1) 10آبان سال1358هجري شمسي: شهادت آیت الله محمد علی قاضی طباطبایی: آيت الله سيد محمدعلي قاضي طباطبائي عالم و فقيه بزرگ معاصرو نماينده امام خميني(ره) درتبريزپس ازاقامه نمازعيد قربان بدست منافقان به شهادت رسيد. او درسال1333هجري درتبريز بدنيا آمد و پس از اتمام تحصيلات مقدماتي درقم، تهران، ري و نجف اشرف به ادامه تحصيل پرداخت و سالها از محضرامام راحل بهره جست.
1) 10آبان سال1358هجري شمسي: شهادت آیت الله محمد علی قاضی طباطبایی: آيت الله سيد محمدعلي قاضي طباطبائي عالم و فقيه بزرگ معاصرو نماينده امام خميني(ره) درتبريزپس ازاقامه نمازعيد قربان بدست منافقان به شهادت رسيد. او درسال1333هجري درتبريز بدنيا آمد و پس از اتمام تحصيلات مقدماتي درقم، تهران، ري و نجف اشرف به ادامه تحصيل پرداخت و سالها از محضرامام راحل بهره جست. آيت الله قاضي طباطبائي دربازگشت به ايران درمقام نماينده امام به تبريز رفت و درسال 1341شمسي دراوج مبارزه عليه رژيم طاغوت بدست عوامل ساواك دستگيرو زنداني شد و درپي آن به بافت كرمان و سپس به زنجان و عراق تبعيد شد. پس ازپيروزي انقلاب اسلامي درايران آيت الله قاضي طباطبائي به فرمان امام خميني)ره( به عنوان امام جمعه تبريزمنصوب شد و سرانجام درچنين روزي به شهادت رسيد.
2) 10آبان سال1293هجري شمسي: اعلام بی طرفی دولت ایران در جنگ جهانی اول : درادامه جنگ جهاني اول دولت وقت ايران اعلام بي طرفي كرد. بيطرفي دولت ايران دراين جنگهاي بين المللي به علت ضعف سياسي حكام وقت ايران و اوضاع آشفته داخلي ناديده گرفته شد و دولتهاي مقتدرآن زمان يعني كشورهاي انگليس، روسيه و عثماني اين سرزمين را مورد تهاجم قراردادند و خسارتهاي بسياربه كشورمان تحميل كردند.
3) 10آبان سال1361هجري شمسي:آغاز عملیات محرم با رمز یا زینب (سلام الله علیها) :عمليات محرم با رمزيا زينب (سلام الله علیها) درمنطقه عملياتي شرهاني و جنوب شرقي دهلران درغرب عين خوش آغازشد. هدف از اجراي اين عمليات، آزادسازي جبال بحرين درجنوب دهلران بود. اين عمليات با موفقيت به پايان رسيد.
4) 10آبان سال1365هجري شمسي: درگذشت سلمان هراتی شاعر معاصر کشورمان : سلمان هراتي شاعرمعاصركشورمان در27بهارزندگيش بدرود حيات گفت. هراتي درانواع قالبهاي شعري چون غزل، مثنوي، دوبيتي، رباعي و شعرنيمايي سرودههاي ارزندهاي دارد. اودرسرودههايش درزمينهاي لطف به توحيد و عرفان ميپردازد. ازآثاراوست « آسمان سبز، دري به خانه خورشيد و ازاين ستاره تا آن ستاره».
5) 10آبان سال1373هجري شمسي: در گذشت حاج آقا صدر از علمای معاصر : آيت الله حاج آقا صدرازعلماي معاصردرگذشت. او ازمدرسان حوزه علميه قم بود و علاوه برتدريس به تأليف نيزاشتغال داشت. ازمرحوم آيت الله صدركتب« اَلاجتهاد و التقليد به زبان عربي، استقامت بانوي كربلا و پيشواي شهيدان» باقي است.
6) اعتراف ايتاليا به متجاوز بودن عراق (1366 ش): در دهم آبان 1366 و در گرماگرم نبرد، وزير وقت امور خارجه ايتاليا كه رياست شوراي امنيت سازمان ملل را بر عهده داشت، طي يك ميزگرد سياسي تلويزيوني، عراق را آغازگر جنگ معرفي نمود و كوتاهي شوراي امنيت را در برخورد با عراق برشمرد. وي در اين ميزگرد گفت: ايرانيها حاضرند يك كميسيون بينالمللي، آغازگر جنگ را معرفي كند و هيچ ترديدي نيست كه اولين حمله از سوي عراقيها انجام شده است. اين واقعيت كه تحولات جنگ، تنها زماني كه صدور نفت به مخاطره افتاد، مورد توجه افكار عمومي قرار گرفت براي دنياي متمدن امروز، يك ننگ است.
