بسته تحلیلی (سه شنبه 2 دی ماه 99)

«هادی طحان‌نظیف»، حقوقدان شورای نگهبان در واکنش به صحبت‌های دیروز رئیس‌جمهور گفت: «قرائت روحانی از نظارت رئیس‌جمهور بر اجرای قانون اساسی، مربوط به ۳۱ سال قبل است. قانون اساسی، ۳۱ سال است که تغییر کرده....
سه‌شنبه، 2 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
بسته تحلیلی (سه شنبه 2 دی ماه 99)
▼حرف روز            

رقابت صلاحیت‌ها نه لباس‌ها!

با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات، فضای سیاسی کشور با شیبی نسبتاً تند در حال حرکت در مسیر انتخاباتی شدن قرار گرفته و رقابت‌های جناح‌های سیاسی برای تکیه زدن بر صندلی قدرت آغاز شده است. در اولین گام، معمولاً شگردهای تبلیغاتی کلید خورده و چالش‌های رسانه‌ای آغاز می‌شود. تلاش برای پیوند دادن سرنوشت انتخابات 1400 با حضور نظامیان و کلیدواژه نظامی‌گری ازجمله این بازی‌های عملیات روانی انتخاباتی است.

نکات تحلیلی: 1- تلاش برای رقیب هراسی اصلی‌ترین فعالیت گام اول فعالیت‌های رسانه‌ای جریان‌های سیاسی در ادوار انتخابات کشور بوده که به‌طور خاص توسط اصلاح‌طلبان دنبال شده است. دست‌های خالی اصلاح‌طلبان در این دوره از انتخابات به‌واسطه عملکرد ضعیف دولت مورد حمایتشان موجب شده تا سناریوی رقیب هراسی را به‌مثابه مهم‌ترین ابزار خود ببینند، لذا هر روز باید منتظر انتشار اخباری با این سوگیری باشیم. 2- واقعیت آن است که «حل مشکلات کشور» نسبتی با نظامی یا غیرنظامی بودن رئیس‌جمهور آینده کشور ندارد. راه‌حل مشکلات کشور آن است که رئیس‌جمهوری به قدرت رسد که اول؛ از شایستگی مدیریتی لازم برای اداره کلان کشور برخوردار بوده و این برخورداری را در کارنامه پیشینی خود ثبت کرده باشد. دوم؛ باور کامل به حل مشکلات از طریق تکیه بر توان داخلی و سرمایه اجتماعی این ملت بزرگ داشته و چشم به کمک و یاری بیگانگان نداشته باشد. سوم؛ برنامه جامع و عملیاتی و کارشناسی شده برای حل مشکلات کشور داشته باشد و تیم کارشناسی حرفه‌ای و باتجربه نیز به انضمام آن ارائه دهد. چهارم؛ خود را بازویی اجرایی برای نظام اسلامی و رهبر معظم انقلاب اسلامی دانسته و توان ایجاد همبستگی ملی، فراتر از جناح‌بندی‌های سیاسی برای تحقق الگوی اسلامی– ایرانی پیشرفت را داشته باشد. پنجم؛ خود را مستظهر به رأی ملت دیده و تا پایان کار همچنان خادم ملت بماند. چنین فردی با کلیدواژه «جوان مؤمن انقلابی» قابل شناسایی است. در این میان آنچه مهم نیست لباسی است که این فرد بر تن دارد؛ چه این لباس کت‌وشلواری حاکی از درس‌آموزی در محیط‌های علمی دانشگاهی باشد، چه لباس روحانیت پوشیده باشد و پرورش یافته حوزه‌های علمیه باشد، چه روزگاری برای دفاع از امنیت این سرزمین، لباس نظامی بر تن داشته باشد.

