یادداشت و اخبار ویژه روزنامه های داخل (چهارشنبه 12 خرداد 1400)

تبعه چینی عامل انتشار تصاویر از روابط خصوصی با دختران ایرانی در کاشان دستگیر شد. روح‌الله دهقانی دادستان عمومی و انقلاب کاشان با اشاره به انتشار تصاویر خصوصی یک تبعه چینی با دختران و زنان ایرانی در فضای مجازی به خبرگزاری مهر گفت: انتشار این تصاویر واکنش‌های زیادی را از طرف هموطنان ایرانی در پی داشت. وی با بیان اینکه در این پرونده شاکیان خصوصی هم اقدام به شکایت کرده بودند، گفت: با توجه به حساسیت موضوع، این پرونده در دستور کار مقامات قضایی و انتظامی قرار گرفت.
چهارشنبه، 12 خرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
یادداشت و اخبار ویژه روزنامه های داخل (چهارشنبه 12 خرداد 1400)

یادداشت روزنامه‌های چهارشنبه ۱۲ خردادماه


روزنامه کیهان

آدرس غلط ممنوع!/کمال احمدی

این روز‌ها خوشبختانه تنور رقابت نامزد‌های سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با وجود شرایط کرونایی و نیز فضاسازی‌های غیرمنصفانه علیه شورای محترم نگهبان به تدریج در حال گرم شدن است؛ یک کاندیدا وعده کاهش تورم را می‌دهد دیگری از رونق بورس می‌گوید آن یکی قول می‌دهد پول ملی را تقویت کند و...

درباره وعده‌های انتخاباتی نامزد‌ها در سطور بعدی اندکی خواهیم نوشت، اما فعلا آنچه که از دل این وعده‌ها برآمده اینکه تمامی کاندیدا‌ها با هر گرایشی تلاش دارند خود را به نوعی منتقد وضع موجود نشان دهند و یا لااقل ژست مرزبندی با این دولت را به جهت عملکرد غیرقابل دفاع آن به خود بگیرند مثلا آقای مهرعلیزاده با وجودی که کاندیدای اصلاح‌طلب بوده و حتی در مقطعی در دولت روحانی مسئولیت اجرایی داشته است در انتقاد از سیاست‌های اقتصادی همین دولت می‌گوید: «ارز ۴۲۰۰ تومانی مردم را بیچاره کرد» یا اینکه «دولت در بازار بورس دخالت و مردم را بی‌اعتماد کرد.»
همچنین آقای همتی که تا دو روز پیش رئیس‌کل بانک مرکزی دولت تدبیر بود برای حفظ همان ژست منتقدانه می‌گوید: «شرایط اقتصادی و معیشت مردم اصلاً خوب نیست».

اجمالا این ژست‌های انتقادی- که البته از برخی کاندیدا‌ها با عرض پوزش از آن‌ها اصلا پذیرفته نیست- نشان می‌دهد کارنامه دولت یازدهم و دوازدهم آنچنان غیر قابل دفاع است که حتی مسئولان همین دولت نیز حاضر به پذیرش مسئولیت عملکرد خویش نیستند و برای جمع‌آوری رای می‌کوشند زبان به انتقاد از وضع فعلی بگشایند.

اما درخصوص وعده‌های انتخاباتی نکاتی مطرح است:
۱- بیان وعده و وعید در ذات رقابت‌های انتخاباتی نهفته است و نامزد‌ها مجبورند برای جلب آرای مردمی قول‌هایی را در حوزه‌های مورد علاقه عموم بیان کنند. با این وصف شاید ایرادی به بیان وعده از سوی کاندیدا‌ها وارد نیست، اما از نامزد‌های محترم انتظار می‌رود سقف وعده‌هایشان را با واقعیت‌های عینی تطبیق دهند. مثلا کاندیدی که قول افزایش ۱۰ برابری یارانه نقدی را می‌دهد باید بداند عملی شدن این وعده حداقل در سال ۱۴۰۰ و با وجود قانون بودجه امسال شدنی نیست، زیرا رئیس‌جمهور سیزدهم از ۱۲ مردادماه که سکان اجرایی کشور را به‌عهده می‌گیرد بایستی تا پایان امسال تکالیف قانون بودجه ۱۴۰۰ را عمل نماید و در این بودجه اعتباری برای افزایش ۱۰ برابری یارانه دیده نشده است.

البته کاندیدای مذکور می‌تواند برای سال‌های بعد در این خصوص وعده دهد، اما بایستی منابع تهیه این یارانه را به درستی تبیین نماید. ضمن اینکه سؤال جدی بسیاری از کارشناسان این است که آیا نظام فعلی پرداخت یارانه اساساً اقدام صحیح و هدفمندی است یا اینکه باید این شیوه به کلی تغییر کند چرا که ماحصل رویه فعلی اعطای یارانه اعم از آشکار و پنهان این بوده که اولا رانت بزرگی نصیب بخش کوچکی از افراد جامعه شده است همانند رانتی که ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیار قلیلی از واردکنندگان قرار داد و آن‌ها توانستند با دریافت این ارز ارزان ثروت هنگفتی به جیب بزنند و یک‌شبه راه هزار ساله پولدار شدن را طی کنند و در مقابل آحاد مردم هم که قرار بود منافع این ارز یارانه‌ای را در سفره‌هایشان ببینند نه تنها انتفاعی از آن نصیب‌شان نشد بلکه روزبه‌روز معیشت‌شان سخت‌تر شد. نمونه دیگری از همین تبعیض یارانه‌ای در مسئله سوخت و انرژی مطرح است که قشر مرفه جامعه یا همان ۴ درصدی‌های معروف با بهره‌مندی از سوخت ارزان به خوشگذرانی با خودرو‌های چند میلیاردی‌شان در خیابان‌ها مشغولند در حالی که بخش مهمی از مردم حتی یک وسیله نقلیه فرسوده هم ندارند و هیچ سهمی نیز از یارانه سوخت به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد. همین قصه تلخ در برخورداری تبعیض‌آمیز قشر فقیر و غنی از یارانه آب و برق هم وجود دارد.

۲- برخی کاندیدا‌ها علی‌رغم بیان انتقاد از وضع موجود در ارائه راهکار برای تغییر وضعیت فعلی آدرس غلطی می‌دهند و دوباره همان نقشه شکست‌خورده ۸ ساله اخیر را پیش روی مخاطب قرار می‌دهند. به‌طور مثال آقای همتی با این ادعا که سهم تحریم‌ها در وضعیت فعلی اقتصاد بیش از ۵۰ درصد است راهکار رفع تحریم‌ها را «تعامل با جهان» - بخوانید ادامه مذاکره بی‌فایده هشت ساله با آمریکا- معرفی می‌کند در حالی که اولا ایشان توضیح نمی‌دهند چگونه به عدد ۵۰ درصدی سهم تحریم‌ها رسیدند، در حالی که سال‌ها قبل آقای روحانی این عدد را زیر ۳۰ درصد بیان کرده بود، ثانیا حتی اگر فرض کنیم سهم تحریم‌ها در مشکلات اقتصادی همان ۵۰ درصد آقای همتی است بازهم تجربه ۸ سال اخیر نشان داد که راه بی‌اثر شدن تحریم‌ها از مذاکره با خارج نمی‌گذرد، زیرا اگر این راه سرکاری نبود چرا دولت آقای روحانی که به قول خودش زبان مذاکره با دنیا را بلد بود و وعده لغو بالمره تمامی تحریم‌ها را داده بود نتوانست با وجود بیش از ۲۹۰۰ روز مذاکره و تعامل با دنیا مشکل را حل کند؟!

پس حداقل تجربه همین مذاکرات طولانی و بی‌فایده دلیل مستندی بر غلط بودن راهکار دلبستگی به خارج برای رفع تحریم‌ها است و مردم یقینا دیگر این نوع آدرس‌های غلط را باور نمی‌کنند. اما جالب اینکه با وجود تجربه خسارت‌بار برجام و مذاکرات هشت ساله که فرصت‌های ناب فراوانی را از ملت ایران و تولیدکنندگان داخلی گرفت بازهم برخی مسئولان دولت از جمله آقای علی ربیعی سخنگوی دولت تلاش می‌کنند این فرصت‌سوزی و خسارت محض را به‌عنوان دستاوردی درخشان جا بزنند که حتی خیلی از کاندیدا‌های ریاست جمهوری نیز امروز به دیدگاه دولت (درخصوص برجام) رسیده‌اند و از تعامل با جهان سخن می‌گویند! البته ایشان مشخص نکرده‌اند کدام نامزد دقیقاً چنین نظری را بیان کرده، ولی از عبارت «تعامل با جهان» می‌توان حدس زد چه نامزدی با چه خصوصیاتی چنین بیانی داشته است!

