دفاع مقدس و دهه پنجم
بیش از چهار دهه از 31 شهریورماه سال 1359، روزی که ارتش بعثی سودای اشغال سرزمینمان را کرد، میگذرد. دفاع مقدس مقطعی بریده شده از تاریخ این سرزمین نیست که تنها به کار یادآوری گذشته آید، بلکه منبعی الهامبخش برای نسلهای آتی و بخشی از هویت عزتمند تاریخ سرزمین ماست. در طول این سالها، دفاع مقدس همواره بهمثابه سرمایه بزرگ اجتماعی ملت ایران، تزریق کننده انرژی حرکت و توان و تکاپو برای شدن و مبارزه یا دشمنان و حرکت به سمت اهداف متعالی نهضت بوده است. تورق برگهای زرین تاریخ هشتساله دفاع مقدس ارائهدهنده درسها و عبرتهای فراوانی است که برای نسلی که پیشگام تحقق دهه پنجم انقلاب اسلامی است، میتواند راهگشا باشد.یکی از درسهای بزرگ دفاع مقدس، شرح و تبیین فرهنگ مقاومت و ایستادگی است. مروری بر تاریخ ایرانزمین بهخوبی نشانگر آن است که ملت ما همواره در برابر متجاوزین ایستاده و سر تسلیم فرود نیاورده است؛ اما اوج این ایستادگی و استقامت در دوران هشتساله دفاع مقدس تجلی یافت که در آن شاهد مقاومت همهجانبه ملت در برابر متجاوزی بودیم که توسط ابرقدرتها و تمامی کشورهای غربی حمایت میشد. بهواقع، رزمندگان اسلام تنها در برابر ارتش عراق قرار نداشتند، بلکه در مقابل جبهه واحد جهانی ایستادند که با همه توان از رژیم بعثی حمایت میکرد. جنگ اثباتکننده این گزاره بود که در میدان تقابل حق و باطل، پایداری و ایستادگی در برابر باطل همیشه جواب خواهد داد.
درس دیگر دفاع مقدس تحقق عینی شعار «ما میتوانیم» بود. آنچه توانست در این هشت سال جنگ نابرابر، جمهوری اسلامی را در برابر همه دشمنان داخلی و خارجی سرپا و استوار نگه دارد، ارادهای بود که شعار «ما میتوانیم» را با همه توان در وجود یک ملت نهادینه کرد. همین اراده و همین تفکر، امروز نیز بدون شک رمز عبور ما از موانع و مشکلات و تحریمها در دهه پنجم انقلاب اسلامی خواهد بود.
درس بزرگ دیگری که در دل ماجرای دفاع هشتساله نهفته است، آن است که پیروزی جز از طریق وحدت کلمه در ذیل سایه تبعیت از رهنمودهای رهبری الهی حاصل نخواهد شد. بدون شک اگر نبود روحیه همکاری و تعاون و بسیج عمومی ملت برای دفاع در برابر تجاوز و هدایت رهبری پیامبرگونه فقیه عالیقدر جهان تشیع و اعتقاد عمومی و اطمینان قلبی ملت به این رهبری الهی، محال بود که بتوان در برابر چنین هجوم پرقدرت و همهجانبهای برای نابودی نظام نوپای جمهوری اسلامی، ایستادگی کرد. (نویسنده: مهدی سعیدی)
▼گزارش روز
دو دهه شعار با وعدههای توخالی!
روز گذشته شصتوپنجمین نشست مجمع عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین برگزار شد.گزارههای خبری: «آنزه لوگار»، وزیر امور خارجه اسلوونی در این نشست، بیانیه مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپا را قرائت کرد و گفت: «اتحادیه اروپا به مسائل مرتبط با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریمها اعتراف میکند». وی خاطرنشان کرد که رفع تحریمهای برجامی، در کنار اجرای کامل و قابل راستی آزمایی تعهدات ایران، بخش مهمی از این توافق بهشمار میرود. لوگار در ادامه اظهار داشت: «اتحادیه اروپا به تعهدات خود در برجام ازجمله رفع تحریمها عمل کرده است.» 2- پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه انگلیس نیز با انتشار بیانیهای نوشت: «باید تمایلی دوجانبه نسبت به شروعی دوباره در روابط دوجانبه کشورهایمان (ایران و انگلیس) وجود داشته باشد، اما عدم پایبندی هستهای مستمر ایران و توسعه برنامه هستهای آن مانع ایجاد پیشرفت در این زمینه است!» 3- محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در نشست دیروز آژانس، ضمن اشاره به عدم انجام اقدامات عملی از سوی سه کشور اروپایی و اتحادیه در اجرای تعهدات خود در برجام، اظهار داشت: «ایران همواره با آژانس همکاری کرده است، درعینحال لازم است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سیاسیکاری بپرهیزد و استقلال، بیطرفی و حرفهای بودن خود را حفظ کند».
