یادداشت و اخبار ویژه روزنامه های داخل (یک شنبه 9 خرداد 1400)

محمدمهدی حاج‌محمدی در توئیتر نوشت: «دیروز در بوشهر، به‌خاطر دروغ‌های اخیر رسانه‌های سعودی درباره زندانیان سیاسی زن، شخصاً پیگیر وضعیت خانم سپیده قلیان شدم. از شرایط و امکانات در اختیارش راضی بود. با علاقه و روحیه خوب، شیرینی‌هایی را که خودش در زندان پخته بود تعارف می‌کرد. البته از بابت سختی رفت‌و‌آمد خانواده‌اش نگران بود.»
يکشنبه، 9 خرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
یادداشت و اخبار ویژه روزنامه های داخل (یک شنبه 9 خرداد 1400)

یادداشت روزنامه‌های یکشنبه ۹ خردادماه


روزنامه کیهان
بهارستان علیه اتحاد دلالان/محمد صرفی
مجلس یازدهم وارد دومین سال کاری خود شده است. چیزی حدود دو سوم نمایندگان فعلی (مقداری کمتر از دو سوم) برای نخستین‌بار است که مسئولیت نمایندگی را تجربه می‌کنند. از این بابت می‌توان مجلس یازدهم را مجلسی نو و با توجه به میانگین سنی نمایندگان، مجلسی جوان نیز نامید که البته از حضور افراد باتجربه و سن و سال‏دار نیز برخوردار است.

مجلس فعلی حتی پیش از تشکیل نیز زیر ضرب هجمه و حمله بود. این تخریب‌ها و حمله‌ها گاهی مضحک هم بودند. برای نمونه یکی از رسانه‌ها چندین هفته پیش از تشکیل و شروع به کار مجلس یازدهم نوشته بود؛ مجلس یازدهم باید پاسخگوی وضعیت فعلی باشد! این روند تخریبی تاکنون نیز ادامه داشته و بعید است در آینده نیز متوقف شود.

البته که نمی‌توان کارنامه و عملکرد مجلس را یکسره و کاملاًً مثبت و بدون اشکال دانست، اما بدون شک تا اینجای کار و به‌طور میانگین، مجلس در طول یک سال گذشته کارنامه‌ای قابل دفاع و مقبول از خود برجای گذاشته است و می‌توان پیش‌بینی کرد این عملکرد در سال‌های بعدی بهتر نیز خواهد شد. فراموش نکنیم که اکثر نمایندگان برای نخستین‌بار این کرسی را تجربه کرده‌اند و طبیعی است که آشنایی و مسلط شدن به امور و وظایف خود، مدتی زمان لازم دارد. مسئله‌ای که در کنار شکل‌گیری کمیسیون‌های تخصصی، نیمه اول نخست سال کاری مجلس را تحت‌الشعاع خود قرار داد و اغلب کار‌های مهم و برجسته مجلس در نیمه دوم این سال کاری انجام شد.

پرهیز از حاشیه و مسئله‌سازی برای کشور را می‌توان یکی از نکات مهم و برجسته در کارنامه یک سال اخیر مجلس دانست. هرچندمجلس شورای اسلامی به‌دلیل ماهیت و ساختار مجلس و تعداد بالای نمایندگان، همیشه در معرض و خطر حاشیه‌سازی قرار دارد - چرا که عملکرد غلط یک یا چند نماینده به پای همه نمایندگان نوشته شده و به سرعت مجلس را وارد حاشیه می‌کند-، اما در طول یک سال گذشته این موارد بسیار اندک و نادر بوده‌اند. این نکته را هم نباید فراموش کرد که در ادوار پیشین مجلس - به نسبت‌ها و درجات مختلف- کسانی بوده‌اند که اظهارات و نطق‌هایشان به جای آنکه گره‌ای از کار مردم و مملکت باز کند، مورد پسند دشمن بود و بر صدر رسانه‌های ضدانقلاب می‌نشست. نماینده‌ای که قرار بود عصاره فضایل ملت و مایه اقتدار و افتخار کشور باشد، به سخنگوی دشمن و تکرار‌کننده ادعا‌های آنان تبدیل می‌شد. دامن مجلس یازدهم از چنین لکه‌ای پاک است و نباید از کنار آن تجربه‌های تلخ و وضعیت قابل تقدیر فعلی به سادگی عبور کرد.

نکته مهم دیگری که در رابطه با مجلس یازدهم وجود دارد، ارتباط با متن مردم و مشکلات آنهاست. مسئله‌ای که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در ارتباط تصویری با نمایندگان به آن اشاره کرده و فرمودند؛ «حضور در میان مردم و دیدن صحنه‌های واقعی زندگی مردم که این سفر‌های استانی رئیس محترم مجلس و رؤسای کمیسیون‌ها و بعضی از نمایندگان محترم حقیقتاً حرکت و اقدام بسیار خوبی است و باید ان‌شاءالله ادامه پیدا کند. عزیزان من! حضور در کنار مردم را ترک نکنید. یکی از موفّقیّت‌های بزرگ این است که بتوانید در کنار مردم باشید و در کنار مردم بمانید.»

فراموش نکرده‌ایم عده‌ای درباره این سفر‌ها چه می‌گفتند. مثلاً درباره سفر‌های قالیباف می‌گفتند حرکت تبلیغاتی و انتخاباتی است و یا می‌گفتند مشکلاتی مثل شرکت کشت و صنعت هفت‌تپه، آب غیزانیه، کپرنشینی در سیستان و بلوچستان و حاشیه‌نشینی در مشهد چه ربطی به نمایندگان تهران دارد و چرا آن‌ها پیگیر این مسائل هستند. (به این نکته ساده و روشن توجه نمی‌کردند که طبق متن مصرح قانون، اگرچه نماینده با رای مردم یک شهر خاص انتخاب می‌شود، اما نماینده کل ملت است و نه فقط نماینده همان شهر) و یا می‌گفتند این سفر‌ها هزینه زیادی دارد پس بهتر است تعطیل شود و بودجه بیت‌المال حیف و میل نشود! شاهد و مدعایشان هم سفر رئیس‌جمهور به کرج بود. شورای شهر کرج در سال ۱۳۹۵، برای سفر یک روزه «حسن روحانی» و هیئت همراه او به استان البرز، یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان اختصاص داده بود؛ پس با این حساب و با در نظر گرفتن نرخ تورم و دوری مقصد‌های نمایندگان، این هزینه چند برابر شده و توجیه ندارد! و درباره هزینه سفر نمایندگان در مقایسه یادشده توضیحی نمی‌دادند!

مجلس در کنار محسنات و نقاط مثبت خود، با چالش‌ها و آسیب‌هایی نیز رو‌به‌روست. اگر برای این آسیب‌ها و چالش‌ها فکر نشود و برنامه‌ای وجود نداشته باشد، می‌تواند ورق را برگردانده و کارنامه بهارستان را زیر سؤال ببرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات اخیر خود به چهار مورد از این چالش‌ها و آسیب‌ها اشاره کردند؛
۱- سوءاستفاده نمایندگان از توانایی‌های قانونی
۲- ورود نمایندگان در مسائل اجرایی
۳- بی‌احتیاطی در استفاده از تریبون‌ها برای بیان نظرات
۴- تلاش برای رسیدن به مسئولیّت‌های اجرایی
نکته مهم دیگری که در بیانات رهبر معظم انقلاب نیز دیده می‌شد، لزوم توجه هرچه بیشتر به عقلانیت و آرامش در مجلس بود. اقدامات و مواضع هیجانی - حتی اگر با نیت خیر و صلاح هم باشد- نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت و به ضد هدف تبدیل می‌شود. نمایندگان نباید فراموش کنند که این مجلس به‌عنوان مجلس انقلابی شناخته می‌شود و خیلی‌ها به دلایل مختلف و متنوع انگیزه بالایی دارند تا آن را زمین بزنند و ناکارآمد نشان دهند تا اساساًً انقلابی‌گری را زیر سؤال برده و مترادف با مواضع و اقدامات غیرعقلانی و غیرقابل دفاع جلوه دهند. پادزهر این شیطنت داخلی و توطئه خارجی، عقلانیت و آرامش است. عجله، هیجان و اقدامات احساسی و دفعی زمینه را برای رسیدن مخالفان مجلس به اهداف خود فراهم می‌کند.