اما فارغ از این نکته حاشیه‌ای، تجربه عینی انقلاب اسلامی نشان داده راه بی‌اثر شدن تحریم‌ها فقط و فقط در تکیه به توان داخلی است. همین چند سال قبل با توجه به رشد بی‌رویه مصرف بنزین در کشور، وابستگی جدی به واردات بنزین پیدا کردیم تا جایی‌که دشمنان به این مسئله به چشم فرصتی برای تهدید و فشار به جمهوری اسلامی نگاه کردند، اما جوانان با اراده و متخصص قرارگاه سازندگی سپاه توانستند در یک حرکت جهادی با اتمام پالایشگاه ستاره خلیج فارس، نه تنها کشور را از واردات بنزین بی‌نیاز کنند بلکه به صادرکننده آن هم تبدیل شدیم. نمونه دیگر خودکفایی در تولید گندم بود که در ابتدای پیروزی انقلاب سالانه مجبور بودیم میلیون‌ها تن گندم از خارج وارد کنیم، اما از اواسط دهه ۸۰ با اعمال سیاست‌های تشویقی کشاورزان موفق شدیم با وجود خشکسالی‌های فراوان به خودکفایی در گندم برسیم و این پیروزی بزرگی در تامین امنیت غذایی کشور با وجود تحریم‌های ظالمانه بود. هرچند متأسفانه این دستاورد بزرگ به دلیل سیاست‌های اشتباه دولت تدبیر و امید در نرخ خرید تضمینی گندم از کشاورزان در حال از دست رفتن است. نایب‌رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در همین رابطه گفته «به‌دلیل نرخ پایین خرید تضمینی گندم امسال مجبوریم بین ۵ تا ۷ میلیون تن گندم وارد کنیم». به بیان دیگر دولت تدبیر حاضر است به کشاورزان خارجی پول بیشتری بدهد، اما به تولیدکننده داخلی نه!

اما صرف‌نظر از این سوءتدبیر دولت، تجربه خودکفایی در تولید گندم نمونه دیگری از راهکار بی‌اثر کردن تحریم‌هاست که پیش‌روی کاندیدا‌های محترم است. ۳-کاندیدا‌ها و حامیانشان در زمان بیان وعده‌ها توجه داشته باشند که حافظه افکار عمومی این وعده‌ها را به دقت ثبت و ضبط می‌کند و در سررسیدشان تحقق آن‌ها را مطالبه خواهد کرد. مثلا حافظه تاریخی مردم به یاد دارد نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری وعده داد چنان رونقی ایجاد می‌کند که مردم نیازی به یارانه ۴۵ هزار تومانی نداشته باشند، اما بعد‌ها نه تنها این بی‌نیازی رخ نداد بلکه همان نامزد مجبور شد علاوه بر یارانه فوق چند یارانه دیگر به اسامی مختلف برای جبران سختی معیشت مردم بپردازد. یا همان نامزد وعده داد: ۱۰۰ روزه بخشی از مشکلات را حل می‌کند، اما در سررسید این وعده مدعی شد: من گفته‌ام ۱۰۰ روزه گزارش کار می‌دهم! یا همان شخص در مقطعی از مسئولیتش، مردم را به سرمایه‌گذاری در بورس دعوت کرد و از آن‌ها خواست همه چیز را به بورس بسپارند، ولی پس از سقوط بازار سهام و زیان میلیون‌ها نفر این وعده را به فراموشی سپرد.

۴- نامزد‌های محترم توجه داشته باشند اولویت اصلی و فوری کشور موضوع اقتصاد و معیشت جامعه است. مطالبه عموم مردم از نامزد‌ها بیان شفاف برنامه‌ها برای چگونگی جهش تولید، کاهش بیکاری، رفع فقر و مواردی از این دست است؛ لذا از کاندیدا‌ها پذیرفته نیست به جای بیان این برنامه‌ها به طرح موضوعات حاشیه‌ای و یا هجمه به قوانین مصرح اسلامی نظیر حجاب بپردازند. دوره این حرف‌ها گذشته که فردی با حمله به ارزش‌های اسلامی و یا بیان مسائل حاشیه‌ای بی‌اهمیت همچون کنسرت و خوانندگی زنان و امثالهم رای جمع کند. مردم باهوشند و فریب این ترفند‌های نخ‌نماشده را نخواهند خورد.

روزنامه وطن امروز

بابت تجربه تلخ و پرب‌ها از آقای روحانی متشکریم!

تلاش منفعت‌طلبان برای حمایت از روحانی/دکتر عباس مقتدایی*
آقای روحانی به کشور ما خدمت کرد؛ از این جهت که مردم متوجه شدند نباید با دیدن یک کلید تصور کنند قفل‌ها باز می‌شود، بلکه باید رشد بیشتری را در اندرون خودمان ایجاد کنیم و بدانیم بسیاری از سخنان پشتوانه عملی ندارد. اکنون بلوغ سیاسی ملت ایران افزایش یافته است و با دیدن یک فیلم یا یک حرکت و اقدام پوپولیستی نمی‌توان ملت ایران را به سمت و سویی برد که نتیجه آن منافع ملت نیست. آقای روحانی تصور می‌کرد می‌تواند با اقداماتی به ملت خدمت کند، اما واقعیت آن است که اگرچه تلاش‌های آنان وجود داشت، اما این تلاش‌ها از پشتوانه تفکری لازم برخوردار نبود. مشاوران آقای روحانی نه تنها به روحانی، بلکه به ملت ایران جفا کردند. البته مردم ایران در این روند تاریخی توانستند رشیدتر و با بلوغ سیاسی بیشتری به اوضاع نگاه کنند، تکیه کردن به غرب، اتکا به بیرون از مرز‌ها و اسیر شدن در فریب و مکر دشمن مسائلی بود که در دوران دولت آقای روحانی تجربه کردیم. اینکه قیمت ارز بالا می‌رود، یعنی ارزش پول کشور کاهش پیدا می‌کند. اینکه مردم در صف مرغ می‌ایستند، یعنی مدیریت‌ها ضعیف است. اینکه مردم اسیر انواع گرفتاری‌های روزمره و معیشتی می‌شوند، یعنی دولت نتوانسته برنامه‌ریزی کند.

ما باید بابت این تجربه تلخ، پرب‌ها و سنگینی که دادیم و تلخی آن در حافظه ملت خواهد ماند، از آقای روحانی متشکر باشیم که ثابت کرد نباید به هر کسی اعتماد کنیم. ما نمی‌خواهیم بگوییم آقای روحانی بنا نداشت فعالیت و کار موثر انجام دهد، اما باید باور کنیم ۸ سال فرصت‌ها در نتیجه یک اعتماد اولیه از دست رفت و این روزها، روز‌هایی است که باید با مرور آن تجربه‌ها که بهای سنگینی برای آن داده‌ایم، دقت کنیم تا بار دیگر اسیر ساده‌انگاری‌های یک دولت نشویم. ما باید در آینده از این خسارت‌هایی که پرداخته‌ایم حداقل درس زندگی بگیریم و چه خوب بود آقای روحانی در آخرین روز‌های کاری خود به ملت صادقانه می‌گفت اتکای او به بیرون از مرز‌ها و مشاورانی که اسیر رویکرد‌های غرب‌گرایانه هستند، منفعتی برای کشور نداشت. به نظر می‌رسد در کنار همه گلایه‌ها و ناراحتی‌هایی که از آقای روحانی داریم، باید از وی متشکر باشیم که کمک کرد اعتمادمان را بجا به کار بگیریم. به نظر می‌رسد کسانی که در سال‌های اخیر از همراهی با آقای روحانی منافع مدیریتی و حتی مالی و اقتصادی کسب کردند، تلاش می‌کنند همچنان این روند را ادامه دهند.

واقعیت این است که بخش‌هایی از اموال ایران دستخوش بی‌مبالاتی‌ها و رانت‌ها شده است. مردم ایران نتوانستند آنگونه که باید و شاید از منافع کشور بهره بگیرند. در برخی مقاطع منافع ملت ایران به خطر افتاد و اکنون کسانی به دنبال آن هستند که در را روی همان پاشنه‌ای بگردانند که دیدیم نتیجه و ثمری برای ملت ایران نداشت. ما خوبی‌ها را نادیده نمی‌گیریم، اما واقعیت آن است که بهایی که پرداختیم، در برابر آنچه دریافت کردیم بسیار فراتر از دستاورد‌هایی است که اکنون داریم و اگر نبود مجاهدت‌های کسانی نظیر سردار شهید حاج‌قاسم سلیمانی ما اکنون از حالت موجود نیز عقب‌تر بودیم. در هر صورت حال که دوره آقای روحانی در حال پایان است، نباید عده‌ای تصور کنند مردم ایران را می‌توانند با هر مکری به هر سمتی که می‌خواهند پیش ببرند، اینک ملت چند قد بلندتر به واقعیت‌های موجود نگاه می‌کند و رشیدتر شده است؛ بنابراین تلاش برخی که می‌خواهند آنچه را از دست داده‌ایم دستاورد جا بزنند، نتیجه نخواهد داد.

