تأثیر موسیقی بر ذهن

موسیقی چگونه بر روی عملکرد و نحوه‌ی کار ذهن و مغز انسان تأثیر می‌گذارد؟ اثرات موسیقی بر ذهن چیست؟ ادامه‌ی مطلب را بخوانید تا پاسخ خود را بیابید.
شنبه، 21 فروردين 1395
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
تأثیر موسیقی بر ذهن
تأثیر موسیقی بر ذهن

 

مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون




 

موسیقی چگونه بر روی عملکرد و نحوه‌ی کار ذهن و مغز انسان تأثیر می‌گذارد؟ اثرات موسیقی بر ذهن چیست؟ ادامه‌ی مطلب را بخوانید تا پاسخ خود را بیابید.
در واقع موسیقی سطوح اضطراب در افراد را کاهش می‌دهد.
تحقیق و مطالعه در خصوص چگونگی تأثیر موسیقی بر ذهن، موضوع مورد علاقه‌ی بسیاری افراد بوده است. به هم پیوستگی میان موسیقی و سلامت جسمی و روانی نوع بشر، مدت‌های طولانی است که مورد تحقیق و بررسی قرار داشته است. از تحقیق صورت گرفته، به این نتیجه رسیده‌اند که موسیقی اثرات مثبتی بر ذهن ما دارد. موسیقی دارای قدرت شفای برخی بیماری‌ها است. مشخص گردیده که موسیقی کلاسیک هند دارای قوی‌ترین قدرت‌های شفا دهندگی است. موسیقی اثری آرامش بخش بر روی ذهن می‌گذارد. معلوم شده که موسیقی سرعت بهبودی بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. و با اضطراب مقابله کرده و دارای اثر تسکین دهندگی بر روی مغز است.

اثرات موسیقی بر وضعیت روانی

مبارزه با افسردگی

احساس افسردگی، حزن و یا بی‌کفایتی دارید؟ موسیقی آرامش بخش می‌تواند به شما کمک کند. افسردگی فعالیت مغز را کاهش داده و مانع از توانایی ذهن جهت برنامه‌ریزی و انجام وظایف می‌شود. عدم یا کمبود انتقال دهنده عصبی سروتونین در بدن، منجر به ایجاد وضعیت روانی افسردگی می‌گردد. نت‌های موسیقی آرامش بخش به افزایش سطوح سروتونین مغز کمک کرده، در نتیجه، افسردگی را کاهش می‌دهد. نت‌های طبیعی موسیقی ذهن را هوشیار می‌سازند.

فرو نشاندن اضطراب

اضطراب احساس ترس یا تردیدی است که بر ذهن شما سایه انداخته و احساسی است که عمدتاً نسبت به رویدادی آتی با پی‌آمدی نامشخص دارید. نتیجه و پی‌آمد این رویداد است که شما را ترسانده و یا موجب نگرانی‌تان می‌شود. افزایش سطوح اضطراب و استرس به بی‌خوابی منجر می‌شود. داشتن دوره‌های طولانی اضطراب حتی ممکن است به اختلالات اضطرابی منجر گردد. اما در اینجا موسیقی می‌تواند به عنوان نجات دهنده عمل کند. به گونه‌ای که اعصاب را آرام کرده و ذهن و روان را آرامش می‌بخشد. نت‌های موسیقی بِمُل (Flat) (نیم پرده زیرتر) موجب القاء خواب در شما می‌شوند.

بهبود توانایی‌های یادگیری

موسیقی فرایند یادگیری و تفکر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. گوش دادن به موسیقی ملایم و آرام بخش در حین کار به سریعتر کار کردن و به شیوه‌ای کارآمدتر انجام دادن آن کمک می‌کند. موسیقی از توانایی تبدیل شما به شخصی مثبت برخوردار بوده و موجب ایجاد انگیزه در شما می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند که موسیقی پیشرفت‌های قابل توجهی در مهارتهای تحصیلی دانش آموزانی ایجاد می‌کند که از آنها خواسته می‌شود حین درس خواندن و کار در آزمایشگاه به انواع خاصی از موسیقی گوش کنند. گوش دادن به موسیقی لذت بخش، در حین انجام یک کار دشوار می‌تواند موجب شود که آن کار سخت، آسان‌تر به نظر رسد.

افزودن بر اعتماد به نفس

موسیقی تأثیر مثبتی بر روی مهارت‌های فردی می‌گذارد. عدم اعتماد به نفس و یا عدم تمایل به یادگیری در اغلب مواقع دلیل اصلی شکست و ناکامی محسوب می‌شوند. این شکست همیشه مربوط به ناتوانی فرد نیست. دانش آموزانی که نمرات ضعیفی در درس‌هایشان می‌گیرند لزوماً به دلیل نداشتن هوش این عملکرد ضعیف را از خود نشان نمی‌دهند. بلکه به دلیل بی‌علاقگی آنها به مطالب و یا نداشتن انگیزه است که منجر به عملکرد ضعیف تحصیلی‌شان می‌شود. دروس موسیقی در طول مدرسه می‌تواند به دانش آموزان کمک کند تا در مقابل بازدارنده‌های ذهنی خود مبارزه کنند. موسیقی ثابت کرده است که در تشویق کودکان به انجام جسارت آمیز کارها و زمینه‌های جدید کمک می‌کند. و ظرفیت و توانایی آنها را در خود باوری که همان افزایش اعتماد به نفس است بیشتر می‌کند.