نکته پایانی: دوگانه واقعی در انتخابات‌های این کشور، دوگانه خدمت– منفعت است. خادمان واقعی ملت باید در رأس قدرت قرار گیرند تا مشکلات کشور حل گردد و این امر با بصیرت و هوشمندی ملت و به دام فریب دوگانه‌های دروغین نیفتادن ممکن خواهد شد. (نویسنده: مهدی سعیدی)

▼گزارش روز

مأموریت خدمات‌رسانی و محرومیت‌زدایی

بنا به تدبیر فرماندهی کل سپاه و در راستای کمک به محرومیت‌زدایی در کشور، اردیبهشت‌ماه 89، سپاه قرارگاهی تحت عنوان محرومیت‌زدایی، با عضویت نیروهای سه‌گانه دریایی، زمینی و هوایی سپاه، بهداری کل سپاه، مهندسی، بنیاد تعاون، پشتیبانی و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) به ریاست معاون هماهنگ‌کننده سپاه تشکیل داد که طی سال‌های خدمت، دستاوردهای مهمی از خود برجا گذاشته است.

گزاره‌های خبری: قرارگاه محرومیت‌زدایی 160 هزار پروژه عمرانی و 980 پروژه غیرعمرانی (جهیزیه، تجهیز مساجد و درمانگاه‌ها) را طی سال‌های اخیر، اجرایی کرده است و با همکاری کمیته امداد امام خمینی، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، ستاد اجرائی فرمان امام(ره)، بیش از ده میلیون بسته معیشتی در بین اقشار ضعیف و کم‌درآمد جامعه توزیع کرده است. ازجمله اقدامات قرارگاه در ماه‌های اخیر، اجرائی شدن 4677 پروژه عمرانی در خوزستان، 1060 پروژه در همدان و 3258 پروژه در کهکیلویه و بویراحمد بوده است. این قرارگاه همچنین با شناسایی زوج‌های بی‌بضاعت، در کهکیلویه و بویراحمد 715 مورد، در هرمزگان 150 مورد، در قم 300 مورد و در استان فارس 1000 مورد جهیزیه توزیع کرده است.

گزاره‌های تحلیلی: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال‌های اخیر این اقدامات را صرفاً با یک قرارگاه محرومیت‌زدایی انجام داده است که مصادیق آن ده‌ها برابر بیشتر از آن چیزی است که در گزارش حاضر ذکر شد. این اقدامات جهادی در شرایطی رخ داده است که سپاه پاسداران از بدو تشکیل خود با تحریم‌های خارجی و داخلی مواجهه است و نشان‌دهنده آن است که علیرغم تحریم، امکان حل مشکلات با تکیه بر تفکر جهادی و اقتصاد درون‌زا وجود دارد. اگر بر ظرفیت موجود سپاه پاسداران در خدمت به مردم، توان بالای قوه مجریه، نهادهای مردمی و سایر سازمان‌های دولتی را اضافه کنیم، در کنار همت و وحدت رویه می‌توان خدمات فراوانی به «صاحبان اصلی انقلاب» ارائه داد و از فشار محرومیت و فقر بر آنان کاست. (نویسنده: فرهاد کوچک‌زاده)

▼ اخبار ویژه         

اجرای قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» با تفسیر دولتی!

«ابراهیم عزیزی»، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به اظهارات اخیر رئیس‌جمهور پیرو اجرای «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» بر اساس تفسیر دولت، گفت: «قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» در نوع خود بی‌نظیر است و در راستای اقتدار بخشی به ایران و صنعت هسته‌ای کشور تهیه شد. دولت حق هیچ‌گونه تفسیر در این قانون را ندارد. اگر قرار باشد تفسیری در راستای این قانون صورت گیرد، مجلس این وظیفه را بر عهده دارد و دولت در جایگاهی نیست که بتواند قانون را تفسیر کند». عزیزی با بیان اینکه رئیس‌جمهور تکلیف اجرای قوانین را بر عهده دارد، اظهار داشت: «رئیس‌جمهور نمی‌تواند قوانینی که به مذاقشان خوش می‌آید، اجرا و سایر قوانین را اجرا نکند. مگر رئیس‌جمهور میوه خریداری می‌کند که بگوید می‌خواهد میوه سوا کرده را خریداری کند». این نماینده مجلس با بیان اینکه رئیس‌جمهور باید بدون هیچ عذری قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» را اجرا کند، تأکید کرد: «ما [مجلس] در این قانون جرم انگاری کرده و عدم اجرای این قانون از سوی رئیس‌جمهور و سایر مسئولین تبعات دارد».