در پایان تأکید می‌کنم تاریخ انقلاب اسلامی سرشار از فراز و نشیب‌هایی است که برای ملت ایران وجود داشته است. حافظه تاریخی ملت در اندرون خود گذشت‌ها، فداکاری‌ها، ایثارگری‌ها و رشادت‌ها را به ثبت رسانده و در کنار آن خیانت‌ها، فریبکاری‌ها و رخداد‌های ناگواری که ملت برای آن گریستند. شهید بهشتی یک ملت بود، شهید رجایی یاور محرومان بود و بسیاری از کسان دیگر که جان‌شان را فدا کرده‌اند، در ذهن ملت جاودانه شده‌اند. حضرت امام خمینی پیش پای ملت راهی را باز کردند که تا تاریخ ایران و این سرزمین جاودان حیات دارد، نام و یاد امام در این حافظه تاریخی خواهد ماند و ملت و نسل‌های آینده تشکر می‌کنند از اینکه خودباوری، ایستادگی و استقلال را توانستند در روند تاریخی محقق کنند.
* نایب‌رئیس اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

روزنامه خراسان

۱۵ فرمان برای صیانت از مجلس انقلابی/سپهر خلجی

رهبر عالی قدر انقلاب اسلامی در دیدار هفته گذشته با نمایندگان مجلس شورای اسلامی عملکرد یک ساله مجلس یازدهم را از ابعاد مختلف مورد واکاوی قرار دادند و با تبیین برخی ویژگی‌های برجسته و قابل قبول نمایندگان، این دور از مجلس شورای اسلامی را مجلسی پرتلاش، دارای همت بلند، کارآمد، برخوردار از نیرو‌های جوان و پرتوان در کنار عناصر مجرب معرفی کردند و در عین حال برخی توصیه‌ها را برای رفع آسیب‌های احتمالی از مجلس انقلابی بیان فرمودند. از آن جا که فضای غالب کشور این روز‌ها درگیر مهم‌ترین مسئله جاری یعنی انتخابات ریاست جمهوری است بیم آن می‌رود که برخی تأکیدات راهبردی رهبر حکیم انقلاب در خصوص مسائل مجلس تحت تأثیر حال و هوای انتخابات قرار بگیرد و آن چنان که شایسته است مورد اهتمام قرار نگیرد. از این رو این یادداشت تلاشی است برای یادآوری برخی محور‌هایی که باید با فوریت در دستور کار نمایندگان گرامی و هیئت رئیسه محترم قرار بگیرد:
۱) تأکید بر تداوم حرکت بسیار خوب حضور مردمی، درکنار مردم بودن و سفر‌های استانی رئیس مجلس و رؤسای کمیسیون‌ها و بعضی از نمایندگان و دیدن صحنه‌های واقعی زندگی مردم.
۲) پرهیز از رفتار و گفتاری که به مخالفان مجلس بهانه می‌دهد و کمک می‌کند.
۳) ضرورت حفظ دایمی برخی ویژگی‌های خوب و ایستادگی در برابر وسوسه‌ها با مراقبه و رعایت تقوا.
۴) ضرورت نشان دادن کفایت و کارآمدی لازم برای ریل گذاری اصلاح امور کشور همراه با عقلانیت و طمأنینه.
۵) حفظ سکینه و آرامش عقلانی، پرهیز از اقدامات هیجانی، احساسی و تصمیم‌گیری‌های دفعی و در یک کلام رفتار سنجیده، پخته و خردمندانه و نمایش چهره‌ای از خرد جمعی در کشور.
۶) حفظ روحیه انقلابی از طریق اقدام صحیح، عازم و جازم در جهت درست و دوری از رفتار و اظهار غیرمسئولانه به نام انقلابیگری.
۷) درک درست از آسیب‌های مجلس و دوری از آن از جمله پرهیز از سوء استفاده از توانایی‌های قانونی نمایندگی (شامل استیضاح، سوال، تحقیق و تفحص) به نفع مسائل شخصی و گروهی و قومی و در مقابل عمل به مرّ قانون.
۸) پرهیز از ورود به مسائل اجرایی و عزل و نصب مدیران اجرایی.
۹) احتیاط در استفاده از تریبون و بلندگوی نمایندگی در نقد و بیان نظرات.
۱۰) مهم دانستن وظیفه نمایندگی و پرهیز از دویدن به دنبال پست‌های اجرایی.
۱۱) ضرورت فعال شدن هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان.
۱۲) توجه به اهمیت کار کارشناسی برای بالا بردن سطح کیفی قوانین از نظر قوت، واقع‌بینانه، صریح و بی ابهام، تأویل ناپذیر و عملی بودن.
۱۳) توجه جدی به اولویت‌ها و مسائل اساسی کشور از جمله اقتصاد و تولید.
۱۴) علاج کردن مشکل تراکم قوانین تاریخ مصرف گذشته، دست و پاگیر، تکراری و بعضاً متناقض و متعارض به منظور بستن راه‌های فرار و مسیر‌های قانون شکنی.
۱۵) تبدیل مجلس به عصاره فضایل ملت با مجاهدت، عزت نفس، اعتماد به نفس، امید، ایثار، قدرت و توانایی ایستادگی در مقابل مشکلات و زورگویی مستکبران.

تحقق برخی از این توصیه‌ها که در حیطه کار فنی و تخصصی مجلس یعنی تقنین و نظارت است، نیازمند برنامه اقدام مشخص به صورت فوریتی یا برخی برنامه‌های میان مدت است که قاعدتاً هیئت رئیسه باید با همکاری نمایندگان آن را به نحوی تهیه و عملیاتی کند که در دیدار سال آینده، رئیس مجلس بتواند با افتخار و سرِ بلند گزارش انجام آن را به رهبر انقلاب و مردم ارائه کند.

برخی دیگر از این توصیه‌ها ناظر به شأن حکمرانی از جایگاه مجلس و نمایندگی مردم است که با توجه به جدیدالورود بودن اکثریت نمایندگان فعلی، مراقبت از آن‌ها بسیار لازم است. مثلاً اولین و مهم‌ترین توصیه رهبر انقلاب در این دیدار، تأکید بر تقوا و مراقبه دایمی بود. ایشان چند سال قبل هم در دیدار با نمایندگان وقت مجلس با تعبیر «تقوای جمعی» بر این ضرورت تأکید داشتند. شاخص تقوای جمعی که قرار است در قالب مکانیسم هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان تنظیم شود، اما نباید به آن اکتفا شود. یکی از مقوّم‌های لازم برای ارتقای تقوای جمعی و پرهیز از تک‌روی‌های مضری که ولو با اراده چند نماینده، اما به نام مجلس تمام و مجلس متهم به رویکرد ضدعقلانی می‌شود، اهتمام نمایندگان به امور مجلس است. در یک سال گذشته که سال معطوف به انتخابات بود، برخی مشغولیت‌های سیاسی مانع از اهتمام کامل نمایندگان به امر مجلس شد که امید است با پایان انتخابات، این آسیب کاملاً رفع و تمام فکر و ذکر نمایندگان به ویژه چهره‌های شاخص و جریان ساز معطوف به وظایف نمایندگی شود.

دسته‌ای دیگر از توصیه‌ها نیز معطوف به شأن و جایگاه مجلس در ریل‌گذاری کلان و پیگیری دستور کار‌های اساسی نظام است که می‌طلبد در صدر فهرست برنامه‌های مجلس با برنامه‌ریزی و قوت بیشتر دنبال شود و جهت‌گیری ساختار‌ها و نهاد‌های اجرایی را مطابق با نیاز‌ها و ضرورت‌ها تنظیم کند.

روزنامه ایران

پیشگیری از خیز پنجم کرونا با رعایت حقوق شهروندی/اردشیر گراوند*

ماه‌ها از شـیوع بیماری کرونا در کشور می‌گذرد؛ در این مدت پیک‌های متعـدد بیماری و مشکلات و معضلات ناشی از آن را تجربه کرده‌ایم. این روز‌ها درحال گذر از پیک چهارم بیماری هستیم، اما همچنان بیم خیز مجدد بیماری پس از تعطیلات پیش رو وجود دارد. متأسفانه استمرار بحران در جامعه باعث شده برخی از افراد جامعه درایفای مسئولیت شهروندی خود سهل‌انگاری کنند که البته این موضوع طبیعی و بخشی از نتایج استمرار یک بحران در جامعه است.

از این‌رو برای دعوت مردم به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و پیشگیری از بروز پیک پنجم بیماری ناگزیریم برخی از بدیهیات را مجدداً یادآوری کنیم. به اعتقاد من باید در نخستین گام محدودیت‌های مربوط به سفر و تردد، بیشتر و شدیدتر شود. خوشبختانه اقتصاد کشور به آرامی در حال گردش است، بنابراین می‌توان محدودیت‌ها را با قدرت بیشتری اعمال کرد، همان طور که هریک از ما می‌دانیم در پیک چهارم بیماری کرونا روزانه بیش از ۳۰۰ نفر از هموطنانمان را از دست دادیم و با سختی توانستیم این آمار را به کمتر از ۲۰۰ برسانیم، پس به هیچ وجه نباید با سهل‌انگاری دوباره جان خود و اطرافیانمان را به خطر بیندازیم.

قدم بعدی صحبت با اقشار مختلف جامعه است. حقیقت این است که مردم از تنهایی، دوری و عدم ارتباط به ستوه آمده‌اند از این‌رو در کوچکترین فرصت پیش آمده مانند رستوران گردی، عروسی و عزا قاعدتاً دوباره در مجامع حضور می‌یابند یا در اولین تعطیلات طی یک تصمیم‌گیری هیجانی بار سفر را بسته، راهی می‌شوند، بنابراین باید از طریق مطبوعات، خبرگزاری‌ها وهمچنین نخبگان جامعه با مردم صحبت شود و آن‌ها را به رعایت اخلاق و حقوق شهروندان دعوت کرد.