تأثیر موسیقی بر روی مغز

افزودن بر سطوح تمرکز، بهتر کردن حافظه

مشخص شده است که موسیقی به افزایش سطوح تمرکز و بهتر شدن حافظه‌ی شما کمک می‌کند. معلوم شده است که موسیقی سطوح و میزان حافظه‌ی بیماران مبتلا به آلزایمر و زوال عقل را افزایش می‌دهد. تحقیقات نشان داده است که سکوت میان دو نت موسیقی سلول‌های مغز را که مسئول ایجاد حافظه‌ی قوی هستند را بکار می‌اندازد. ساز فلوت، و سازهای دیگری مانند سنتور و سارود (ساز زهی عود مانند) جهت افزایش تمرکز و حافظه توصیه می‌شود. موسیقی کلاسیک توانایی یادآوری آنچه در مغز به شکل حافظه نگهداری می‌شود، را بهبود می‌بخشد. ضرب آهنگ‌های قوی موجب می‌شوند امواج مغز هنگام با این ضرب آهنگ‌ها تشدید شوند و در نتیجه منجر به افزایش سطوح تمرکز و هوشیاری ذهنی می‌شود. این امر همچنین مغز را می‌پروراند تا سرعت پردازش را بر اساس نیاز، به راحتی تغییر دهد. یادگیری موسیقی به افزایش انضباط شخصی کمک می‌کند.

افزایش خلاقیت و مهارت‌های حل مسئله

موسیقی نقش حیاتی در افزایش خلاقیت ایفاء می‌کند. موسیقی تأثیر مثبتی بر ناحیه‌ی راست مغز می‌گذارد. موسیقی مراکزی از مغز را که به افزایش خلاقیت رسیدگی می‌کنند، بکار می‌اندازد. معلوم گشته که راگاهای خاصی (موسیقی سنتی هندوها) چاکراهای بدن (در یوگا -‏ هر یك‌ از هفت‌ مركز نیروى روانى‌ و روحى‌ در بدن‌ انسان‌) را فعال ساخته و در نتیجه امتیاز مضاعفی را در کارهای خلاقانه به فرد می‌بخشند. موسیقی مهارت‌های استدلالی مکانی و انتزاعی را افزایش می‌دهد. این‌ها مهارت‌های مورد نیاز در مقابله با مشکلات، حل مسئله و گرفتن تصمیمات می‌باشند. مشخص شده است که گوش دادن به موسیقی موتزارت تأثیر مثبتی بر استدلال زمانی ـ مکانی داشته و به عبارت دیگر شما را باهوش‌تر می‌سازد.

آسان‌تر ساختن یادگیری

آیا تا به حال سعی کرده‌اید مطلبی را از طریق توأم ساختن آن با موسیقی و آهنگ یاد بگیرید؟ به عنوان مثال، انجام عمل شمارش با الگوی تکراری خاصی و یا یادگیری حروف الفبا به وسیله‌ی ضرب آهنگی خاص؟ و یا شعری را به وسیله‌ی خواندن آن به صورت موسیقیایی به یاد بسپارید؟ آیا این کار یادگیری را برایتان سریعتر نمی‌کند؟ در واقع شما می‌توانید متن آهنگ‌ها را به این دلیل به یاد بیاورید که از قطعات موسیقیایی تشکیل شده و تنها کلمات ساده‌ای نیستند که فاقد موسیقی و ریتم باشند. این کاری است که موسیقی انجام می‌دهد. و آن آسان‌تر ساختن یادگیری است. یادگیری الگوهای ضرب‌آهنگ (تالاس)، به بهبود مهارت‌های ریاضی کمک می‌کند. مشخص شده است که مطالعه‌ی ریتم و ضرب‌آهنگ به دانش آموزانی که قصد یادگیری ریاضی دارند، کمک می‌کند. موسیقی مراکز مغز را که در ارتباط با تفکر، تجزیه و تحلیل و برنامه‌ریزی است تحریک کرده و در نتیجه مهارت‌های برنامه‌ریزی و سازماندهی فرد را بالا می‌برد.

افزایش سرعت بهبودی

موسیقی ترشح اندورفین را که به بالا بردن سرعت روند بهبودی کمک می‌کند، تسهیل می‌بخشد. موسیقی به عنوان عاملی مؤثر در جهت منحرف ساختن ذهن از درد و رنج عمل می‌کند. و نه تنها ذهن را از درد منحرف می‌کند، بلکه کمک می‌کند تغییرات شیمیایی خاصی در مغز ایجاد شود که به تسریع روند بهبودی کمک می‌شود. استفاده از روش موسیقی درمانی، برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و حتی سرطان توصیه می‌شود. موسیقی به منظور کنترل درد به کار می‌رود. گوش دادن به موسیقی ملودیک و آرامش بخش قطعاً تأثیر مثبتی بر سلامت جسمی و روانی بیماران می‌گذارد. اگرچه قادر به درمان تمام بیماری‌ها نیست، اما می‌تواند قطعاً امید را ذهن بیماران برای بهبودی ایجاد کند. و هنگامی که هیچ چیز دیگری کارگر واقع نشود، تنها امید می‌تواند بیمار را نجات دهد.