گزارههای تحلیلی: 1- جمهوری اسلامی تقریباً دو دهه با طرف غربی در خصوص مسائل هستهای مذاکره کرده است. اکنون باید پرسید دستاورد دو دهه مذاکره چه بوده است؟ طرف غربی در این مدت، صرفاً وعدههای توخالی به ملت ایران داده است و حتی در خصوص اقدامات تروریستی علیه تأسیسات صلحآمیز هستهای ایران که بهصورت واضح مغایر با قوانین بینالمللی است، کوچکترین اقدام ممکنی انجام نداده است و اقدامات آن صرفاً در شعار و بیانیه خلاصه شده است. 2- در خصوص آغاز دوباره مذاکره هستهای با غرب باید به این نکته توجه داشت که آمریکا در حالی ذلیلانه درخواست بازگشت به میز مذاکره دارد که به اذعان مقامات این کشور، سیاست «فشار حداکثری» آن علیه ملت ایران شکست خورده است؛ بنابراین جمهوری اسلامی باید ابتدا بر این نکته تأکید داشته باشد که آمریکا سیاستهای غلط خود را اصلاح کند و تحریمها را به شیوهای عملی لغو کند و ثانیاً نتیجه مذاکرات در کوتاهمدت به سرانجام برسد؛ چراکه طولانی و فرسایشی شدن آن به نفع طرف غربی و به ضرر جمهوری اسلامی است؛ چراکه تبعات کنونی اثرپذیری اقتصاد گرهخورده کشور به برجام و مذاکره را که دستاورد هشتساله دولت روحانی بود را دوچندان خواهد کرد. (نویسنده: فرهاد کوچک زاده)
▼ خبر ویژه
چرا سازمان شانگهای عضویت ایران را پذیرفت؟
سفیر اسبق ایران در چین، در کلابهاوس با موضوع «عضویت در سازمان شانگهای برای ایران چه منافع اقتصادی دارد؟»، گفت: «با عضویت در پیمان شانگهای، وزن سیاسی و بینالمللی و اعتبار منطقهای ایران افزایش خواهد یافت و در این مسئله تردیدی ندارم. اینکه اعضای پیمان شانگهای پذیرفتهاند ایران عضو دائم و رسمی این سازمان باشد، نشان میدهد نسبت به ثبات، استقرار و آینده ایران نظر مثبتی دارند و معتقدند ایران میتواند در معادلات منطقهای نقشآفرین باشد. اگر قرار بود دستخالی باشیم آنها چنین تصمیمی نمیگرفتند و ما باید قدر خود را بدانیم». جواد منصوری تأکید کرد: «باید بپذیریم بازی برد-برد یک واقعیت است. امروز معادلات در حال تغییر است و آمریکاییها و وزیر خارجه آلمان هم اعلام کردهاند بین ۳ تا ۸ سال دیگر چین قدرت اول دنیا خواهد شد، پس همه در چارچوب منافع ملیشان درصددند رد یابند چگونه باید با این قدرت معامله کنند».▼ اخبار
وزیر ارتباطات: ظرفیتهای خوبی برای تولید موبایل ایرانی داریم
«عیسی زارعپور» با بیان اینکه واردات گوشی سالانه حدود سه تا پنج میلیارد دلار ارزبری دارد، درباره برنامه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای تولید موبایل ایرانی گفت: «ظرفیتهای خوبی برای تولید موبایل در کشور وجود دارد اما باید بازار آن در کشور شکل گیرد و مردم به این موبایلها اطمینان کنند. البته ممکن است نواقصی وجود داشته باشد اما باید به این نکته توجه کرد که موبایل ایرانی تولید داخل بوده و در ساخت آن از ظرفیت جوانان استفاده میشود، موجب اشتغالزایی خواهد شد، در مردم و جامعه خودباوری ایجاد میکند و نسبت به گوشیهای خارجی ارزانتر است». وی با بیان اینکه گوشی که هماکنون از آن استفاده میکند ایرانی است و ظرفیتهای مناسبی دارد، تأکید کرد تولید گوشیهای همراه متنوع به برنامهریزی منسجم، عزم عمومی و باور ملی نیاز دارد: «ما در تلاش هستیم تا بخش قابلتوجهی از نیاز کشور به گوشی همراه از طریق تولید بومی تأمین شود؛ اما مردم نیز باید همراهی کنند زیرا حتی اگر محصولات باکیفیت نیز تولید شود اما مردم همراهی نکنند، اتفاق مثبتی در این زمینه نمیافتد». وزیر ارتباطات معتقد است گوشیهای همراه داخلی توان رقابت با همتایان خارجی خود را دارند و حتی سرمایهگذاران ایرانی که اکنون در عرصه تولید در سایر کشورها فعال هستند، آمادگی دارند که ظرفیت خود را برای تولید گوشی همراه در ایران بهکار گیرند.دلایل درماندگی رژیم صهیونیستی در برابر ایران
نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی در مطلبی مفصل به پیامدها و دلایل درماندگی این رژیم و حتی آمریکا در برابر برنامه هستهای ایران پرداخت. «ایهود باراک»، نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی دیروز (دوشنبه) در مقالهای که برای روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نوشته، میگوید این رژیم برنامهای برای مقابله با ایران ندارد. به باور باراک، در مقام سنجش و آزمایش نتایج توافق برجام، این مسئله یک ورشکستی هستهای سیاستی است که بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ در برابر ایران اتخاذ کردند. این مقام سابق صهیونیست اذعان میکند که خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران باعث نشد که این کشور در زیر تحریمها عقبنشینی کند. ولی به تهران این توان را داد که بتواند توالی و کیفیت نظارت بر تأسیسات هستهای را درهم بشکند و زمان گریز هستهای را بهصورت گسترده و خطرناکی کاهش دهد.باراک به سیاستهای آمریکای بایدن اشاره میکند و مینویسد این کشور در اوج فرایند گسست ارتباطی با «خاورمیانه» بهمنظور تمرکز بر چین است؛ چینی که چالش مرکزی برای جایگاه ایالاتمتحده آمریکا است و ایران در مسیر این گام، بهمثابه یک «خار مزاحم» است. باراک مدعی است، احتمال دارد آمریکا ایران را بهعنوان «کشور حاشیهای هستهای» (در آستانه هستهای شدن) بپذیرد و این مسئله به گفته وی، برای این رژیم نزدیکترین چالش و بیشترین تهدید در آینده دور است. باراک در ادامه درباره احتمال اقدام مشترک تلآویو و واشنگتن علیه ایران گفته، این کار پیامدهایی دارد و میتواند ضرر آن بیشتر از نفع آن باشد. او اذعان میکند که چنین حملهای در صورت عملی شدنَ، نمیتواند برنامه هستهای ایران را کنار بگذارد و برای سالها به تأخیر بیندازد.
بازی خطرناک آمریکا با چین!
«نشریه آتلانتیک» در گزارشی، به مسئله ایجاد اتحاد نظامی-امنیتی جدیدِ AUKUS میان آمریکا، انگلیس و استرالیا پرداخته و ضمن ارزیابی و تحلیل ریشهها و دلایل اصلی شکلگیری این اتحاد، آن را نمودی از حرکت به سمت یک نظم جدید جهانی از سوی قدرتهای آنگلوساکسونی با هدف مهار چین و دفاع از موقعیت جهانی خود ارزیابی کرده است. به اذعان نشریه آتلانتیک، «در پس سریالِ عصبانیت و خشم دولت فرانسه از اتحاد نظامی- امنیتی سه کشور، مسئلهای مهمتر نهفته است و آن نیت این سه کشور جهت شکل دادن به یک نظم جهانی جدید و یا حداقل حرکت به سمت آن است.مقامهای چینی بهصراحت تشکیل این اتحاد نظامی-امنیتی را عامل تضعیف صلح و ثبات منطقهای عنوان کردهاند. سفارت چین در واشنگتن این سه کشور را متهم کرده که همچنان ذهنیتِ دوران جنگ سرد را دارند و صرفاً به دنبال تنشزایی بینالمللی هستند. در شرایط کنونی، دولت بایدن به همراه متحدان بینالمللی خود، تشکیل اتحادهای مختلف جهت مهار چین را بیش از هر مسئله دیگری دارای اولویت میداند. این مسئله تا حد زیادی به این دلیل است که اساساً راهبرد اصلی دولت بایدن، مهار چین به عنوان خطرناکترین رقیب آمریکا است».