نکته دیگر این است که در کشور ما آمار ابتلا به بیماری بیش از چند هزار مورد است در حالی که تعداد محدودی از مبتلایان جان خود را از دست می‌دهند و به عبارتی احتمال مرگ براثر بیماری شاید یک دهم درصد ابتلا به آن باشد. مردم با مشاهده این رقم پایین گمان می‌کنند اگر به کرونا مبتلا شدند هم بهبود می‌یابند و احتمال مرگ آن‌ها بسیار پایین است پس بی‌محابا پروتکل‌های بهداشتی را زیر پا می‌گذارند؛ به همین دلیل سیستم ارتباطی باید به توضیح عوارض این بیماری بپردازد. معمولاً در جامعه گاهی به صورت سلبی و در بعضی مواقع ایجابی رفتار می‌کنیم. به نظرمن در این شرایط در مورد مسائل اجتماعی باید سلبی رفتار کنیم، یعنی تذکرات و راهنمایی‌ها به عنوان مسائل اجتماعی باید سلبی باشد و نباید‌ها برای مردم توضیح داده شود، برای مثال گفته شود: بهتر است در میهمانی‌ها و دورهمی‌ها شرکت نکنیم.

اگر کسی کرونا گرفت در درمان او مداخله نکنیم. بهتر است به خانه او نرویم و جملات دیگری از این دست. در مورد جرایم و محدودیت‌ها هم بهتر است مواردی که بازدارنده بوده‌اند بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و تقویت شوند، برای مثال محدودیت مربوط به تردد در شهر‌ها بخوبی اجرا شد و بازدارنده هم بود. از این‌رو حتی می‌توان ساعت این محدودیت را بیشتر کرد تا به نتیجه مطلوب دست یابیم، البته بهتر است برای نقاطی که به دوربین مجهز نیست هم تدبیری اندیشیده شود تا این محدودیت بدرستی اعمال شود.
*جامعه شناس

روزنامه شرق

رابطه نابرابر/حمزه نوذری*

چندی پیش وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد هفت میلیون نیروی کار تحت پوشش بیمه نیستند؛ یعنی بدیهی‌ترین حق میلیون‌ها کارگر سلب شده است. وزیر را برای دراختیار‌گذاشتن این آمار باید ستود، اما هم‌زمان او را توبیخ و سرزنش کرد که چرا نتوانسته است در زمینه نظارت مؤثر بر رابطه بین کار و سرمایه به حکم قانون و احقاق حق موفق شود. این مسئله نشان‌دهنده ناکارآمدی قانون کار و اجرای نادرست آن است. شکست سیاست‌گذاری و نظارت در بازار کار بیش از همه در همین آمار مشخص می‌شود. سال‌هاست که سعی شده با انوع و اقسام ابزار‌ها از سرمایه‌داران و کارفرمایان حمایت شود، به امید اینکه رشد اقتصادی و اشتغال ایجاد شود. دست کارفرمایان برای تخریب محیط زیست به بهانه حمایت از تولید بازگذاشته شده و سعی شده است نیروی کار را تا جایی که می‌توان ارزان کرد و هزینه آن را در تولید پایین نگه داشت و گاهی این کار با نادیده‌گرفتن بدیهی‌ترین حق نیروی کار صورت گرفته است؛ اما در این سال‌ها نه رشد اقتصادی داشته‌ایم و نه اشتغال ایجاد شده است.

هزینه نیروی کار در روند تولید در کشور ما بسیار پایین است و چیزی در حدود کمتر از ۱۰ درصد، ولی انگار همین اندک‌هزینه هم برای کارفرمایان قابل تحمل نیست. هزینه بالای تولید در ایران را باید در جایی دیگری جست‌وجو کرد. بازگذاشتن دست سرمایه‌دار و کارفرما برای کالایی‌کردن بیشتر محیط زیست و انسان و هم‌زمان ایجاد محدودیت‌های بسیار برای تشکل‌یابی آزاد نیروی کار برای احقاق حق نه‌تن‌ها هیچ‌گونه توجیهی ندارد بلکه به تخاصم بیشتر کارفرمایان و کارگران منجر می‌شود و نتیجه آن انباشت سرمایه عده‌ای و رهاکردن عده‌ای دیگر در فقر و نابرابری است. حق بیمه که بیش از یک قرن پیش با جنبش‌های اجتماعی نیروی کار به دست آمده است، در قرن بیست‌ویکم در ایران نادیده گرفته شده است. در این رابطه نابرابر فقط مزیت ناعادلانه برای سرمایه‌داران و کارفرمایان نهفته است.

وجود هفت‌میلیون نیروی کار بدون بیمه واقعیت دیگری را برملا می‌کند و آن آسیب‌پذیری نیروی کار در مقابل سرمایه‌دار است که در این سال‌ها به اوج خود رسیده است. نام این رابطه نابرابر بین کار و سرمایه را می‌توان بهره‌کشی امتیازجویانه نامید. به این معنا که از فعالیت یا خصیصه شخصی کارگر استفاده می‌شود، ولی آنچه این استفاده را ممکن می‌سازد و بهره‌کشی را آسان می‌کند، این است که کارگر به نحوی در برابر سرمایه‌دار آسیب‌پذیر است. به نظر ورود مفهوم آسیب‌پذیری در بهره‌کشی مارکس نقش اساسی دارد. زمانی که می‌گوییم سرمایه از کار و سرمایه‌داران از کارگران بهره‌کشی می‌کنند، به این معناست که کار و کارگران به نحوی نظام‌مند در دنیای سرمایه‌داری نسبت به سرمایه و سرمایه‌داران آسیب‌پذیر هستند. پس می‌توان گفت دولت در این سال‌ها در زمینه رابطه میان کار و سرمایه (بازار کار) براساس منطق سرمایه‌داری بازار آزاد عمل کرده است.

یعنی آزادی سرمایه و در مقابل، تضعیف نیروی کار. کسانی که دغدغه حمایت از تولید و رشد اقتصادی دارند، بر این دیدگاه هستند که سرمایه‌دار یا کارفرما با انواع و اقسام هزینه‌ها مواجه است و اقدامات متعددی باید انجام دهد؛ مانند به خدمت‌گرفتن نوع ابزار تولید، نظارت‌کردن، تصمیم‌گیری، ریسک و به‌تعویق‌انداختن مصرف که ارزش‌آفرینی بیشتر متوجه وی است تا نیروی کار؛ اما نیروی کار لازم نیست هیچ‌کدام از این اقدامات را انجام دهد. وود، یکی از شارحان نظریه مارکس، معتقد است انتظار یا به‌تعویق‌انداختن مصرف درباره طبقه سرمایه‌دار درست نیست؛ چراکه سرمایه‌دار با مالکیت قابل‌ملاحظه‌ای از ثروت اجتماعی این بار (به‌تعویق‌انداختن مصرف) را بر دیگران تحمیل می‌کند؛ درحالی‌که سطح زندگی آن‌ها به‌مراتب بالاتر از سطح زندگی کارگران مزدبگیر است؛ اما ریسک کارگران هم به همان اندازه‌ای که سرمایه‌داران خطر شکست را تحمل می‌کنند، خطر‌های بی‌کاری را تحمل می‌کنند.

ریسک برای کارگران به مرحله گرسنگی افتادن است، اما برای سرمایه‌دار به این معناست که ممکن است چیز‌های کمتری داشته باشد. علاوه‌بر‌این سرمایه‌دار همه نوع راهکاری را برای به‌حداقل‌رساندن ریسک می‌شناسد و آن‌ها را به کار می‌برد. با وجود این واقعیت، ریسک‌کردن بیشتر، توجیهی برای بهره‌کشی و پایمال‌کردن حق بیمه نیروی کار نیست. پولانی معتقد است نیروی کار را نمی‌توان به کناری انداخت یا کورکورانه از او استفاده کرد یا حتی بی‌استفاده گذاشت، بدون آنکه بر فردی که از قضا حامل این کالای خاص است تأثیری نیز نگذاشت. انسان‌هایی که از پوشش نهاد‌های حمایتی و نهاد‌های بیمه‌ای محروم می‌شوند، از تأثیرات بی‌حفاظی اجتماعی تلف می‌شوند و در نقش قربانیان آشفتگی حاد اجتماعی از طریق تباهی و نابهنجاری، جنایت و قحطی از پای درمی‌آیند.

اگر بازار کار به حال خود رها شود تا براساس اصول خودش توسعه یابد و با انسان به‌همان شکل برخورد شود که کالا‌ها تولید می‌شود، مشکلات عظیم و مستمر به بار خواهد آورد. راه‌حل برای کاهش رابطه نابرابر میان کار و سرمایه کدام است؟ دولت‌ها در این سال‌ها نشان داده‌اند که انگیزه یا توان مداخله جدی‌تر و منظم‌تر در بازار کار براساس قانون کار را ندارند و بیشتر متمایل به حمایت از سرمایه‌داران بوده‌اند و نتوانسته‌اند سه‌جانبه‌گرایی در بازار کار را پیش ببرند. لازم است دولت‌ها این سیاست را تغییر دهند و هم‌زمان قدرت انجمنی طبقه کارگر به‌عنوان مداخله مؤثر در ایجاد رابطه برابر بین کار و سرمایه به رسمت شناخته شود.
*جامعه‌شناس و استاد دانشگاه
 

اخبار ویژه چهارشنبه ۱۲ خردادماه


روزنامه کیهان

همنوایی چندباره گروهک‌ها و مجمع روحانیون علیه شورای نگهبان

گروهک‌های نهضت آزادی و ملی مذهبی ادعا کردند در انتخابات شرکت نمی‌کنند و عملاً انتخابات را مثل گروهک‌های سلطنت‌طلب و سازمان منافقین تحریم می‌کنند.