7) ولادت حضرت معصومه(سلام الله علیها) دختر گرامي امام موسي كاظم(علیه السلام)(173 ق): حضرت فاطمهي كبري دختر ارجمند امام موسي كاظم(علیه السلام)، ملقب به معصومه در شهر مدينه چشم به جهان گشود. مادر وي نجمه يا تكتم و خواهر امام رضا(علیه السلام) از يك مادر بود. آن حضرت از برادرش نقل روايت ميكرد و فضل و كمال و علم او زبانزد خاص و عام بوده است. اين بانو به برادرش امام رضا(علیه السلام) محبت زيادي داشت و پس از اعلام ولايتعهدي ايشان، به قصد زيارت برادر در مرو، به ايران وارد شد. چون به ساوه رسيد بيمار گشت و از مسافتِ بين ساوه و قم پرسيد. گفتند ده فرسخ است. دستور داد او را به قم ببرند. آن بانوي مكرّمه هفده روز در قم ماندگار شد و پس از آن جان به جان آفرين تسليم كرد. حضرت فاطمهي معصومه(سلام الله علیها) پس از حضرت زينب كبري(سلام الله علیها)، فاضلترين زن در ميان معصوم زادگان است.
8) آغاز هفته حج : حج در لغت به معنی قصد و هدف قرار دادن کار معین است و در اصطلاح فقه اسلامی به قصد رفتن به سوی مکه و خانه خدا در روزهای معینی از سال به هدف انجام تکالیف دینی آن است و بر هر مسلمانی واجب است با داشتن شرایط برای یک بار در عمر خود آن را انجام دهد و انجام ندادن آن با دارا بودن شرایط و اقرار و اعتراف به وجوب آن از گناهان کبیره شمرده شده است. گردهمائی میلیونی مسلمانان در حج، پدیدهئی بینظیر و شگفتانگیز است. همهی ملتهای مسلمان از همه جای جهان و از همهی قشرهای اجتماعی، دراین چند روز در خانهی خدا، زادگاه اسلام و پیامبر عظیم الشأن آن گرد میآیند و آئینهای پررمز و راز حج را برپا میدارند. در این شعائر پرشکوه و پرمعنی، پیوند دلها با خدای بزرگ، پیوند دلها با یکدیگر، حرکت بر محور توحید، سعی و تلاش همگانی، رمی شیطان و برائت از طاغوت، ذکر و تضرّع و خشوع در برابر خدا، و احساس عزت و عظمت در پرتو اسلام، همه در عمل و بگونهئی نمادین به ملتهای مسلمان، آموزش داده میشود؛ و مهربانی و همزیستی با برادران و استحکام و سرسختی با دشمنان، و رها شدن از پیرایههای خودپرستی و پیوستن به دریای عزت و عظمت الهی در قالب مناسک حج تجسّم مییابد.
9) آغاز هفته کرامت
10) اول ذيقعده سال177هجري قمري: وفات« شريك بن سنان فخحي كوفي» ملقّب به ابوعبدالله ازدانشمندان و محدثان شيعي صدراسلام وفات يافت. وي ازنوادگان مالك اشترو ازفقيهان بزرگ عصرخويش بشمارميرفت؛ بطوريكه درزمان خلافت عباسي به قضاوت كوفه و سپس اهوازمنصوب شد. ابوعبدالله ازمردم بخارا بود و ازدوستداران خاندان علي (علیه السلام) محسوب ميشد.
11) 31اكتبرسال1769ميلادي: ژوزف كونيو مهندس و مخترع فرانسوي نخستين وسيله نقليه بخاري را اختراع كرد. كونيو درخانوادهاي تنگدست بدنيا آمده بود اما تحصيلاتش را تا سطوح عاليه ادامه داد. اين مهندس جوان درتمام تحقيقات خود تلاش ميكرد براي ايجاد تحرك در وسيله نقليه خود ازنيروي بخارآب استفاده كند. كونيو سرانجام درچنين روزي موفق به اختراع نخستين وسيله نقليه بخاري شد. گفتني است اساس استفاده از نيروي بخارآب را دنيس پاپَن ديگر دانشمند فرانسوي كشف كرده بود و كونيو با بهره گيري از نتايج اين كشف ماشين خود را اختراع كرد.
12) 31اكتبرسال1993ميلادي: فدريكوفلّيني فيلمساز و كارگردان برجسته ايتاليايي درگذشت. فليني ازكودكي به سينما علاقمند بود. اودرجواني فعاليت اجتماعي خود را با نوشتن مقاله و مطالب طنزبراي مجلات رم آغازكرد. درسال1945ميلادي پس از پايان جنگ جهاني دوم فليني به عنوان دستياركارگردان با روبرتو روسُليني درساختن " رُم شهربي دفاع" همكاري كرد. پس از اين فيلم فليني چند فيلم را خود كارگرداني كرد و با همين فيلمها نام فليني را به عنوان يك كارگردان برجسته مطرح شد.