پس از سال‌ها کم‌کاری و بی‌توجهی به اولویت‌های کشور و مسائل مردم، هیچ انتخابی جز همت و تلاش چندبرابریِ برآمده از کار کارشناسی و خرد جمعی وجود ندارد. پس از این همه تجربه ریز و درشت، مجالی برای آزمون و خطا نیست. باید دست به جراحی‌های بزرگ و حیاتی زد و گلوی مردم و کشور را از چنگ دلالان سیاسی و اقتصادی نجات داد. دلالانی که در یک اتحاد نانوشته و پشت‌پرده از یک‌سو در میدان اقتصاد، منابع کشور را به تاراج می‌برند (یک نمونه‌اش با بلعیدن رانت افسانه‌ای ارز ۴۲۰۰ تومانی) و از سوی دیگر و در میدان سیاست کج کردن گردن و زانو زدن مقابل استکبار را تجویز کرده و تنها راه زنده ماندن معرفی می‌کنند. مجلس در همین یک سال، در مقابله با این دلالان تباهی و تغییر این ریلِ خسارت‌بار، کار‌های مهمی انجام داده اما بدون شک این اقدامات کافی نیست. هم بهارستان‌نشینان باید همت خود را مضاعف کنند و هم مدیریت اجرایی کشور باید از چنبره راحت‌طلبی و اشرافیت‌زدگی نجات یابد.

روزنامه وطن امروز
مقاومت؛ کلید تعیین سرنوشت فلسطین/سعدالله زارعی
سیاست تسلیح فلسطینی‌ها یک سیاست قریب به ۳۵ ساله است، یعنی از زمانی که انتفاضه اول فلسطین در سال ۱۳۶۶ با سنگ شروع شد، این مساله مطرح شد که چطور می‌توان این سنگ‌ها را تبدیل به گلوله و آن گلوله‌ها را تبدیل به موشک کرد؛ لذا الگو‌های مختلفی برای تحقق این مساله پیموده شد. یکی از این الگو‌ها الگوی انتقال سلاح از خارج به داخل فلسطین بویژه به مناطق غزه و کرانه باختری بود. این الگو متکی بود بر استفاده از تونل‌ها و کانال‌ها و منافذ دریایی. این الگو در عین مزایایش، یک سلسله مخاطراتی را نیز با خود به همراه داشت. الگوی بعدی، الگوی ساخت سلاح در داخل فلسطین بود و اینکه فلسطینی‌ها چطور می‌توانند خودشان تولیدکننده باشند. در اینجا مساله انتقال تکنولوژی سلاح مورد بررسی قرار گرفت. برای تحقق این الگو مجموعه‌ای از اقدامات مختلف نیاز بود. از جمله این اقدامات می‌توان به انتقال تخصص و تکنولوژی ساخت سلاح، احداث کارگاه‌ها، حفاظت از این کارگاه‌ها در برابر نفوذ دشمن، جمع‌آوری اطلاعات درباره نقاطی که باید مورد اصابت موشک‌ها قرار گیرند و در آخر به چاره‌اندیشی درباره سیستم‌های پدافندی و دفاعی دشمن که برای حفاظت از شهر‌های خودش ایجاد کرده بود، اشاره کرد. آن‌چیزی که در جنگ غزه شاهد بودیم نشان‌دهنده دستیابی مقاومت فلسطین به انواعی از تخصص‌ها و امکانات در مقابل دشمن بسیار مجهزتر از خود بود. نتانیاهو وقتی در کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی مورد سوال قرار گرفت که چرا آتش‌بس را دنبال کرده و در پی برقراری آن بوده است، در پاسخ گفته بود جمع‌بندی ما این بود مقاومت فلسطین تا ۳ ماه دیگر توان استمرار شلیک موشک‌های خودش را به همین میزان دارد و ما نمی‌توانیم ۳ ماه در برابر این حملات مقاومت کنیم.

فلسطینی‌ها بعد از مذاکرات اسلو و مادرید در سال‌های ۱۹۹۱ و ۱۹۹۳ و به تبع آن با مشخص شدن پوچ بودن این مذاکرات متوجه شدند یک راه بیشتر برای دفاع از منافع و امنیت‌شان پیش رو ندارند و آن راه مقاومت است. به همین دلیل شاهد بودیم حدود ۱۰ سال پس از اینکه آقای عرفات سرگرم پیگیری توافقات اسلو و مادرید بود و در نهایت نیز هیچ چیزی به دست نیاورد و دست آخر در دفتر کارش در رام‌الله در حالی که در محاصره اسرائیلی‌ها بود از دنیا رفت، مردم فلسطین که متوجه شده بودند مذاکره نمی‌تواند کمکی به آن‌ها کند، در انتخابات ۱۳۸۴ به طور یکپارچه به مقاومت رای دادند. اینکه در جنگ ۱۲ روزه اخیر مردم فلسطین در سرزمین‌های ۱۹۴۸، کرانه باختری، قدس و اردوگاه‌ها به پشتیبانی از سیاست هجومی حماس و جهاد اسلامی در غزه برمی‌آیند، جایگاه عمیق مقاومت را در بین تمام طیف‌های فلسطینی نشان می‌دهد. اینکه یک فردی با پلیس و ارتش رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی ۱۹۴۸ درگیر می‌شود و تن به خطر می‌دهد، نشان‌دهنده عمق مقاومت در فلسطین است و تایید کننده این موضوع که در آینده هیچ نغمه‌ای جز مقاومت نمی‌تواند فلسطینی‌ها را گرد هم بیاورد.

روزنامه خراسان
نامزد‌ها و رویکرد‌هایی مهم‌تر از برنامه/مصطفی غنی زاده
با مشخص شدن نامزد‌ها و آغاز تبلیغات انتخاباتی، موضوع برنامه‌های اجرایی هرکدام از نامزد‌های محترم برای پس از به قدرت رسیدن مجدد مطرح شده است. به ویژه آن که تجربه سه دهه اخیر نشان داده اظهارات ایام قبل از انتخابات عموما به نتیجه نمی‌رسد و شعار‌هایی مانند «نفت بر سر سفره مردم» یا «برنامه صد روزه» پس از رسیدن به قدرت به مرور فراموش می‌شود. اما در این متن می‌خواهم توضیح دهم که تعیین رویکرد برای کاندیدا‌ها در حوزه سیاست گذاری بسیار مهم‌تر از برنامه‌های اعلامی یا توان مدیریت یک نامزد است. منظور از رویکرد، آن منظر و نگاهی است که یک سیاست‌گذار در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی برای خود انتخاب می‌کند و برنامه‌های خود را از آن منتج می‌سازد. نگاهی که از تعاریف بنیادین وی درباره انسان، جامعه، توسعه و پیشرفت، اقتصاد و فرهنگ به دست می‌آید. بخشی از این تعاریف نیز از بنیان‌های فلسفی به دست می‌آید. در ادامه برای روشن شدن منظور، بخشی از مسائل سیاست گذاری حوزه اقتصادی را تشریح می‌کنم.

در حوزه رشد اقتصادی معمولا یک طیف از نگرش‌های بنیادین وجود دارد که در یک طرف آن بازار و آزادی عمل افراد در بازار اصل است؛ در چنین نگرشی خصوصی سازی به شکل حداکثری انجام می‌شود، دولت در هیچ بخشی از اقتصاد دخالت نمی‌کند (حتی به محرومان بسته معیشتی نیز نمی‌دهد)، برای هیچ بخشی از بازار مقرراتی اعمال نمی‌شود (حتی اگر دلالان و سوداگران بیشتر بهره برداران بازار باشند)، مالیات چندانی نمی‌گیرد، حتی زیرساخت چندانی نمی‌سازد و.... در طرف مقابل این طیف، دولت در امور اقتصادی مقررات می‌گذارد، خودش متولی بخش بزرگی از اقتصاد است، برخی فرایند‌های معمول بازار را کنترل می‌کند و خود سرمایه‌گذار بخشی از زیرساخت‌های عمومی است، در حوزه آموزش و سلامت کمک مالی می‌کند، انواع مالیات‌ها را وضع می‌کند و.... این دو رویکرد حدود وسطی هم دارد، اما با قاعده و اصول؛ این جا، جای همان نکته ما درباره مهم بودن رویکرد به برنامه است.

برای مثال ممکن است گفته شود ما از هرکدام از این رویکردها، عناصر خوبش را انتخاب می‌کنیم و عناصر منفی را کنار می‌گذاریم؛ مثلا دولت قیمت‌گذاری دستوری نمی‌کند، اما مالیات می‌گیرد یا دولت در حوزه آموزش و درمان خرج حداکثری می‌کند، اما مقررات چندانی به اقتصاد تحمیل نمی‌کند. می‌دانید نتیجه چه می‌شود؟ یک اقتصاد به‌هم‌ریخته که فواید هیچ کدام از رویکرد‌ها را ندارد، اما مضرات همه را با هم یک جا دارد. هم تورمی دارد که از خرجکرد در حوزه آموزش و درمان به وجود آمده، هم رکودی دارد که از مالیات سنگین به وجود آمده، هم دلالی و سوداگری در آن بهترین راه پول درآوردن است، هم فساد دولتی در حداکثر ممکن قرار دارد.