◄ ضعف پدافند سایبری آمریکا رو شد/ خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام آمریکایی، در خصوص حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های اداری و اقتصادی امریکا نوشت: این «بدترین پرونده هک در تاریخ آمریکا است» و هکرها در همه‌چیز نفوذ کرده‌اند. این حمله «به‌طور بالقوه می‌تواند عواقب ویرانگری برای امنیت ملی آمریکا داشته باشد».

▼ اخبار

رسانه و گفتگو با ایران؛ تنها اهرم‌های آمریکا برای باقی ماندن در عراق

اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک در مقاله‌ای به دولت بایدن توصیه می‌کند در جهت ایجاد نوعی از موازنه نیروها با ایران در عراق حرکت کند. نویسنده معتقد است علی‌رغم کمک‌های مالی بالای آمریکا در طول اشغال، پس از آن و طی مبارزه با داعش، عراق در آستانه فروپاشی سیاسی و اقتصادی است و این نشان می‌دهد مسئله نه کمبود منابع، بلکه تکثر و تضاد اهداف بازیگران سیاسی به‌ویژه تقابل آمریکا با ایران است. در این مقاله سه اقدام برای برقراری موازنه در برابر ایران پیشنهاد می‌کند: 1- کاهش تدریجی نیروهای نظامی آمریکایی در عراق و تقلیل نقش بخش اندکی از آن‌ها به عنوان مشاور نیروهای امنیتی عراق. درعین‌حال که نباید حضور آمریکایی‌ها به صفر رسیده و فضا در اختیار ایران قرار بگیرد. 2- تبیین رسانه‌ای برای اقناع مردم عراق به اینکه کمک‌های آمریکا به این کشور صرفاً نظامی نبوده و کمک‌های اقتصادی و بشردوستانه زیادی انجام شده است. به اعتقاد نویسنده نیاز است که آمریکا به اصلاح چهره خود در میان افکار عمومی عراق بپردازد. 3- افزایش بازدارندگی نظامی در برابر حملات گروه‌های نزدیک به ایران در عین گفتگو با ایران جهت پذیرش متقابل منافع یکدیگر در عراق پس از بازگشت آمریکا به برجام. توصیه این اندیشکده را می‌توان تقویت روش‌ها و تاکتیک‌های نرم‌افزاری مانند دیپلماسی، رسانه‌ها و گفتگو با نخبگان سیاسی عراق هم‌زمان با حفظ رویکرد سخت‌افزاری مانند بازدارندگی نظامی دانست. به تعبیر دیگر، به توصیه شورای آتلانتیک، آمریکا باید همه گزینه‌ها را علیه ایران در عراق مدنظر داشته باشد.

روابطی که به دلارهای نفتی بند است

عربستان از چندین دهۀ پیش با دلارهای نفتی، استقلال سیاسی برخی از کشورها را خریده است ولی بن سلمان این سیاست را کنار گذاشته است؛ زیرا معتقد است کشورهایی که پول عربستان را دریافت می‌کنند باید کاملاً تابع ریاض باشند. بن سلمان این سیاست (تابعیت کامل از عربستان یا محرومیت از دلارهای نفتی) را در قبال پاکستان در پیش گرفته است که علل این امر می‌تواند مخالفت اسلام‌آباد با تبدیل ارتش پاکستان به مزدوران بن سلمان برای جنگیدن با ملت یمن یا مخالفتش با مشارکت در ائتلاف «ناتوی عربی ضد ایران» یا مخالفتش با کنفرانس سال 2019 کشورهای اسلامی در مالزی یا عدم حمایتش از عربستان در محاصره قطر باشد. در همین راستا، بن سلمان خود را به هند نزدیک کرد و از دیدگاه دولت این کشور درباره منطقه کشمیر حمایت کرد و برخلاف درخواست پاکستان، کنفرانسی را در سازمان همکاری اسلامی برای محکومیت لغو ماده 370 قانون اساسی هند (محرومیت جامو و کشمیر از حق خودمختاری) تشکیل نداد و به جای آن، قراردادی 15 میلیارد دلاری را با هند بست و هم‌اکنون از پاکستانِ گرفتار بحران اقتصادی می‌خواهد که قرض 3 میلیارد دلاری عربستان را پس دهد. عمران خان نیز از پکن درخواست قرض کرد تا نشان دهد که اسلام‌آباد حاکمیت و استقلال خود را به 3 میلیارد دلار سعودی نمی‌فروشد. بن سلمان طی دوره ولیعهدی خویش، خود را به رژیم اشغالگر صهیونیستی نزدیک کرد تا این رژیم را جایگزین پاکستان کند و این در حالی است که پاکستان ارتش عربستان را آموزش می‌دهد و نیروهایی در داخل عربستان دارد که به حفاظت از امنیت عمومی و حفاظت از شاهزادگان سعودی می‌پردازند.
 

دعوای حقوقی حقوقدان با شورای نگهبان

«هادی طحان‌نظیف»، حقوقدان شورای نگهبان در واکنش به صحبت‌های دیروز رئیس‌جمهور گفت: «قرائت روحانی از نظارت رئیس‌جمهور بر اجرای قانون اساسی، مربوط به ۳۱ سال قبل است. قانون اساسی، ۳۱ سال است که تغییر کرده. روحانی گفته که طبق قانون، مسئولیت اجرای قانون اساسی با رئیس‎جمهور است، اما تفسیر شورای نگهبان این نیست». دکتر روحانی در نشست حقوق اساسی و شهروندی که دیروز برگزار شد، گفت: «اصل ۱۱۳ قانون اساسی می‌گوید که بعد از رهبری، رئیس‌جمهور بالاترین مقام کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی بر عهده رئیس‌جمهور است؛ اما تفسیر شورای نگهبان این نیست، البته از سال ۹۱ به بعد این نظر را دارند. شورای نگهبان با توجه به هر دوره‌ای تفسیر متفاوتی از این قانون دارد».

▼ اخبار کوتاه
◄ ادعای خبرگزاری دولت تکذیب شد/ رئیس سازمان انرژی اتمی در گفتگو با «انتخاب» و در پاسخ به این سؤال که «اخیراً مطرح شد که شهید فخری زاده در مذاکرات هسته‌ای برجام حضور فعالی داشتند»، گفت: «نه؛ شهید فخری‌زاده در مذاکرات برجام حضور نداشتند؛ اما اگر گاهی نیاز بود با ایشان مشورت می‌شد. بخشی از کارهای ایشان پدافند هسته‌ای است. پدافند هسته‌ای هم کل کشور را در بر می‌گیرد. وقتی روی مسائل فنی-حقوقی هسته‌ای صحبت می‌شود مسائل پدافند هسته‌ای هم لاجرم در زمره این‌گونه امور مطرح می‌شود ولی ایشان عضو مذاکره‌کننده برجام نبودند».

◄ جریمه روزنامه کویتی به دلیل اهانت به ایران/ دادگاهی در کویت، روزنامه السیاسه این کشور را به دلیل اهانت به ایران ۶۰۰۰ دینار کویتی جریمه کرد. در حکم‌ این ‌دادگاه آمده است: «موضوعاتی که در این روزنامه منتشر شده است، خارج ‌از قوانین روزنامه‌نگاری است و نباید در روزنامه‌ها به اموری پرداخته شود که دولت مورد انتقاد قرار گیرد. موضع دولت کویت ‌در رابطه با درگیری‌های منطقه، بی‌طرفی و خویشتن‌داری است. بر اساس این گزارش، سردبیر روزنامه السیاسه پیش‌ازاین نیز چندین بار در مطالبی به جمهوری اسلامی ایران و مذهب تشیع اهانت کرده است».

◄ اعزام زائران به عتبات از سر گرفته می‌شود/ حجت‌الاسلام «صحبت‌الله رحمانی» معاون امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت اعلام کرد: «به دستور رئیس سازمان حج و زیارت، هماهنگی با مجموعه‌های مرتبط با حوزه حج و زیارت در عراق و سوریه در حال پیگیری است تا در صورت موافقت ستاد ملی مبارزه با کرونا، اعزام محدود زائران ایرانی در قالب کاروان‌های زیارتی آغاز شود».

◄ رزمایش مشترک با گاو شیرده/ نیروی هوایی و دریایی عربستان، فرماندهی مرکزی نیروی دریایی و همچنین نیروی هوایی آمریکا روز ۱۷ و ۱۸ دسامبر (۲۷ و ۲۸ آذر) رزمایش مشترکی را برای شبیه‌سازی جنگ در سطح دریا برگزار کردند.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط