که زیست آن موجود را به خطر بیندازد، آن تغییر را تصحیح کنند.
استاد ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه ویروسها جزء میکروارگانیسمهایی اند که کمتر توانایی اصلاح ژنومشان را دارند، توضیح داد: هر چند گفته میشود کرونا ویروس سیستمهای اندکی برای اصلاح ژنوم خود دارد، اما به طور کلی ویروسها و به ویژه ویروسهای دارای RNA، هنگامی که تکثیر پیدا میکنند به دلیل نوع تکثیرشان و این موضوع که سیستمهای تصحیح خطا را ندارند، اشتباهاتی رخ میدهد.
رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی آزمایشگاه مسیح دانشوری متذکر شد: همه تغییرات برای ویروس به درد بخور نیستند و ممکن است تغییراتی سبب از بین رفتن ویروس شود و تنها تغییراتی در ویروس میماند که زیست آنها را به خطر نیندازد و به آنها مزیت دهد، برای مثال جهشی که در کشور انگلیس در ویروس کرونا رخ دادهاست این امتیاز را به ویروس داده که بتواند که بهتر منتقل شود و یا اینکه شدت بیماری افزایش یابد و این موارد موجب ماندگاری ویروس میشوند.
واکنش کاربران
منبع:
1. خبر آنلاین/ پای کرونای انگلیسی به ایران باز شد
2. شهرآرا نیوز/ کشف ویروس کرونای انگلیسی در ایران
3. شهرآرا نیوز/ «کرونای انگلیسی» چه تفاوتی با ویروس کرونای چینی دارد؟
4. برنا/ تفاوت ویروس کرونای انگلیسی و چینی
5. تجارت نیوز/ کرونای انگلیسی به کردستان رسید؟
6. صدا و سیما/ کردستان عاری از کرونای انگلیسی
** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.