در این زمینه شرکت‌های خصولتی بهترین مثال از این اغتشاش سیاستی و رویکردی است. شرکت‌های زیان‌دهی که کمی خصوصی شده، اما نفوذ دولتی در آن وجود دارد، یعنی نه بهره‌وری دارد و نه از فساد در آن جلوگیری شده. شرکت‌هایی که دولت به علت تضاد منافع برای آن‌ها مقرراتی نمی‌گذارد، اما نفعی هم نمی‌برد.

این نتیجه بی‌رویکردی است. نتیجه فریب خوردن از این که می‌توان بین عناصر متضاد، پیوند بدون قاعده ایجاد کرد. اما یک مثال از پیوند با قاعده که عناصر هر رویکرد را با هم همخوان می‌کند، سیاست‌های سوسیال دموکرات است و از یک تجربه گسترده جهانی و نگرش عمیق اقتصادی به وجود آمده، اما مهم شکل پیوند دادن عناصر مختلف در آن ذیل یک نگاه فلسفی است. موضوعی که توسط یک مدیر اتفاق نمی‌افتد بلکه توسط اندیشمندان مطلع از مبانی و تجربه جهانی انجام می‌شود. یک مثال تجربی از چنین اغتشاش سیاستی مربوط به سال‌های ۸۵ تا ۸۷ در ایران می‌شود که در آن وام‌های زودبازده به جای رشد تولید، موجب رشد سوداگری در عرصه زمین شد و فساد بانکی سال‌های بعد را افزایش داد. هرگونه برنامه دهی بدون ارائه رویکرد و بدون توجه به اهمیت موضوع رویکردی، نتیجه بهتری نخواهد داشت.

برای مثال حل موضوع بیکاری و تورم اولویت واضح کشور است، اما راه حل برای رفع مشکل از رویکرد‌های متعدد و متفاوتی به دست می‌آید. به بیان دیگر حل آن اولا نیازمند یک رویکرد است نه صرف برنامه؛ برنامه‌های متضاد کوتاه مدت مشکلی را حل نمی‌کند.

یا در مثالی دیگر پرداخت یارانه که به انحای مختلف در بیانات تعدادی از نامزد‌ها مطرح شده است، باید باتوجه به رویکرد انتخابی آنان مشخص شود، زیرا نمی‌توان همزمان از پرداخت یارانه و خصوصی سازی یا مقررات زدایی سخن گفت و توجه نکرد که دولت قرار است به چه شکل و با کدام منطق هزینه یارانه‌ها را پرداخت کند. حتی اگر گفته شود که با افزایش قیمت حامل‌های انرژی به ویژه برای ثروتمندان، بازهم سوالات متعددی درباره بقیه این پازل باقی می‌ماند.

خلاصه این که ارائه برنامه توسط کاندیدا‌های محترم یعنی ارائه قسمت‌های مختلفی از یک پازل بزرگ و پیچیده که به صورت منفرد عملا بی معنا و بی نتیجه است؛ درحالی که بیان رویکرد به معنای ارائه تصویر کلان از همان پازل ناتمام است و برای ما مشخص می‌کند بخش‌های این پازل در آینده به چه شکل کنار هم قرار خواهند گرفت. البته اساسی‌تر از ارائه رویکرد برای این انتخابات، وجود آن و معین بودن آن برای نامزد‌های محترم است؛ به بیان دیگر باید از این هفت نفر پرسید که آیا اساسا رویکردی یک تکه، منسجم و همخوان برای اداره کشور در زمینه‌های مختلف دارید که به صحنه انتخابات پا گذاشته اید؟ اگر نه که ناتوانی شما برای اداره کشور مشخص است و اگر بله، لطفا همان را بگویید.

روزنامه ایران
۴ راهکار برای تحقق برنامه‌های اقتصادی/هادی حق شناس
ضرورت‌های تحقق برنامه مناسب اقتصادی چیست؟ این سؤال، مهم و کلیدی است که در این روز‌ها که کشور با انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم درگیر است پرسیده می‌شود؛ برای پاسخ به این سؤال باید عنوان کرد که لازمه اجرای یک برنامه اقتصادی این است که مسأله را بدرستی تشخیص دهیم و اینکه به یک مفهوم مشترک و فهم مشترک از مسائل اقتصاد ایران برسیم؛ بدین جهت اگر بتوانیم به یک فهم مشترک برسیم این امر نخستین گام است.

ازاین رو گام دوم این است همه کسانی که دست اندرکار مسائل کشور هستند همراهی کنند یا حداقل این است که مانع ایجاد نکنند؛ دراین میان گام سوم این است مردم به برنامه اعتماد داشته باشند، اگر مردم که هدف غایی برنامه‌های اقتصادی هستند اغنا نشوند و اعتماد نداشته باشند، برنامه ابتر می‌ماند.

گام چهارم رسیدن به این باور است که همه حاضر به پرداخت هزینه برنامه باشند و همچنین همه بدانند که اجرای برنامه‌ها دردناک است؛ نمی‌شود کسی مبتلا به یک بیماری باشد و اجماع این باشد که باید او بستری و عمل جراحی شود، اما این باور نباشد که جراحی دردناک است و دوره نقاهت طولانی می‌خواهد؛ تازه اگر پزشکی حاذق این بیمار را جراحی کند و فرایند پس از جراحی هم بدرستی انجام شود.

همه می‌دانند اقتصاد ایران با ابر چالش‌ها در حوزه محیط زیست، آب، خاک، اقتصاد در بخش‌هایی همچون بیکاری، تورم، نرخ پایین سرمایه گذاری، بدهی‌های انباشته شده و همچنین عدم تعامل مناسب با کشور‌های منطقه و دنیا مواجه است. از سویی اقتصاد کشور با لیستی از تکالیف انباشته شده گذشته که به هر دلیل انجام نشده است (از این‌رو) وضعیت حال ما را باید در علل گذشته جست‌و‌جو کرد.

همواره اینگونه نیست که بگویم مسائل امروز ما ارتباط به مسائل داخل یا خارج دارد؛ هر دو و بلکه شاید بخشی از رقابت‌های درون جناحی یا بین جناحی منجر به ناکارآمدی در بخشی از بخش‌های اقتصاد شده است.

اقتصاد بدون توجه به ساز و کار‌های بیرونی و داخلی منظور در حوزه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قابل حل نیست، براین اساس باید تأکید کرد که اقتصاد یک پدیده مجرد نیست. اقتصاد به هم تنیدگی فراوان با بقیه بخش‌ها دارد؛ از این همه که بگذریم به هر دلیلی مطالبات انباشته شده، ناکارآمدی‌های انباشته شده، انتظارات خلق شده یا انتظاراتی که برای یک دولت در آینده خلق می‌شود برآیندش این می‌شود که برنامه اقتصادی را باید جامع تر، دقیق تر، عمیق تر، فراگیرتر و با اطمینان بالاتر طراحی واجرا کرد.

اقتصاد امروز ایران صرفاً یک سرماخوردگی ساده ندارد، بلکه به ویروس‌هایی در حد کرونا مبتلا شده است که باید به دقت به مداوای آن پرداخت؛ منتها شرط این مداوا این است که همه اصل مشکل را بپذیرند، مانند پدیده کرونا که در ۱۵ ماه گذشته همه اصل آن را پذیرفتند، ممکن است افراد در اجرای پروتکل‌ها برخی از موارد را رعایت نکنند، اما بیش از ۶۰ درصد از مردم پروتکل‌های ابلاغی را رعایت می‌کنند.

مهم‌ترین راهبردی که دولت آینده باید انتخاب کند اجماع‌سازی و اغنا‌سازی در خصوص راهبرد اقتصاد کشور است، اگر دولت آینده تورم یک رقمی و جذب سرمایه را هدفگذاری کند و همچنین تلاش کند که همه چیز از جمله مسائل مربوط به سیاست خارجی و سیاست داخلی در خدمت تولید باشد، شاید برنامه‌ها اجرا و نیز برنامه‌های اقتصادی موفق‌تر انجام شود.