در بیانیه گروهک نهضت آزادی که از سوی سایت گروهک ملی مذهبی منتشر شده، آمده است: برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در شرایطی نگران‌کننده پیش می‌رود که نه تنها چشم‌اندازی را برای مشارکت گسترده نمی‌توان متصور بود، بلکه با رد صلاحیت گسترده و بی‌سابقه عموم داوطلبان طیف‌های گوناگون اصلاح‌طلبان و حتی محافظه‌کاران، کمترین امکان گردش دموکراتیک قدرت و اندک روزنه‌ها به حداقل مشارکت مورد انتظار بسته شد. این سیاست حذفی زمینه که حضور آگاهی‌بخش داوطلبانی، چون سید مصطفی تاجزاده را غیرممکن ساخته بود، در مرحله اعلام صلاحیت‌ها، ابعادی گسترده‌تر پیدا کرد، به‌طوری که حتی معاون اول دولت مستقر و شخصیت‌های محوری در عالی‌ترین ارکان نظام را نیز از صحنه بیرون راند.

نهضت آزادی ایران در راستای سنت سیاسی خویش با تحریم نهاد انتخابات و کنار نهادن سازوکار‌های دموکراتیک موافق نیست و کماکان با تمام قوا در جهت رشد شاخص‌های انتخابات آزاد، سالم و عادلانه و برای دستیابی به دموکراسی و آزادی تلاش خواهد کرد. اما با کمال تأسف، دردمندانه و با ابراز نگرانی شدید اعلام می‌دارد که در شرایط کنونی و وضعیتی که تمامیت‌خواهان و دموکراسی‌ستیزان برکشور و ملت ایران تحمیل کرده اند، محروم از معرفی نامزدی بوده و در این شرایط، امکان مشارکت در چنین انتخاباتی را نخواهد داشت.

در همین حال مجمع روحانیون نیز در نشست اخیر خود، با هجمه عناصر ضدانقلاب علیه عمل شورای نگهبان به مسئولیت قانونی خود همراهی کرد. به گزارش جماران، این جلسه که با حضور خاتمی برگزار شد، اعلام گردید که تصمیم شورای محترم نگهبان ضربه هولناکی به اعتبار نظام جمهوری اسلامی در داخل و خارج کشور زده؛ و حیرت‌انگیزتر این است که چنین تصمیم دور از تدبیری در آستانه ارتحال حضرت امام خمینی (ره)، بنیان‌گذار نظام جمهوری اسلامی ایران گرفته شده است. مجمع روحانیون مبارز مخالفت شدید خود را با این تصمیم و هر اقدامی که بر اعتبار نظام جمهوری اسلامی لطمه وارد می‌کند اعلام می‌دارد. همچنین مجمع بر تصمیم نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان مبنی بر عدم معرفی نامزد از طرف این جبهه، صحه مى‌گذارد و آن را اقدامى سنجیده و در جهت پرهیز از افتادن در دامى که مهندسان انتخاباتى تدارک دیده‌اند مى‌داند.

این فضاسازی‌ها در حالی است که طبق اخبار موثق، اصلاح‌طلبان عزم جدی برای فعالیت انتخاباتی و حمایت از نامزد دارند، اما چون ورود به این فاز، موجب می‌شد باب مباحث اجتماعی درباره کارنامه ائتلاف حاکم بر دولت باز شود و اصلاح‌طلبان را در جایگاه متهم (پاسخگویی) بنشاند، بنابراین تصمیم بر این شده که اولویت را بر مظلوم‌نمایی و ناتوانی از معرفی نامزد بگذارند و سپس در روز‌های پایانی بدون پاسخگویی، اقدام به حمایت از یکی از دو نامزد کنند و این شگرد را هم در زرورق ترساندن مردم از رقبای «خطرناک» بپیچند. گفته می‌شود ستاد انتخاباتی برخی نامزد‌های احراز صلاحیت نشده اصلاح‌طلبان نیز بدون علنی کردن، هم اکنون در خدمت دو نامزد حاضر در رقابت‌ها قرار گرفته است.

با این حال درباره ادعای تحریم انتخابات از سوی گروهک‌هایی مثل نهضت آزادی باید همان مثل معروف را به‌کار برد که می‌گوید «خوشا باغی که شغال از او قهر کند». هماهنگ شدن مواضع نهضت آزادی و مجمع روحانیون، در حالی است که حضرت امام بار‌ها تأکید کردند سازمان منافقین فرزندان معنوی نهضت آزادی هستند و اگر نهضتی‌ها در دولت و مسند باقی می‌ماندند، سیلی‌ای می‌زدند که ایران و اسلام تا قرن‌ها سر بلند نکند. اکنون موضع هماهنگ «مجمع روحانیون» و «نهضت آزادی»، فاز تازه‌ای از خیانت و انتقام نسبت به خط و مکتب امام خمینی (ره) است.
 

واشنگتن پست: فشار برای اخراج آمریکا از عراق جدی است

واشنگتن پست گزارش داد: تهدید متحدان ایران علیه حضور آمریکا در عراق، جدی‌تر شده است. این روزنامه نوشت: خطر تهدید‌های ایران و متحدانش علیه حضور آمریکا در عراق افزایش یافته و حملات راکتی گذشته، تبدیل به تهاجم پهپادی شده است. جمهوری اسلامی، دامنه حملاتش توسط نیرو‌های نیابتی علیه پایگاه‌های نظامی آمریکا را بیشتر و بیشتر کرده است. حملات این میلیشیا‌ها پیشرفته‌تر شده و دیگر فقط به راکت و موشک بسنده نمی‌کند، بلکه از پهپاد‌های تهاجمی هم استفاده می‌کنند. این پهپاد‌ها عمدتا کوچک هستند و از دسترس نگاه رادار‌ها می‌گریزند. تا پیش از این، حملات عمدتا راکتی بود، اما تجهیزات نظامی شبه‌نظامیان در این روز‌ها پیشرفت کرده و تبدیل به هواپیمای بدون سرنشین شده است که هم کوچک است و هم بال ثابت دارد.

این هواپیما‌ها در ارتفاع پایین پرواز می‌کنند به همین خاطر از رصد رادار‌های سیستم‌های دفاعی در امان می‌مانند. این موضوع، مقامات نظامی آمریکا را نگران کرده است. آن‌ها این تاکتیک نظامی را بزرگ‌ترین نگرانی هیئت نظامی آمریکا در عراق می‌دانند. در ماه اوریل یک آشیانه هواپیما در فرودگاهی در شمال «اربیل» هدف حمله پهپادی قرار گرفت. پرواز این پهپاد در فاصله ۱۰ مایلی سایت ردیابی شد، اما پهپاد بعدا به سمت مسیر پرواز هواپیما‌های غیرنظامی تغییر مسیر داد و مسیرش از صفحه رادار گم شد. یکی از مقامات ائتلاف (اشغالگران) در این باره توضیح داد: «این حمله سخت، کاخ سفید و پنتاگون را نگران کرده؛ چون متوجه شده‌اند چه تاسیسات مخفی و محرمانه‌ای در ایران وجود دارد که توانسته نوع حملات علیه اهداف آمریکایی را پیشرفته‌تر کند».

آن حمله تلفاتی نداشت، اما به هر حال مقامات سیاسی و نظامی را در واشنگتن در فکر فرو برده است. یک ماه بعد در آوریل هم حمله مشابهی به پایگاه بزرگ «عین الاسد» صورت گرفت و بازهم مقامات نظامی و سیاسی واشنگتن را نگران کرد که با این پیشرفت نیرو‌های شبه‌نظامی چه بکنند. یک سرباز مستقر در عین الاسد در این باره شرح می‌دهد: «خسارت خیلی سنگین نبود، اما ائتلاف را نگران کرد. مقامات ائتلاف به فرماندهان ما گفتند که این حمله یک حرکت تصاعدی است». جمهوری اسلامی قبلا خودش مستقیما در ژانویه ۲۰۲۰ با موشک‌های بالستیک به عین الاسد حمله کرد. این حمله در پاسخ به ترور «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران که در همان روز‌ها کشته شده بود انجام شد.

آمریکا هم حملات شبه‌نظامیان را بی‌پاسخ نگذاشته است. اما آن‌ها عزمشان را جزم کرده‌اند تا هرطور شده همه نیرو‌های ائتلاف را تماما از عراق اخراج کنند؛ بنابراین مقامات آمریکایی نگران‌اند. بعد از کشته شدن سلیمانی و «ابو مهدی المهندس»، خشم گروه‌های شبه‌نظامی علیه حضور آمریکا در عراق بیشتر شد و دولت بغداد، فشار را برای عقب‌نشینی آمریکا بیشتر کرد. بعد از تمام شدن جنگ با داعش، شمار نیرو‌های آمریکایی حاضر در عراق نصف شده. البته حملات راکتی هم در کم شدن تعداد سربازان آمریکایی بی‌تاثیر نبوده است. در حال حاضر حدود ۳ هزار سرباز ائتلاف در عراق حضور دارد که ۲۵۰۰ نفرشان آمریکایی‌اند. همه مقامات آمریکایی دست پاچه می‌شوند. ژنرال «فرانک مک کنزی» فرمانده ارشد نیرو‌های آمریکایی در خاورمیانه ماه گذشته در سخنانی گفت: «ما داریم تلاشمان را می‌کنیم تا بتوانیم بهترین پدافند را در برابر پهپاد‌ها داشته باشیم.»
 