اخبار کوتاه
◄ انسیه خزعلی: زنان سرپرست خانوار را بیمه خواهیم کرد/ معاون زنان و خانواده رئیسجمهور در اولین نشست خبری خود با خبرنگاران، به تشریح برنامههای دولت سیزدهم در امور زنان و خانواده پرداخت و گفت: «یکی از مسائل مهم در جامعه، کاهش ازدواج است که باید به دنبال تسهیل و تهیه راهکارهایی برای هموار کردن مادی و معنوی آن باشیم. پیگیر این هستیم که امکانات ورزش همگانی زنان در شهرستانها افزایش پیدا کند. به دنبال بیمه کردن زنان سرپرست خانوار هستیم و امیدوارم بتوانیم آن را به سرانجام برسانیم».
◄ سریعالقلم: بیخودی برای برجام پایکوبی کردیم!/ مشاور سابق روحانی در یادداشتی نوشت: «دلیلِ علمی شکست برجام، شناخت دستاندرکاران از نظام بینالملل بر اساس قالبهای ذهنی داخلی بود؛ درعینحال، عدم آشنایی رسانههای داخلی با تاریخ و تاروپود بینالمللی، سبب پایکوبی و جشنهای زودرس شد». سریعالقلم قبلاً نیز در مورد برجام گفته بود: «توقعات برجامی ظریف و روحانی از ابتدا اشتباه بود. عمده گشایشی که در برجام قرار بود تحقق پذیرد، متوجه آمریکا بود و بقیه اعضا نقش بنیادی ندارند».
◄ مؤلفههای تولید قدرت برای میز مذاکره/ «گنجی» مدیرمسئول روزنامه جوان در حساب توئیتری خود نوشت: «عضویت در پیمان شانگهای، واکسیناسیون حداکثری کرونا، غنیسازی 60 درصد، ارسال مقتدرانه سوخت به لبنان چهار مؤلفه تولید قدرت هستند که برای مذاکرات هستهای آینده به درد میخورد».
◄ تأکید نخستوزیر لبنان بر بازپسگیری اراضی اشغالی/ نخستوزیر لبنان که دیشب کابینهاش موفق به گرفتن رأی اعتماد از پارلمان این کشور شد، بر مقاومت در برابر دشمن صهیونیستی، پاسخ به تجاوزات آن و بازپسگیری اراضی اشغالی این کشور تأکید کرد. میقاتی افزود: «حق مردم لبنان در مقاومت در برابر دشمن اسرائیلی، پاسخ به تجاوزات آن و بازپسگیری اراضی اشغالی آن را تأیید میکنیم». وی همچنین گفت: «در راستای منافع لبنان، با هر طرفی بهجز اسرائیل تعامل خواهم کرد».
◄ آمار 100 نفری کشتهشدگان خوزستانی با سلاح گرم!/ جانشین فرمانده ناجا با اشاره به جلسه اخیر شورای امنیت کشور و طرح موضوع پیامدهای وجود سلاحهای غیرمجاز در خوزستان، گفت: «در ۶ ماهه اول امسال بیش از ۱۰۰ نفر در استان خوزستان به دلایل مختلف چون درگیری و نزاع، سهلانگاری و تیراندازی در مراسمات عزا و عروسی و... فوت شدهاند.» سردار رضایی افزود: «تمامی مسئولان استان خوزستان ازجمله استاندار، فرمانداران، شوراهای شهر، شهرداریها، ائمه جمعه و جماعات و... همه باید دستبهدست هم بدهند تا دارندگان سلاحهای غیرمجاز، سلاح خود را تحویل دهند و خاطیان بهشدت احساس ناامنی کنند».
◄ ایمنی صددرصدی پرستاران در برابر مرگومیر کرونایی/ رئیس سازمان نظام پرستاری اعلام کرد: «بعد از واکسیناسیون پرستاران تاکنون حتی یک مورد فوت ناشی از کرونا در پرستارانی که هر دو دز واکسن را زدهاند، نداشتهایم».