روزنامه شرق
رنج سیاسی/کیومرث اشتریان
این مقاله با هدف کاهش آلام انسانی و به‌ویژه رنج‌های سیاسی جوانان نوشته شده است. در هنگام شکست‌ها و سرخوردگی در فعالیت‌ها، مبارزه‌های سیاسی یا رقابت‌های انتخاباتی چه باید کرد؟ این پرسشی مهم برای امروز ماست و پاسخ به آن می‌تواند ما را مجهز به مهارت‌های زندگی فعالانه اجتماعی-سیاسی کند. در تاریخ پر‌فراز‌و‌نشیب ایران روزها، ماه‌ها و سال‌هایی سپری شده است که جوانان و فعالان سیاسی دچار چنین وضعیتی شده‌اند. در هر مبارزه‌ای، به حق یا ناحق، گروهی شکست می‌خورند. اگر بی‌عدالتی در این شکست‌ها تأثیرگذار بوده باشد، رنج بیشتری به شکست‌خوردگان وارد می‌شود. باید از منظری انسانی به این رنج روانی-سیاسی پرداخت. من در اینجا می‌کوشم از منظری تجربی و نه ضرورتا آکادمیک به این موضوع بپردازم؛ بنابراین پرسش این است که در چنین زمانه‌هایی چه باید کرد؟ نخست، تفکر و سخن‌گفتن بنیانی‌ترین عامل حیات و پایداری انسان است.

سعی کنید تفکر، نوشتن و گفتگو را به فراموشی نسپارید. رنج روانی، انسان را از تفکر بازمی‌دارد و او را به یأس و ناامیدی می‌کشاند. گاه، انسان به ابتذال، بیهودگی و لودگی روی می‌آورد؛ به‌ویژه آنکه اگر زمینه‌هایی از ابتذال در وجود آدمی باشد، این خطر بیشتر است.

دوم. فرصت را برای نقد گذشته و البته بدون تخریب و تحقیر خود مغتنم بشماریم. ممکن است اشتباه کرده باشیم، ولی این اشتباه از روی صدق، وجدان و شرافت بوده است. کیست که در زندگی خود اشتباه نکرده باشد و مگر همه ما معصوم هستیم؟ بنابراین نقد گذشته خود، نباید با تحقیر و وادادگی توأم باشد. اگر به کسی اعتماد کرده‌ایم و بعد فهمیدیم که اشتباه کرده‌ایم، بدانیم مقصر در درجه نخست ما نیستیم؛ آن که به اعتماد ما خیانت کرده، مقصر اصلی است. این اشتباه سبب نشود که به همه بی‌اعتماد شویم. اعتماد یک عمل مثبت انسانی است؛ نباید آن را تعطیل کرد.

سوم. ارتباط خود را با دیگران قطع نکنیم. شبکه‌های انسانی و عاطفی مهم‌ترین عامل حیات اجتماعی است؛ آن را حتما گسترش دهیم. انزوا، بیماری‌زاست و حسرت و نابسامانی را افزون می‌کند.

چهارم. فعالیت سیاسی و از‌جمله انتخابات تنها یک جزء از حیات سیاسی است؛ هرچند مؤلفه‌ای مهم است. در شکست‌های سیاسی، دنیا به آخر نمی‌رسد. شانه‌ها را بالا بیندازید و گام‌ها را با استواری و اصلاح خود و استعانت از بارگاه الهی برای پاک‌ماندن محکم‌تر بردارید. سیاست را می‌توان در گفتگو‌های همدلانه، نقادانه و متفکرانه در میان همگنان دنبال کرد. سیاست را می‌توان در فعالیت‌های فکری، اجتماعی، اقتصادی، کارآفرینی و انسان‌دوستانه پی گرفت. مهم این است که روح ما نمیرد، آرمان‌های انسانی بر زمین نماند و چشمه جوشان نوآوری‌های اجتماعی متوقف نشود. مهم این است که عرصه قدرت عمومی را نبازیم و سرزندگی را با شروع دوباره زندگی از سر گیریم. این را آویزه گوش کنیم که اگر خدای ناکرده دیگران بر اشتباهات احتمالی ما خطا‌های خود را بنیان نهاده‌اند یا فریبکاری پیشه کرده‌اند، ما مقصر نیستیم. اشتباه با خطا تفاوتی اساسی دارد. داور، برای اشتباه کارت قرمز نمی‌دهد، بلکه برای خطای عمدی، بازیکن خاطی را اخراج می‌کند. میان اشتباهات خود و خطای دیگران تمایزی معنا‌دار قائل شویم.

پنجم. انتظار، صبر و صداقت در سیاست بسیار مهم است. بنیان دین و وطن خویش را به دلیل خطای دیگران در هم نریزیم. دعا و استعانت از خدای بزرگ، ابزار حیات انسان در هنگامه‌های سخت است که ما را به قدرت لایزال الهی پیوند می‌دهد.
دل به دلدار شجاعت بسپار
بازگشتی به همه روح اصول
حافظ هیمنه تیر خیام
هجمه‌ای کن تو بر این نومیدی
 

اخبار ویژه یکشنبه ۹ خردادماه


روزنامه کیهان
کدام نامزد بیشترین رأی مثبت و کمترین رأی منفی را دارد؟
یک مرکز افکارسنجی می‌گوید: سید ابراهیم رئیسی، کمترین رای منفی را در میان نامزد‌ها دارد.
ایسپا در نظرسنجی خود به تاریخ ۵ و ۶ خرداد از مردم پرسیده به کدام‌یک از نامزد‌ها به هیچ وجه رای نمی‌دهید؟ پاسخ‌دهندگان اجازه داشته‌اند بیشتر از یک نفر را معرفی کنند و در میان پاسخ‌دهندگان هنوز مردد هستند، ۹/۲ درصد گفته‌اند رئیسی، ۱۹/۲ درصد سعید جلیلی، ۲۰/۳ درصد قاضی‌زاده هاشمی، ۲۱/۷ درصد علیرضا زاکانی، ۲۲/۹ درصد مهرعلیزاده، ۲۳/۵ درصد محسن رضایی و ۲۸ درصد عبدالناصر همتی.
در میان پاسخ‌دهندگان هم که قطعا و به احتمال زیاد در انتخابات شرکت می‌کنند، رای‌های منفی (به هیچ وجه به این یا آن نامزد رای نمی‌دهند)، این‌گونه است: رئیسی ۴/۵ درصد، جلیلی ۱۹/۱ درصد، قاضی‌زاده ۲۰/۵ درصد، محسن رضایی ۲۱/۱ درصد، علیرضا زاکانی ۲۱/۸ درصد، مهرعلیزاده ۲۴/۲ درصد، همتی ۲۹/۸ درصد.
ایسپا از کسانی که قطعا و به احتمال زیاد در انتخابات شرکت می‌کنند، درباره رای آن‌ها به نامزد‌های مختلف می‌پرسد که پاسخ‌ها به شرح زیر است:
رئیسی ۴۳/۹ درصد، رضایی ۳/۷ درصد، جلیلی ۱/۸ درصد، قاضی‌زاده و همتی ۱ درصد، مهرعلیزاده ۴ دهم درصد و زاکانی ۲ دهم درصد.
کسانی که هنوز مردد هستند، اگر شرکت کنند به این ترتیب رای می‌دهند:
۳۸/۵ درصد رئیسی، ۳/۴ درصد رضایی، ۱/۸ درصد جلیلی، ۱/۶ درصد همتی، ۱ درصد قاضی‌زاده، ۸ دهم درصد مهرعلیزاده و یک دهم درصد زاکانی.

محمد هاشمی: مرحوم هاشمی اگر بود، از همتی حمایت می‌کرد
عضو هیئت موسس حزب کارگزاران می‌گوید: اگر مرحوم هاشمی در قید حیات بود، از آقای همتی در انتخابات حمایت می‌کرد. محمد هاشمی در گفتگو با ایلنا، درباره اینکه اگر سال ۹۲ هنگامی که مرحوم آیت‌الله هاشمی رد صلاحیت شدند، بزرگان کشور در آن زمان نسبت به برخی رد صلاحیت‌ها هشدار‌هایی را می‌دادند امروز شاهد رد صلاحیت چهره‌هایی همچون علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری نبودیم، گفت: اظهارنظر‌ها و عقاید مختلف و متفاوت است، این‌گونه نیست که اگر آن زمان طور دیگری رفتار می‌شد امروز به گونه دیگری اقدام می‌کردند. نکته مهمی که وجود دارد این است که در منش و سیره آقای هاشمی قهر کردن از صندوق رأی نبود ایشان اگر اتفاقی برایش می‌افتاد آن را به فرصت تبدیل می‌کرد.

این فعال سیاسی بدون اشاره به کارنامه ضعیف روحانی و مقبولیت زیر ۷ درصد وی در میان مردم گفت: سال ۹۲ هنگامی صلاحیت آقای هاشمی را احراز و تائید نکردند، ایشان آقای روحانی را مطرح کرد و رأی ۳ درصدی وی را به بالای ۵۱ درصد رساند و یک حماسه صورت گرفت، در واقع آقای هاشمی برخلاف کسانی که ایشان را احراز صلاحیت نکردند و خواستند که در مدیریت اجرایی کشور به هر دلیلی نقش نداشته باشد، از شرایط ایجاد شده به گونه دیگری استفاده کرد.