موسیقی چگونه بر خلق و خوی شما تأثیر می‌گذارد؟

بعضی افراد به موسیقی به عنوان یک سرگرمی نگاه می‌کنند؛ برای بعضی دیگر موسیقی علاقه‌ی شدید آنها است، در حالی که بعضی افراد موسیقی را به عنوان شغل دنبال می‌کنند. موسیقی تأثیر مستقیمی بر خلق و خوی شما دارد. کتاب فروشی‌ها، رستوران‌ها و مراکز خرید، در مغازه‌های خود از موسیقی استفاده می‌کنند. نوع موسیقی که این افراد برای جلب توجه مشتری می‌گذارند به نوع مشتری که مد نظر آنهاست بستگی دارد. مشخص شده است که موسیقی تحمل مشتری را بالا می‌برد. استفاده از موسیقی در مراکز خرید و رستورانها موجب بهتر شدن خلق و خوی مشتری می‌گردد. افراد دوست دارند بیشتر در مراکز خرید و هتل‌هایی بروند که موسیقی خوشایند پخش می‌کنند. موسیقی جو حاکم بر اطراف فرد را پرنشاط ساخته و شما را سرحال می‌سازد. موسیقی می‌تواند موجب گریه‌ی شما شود، موسیقی می‌تواند شما را به خنده بیاندازد؛ بدین معنی که تأثیر مستقیمی بر خلق وخوی شما دارد. اینکه چگونه موسیقی بر خلق و خوی شما تأثیر می‌گذارد همچنین بستگی به این امر دارد که شما آن قطعه از موسیقی را به چه چیزی ارتباط می‌دهید. یک نوا و یا آهنگی خاص که به طریقی به دوران کودکی شما ارتباط می‌یابد، می‌تواند موجب یادآوری خاطرات گذشته شود. آهنگی که آن را به شخص یا چیزی در زندگی خود ارتباط می‌دهید، می‌تواند شما را به یاد آن چیز یا شخص بیاندازد.

اثرات منفی که موسیقی می‌تواند داشته باشد

برای آنکه موسیقی اثرات مثبتی بر ذهن و مغز بگذارد، بایستی از پیچیدگی کافی برخوردار باشد که بتواند فعالیت مغزی را درگیر سازد. این موسیقی بایستی همزمان و هماهنگ بوده و امواج صوتی را تولید کند که با ریتم داخلی بدن هماهنگ باشند. صدای این موسیقی بایستی به حدی باشد که گوش شنونده آن را بپذیرد و باید دارای ضرب‌آهنگ‌های منظمی باشد تا هرگونه تأثیر مثبتی را بر روی ریتم و عملکرد بدن و ذهن فرد بگذارد. در این بخش بعضی از اثرات منفی موسیقی را بر می‌شماریم.
• موسیقی بسیار بلند می‌تواند تقارن و همسازی بین دو نیمه راست و چپ مغز را مختل سازد. گوش دادن موسیقی با صدای بلند منجر به حالت آشفتگی ذهنی می‌شود. قرار گرفتن در معرض موسیقی خشن و یا مخرب در سنین اولیه، می‌تواند به ناتوانی در یادگیری و مشکلات رفتاری در کودکان بیانجامد.
• طبق مطالعه‌ی صورت گرفته توسط دکتر جان دایموند، پزشک و روانپزشک استرالیایی، عضلات بدن به هنگام قرار گرفتن در معرض برخی ضرب‌آهنگهای هارد راک، ضعیف می‌شوند. ایشان همچنین عنوان می‌دارند که فرکانسهای گوشخراش یا تیزآوا و ضرب‌آهنگهای نابهنجار برای جسم و روح ضرر دارند.
• نشان داده شده است که عدم هماهنگی در موسیقی، سطوح حافظه و نگهداری مغز را کاهش داده و به پرخاشگری و بی‌قراری یا بیش فعالی منجر می‌شود.
• الگوهای موسیقی به شدت تکرار شونده می‌توانند به احساس خشم و ملالت بیانجامند.
بنابراین، تأثیرات موسیقی بر ذهن و مغز شما، تا حد زیادی بستگی به نوع موسیقی انتخابی‌تان برای گوش کردن دارد. به منظور رسیدن به اثرات مثبت روانی موسیقی، بایستی تنها به موسیقی خوب گوش کنید. صدایی که دارای ملودی است، موسیقی خوبی است. این صدایی است که دارای قدرت آرامش بخشی است. فکر می‌کنم که این جادوی موسیقی است. گوش کردن به موسیقی به من لذتی روحانی می‌بخشد. در مورد شما چطور؟



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.