نویسنده: حامد الطافی مهربانی
از گذشتهی دور ثبت و بررسی تعداد، شكل و تحول لكههای خورشیدی ابزاری مهم برای مطالعهی لایه های سطحی و زیرسطحی خورشید، پایش آب و هوای فضایی و تغییرات اقلیم بوده است. میشود گفت ثبت لكههای خورشیدی طولانیترین آزمایش علمی بشر است كه هنوز هم ادامه دارد. خورشیدشناسان دادههای لكههای خورشیدی را مورد بازبینی قرار دادهاند و تاریخچهای سازگار با واقعیت از فعالیت خورشید در چند قرن گذشته ترسیم كردهاند. مدل سازی جدید، برخلاف آنچه قبلاً تصور میشد افزایش طولانی مدت قابل توجهی را در فعالیت خورشید از سال 1079 شمسی /1700 میلادی نشان نمیدهد.
این روند دانشمندان را به این نتیجهگیری سوق داده كه نمیتوان افزایش دمای جهانی از زمان آغاز انقلاب صنعتی را با افزایش فعالیت خورشید همراه و هماهنگ دانست. نتایج این بررسی و ارتباط آن با تحقیقات اقلیمی به تازگی در مجمع عمومی اتحادیهی بین المللی نجوم منتشر شد.
آنچه اكنون مورد بررسی قرار گرفته ناهماهنگی میان دو دسته اعداد مربوط به شمارش لكههای خورشیدی مربوط به سالهای اخیر است.
نتایج به دست آمده در پژوهش جدید، تغییرات مشاهده شده در اقلیم زمین را كه از قرن هجدهم آغاز شده و تا انقلاب صنعتی در قرن بیستم گسترش یافته بود، به فعالیتهای صنعتی بشر مربوط میداند نه به تأثیر فعالیتهای طبیعی خورشید. به بیان دیگر اكنون معین شده افزایش فعالیت خورشید كه بین سالهای قرن 18 و اواخر قرن 19 گزارش شده نوعی خطای هماهنگی سازی در عدد گروه لكهها بوده است. حال كه این خطا اصلاح شده، به نظر میرسد دادههای جدید بر این موضوع تأكید دارد كه فعالیت خورشید از سالهای دههی 1700 تقریباً ثابت باقی مانده است. آمار بازبینی شدهی عدد لكههای خورشیدی نوعی برآورد هماهنگ از فعالیت خورشید ارائه میكند كه میشود آن را تا حدود 400 سال قبل هم گسترش داد. لازم است مدلهای موجود دربارهی تغییرات اقلیم با استفاده از این تصویر جدید از فعالیت و تحول بلندمدت خورشید دوباره ارزیابی شوند. بر این اساس مطالعات بیشتری، هم در مورد فیزیك خورشید (مدل سازی چرخهی خورشید و پیشبینهای آن) و هم اقلیم شناسی مورد نیاز است تا نقشی كه خورشید در تغییرات بلند دورهی اقلیم دارد مشخص شود.
منبع مقاله :
ماهنامه نجوم، شمارهی 10.
/ج