وی خاطرنشان کرد: هر نهاد، سازمان و گروهی وظایف و اختیاراتی دارد که بر مبنای آن‌ها عمل می‌کند و تصمیم می‌گیرد، اما دیگران هم به همین دلایل وظایفی دارند و حرف خودشان را می‌زنند و اعتقادم بر این است در این فضا حرف آخر را مردم می‌زنند. وی اظهار داشت: اختیار دست مردم است، آنان هستند که حرف آخر را می‌زنند معتقدم اگر مردم طبق تجاربی که در این ۴۰ سال داشته‌ایم به گفته مرحوم هاشمی پای صندوق‌های رأی بیایند و قهر نکنند، اتفاقات به گونه دیگری رقم خواهد خورد.

هاشمی درباره اینکه امروز اسحاق جهانگیری که معاون اول رئیس‌جمهور است و یا علی لاریجانی که ریاست مجلس را برعهده داشته است رد صلاحیت شده‌اند، عنوان کرد: آقای جهانگیری و آقای لاریجانی هیچ کدام‌شان به پای آقای هاشمی که رد صلاحیت شد، نمی‌رسیدند. ایشان از اول انقلاب و نهضت و آغاز مبارزات از سال ۱۳۳۰ حضور داشتند و نظیر شخصیتش را در کشور نداشته و نداریم، اما مشاهده می‌کنیم هنگامی یک چنین شخصیتی احراز صلاحیت نمی‌شود و عدم احراز برایش می‌زنند او تهدید را به فرصت تبدیل می‌کند.

وی ادامه داد: احترام آقایان لاریجانی و جهانگیری را دارم، اما اینکه می‌پرسید چه اتفاقی می‌افتد؟ می‌گویم اگر طبق مشی و منش آقای هاشمی رفتار کنند، یعنی بیایند بین یکی از کاندیدا‌های موجود بایستند، بهتر خواهد بود؛ به طور مثال اگر نظر من را بخواهید آقای همتی یکی از افرادی است که از ابتدا همراه آقای هاشمی بوده است و ایشان به آقای همتی بسیار اعتماد داشت؛ مخصوصا در حوزه اقتصادی که امروز محل اصلی مشکلات کشور است، اگر داوطلبان رد شده از چنین چهره‌ای حمایت کنند، شاهد رویکرد دیگری در انتخابات خواهیم بود.

هاشمی بیان کرد: آقای همتی بسیار خدمت کرده است، تحصیلاتش مرتبط با اقتصاد و صاحب نظریه است؛ امروز هم بیشترین مشکلات کشور اقتصادی است. همه از معیشت و گرانی گلایه دارند. حال که آقای جهانگیری و لاریجانی احراز صلاحیت نشدند، اما شخصیتی مثل آقای همتی صلاحیت گرفته است و به نظرم این یک فرصت است و این دو فرد می‌توانند به پشت وی بیایند و این تهدیدی که وجود دارد را به فرصت تبدیل کنند. وی خاطرنشان کرد: امروز برای مردم اقتصاد اولویت اول را دارد؛ مردم می‌خواهند خودشان و فرزندشان معیشت و اشتغال داشته باشند. امروز قدرت پول ملی و مسائل اقتصادی بسیار مهم است حال یک اقتصاددان با تجربه به هر دلیلی تائید شده است؛ پس می‌توان از این فرد حمایت کنند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی دولت حسن روحانی بوده و عده‌ای بخشی از مشکلات اقتصادی کشور را متوجه وی می‌دانند با این وجود وی شانس پیروزی دارد؟ گفت: آقای دکتر همتی را آقای هاشمی سال ۹۲ به آقای روحانی پیشنهاد دادند که ایشان را برای بانک مرکزی بگذارید، اما ایشان قبول نکردند و عده‌ای هم نگذاشتند این اتفاق بیفتد، زمانی آقای همتی را در رأس بانک مرکزی قرار گرفت که دلار ۲۰ هزار تومان بود، وی دلار را تا مرز یازده هزار تومان هم آورد، منتها در بقیه موارد شرایط به گونه‌ای پیش رفت که او نمی‌توانست کار دیگری انجام دهد. معتقدم چنین فردی در رأس باشد تفاوت دارد با اینکه ۳۰ الی ۴۰ مدیر آنجا دور هم نشستند و باید تصمیم جمعی بگیرند. هاشمی گفت: عملکرد دولت روحانی به عملکرد رئیس بانک مرکزی ارتباطی ندارد، دولت باید پاسخگوی عملکرد خودش باشد.

آفتاب یزد: آمریکا کوتاه نمی‌آید عجله روحانی برای چیست؟
فضاسازی غیرواقعی و چندباره آقای روحانی ظرف چند ماه اخیر درباره نهایی شدن توافق با آمریکا، موجب اعتراض روزنامه اصلاح‌طلب شد. روزنامه آفتاب یزد، در گزارشی با عنوان «عجله دولت برای چیست؟» نوشت: اگرچه «حسن روحانی» از رو به اتمام بودن مذاکرات و نتیجه بخش بودن آن می‌گوید، اما «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در واکنش به سخنان «حسن روحانی» می‌گوید: مطمئن نیست که مذاکرات طرف‌های برجام در وین در آستانه نتیجه دادن باشد.» وی که با شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفتگو می‌کرد، با تکرار برخی ادعا‌های بی‌اساس گفت که واشنگتن از این‌که مذاکرات وین در حال پایان یافتن باشد، اطمینان ندارد چرا که ما به آمادگی تهران برای بازگشت کامل به برجام مشکوک هستیم.

بلینکن در پاسخ به پرسشی درباره سخنان روحانی مبنی بر این‌که نمایندگان غربی برای لغو تحریم‌های اصلی علیه ایران توافق کرده‌اند و اکنون بحث درخصوص برخی نکات جزئی در حال انجام است، گفت: «حدس می‌زنم که در جریان باشید که این مذاکرات غیر مستقیم است. ما به طور مستقیم با ایران مذاکره نمی‌کنیم؛ این کار از طریق اتحادیه اروپا و سایر شرکا انجام می‌شود. معتقدم که ما پیش‌تر روشن کرده‌ایم که هر یک از طرفین باید کاری انجام دهد تا به اجرای برجام بازگردد، اما پرسش بی‌پاسخ این است که آیا ایران در واقع آماده است که به برجام بازگردد؟ هنوز چیزی معلوم نیست».

در همین حال، شاهرخ ناظمی رئیس‌دفتر مطبوعاتی نمایندگی دائمی ایران در نیویورک، درباره احیای توافق هسته‌ای [برجام]و مذاکرات اخیر پیرامون آن در وین گفت: «ما می‌خواهیم به توافق خوبی درباره اقداماتی برسیم که آمریکا باید برای بازگشت به برجام انجام دهد. برای انجام دادن این، عجله‌ای نداریم که روی موارد ناقص توافق کنیم.

در کنار این مباحث سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در توئیتی انتقادی به برخی مواضع اعلام شده واکنش نشان داده می‌نویسد: «وزرای خارجه آمریکا و انگلیس در تلاش برای جلب رضایت دشمن قسم‌خورده برجام، اهداف مذاکرات وین را تحریف می‌کنند. این مایه دلسردی است.

آفتاب یزد در ادامه از قول یک تحلیلگر نوشت: اختلافات موجود، اختلافات پارادایمی است یعنی همان که موجب شد آقایان دل به توهم حل مسئله و رفع مشکل تحریم و رابطه با غرب و آمریکا ببندند و بر همین اساس گفتند هر گونه توافق بهتر ازعدم توافق است. الان هم آقای روحانی در همان موضع است. یعنی ایشان به هر قیمتی آماده توافق است. به همین دلیل هر چقدر هم تنازلی صورت گیرد ایشان عنوان می‌دارد توافق خوب است و عدم توافق به ضررشان است؛ لذا روحانی همان موضع اولیه برجام را امروز خیلی جدی‌تر دارد. خصوصا اینکه باید این توافق را در رقابت‌های انتخاباتی خرج کند؛ و الا اگر موضع ملی باشد الان به هیچ عنوان بستری برای انجام توافق با طرف آمریکایی وجود ندارد. یادآور می‌شود بلینکن اخیراً تصریح کرد توافق برجام قابل برگشت نیست و باید بعد‌های نظارتی مربوط به مباحث هسته‌ای و غیرهسته‌ای تقویت و طولانی‌تر شود.

خود شما بودید که گفتید رئیس‌جمهور اختیارات ندارد
عضو مرکزیت حزب اعتماد ملی می‌گوید رأی ندادن، بازی در زمین تندروهاست و همه توان خود را برای آمدن مردم پای صندوق رأی به کار می‌گیریم. محمدصادق جوادی حصار به ایلنا گفت: اصلاح‌طلبان در انتخابات دو راه دارند؛ یا اینکه باز هم اکتفا کنند به اینکه با همین دو کاندیدایی اصلاح‌طلب، یا نسبتا به آن‌ها نزدیک هستند و با حمایت از این دو نفر کاملا به مصاف جریان اقلیت بروند و اجازه ندهند که آن‌ها نقشه‌شان را عملی کنند و یا اینکه بازی بازدارنده انجام دهند؛ بازی بازدارنده هم به این معناست که کاری کنند که اتحاد و یکپارچگی میان آن اردوگاه محقق نشود.

وی افزود: به این معنا که تلاش آن‌ها بر این متمرکز است که همه به نفع آقای رئیسی کنار بروند، اما من تصور می‌کنم که بخش‌های اعتدالی این جریان که می‌توانستند کنار اصلاح‌طلبان بایستند و با این جریان کار کنند، اکنون می‌توانند برای اینکه نقش بازدارندگی ایفا کنند به سمت یک کاندیدای میانه بروند و اجازه ندهند که اهداف آن‌ها به راحتی محقق شود. یعنی اگر اصلاح‌طلبان تصمیم گرفتند در انتخابات شرکت نکنند، حداقل آن بخش اعتدالی حامی آقای روحانی بروند پشت سر یک آدمی مانند آقای مهرعلیزاده یا آقای همتی و اجازه ندهند که جریان مقابل بتواند با یک رأی خوب ریاست‌جمهوری را به دست آورد.

جوادی‌حصار در پاسخ به این سؤال که «با توجه به حجم ناامیدی ایجاد شده در جامعه و فعالان سیاسی، اصلاح‌طلبان قادر خواهند بود تجربه‌هایی مانند ۹۲ یا ۷۶ را تکرار کنند؟»، اظهار داشت: ببینید واقعیت این است که مردم باور نمی‌کنند که ریاست‌جمهوری مهم است، این واقعیت تلخی است که طی این سال‌ها به خورد اذهان مردم دادند که ریاست‌جمهوری جایگاهی ندارد.

وی افزود: اعتقاد آن‌ها این بوده که اگر مردم در صحنه باشند، از آنجا که عموماً گرایشات اصلاح‌طلبانه دارند ما هیچوقت نمی‌توانیم به صورت معمول و متعارف به ریاست‌جمهوری دست پیدا کنیم، به همین منظور خیلی تلاش کردند تا به مردم تلقین کنند که ریاست‌جمهوری جایگاهی ندارد. باوراندن این مسئله به مردم که القای چنین ذهنیتی به مردم، بازی است که ما نسبت به حساسیت جایگاه ریاست جمهوری بی‌تفاوت شویم، کارسختی است، اما اگر بتوانیم این را به جامعه منتقل کنیم که رأی ندادن بازی در زمین آن‌ها یعنی کسانی که می‌خواهند با حداقل پشتوانه و امکانات، حداکثر امکانات کشور را در اختیار بگیرند، در آن صورت شاید مردم باور کنند و شاید بازگردند به صحنه و اگر برگردند و بتوانند پشت چهره‌ای مانند آقای مهرعلیزاده بایستند، همان کاری را از او طلب کنند که از آقای ظریف و تاج‌زاده طلب می‌کردند، در آن صورت می‌توان امیدوار بود به حصول نتیجه.

وی ادامه داد: باید تاکید کنم که آقای مهرعلیزاده نیرویی نیست که کارنامه‌ای نداشته باشد در حوزه اصلاح‌طلبان و به عقیده من می‌شود به این قضیه توجه داشت، اما مهم‌ترین مسئله این است که چگونه این زهر بی‌تفاوتی را خنثی کنیم و چه پادزهری پیدا کنیم که این را خنثی کند.

عضو شورای مرکزی اعتماد ملی در واکنش به این مسئله که دبیرکل حزب کارگزاران عبدالناصر همتی را مناسب ائتلاف می‌داند، گفت: من روی مصداق تعصبی ندارم، اگر اصلاح‌طلبان بتوانند با آقای همتی هم به این نتیجه برسند خوب است؛ خوشبختانه در این موضوع با آقای کرباسچی اشتراک نظر داریم، اما آقای کرباسچی از جنبه تکنوکراتی به موضوع نگاه می‌کند و من عملگرایی سیاسی. به همین خاطر در حوزه عملگرایی سیاسی امکان اجتماع جریان‌های اصلاح‌طلبی پیرامون آقای مهرعلیزاده بیشتر است. نه آنکه این احتمال در آن طرف نیست بلکه این چشم‌انداز روشن‌تر است.

ادعای جوادی حصار مبنی بر اینکه مخالفان اصلاح‌طلبان، ریاست‌جمهوری را بی‌اهمیت و بی‌اعتبار وانمود می‌کنند، در حالی است که افراطیون مدعی اصلاحات همواره هنگام روبرو شدن با اعتراضات و مطالبات مردم، مدعی شده‌اند رئیس‌جمهور تدارکاتچی است و ۱۵ درصد رأی بیش ندارد. حال آقای جوادی حصار با زبان بی‌زبانی- و فرافکنی- اعتراف می‌کند که این ترفند ناجوانمردانه، دامن خود اصلاح‌طلبان را گرفته است.

روزنامه وطن امروز
در پی درگذشت والد نماینده، ولی فقیه در سیستان‌وبلوچستان صادر شد
پیام تسلیت رهبر انقلاب به حجت‌الاسلام محامی
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در پیامی درگذشت والد حجت‌الاسلام محامی، نماینده، ولی فقیه در استان سیستان‌و‌بلوچستان و امام جمعه زاهدان را تسلیت گفتند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم
جناب حجت‌الاسلام آقای حاج شیخ مصطفی محامی دامت توفیقاته
درگذشت والد مکرم را که عالمی پرهیزگار و پارسا بودند، به جنابعالی و دیگر بازماندگان ایشان تسلیت عرض می‌کنم و علو درجات آن عالم بزرگوار و بقای عمر و توفیق جنابعالی را از خداوند مسألت می‌کنم.
سیدعلی خامنه‌ای - ۸ خرداد ۱۴۰۰

انتخابات سوریه پیام معناداری به دشمنان این کشور بود
رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در پیامی با تبریک برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری سوریه، این رویداد را پیام مقتدر و معناداری به دشمنان سوریه برشمرد. در بخشی از پیام سرلشکر محمد باقری آمده است: «بی‌شک این رخداد مبارک و تاریخی که نماد اراده ملت سوریه در حفظ استقلال کشور برابر توطئه‌ها و طمع‌ورزی‌های دشمنان امت اسلامی و حمایت و پایبندی آنان به آرمان‌های مقاومت و تداوم مبارزه با تروریسم تکفیری و رژیم جعلی و گرگ‌صفت صهیونیستی است، از یک سو پیام مقتدر و معناداری به دشمنان سوریه محسوب و از سوی دیگر نویدبخش طلوع آینده‌ای درخشان و پرفروغ برای آن سرزمین خواهد بود».

نامزد‌های انتخابات مجاز نیستند به موضوع «سرباز حرفه‌ای» بپردازند
سخنگوی ارشد نیرو‌های مسلح گفت: نامزد‌های ریاست جمهوری به هیچ عنوان مجاز نیستند برای جذب رای به موضوعاتی مانند سرباز حرفه‌ای بپردازند. سردار ابوالفضل شکارچی درباره اینکه آیا کاندیدا‌های ریاست‌جمهوری مجاز هستند برای جذب رای به موضوعاتی مانند سرباز حرفه‌ای بپردازند، اظهار داشت: پرداختن به موضوع سرباز حرفه‌ای مستلزم کار کارشناسی در ستاد کل نیرو‌های مسلح است. به عبارت دیگر، هر آنچه در اقتدار دفاعی کشور اثر داشته باشد و بتواند از ظرفیت عظیم جوانان کشور استفاده کند و منافع جوانان را هم مدنظر داشته باشد، ستاد کل نیرو‌های مسلح به آن می‌پردازد. سخنگوی ارشد نیرو‌های مسلح افزود: البته نتیجه این کار‌های کارشناسی به‌گونه‌ای خواهد بود که علاوه بر توجه به جوانان، آسیبی هم به امنیت و منافع ملی و قدرت بازدارندگی کشور وارد نمی‌شود؛ با این توضیح که تمام ملاحظاتی که درباره جوانان عزیز کشور وجود دارد نیز مدنظر قرار می‌گیرد. سردار شکارچی در ادامه تأکید کرد: کاندیدا‌های ریاست‌جمهوری به هیچ عنوان مجاز نیستند که برای جذب رای به موضوعاتی مانند سرباز حرفه‌ای بپردازند؛ آن‌ها می‌دانند که نباید بعضی کلیدواژه‌هایی را که صرفا کاربرد انتخاباتی دارد استفاده کنند.

رئیس مجلس سوریه انتخاب مجدد قالیباف به ریاست مجلس را تبریک گفت
رئیس مجلس مردمی جمهوری عربی سوریه در پیامی به محمدباقر قالیباف، انتخاب مجدد وی به ریاست مجلس شورای اسلامی را تبریک گفت. در بخشی از پیام حموده صباغ آمده است: «ما در مجلس الشعب بشدت خواستار تقویت روابط پارلمانی با مجلس شورای اسلامی و افزایش تماس‌ها و رایزنی‌ها هستیم، چرا که شکوفایی و تحقق منافع ۲ ملت و ۲ مجلس را به همراه خواهد داشت».

۱۶ خرداد اسامی نهایی کاندیدا‌های انتخابات شورا‌ها اعلام می‌شود
رئیس هیات عالی نظارت بر انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستای استان تهران گفت اسامی کاندیدا‌های نهایی انتخابات شورا‌ها ۱۶ خرداد به وزارت کشور اعلام می‌شود. احمد نادری در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه در حال حاضر بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات شورا‌ها در مرحله رسیدگی به شکایت داوطلبان احراز صلاحیت نشده در تمام استان‌هاست، اظهار کرد: هیات مرکزی مشغول بررسی اعتراضات بوده که پیش‌بینی می‌شود به بخشی از شکایات پاسخ مثبت داده شود و افراد به گردونه رقابت برگردند. وی با بیان اینکه کار هیات عالی نظارت بر استان تهران تمام شده است، گفت: البته هیات مرکزی نظارت اجازه اعمال ماده ۶۳ را به هیات استان تهران داد که ما این کار را در برخی از پرونده‌ها انجام دادیم. بدین معنا که بر اساس استعلام نهاد‌های مسؤول می‌توانیم نظرمان را درباره افراد تایید‌شده یا ردشده تغییر دهیم. این اتفاق در موارد اندکی در استان تهران رخ داد. نادری در پایان گفت: هیات مرکزی نظارت امروز (دیروز شنبه) نتیجه نهایی درباره رسیدگی به شکایات داوطلبان انتخابات شورا‌ها را مشخص می‌کند. یک هفته زمان برای جمع‌بندی دارد و در نهایت ۱۶ خرداد اسامی نهایی کاندیدا‌های انتخابات شورا‌ها به وزارت کشور اعلام می‌شود.

روزنامه خراسان
خودروی چینی ۴۵۰ میلیونی ۹۹۰ میلیون تومان فروخته می‌شود
فارس - یک کارشناس اقتصادی گفت: برخی خودروسازان خصوصی، خودرو‌های چینی را که قیمت جهانی آن‌ها ۱۷ تا ۲۰ هزار دلار است و باید با قیمت ۳۷۵ تا ۴۵۰ میلیون عرضه شوند ۷۵۰ تا ۹۹۰ میلیون تومان می‌فروشند. «هادی سلیمی زاده» گفت: اکنون برخی خودروساز‌های خصوصی قطعات خودرو‌های چینی را وارد و پس از اسمبل وارد بازار می‌کنند. خودرو‌هایی که قیمت جهانی آن‌ها ۱۷ تا ۲۰ هزار دلار است و با محاسبه قیمت جهانی باید با قیمت ۳۷۵ تا ۴۵۰ میلیون در بازار ایران فروخته شوند، اما از ۷۵۰ تا ۹۹۰ میلیون تومان قیمت دارند.

باز هم اثر چینی روی بیت کوین!
ایسنا - احتمال تشدید مجازات استخراج کنندگان ارز‌های دیجیتالی در چین مجدد باعث ریزش بازار ارز‌های دیجیتالی شد. به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، انتشار خبری مبنی بر احتمال تشدید مجدد محدودیت‌ها روی استخراج کنندگان ارز‌های دیجیتالی در چین مجدد باعث افزایش فشار فروش در بازار‌ها شده است. طبق گفته برخی منابع خبری چینی، دولت می‌خواهد پس از ممنوع اعلام کردن استخراج ارز‌های دیجیتالی، متخلفان را با مجازات‌های سنگینی جریمه کند. هم اکنون قیمت بیت کوین حدود ۳۵ هزار دلار است.

ماجرای پیشنهادی به روس‌ها که قیمت گوشت در ایران را کاهش می‌دهد
تسنیم - وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگر پیشنهادی که به وزیر کشاورزی روسیه برای تامین جو ایران داده شده عملیاتی شود، قیمت گوشت در ایران بسیار پایین می‌آید. «کاظم خاوازی» با اشاره به کاهش بارندگی در ایران و کاهش استحصال جو و نیاز دامداری‌ها به جو گفت: اگر پیشنهادی که به وزیر کشاورزی روسیه داده ام، عملیاتی شود، قیمت گوشت در ایران بسیار پایین می‌آید، چون جو فراوان می‌شود.

روزنامه ایران
نامه روحانی به شورای نگهبان
خبر اول اینکه، رئیس جمهوری روز چهارشنبه نامه‌ای برای شورای نگهبان درباره رد صلاحیت‌ها ارسال کرده است. به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور، در راستای اصل ۱۱۳ قانون اساسی در رابطه چگونگی اعمال نظر و بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری نامه‌ای را به شورای نگهبان ارسال کرده است. شورای نگهبان هنوز به این نامه پاسخی نداده است. در اصل ۱۱۳ قانون اساسی آمده است: «پس از مقام رهبری، رئیس جمهور عالی‌ترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیماً به رهبری مربوط می‌شود، برعهده دارد.» با این حال بر اساس تفسیر شورای نگهبان این اصل فقط شامل دایره مسئولیت رئیس جمهوری در قوه مجریه می‌شود.

تحریم‌های قابل رفع، به هیأت ایرانی منتقل شده
خبر دیگر اینکه، «لورا روزن» خبرنگار ارشد امریکایی گزارشی به نقل از «یک مقام ارشد وزارت خارجه امریکا» منتشر کرد که در آن از حصول میزانی از پیشرفت در رایزنی‌ها برای احیای برجام خبر داد. به گزارش فارس، طبق این گزارش، یک مقام ارشد وزارت خارجه امریکا که به نام او اشاره‌ای نشده، گفت: «ما میزانی از پیشرفت (در زمینه احیای کامل برجام از سوی ایران و امریکا) داشتیم، اما شفاف‌سازی به معنای (رسیدن به) اتفاق نظر نیست. هنوز اختلاف نظر‌هایی وجود دارد... برخی از این اختلاف نظرها، مسائل مهمی هستند.» به گفته مقام ارشد وزارت خارجه واشنگتن، بعد از دومین دور رایزنی‌ها در وین، امریکا و ایران اکنون بهتر می‌دانند که برای پایبندی کامل به برجام چه کاری باید انجام دهند. این مقام امریکایی با بیان اینکه رایزنی‌ها در وین مفید و منظم بوده است، افزود: «البته هنوز بسیاری از اختلافات وجود دارد که باید بر آن‌ها فائق آمد. ما هنوز به جمع بندی (و پایان راه) نزدیک نیستیم.»

به گفته او، هیأت امریکایی حاضر در رایزنی‌های وین از طریق واسطه‌ها (هیأت‌های اروپایی و غیر اروپایی عضو برجام) درباره «تعدادی از انواع موارد تحریم‌هایی که ما (واشنگتن) باید به منظور برگشت به پایبندی رفع کنیم و تحریم‌هایی که نیازی به رفع آن‌ها نیست» به هیأت ایرانی اطلاع داده‌ایم. از نظر این مقام واشنگتن، پیچیده‌ترین بخش، مربوط به سومین طبقه‌بندی تحریم‌های اعمالی دولت دونالد ترامپ علیه ایران است چرا که هنوز نیاز است مشخص شود آیا این تحریم‌ها به طور قانونی اعمال شدند یا بلکه عامدانه اعمال شدند تا در برابر تلاش دولت بعدی (دولت بایدن) برای بازگشت به برجام موانع ایجاد کند.
 