چرا برکناری رئیس بانک مرکزی برای مردم باورپذیر نیست؟

اقدام رئیس‌جمهور در برکناری آقای همتی از بانک مرکزی همچنان با ابهامات زیادی مواجه است و سوالات متعددی در این خصوص مطرح است. سایت الف در این‌باره نوشت: آیا اعضای هیئت دولت از قبیل معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر رفاه و رئیس کل بانک مرکزی (جهانگیری، شریعتمداری و همتی) موظف بودند قبل از ثبت‌نام برای کاندیداتوری، رئیس‌جمهور را از تصمیم خود آگاه نموده و اصطلاحاً از ایشان اجازه بگیرند؟ اگر ملزم به کسب اجازه بودند و به آقای روحانی اطلاع ندادند پس چرا ایشان فقط با یک نفر برخورد کرد و اگر ملزم به اجازه نبودند پس چرا همتی را برکنار کردند؟ اگر آقای روحانی تصمیم به عدم حضور تمامی هیئت دولت در انتخابات داشتند، چرا آن را در هیئت وزیران مطرح نکرده بودند؟ و اگر مطرح کردند، چرا حتی معاون اول ایشان هم از اجرای دستور استنکاف کردند؟

چرا پس از ثبت‌نام سه نفر از اعضای هیئت دولت در وزارت کشور، به آنان اطلاع داده نشد که انصراف خود را اعلام نمایند؟ حتی اگر هیچ منعی هم از سوی رئیس‌جمهور قبل از آغاز ثبت‌نام‌ها وجود نداشته است و فرضاً ایشان هم از ثبت‌نام آنان اطلاعی نداشتند، می‌توانستند بلافاصله پس از ثبت‌نام از آنان بخواهند که انصراف دهند. فاصله آخرین روز ثبت‌نام‌ها تا اعلام نظر شورای نگهبان حدود ده روز بود. آقای روحانی پس از اعلام نظر شورای نگهبان، اقدام به برکناری آقای همتی کردند. چرا در فاصله این ده روز این سه نفر را برکنار نکردند و پس از احراز صلاحیت، اقدام نمودند؟ اگر آقای جهانگیری هم احراز صلاحیت می‌شد، ایشان هم برکنار می‌شد؟

اگر مشکل آقای روحانی این بوده که فعالیت‌های انتخاباتی آقای همتی، به وظایف ایشان در بانک مرکزی آسیب وارد کند، فاصله اعلام نظر شورای نگهبان تا روز رأی‌گیری بیست روز است. آیا آقای همتی نمی‌توانست در این بیست روز قائم‌مقام خود را به جای خود بگذارد و به فعالیت بپردازد؟ و اساساً شخص آقای روحانی چهار سال پیش، چگونه وظایف خطیر ریاست جمهوری را رها کردند و به فعالیت انتخاباتی پرداختند؟ اگر مشکل آقای روحانی و رئیس کل بانک مرکزی به گذشته برمی‌گردد و اصطلاحاً اختلافات بین این دو عمیق است، چرا آقای روحانی ایشان را چند ماه پیش برکنار نکرد و درست در زمانی که احراز صلاحیت شد، نامبرده را خلع نمود؟ ضمن این که به پایان عمر این دولت فقط ۲ ماه باقی است. آیا تحمل آقای همتی برای دو ماه آینده سخت بود؟ پاسخ به این سوالات بسیار مشکل است و اذهان مردم و اهل سیاست را به سادگی اقناع نمی‌کند. بی‌جهت نیست که برخی صاحب‌نظران با دیدن تردید و شک به این برکناری می‌نگرند و آن را نوعی بازی بدون توپ در میدان سیاست می‌دانند.
 

آفتاب یزد: با جنگ زرگری نمی‌توانیم رای بیاوریم

یک روزنامه اصلاح‌طلب تاکید کرد: جنگ زرگری در دولت، برای نامزد ائتلاف اصلاحات و اعتدال رای نمی‌آورد. مدیرمسئول روزنامه آفتاب یزد در سرمقاله این روزنامه با عنوان «جنگ زرگری برای همتی رای نمی‌آورد» نوشت: هرچند بانک مرکزی باید مستقل عمل کند، ولی در کشور ما همانطور که اختیار تعیین رئیس کل بانک مرکزی برعهده رئیس‌جمهور است این نهاد مالی هم مجری سیاست پولی و مالی تعیین شده از سوی دولت است. از مدت‌ها قبل بسیاری از دولتمردان متوجه این موضوع شده‌اند که جدایی از دولت و مسیر دیگری را طی کردن هم عاقبت بخیری دارد و هم محبوبیت می‌آورد، چرا که دولت بی‌برنامه و بدون تدبیر حسن روحانی تا توانست هم امید را از مردم گرفت و هم محبوبیت را از خود.

بسیاری از سیاسیون و اقتصاددانان بر این موضوع اذعان دارند اگر اسحاق جهانگیری در زمانی که از محدودیت اختیاراتش می‌گفت از دولت جدا شده بود حالا می‌توانست یکی از کاندیدا‌های مطرح، بالقوه و محبوب مردم باشد؛ حال اینکه آیا اختیارات داشت یا محدود شده بود بحث دیگری است، ولی به هر حال به این جهت می‌توان بسنده کرد که اگر اختیارات نبوده اصلاً معاون اوّل شکل نمی‌گرفت! به نظر می‌رسد حال در یک جنگ زرگری دولت برای محبوب نمودن عبدالناصر همتی او را از رئیس کل بانک مرکزی برکنار می‌کند. اما پرسش اینجاست مگر همتی نبود که با اجرای سیاست‌های دولت دلار را نزدیک به ۳۰ هزار تومان رسانید، فاصله‌گیری علی لاریجانی از دولت که همسوترین رئیس مجلس با دولت بود غیر از این است که می‌خواست ناکارآمدی دولت به پای او نوشته نشود و محبوبیت کسب کند.

حال که در آستانه برگزاری انتخابات هستیم همتی نیز نمی‌تواند به سهم خود و ناکارآمدی دولت و دود کردن سرمایه‌های مردم در بورس، بانک و بازار شریک نباشد. این جنگ زرگری دولتی‌ها برای محبوب کردن همتی کارآیی ندارد. پس بهتر است همتی نیز پاسخگوی عملکرد گذشته خود باشد.

روزنامه وطن امروز

شهادت ۲ خلبان نیروی هوایی ارتش بر اثر نقص فنی یک جنگنده

معاون استاندار و فرماندار ویژه دزفول گفت: حادثه زمینی برای هواپیمای آموزشی اف‌۵ پایگاه چهارم شکاری دزفول باعث شهادت ۲ خلبان این جنگنده شد. علی فرهمندپور روز سه‌شنبه با تاکید بر اینکه این حادثه روی زمین رخ داده است، افزود: امروز هیچ گونه پرواز هوایی نداشتیم که دچار سانحه شده باشد. وی با بیان اینکه پرواز‌ها در رادار‌ها قابل رصد هستند، اظهار داشت: اینکه عنوان شده هواپیما بعد از پرواز، سقوط کرده است به هیچ عنوان صحت ندارد. فرماندار ویژه دزفول با تبریک و تسلیت شهادت ۲ خلبان این حادثه بیان کرد: ابعاد این حادثه توسط تیم ارزیابی که از تهران به دزفول آمده است در حال بررسی است. وی افزود: جزئیات بیشتر درباره این حادثه و خلبانان شهید آن از طریق پایگاه چهارم شکاری دزفول اطلاع‌رسانی خواهد شد.
 

دستاورد‌های سازمان اکو تناسبی با ظرفیت‌های بالقوه ندارد

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مخالفت با یکجانبه گرایی و صیانت از چندجانبه‌گرایی از اولویت‌های مهم مجلس شورای اسلامی ایران است. به گزارش تسنیم، محمدباقر قالیباف صبح دیروز در افتتاحیه دومین کنفرانس مجمع پارلمانی سازمان همکاری‌های اقتصادی (PAECO) که در کشور پاکستان برگزار می‌شود، به صورت ارتباط تصویری حضور پیدا کرد.

رئیس قوه مقننه در این ارتباط تصویری گفت: منطقه اکو با ۸ میلیون کیلومتر مربع مساحت و قریب نیم میلیارد نفر جمعیت، برخوردار از نعمات و موهبت‌های سرشار الهی است. این منطقه مهم دارای منابع و ثروت طبیعی و انسانی و موقعیت کم نظیر جغرافیایی است، به نحوی که اروپا را به چین و شرق دور متصل می‌کند و روسیه و آسیای مرکزی را به خلیج‌فارس، دریای عمان و اقیانوس هند پیوند می‌دهد. وی تصریح کرد: در کنار این‌ها باید به پیوند‌های فرهنگی و تاریخی عمیق میان ملت‌های منطقه اکو اشاره کرد که ظرفیت و سرمایه بی نظیری برای توسعه اقتصادی و ارتقای سطح رفاه مردم منطقه و رشد و تعالی معنوی آن‌ها فراهم کرده است.

رئیس نهاد قانون‌گذاری کشور گفت: امروز مجمع پارلمانی اکو این فرصت را در اختیار ما، به عنوان نمایندگان مردم کشور‌های عضو قرار داده است تا با حمایت‌های مؤثر قانونی و نظارتی، به دولت های‌مان در تحقق اهداف بلند سازمان اکو کمک کنیم. انتخاب هوشمندانه موضوع این نشست، یعنی ارتقای مشارکت پارلمانی با هدف همگرایی منطقه ای، فرصت ارزنده‌ای است تا ان‌شاءالله گام‌های بلندی را در این راستا برداریم.

قالیباف تصریح کرد: مایه خرسندی است که طی سال‌های اخیر اقدامات شایسته‌ای برای توسعه همکاری‌های اقتصادی در چارچوب اکو شده است. البته با وجود اقدامات ارزشمند به عمل آمده، در جهت ایجاد زیرساخت لازم و نهادسازی متنوع در اکو، در دستاورد‌های حاصله، تناسبی با ظرفیت‌های بالقوه مشاهده نمی‌شود و امور به کندی جریان دارد. بی شک این اجلاس فرصت مهمی را برای رایزنی، تبادل نظر و رفع کاستی‌ها و حرکت پویا و رو به جلو فراهم خواهد کرد.
 

«محمد کوثری» گزینه شورای ائتلاف برای انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در تهران

سخنگوی شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب اسلامی از انتخاب محمد کوثری به عنوان گزینه این شورا برای انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در تهران خبر داد.
امیرابراهیم رسولی، سخنگوی شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب اسلامی اظهار داشت: محمد کوثری به عنوان گزینه شورا برای انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در تهران انتخاب شد. رسولی افزود: سوابق درخشان آقای کوثری ازجمله نمایندگی ادوار مجلس درکنار تجارب مدیریتی باعث شد تا شورای ائتلاف ایشان را که از جانبازان ۸ سال دفاع‌مقدس نیز محسوب می‌شوند به عنوان گزینه نهایی معرفی کند. سخنگوی ائتلاف نیرو‌های انقلاب اسلامی افزود: امروز باید تلاش کنیم نماینده‌ای وارد مجلس انقلابی شود که در کنار دیگر نمایندگان سختکوش، با کاستن از حاشیه‌ها موجبات کارآمدی بیش از پیش جهت خدمت به مردم باشد. کوثری مورد وثوق نیرو‌های انقلاب با نظرات مختلف است و ان‌شاءالله شاهد وحدت در حمایت همه‌جانبه از ایشان خواهیم بود. لازم به ذکر است پس از درگذشت فاطمه رهبر، منتخب مردم تهران در انتخابات مجلس یازدهم، بر اساس قانون، با برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس در حوزه انتخابیه تهران به شکل همزمان با انتخابات ریاست‌جمهوری، تکلیف یک صندلی باقیمانده مجلس مشخص خواهد شد.
 

مراسم ۱۴ و ۱۵ خرداد به صورت ویژه و جداگانه در کشور برگزار می‌شود

قائم‌مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با اشاره به سالروز ارتحال امام خمینی و یوم‌الله ۱۵ خرداد گفت: برنامه‌ها و اقدامات لازم باید برای هر دو مراسم ۱۴ و ۱۵ خرداد انجام می‌شود. نصرت‌الله لطفی در ابتدای همایش رؤسا و سرپرستان دفاتر استانی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با توجه به اهمیت بزرگداشت یوم‌الله ۱۵ خرداد گفت: با توجه به اهمیت یوم‌الله قیام ۱۵ خرداد و تاکیداتی که امام خمینی (ره) در زنده نگه داشتن این روز بیان داشتند، باید یوم‌الله ۱۵ خرداد از منظر بزرگداشت، با آن مبانی‌ای که در کلام امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بیان شده است، حتما به گونه‌ای باشد که حق مطلب ادا شود و این روز تاریخی به فراموشی سپرده نشود. وی افزود: برنامه‌ها و اقدامات لازم باید برای هر دو مراسم ۱۴ و ۱۵ خرداد انجام پذیرد. در واقع باید بزرگداشت رحلت امام خمینی (ره) به صورت جداگانه و بزرگداشت یوم‌الله ۱۵ خرداد نیز با ویژگی‌های منحصر به فرد خود به طور جداگانه برگزار شود.

روزنامه خراسان

کارنامه صندوق پس انداز مسکن یکم

ایلنا- مدیر امور طرح و برنامه بانک مسکن با اشاره به اتمام فعالیت‌های صندوق پس انداز مسکن یکم گفت: در مدت پنج سال ۶۷۰ هزار نفر در صندوق پس‌انداز یکم مسکن حساب افتتاح کردند و ۲۴۳ هزار نفر تسهیلات خرید مسکن گرفتند و ۲۷۱ هزار نفر باقی ماندند و ۱۵۵ هزار نفر هم پس از افتتاح حساب، انصراف دادند. «مرادی» در پاسخ به این سوال که تکلیف ۲۷۱ هزار نفری که بدون دریافت تسهیلات در این صندوق باقی مانده و انصراف هم نداده‌اند چیست، اظهار کرد: این افراد هر زمانی که مراجعه کنند امکان دریافت تسهیلات را دارند و جزو انصرافی‌ها هم محسوب نمی‌شوند. وی تاکید کرد: هر چند که پرداخت سود به این افراد و بستن حساب آن‌ها به نفع بانک است، اما توصیه می‌کنیم افراد از این تسهیلات استفاده کنند چرا که رسالت بانک مسکن خانه‌دار کردن مردم است. به گفته وی، هم اکنون مانده صندوق پس‌انداز یکم ۴۵ هزار میلیارد ریال است. مرادی با اشاره به افزایش سقف سن بنا که یکی از شروط دریافت وام صندوق پس‌انداز مسکن یکم است ادامه داد: در ابتدا سقف سن بنا هفت سال در نظر گرفته شد، اما درنهایت آن را به ۲۵ سال (خارج از بافت فرسوده) رساندیم.
 

نفت بر قله ۳ ماه اخیر ایستاد

فارس- به دنبال انتظار برای رشد تقاضا برای سوخت با فرا رسیدن فصل تابستان در آمریکا، قیمت نفت در معاملات دیروز با یک دلار و ۸۲ سنت افزایش به بیش از ۷۱ دلار رسید که بالاترین رقم از ماه مارس به شمار می‌رود. هر بشکه نفت خام آمریکا نیز با ۲ دلار و ۳۱ سنت افزایش ۶۸.۶۳ دلار فروخته شد. از دیگر عوامل افزایش قیمت، ثبت سریع رشد فعالیت کارخانجات در چین در ماه می‌اعلام شده است.
 

خودکفایی تولید پنبه به ۶۸ درصد رسید

فارس- مجری طرح ملی تولید پنبه گفت: پیش‌بینی می‌شود تولید پنبه امسال ۲۱ درصد افزایش یابد که خودکفایی را در این محصول استراتژیک به ۶۸ درصد می‌رساند. به گفته «هزار جریب»، تا چهار سال دیگر کشور در تولید پنبه خودکفا خواهد شد.
 

سهم تجارت الکترونیک در اقتصاد ایران ۲.۵ برابر شده است

مهر- وزیر اقتصاد و دارایی گفت: در دو سال اخیر سهم تجارت الکترونیک در تولید ناخالص ملی حدود ۴/۲ برابر شده است. فرهاد دژپسند با اشاره به اهمیت استفاده از فناوری در اقتصاد افزود: در سال‌های اخیر تحقق درآمد‌های مالیاتی رشد خوبی داشته است که یک سوم آن مدیون کاربرد فناوری‌های جدید است و اگر به طور کامل اجرا می‌شد جلوی بسیاری از فرار‌های مالیاتی را می‌گرفتیم.

وی با بیان این که تا چهار سال آینده بلاک چین‌ها ۱۰ درصد تولید ناخالص دنیا را دارند، افزود: با افزایش مصرف برق، استخراج رمز ارز‌ها را محدود کردیم در حالی که در بلند مدت نمی‌توانیم با مقاومت در برابر فناوری‌ها به جایی برسیم. دژپسند با بیان این که تیم طراح تحریم‌ها در آمریکا یکی از علل موفقیت ایران در دور زدن تحریم‌ها را استفاده از رمز ارز‌ها دانسته اند، ادامه داد: استفاده از فناوری‌ها می‌تواند ۳۰ تا ۷۰ درصد هزینه‌ها را کاهش دهد و دور زدن تحریم‌ها را تسهیل کند.
 

احتمال عبور اوج مصرف برق از خط قرمز در ۲۴ ساعت آینده

ایرنا – دبیر ستاد راهبری اوج بار گفت: پیش‌بینی می‌شود با تداوم روند افزایشی دمای هوا در ۲۴ ساعت اخیر مصرف برق از خط قرمز عبور کند. «غلامعلی رخشانی مهر» با پیش‌بینی رشد ۲۰ درصدی مصرف برق نسبت به هفته گذشته افزود: از همه ظرفیت‌ها برای جلوگیری از بروز خاموشی استفاده خواهیم کرد. معاون هماهنگی توزیع توانیر خاطرنشان کرد: بازرسی از اداره‌های پرمصرف آغاز شده و این اقدام با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. در همین خصوص برق اداره‌هایی که مصرف خود را به ۵۰ درصد کاهش ندهند، قطع خواهد شد. رخشانی مهر همچنین با اشاره به نقش مشترکان صنعتی و کشاورزی در کنترل مصرف برق، از آنان خواست، امروز (چهارشنبه) همکاری‌های خود با صنعت برق را در ساعت‌های اوج بار (۱۲ تا ۱۸) بیشتر کنند. دبیر ستاد راهبری اوج بار همچنین از مشترکان خانگی نیز خواست تا مصرف خود را تا حد امکان کاهش دهند و از بروز خاموشی‌های احتمالی جلوگیری کنند.

روزنامه ایران

واکنش وزارت اطلاعات به ادعا‌های احمدی‌نژاد

خبر اول اینکه، روابط عمومی وزارت اطلاعات اعلام کرد که اظهارات محمود احمدی‌نژاد در روز‌های اخیر غیرواقعی و در راستای تشویش اذهان عمومی است. به گزارش ایرنا، وزارت اطلاعات شامگاه دوشنبه با صدور اطلاعیه‌ای به اظهارات اخیر محمود احمدی‌نژاد واکنش نشان داد. در این اطلاعیه آمده است: با توجه به تعریضات صورت گرفته از سوی آقای احمدی‌نژاد نسبت به اقدام‌های وزارت اطلاعات به استحضار مردم شریف ایران می‌رساند: اظهارات مذکور غیرواقعی و در راستای تشویش اذهان عمومی می‌باشد و در شرایط کنونی براساس تأکیدات مقام معظم رهبری، تقویت امنیت و وحدت ملی و مشارکت حداکثری در انتخابات و عدم ایجاد زمینه سوء‌استفاده دشمنان، از ضروریات مسلم نظام می‌باشد لذا پاسخ مقتضی به ادعا‌های مغایر با واقعیات امنیتی در زمان مناسب اعلام خواهد شد.
 

انتخابات سوریه را الگو قرار دهیم

خبر دیگر اینکه، امام جمعه اصفهان گفت: مشارکت در انتخابات اقدامی ضروری و اجتماعی است. باید برگزاری انتخابات در سوریه را الگو قرار دهیم، زیرا در این کشور مردم علی‌رغم تعدد مذاهب، حضور حداکثری در انتخابات را رقم زدند و بیش از ۹۵ درصد به بشار اسد رأی دادند. به گزارش جماران، آیت‌الله سید یوسف طباطبایی‌نژاد در ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان افزود: این اقدام مردم سوریه مشت محکمی بر دهان کسانی بود که سعی داشتند ظرف دو ماه بشار اسد را از سوریه بیرون کنند. وی ادامه داد: امروز باید علی‌رغم وجود مسائل اقتصادی و جناح بندی‌های سیاسی در انتخابات شرکت کنیم، زیرا زمانی که دشمنان ایران متوجه شوند مردم پشتیبان حکومت هستند، مأیوس خواهند شد.
 

در بسته صدا و سیما به روی نماینده نامزد انتخابات

شنیدیم که، صدا و سیما مانع از حضور نماینده محسن مهرعلیزاده از نامزد‌های سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در این رسانه شد. به گزارش ایرنا، علی‌تاجرنیا که قرار بود به عنوان نماینده محسن مهرعلیزاده در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری شرکت کند با در‌های بسته صدا و سیما مواجه شد. مسئولان صدا و سیما دلیل این مسأله را عدم تأیید امنیتی تاجرنیا و دستور ستاد انتخابات صدا و سیما اعلام کردند.
 

آخوندی به رقابت‌های انتخاباتی برنمی‌گردد

با خبر شدیم که، با توئیت دیروز سخنگوی شورای نگهبان مشخص شد که عباس آخوندی هیچ شانسی برای بازگشت به رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری ندارد. آخوندی داوطلب رد صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری روز دوشنبه گفته بود که در نامه‌ای به آیت‌الله جنتی بر عدم احراز صلاحیت خود اعتراض کرده و در پی این اعتراض روز شنبه ۸ خرداد به دیدار دبیر شورای نگهبان رفته است. به گفته وی در نهایت قرار شده در  جلسه روز چهارشنبه شورا ۱۲خرداد موضوع اعتراض و توضیحات وی مطرح شود. با این حال عباسعلی کدخدایی در واکنش به این اظهارات در توئیتر نوشت: «نقل شایعات پیرامون شورای نگهبان، نقل حکایت پدری است که از پسر پرسید در مشت من چیست؟ گفت؛ زرد است و گرد است و مجوف؟ گفت آری حال بگو چیست؟ گفت غربیل. کار بررسی صلاحیت‌ها با اعلام اسامی به وزارت کشور بسته شد. آرا اعضا هم مخفی و کتبی بوده است. لطفاً گمانه‌زنی نکنید.»
 

بازداشت تبعه چینی در کاشان

دست آخر اینکه، تبعه چینی عامل انتشار تصاویر از روابط خصوصی با دختران ایرانی در کاشان دستگیر شد. روح‌الله دهقانی دادستان عمومی و انقلاب کاشان با اشاره به انتشار تصاویر خصوصی یک تبعه چینی با دختران و زنان ایرانی در فضای مجازی به خبرگزاری مهر گفت: انتشار این تصاویر واکنش‌های زیادی را از طرف هموطنان ایرانی در پی داشت. وی با بیان اینکه در این پرونده شاکیان خصوصی هم اقدام به شکایت کرده بودند، گفت: با توجه به حساسیت موضوع، این پرونده در دستور کار مقامات قضایی و انتظامی قرار گرفت.

دادستان عمومی و انقلاب اسلامی کاشان با اشاره به اینکه این فرد دوشنبه شب توسط نیرو‌های انتظامی و اطلاعاتی در عوارضی کاشان دستگیر شد، اضافه کرد: متهم ضمن تفهیم اتهام بازداشت و با اعمال ماده ۱۲۱ تحت‌الحفظ به تهران منتقل خواهد شد.

روزنامه شرق

بازگشایی سفارت‌های اروپایی در دمشق

منابع خبری از تحرکات کشور‌های اروپایی برای بازگشایی سفارتخانه‌هایشان در دمشق خبر داده‌اند. به گزارش پایگاه لبنانی «النشرة»، سفارتخانه‌های یونان و قبرس و مجارستان در دمشق در‌حال بازگشایی است و فلسطین نیز به‌تازگی سفیر تازه خود در دمشق را تعیین کرده است. اتحادیه وکلای سوریه اعلام کرد که قراردادی با کاردار سفارت قبرس در سوریه برای اجاره‌دادن یکی از ساختمان‌های این اتحادیه برای راه‌اندازی سفارت قبرس امضا کرده است. کشور‌های اروپایی به‌استثنای جمهوری چک در پی ناآرامی‌های سوریه پس از ۲۰۱۱ سفارتخانه‌های خود در دمشق را تعطیل کردند.
 

حریری به شایعات درباره بازداشتش پایان داد

دیدار سعد حریری با تعدادی از نخست‌وزیران سابق لبنان به شایعه‌هایی مبنی بر بازداشت او در یکی از کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس پایان داد. به گزارش ایسنا، به نقل از عربی ۲۱، سعد حریری، نخست‌وزیر مأمور به تشکیل دولت لبنان، در صفحه خود در توییتر نوشت: دیداری با نجیب میقاتی و فؤاد سنیوره و تمام سلام، نخست‌وزیران پیشین در عصر روز دوشنبه برگزار شد که طی آن، آخرین تحولات سیاسی و اوضاع کلی در کشور به‌ویژه روند تشکیل دولت جدید مورد بررسی قرار گرفت. پیش‌ازاین شایعاتی درباره بازداشت حریری در یک کشور عربی حوزه خلیج فارس منتشر شده بود. حریری در میان اختلافات با میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان، برای تشکیل دولت تلاش می‌کند.
 

افشای دیدار نماینده «ام‌آی ۶» با رهبر النصره

دولت بریتانیا از هرگونه اظهارنظر درباره گزارشی مبنی بر دیدار نماینده «ام آی۶» با رهبر گروه تروریستی النصره خودداری کرد. به گزارش ایسنا، روز دوشنبه خبرگزاری تاس به نقل از یک منبع دیپلماتیک در مسکو فاش کرد برخی اطلاعات حاکی از ارتباط مستقیم و غیرمستقیم برخی کشور‌های غربی با گروه‌های تروریستی حاضر در سوریه است. او گفت: به‌تازگی جلسه‌ای بین ابومحمد الجولانی، رهبر ائتلاف تروریستی تحریر الشام و گروه جبهه النصره با جاناتان پاول، نماینده «ام‌آی ۶» انگلیس و فرستاده سابق این کشور به لیبی صورت گرفته است. به گفته این منبع، طرف انگلیسی به شبه‌نظامیان النصره پیشنهاد کرده تا از فعالیت علیه کشور‌های غربی خودداری و همکاری کنند. سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا در پاسخ به سؤال آژانس خبری تاس گفت: «ما هیچ توضیحی درباره این موضوع نمی‌دهیم».


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.