توئیت رئیس زندان‌ها درباره یک زندانی

شنیدیم که، رئیس سازمان زندان‌ها از شرایط خوب سپیده قلیان و امکانات در اختیارش در زندان خبر داد. به گزارش ایلنا، محمدمهدی حاج‌محمدی در توئیتر نوشت: «دیروز در بوشهر، به‌خاطر دروغ‌های اخیر رسانه‌های سعودی درباره زندانیان سیاسی زن، شخصاً پیگیر وضعیت خانم سپیده قلیان شدم. از شرایط و امکانات در اختیارش راضی بود. با علاقه و روحیه خوب، شیرینی‌هایی را که خودش در زندان پخته بود تعارف می‌کرد. البته از بابت سختی رفت‌و‌آمد خانواده‌اش نگران بود.» سپیده قلیان فعال کارگری است که اسفند ماه سال گذشته برای تحمل ادامه دوران حبس خود از زندان اوین تهران به زندان بوشهر منتقل شد.
 

محکومیت یک مدیر سابق راه و شهرسازی

با خبر شدیم که، مدیرکل سابق راه و شهرسازی استان هرمزگان با رأی تخلفات اداری نهاد ریاست‌جمهوری به اتهام اختلاس و سوءاستفاده از مقام و موقعیت شغلی به دو سال محرومیت از انتصاب به پست‌های حساس و مدیریتی محکوم شد. به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، به دنبال گزارش واصله مردمی، برخی اسناد مالی اداره کل راه و شهرسازی استان هرمزگان مورد بررسی قرار گرفت و با نتایج حاصله و بررسی‌های هیأت بازرسی تخلف فرشید دستوان مدیرکل وقت اداره کل مزبور محرز شد. فرشید دستوان مدیرکل وقت راه و شهرسازی استان هرمزگان باید مبلغ شش میلیارد و ۵۸۹ میلیون ریال که به منظور خرید علائم ایمنی و راهنمایی و رانندگی به وی سپرده شده بود، در وجه شرکت‌های آموت آرتا قشم و کوبش فلز هرمزگان پرداخت می‌کرد، اما بنا به طریقی به نفع خود و دیگران برداشت و تصاحب کرده بود.
 

نفتکش ایرانی بعد از ۱۲۵ روز توقیف آزاد شد

خبر رسیده که، کشتی نفتکش «هورس» متعلق به ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران که از ۲۴ ژانویه (یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۹) تاکنون در آب‌های اندونزی توقیف شده بود جمعه آزاد شد. به گزارش «انتخاب»، این کشتی با حمایت همه‌جانبه مقامات ارشد کشور، پشتیبانی و کمک کنسولی وزارت امورخارجه و همکاری دستیار ویژه وزیر امور خارجه، پس از گذراندن موفق مراحل دادرسی، بعد از ۱۲۵ روز، رفع توقیف شد. طبق اعلام شرکت ملی نفتکش ایران، پرسنل مجرب و متعهد نفتکش هورس در این مدت به رغم تحمل سختی‌ها و دوری از خانواده، با فداکاری در دفاع از منافع ملی و حفظ جریان صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی کشور ایستادگی کرده و در پیگیری مأموریت خود عزم راسخی داشتند. این کشتی هم‌اکنون ادامه مأموریت خود را از سر گرفته است و پس از اتمام آن به آب‌های کشور باز خواهد گشت.
 

حزب اعتماد ملی نامزدی در انتخابات ندارد

دست آخر اینکه، دبیرکل حزب اعتماد ملی گفت: «حزب اعتماد ملی» نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ندارد. به گزارش ایلنا، الیاس حضرتی در واکنش به مطرح شدن ادعایی در فضای مجازی مبنی بر حمایت حزب اعتماد ملی از محسن مهرعلیزاده نوشت: «حزب اعتماد ملی پشت سر هیچ کس نرفته و نامزدی ندارد.»

روزنامه شرق

بمب‌افکن‌های توپولف در سوریه مستقر شدند،افزایش نفوذ روسیه در خاورمیانه

بر‌اساس گزارش‌ها برای نخستین بار بمب‌افکن‌های روسیه که قادر به حمل بمب اتمی هستند، می‌توانند در پایگاه نظامی حمیمیم سوریه مستقر شوند. در طول جنگ داخلی سوریه هواپیما‌های سنگین نظامی این کشور به دلیل محدودیت فرودگاهی، برای حمله به مواضع گروه‌های شبه‌نظامی در خاک سوریه گاهی مجبور به استفاده از پایگاه‌های نظامی دیگر می‌شدند؛ اما سه‌شنبه گذشته بمب‌افکن‌های سنگین و دوربرد توپولف تو۲۲ ام‌تری برای اولین بار در حمیمیم فرود آمدند و پنجشنبه گذشته دومین عملیات هوایی خود را انجام دادند.

پیش‌از‌این توپولف‌های تو۲۲ام‌تری که نمی‌توانستند در باند‌های پروازی حمیمیم فرود آیند، مقدار محدودی مهمات حمل می‌کردند؛ چون مجبور بودند مقداری از ظرفیت حمل‌ونقل خود را به انبار‌کردن سوخت برای بازگشت اختصاص دهند. به‌این‌ترتیب توپولف‌های نظامی روسیه نه‌تن‌ها بر آب‌های مدیترانه تسلط دارند؛ بلکه می‌توانند پایگاه‌های ناتو در جنوب اروپا و شمال آفریقا را هم تحت نظر داشته باشند. روزنامه نیزاویسیمایا گازتا گزارش داده که روسیه می‌تواند به‌این‌ترتیب بمب‌افکن‌های دیگر خود را که قابلیت حمل سلاح اتمی دارند، در سوریه مستقر کند.

کارشناسان نظامی آمریکا در فوریه سال جاری میلادی با انتشار تصاویر ماهواره‌ای از پایگاه حمیمیم خبر داده بودند ساخت‌وساز‌هایی در آن پایگاه هوایی در جریان است که احتمالا بتواند باند‌های مناسبی برای فرود ناوگان نظامی هوایی روسیه فراهم کند. پایگاه حمیمیم در جنوب شرقی سوریه از سال‌ها پیش در اختیار روسیه بوده است. در همان زمان هم بعضی کشور‌های ناتو از گسترش حضور روسیه در خاورمیانه ابراز نگرانی کرده بودند. وزارت دفاع روسیه سه روز پیش خبر داد که سه فروند بمب‌افکن دوربرد خود را با توانایی حمل سلاح اتمی، در پایگاه خود در سوریه مستقر کرده است.

به گزارش ایرنا، از زمان جنگ سرد با آمریکا، این اولین بار است که روسیه جنگنده‌های اتمی خود را در خاورمیانه مستقر کرده است و کارشناسان نظامی آمریکا ارتقای فرودگاه حمیمیم و استقرار جنگنده‌های روسیه در آن را یک «پیروزی نظامی ژئوپلیتیک مهم» برای مسکو توصیف کرده بودند. اکنون مواضع نظامی خاصی برای روسیه در منطقه وجود ندارد؛ اما به گفته وزارت دفاع این کشور، پایگاه حمیمیم فرصتی برای نیرو‌های هوایی ارتش این کشور است تا در منطقه خاورمیانه تمرین نظامی کنند. دراین‌حال کارشناسان آمریکایی با هشدار درباره اینکه جنگنده‌های روسیه توانایی حمل موشک کروز دارند، درباره گسترش حوزه نفوذ نظامی روسیه به سوی اروپا هشدار داده بودند.
 

ممانعت جمهوری‌خواهان از تشکیل کمیسیون تحقیق حمله به کنگره

تشکیل کمیسیون مستقل تحقیق درباره حمله روز ششم ژانویه هواداران دونالد ترامپ به کاپیتول اواسط ماه می‌در مجلس نمایندگان تصویب شده بود؛ اما روز جمعه موضوع تشکیل این کمیسیون در مجلس سنا به رأی گذاشته شد و پشتیبانی‌نکردن سناتور‌های جمهوری‌خواه مانع از تشکیل این کمیته شد. به گزارش دویچه‌وله، برای تصویب تشکیل چنین کمیته‌ای، سناتور‌های دموکرات نیاز به ۶۰ رأی مثبت داشتند. به سخن دیگر، ۱۰ سناتور جمهوری‌خواه نیز باید در این رأی‌گیری از تشکیل چنین کمیسیونی دفاع می‌کردند.

اخبار منتشر‌شده از سوی خبرگزاری‌ها حکایت از آن دارد که تنها شش سناتور جمهوری‌خواه با دموکرات‌ها درباره تشکیل این کمیسیون همراهی کرده‌اند. به‌این‌ترتیب سناتور‌های جمهوری‌خواه مانع از تشکیل این کمیسیون شدند. همراهی‌نکردن سناتور‌های جمهوری‌خواه با طرح تشکیل این کمیسیون حکایت از آن دارد که دونالد ترامپ هنوز بر بخش زیادی از جمهوری‌خواهان نفوذ دارد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط