نویسنده: مارکو دیانی
برگرداننده: حسن چاوشیان
ویراستار: محمد منصور هاشمی
برگرداننده: حسن چاوشیان
ویراستار: محمد منصور هاشمی
Participation
مشارکت که یکی از مفاهیم مبهم در علوم اجتماعی است میتواند معنای اکید یا معنای خفیف داشته باشد. به معنای اکید، مشارکت به این معناست که با توجه به حجم و پیچیدگی جوامع تودهای معاصر، تمرکز قدرت سیاسی، رشد بوروکراسی، و تجمع قدرت اقتصادی، ضمانتهای سنتی دموکراسی باید تقویت و حفاظت شود و گسترش یابد تا بتواند با این گرایش مقابله کند که رفته رفته تعداد هرچه بیشتری از تصمیمهای مؤثر بر زندگی مردم توسط گروههای کوچک گرفته میشود؛ این گروهها غالباً دور از دسترساند و به آسانی نمیتوان آنها را شناسایی یا پیدا کرد تا پاسخگوی مسئولیت خود باشند، چون به نام دولت یا مقام محلی یا شرکت تجاری بزرگ عمل میکنند.از این جهت، و مادامی که سیاست مورد نظر باشد، اصل مشارکت به اندازهی خود دموکراسی قدمت دارد، اما به واسطهی ابعاد عظیم و همه جانبه بودن حکومتهای مدرن و به واسطهی نیاز به تصمیمات صریح و مشخص و فوری و بیدرنگ، مشارکت اکنون بسیار دشوارتر شده است. در دورهی پس از جنگ این گرایش به وجود آمد که مشارکت را به حوزههایی جز سیاست نیز تسری دهند، مثلاً به آموزش عالی. یکی از تقاضاهای عمدهی همهی اعتراضهای دانشجویی اواخر دههی 1960 و همین طور اواخر دههی 1980، خواست مشارکت در نظام دانشگاه بود. چیزی که اهمیت و دامنهی بیشتری دارد، گرایش به مشارکت در صنعت و تجارت، و از اواخر دههی 1970 مشارکت در حکومتهای محلی است. در همین مرحله است که «معنای خفیف» مشارکت پدیدار میشود. سهیم شدن کارکنان در مدیریت شرکتها و صنایع در دههی 1950 از سوی حکومت فدرال آلمان غربی مطرح و اجرا شد؛ و سپس به شکلهای گوناگون در سایر کشورهای اروپای غربی نیز گسترش یافت (ایتالیا از اوایل دههی 1970 و فرانسه از اواخر دههی 1980) و از سوی اتحادیهی اروپا نیز به مثابه هدفی که هنوز تمام و کمال تحقق نیافته پذیرفته شد. اتحادیهی اروپا مشارکت را «حکم دموکراتیک» مینامد و در تعریف این اصل چنین میگوید که «کسانی که از تصمیمگیریهای نهادهای سیاسی و اجتماعی تأثیر میپذیرند باید در اتخاذ این تصمیمها شرکت کنند.» در بریتانیا در گزارش بسیار پرنفوذ بولاک دربارهی دموکراسی صنعتی شکلی از نظام مشارکتی آلمان پیشنهاد شد، ولی کارفرمایان با آن مخالفت کردند. از آن پس اتحادیههای کارگری نتوانستهاند دربارهی یک خط مشی مشترک به توافق برسند. شکلهای دیگر مشارکت، خصوصاً رشد تمایل به ایجاد تعاونیها و سهیم شدن در سود و مالکیت سهام، جای اقدامات اولیهی اتحادیهی اروپا را گرفته است. در اتحادیهی اروپا، مفهوم «شرکای اجتماعی» تلاشی بود برای ارائهی طرحی برای مشارکت از بالا به پایین.
اخیراً، مشارکت وسیعتر کارگران را در تغییرات تکنولوژیک، راه حل واقع بینانهای میدانند برای تضادهای پرشماری که رواج و گسترش «فن آوری اطلاعات» به بار آورده است. به منظور پیشگیری از تضاد یا کاستن از اهمیت آن، «روشهای مشارکتی» تغییر تکنولوژیک بسط و گسترش یافته است که بسته به شرایط متفاوت اقتصادی و اجتماعی و نیروی اتحادیهها در اروپا، امریکا و ژاپن صورتهای گوناگون دارد: به این ترتیب «طرح مشارکتی»، «مشارکت در انتخابهای تکنولوژیک»، به شعار روز تبدیل شدهاند که همه جا به کار برده میشوند ولی محتوا و معنای آنها بینهایت مبهم است. راهحلهای پیشنهادی برای اجتناب از پیامدهای قابل انتظار تغییر تکنولوژیک را به دو مقوله میتوان تقسیم کرد: راه حلهای رویّهای و محتوایی، راه حلهای رویّهای مجموعه مقررات هنجاریی است که بر پایهی قانونگذاری، ضوابط و قواعد استوار است و بیشتر مورد حمایت اتحادیهها است و ناظر به روشهای ورود فنآوریهای نوین. مباحث محتوایی بیشتر ناظر به شرایط عملیاتی پس از کاربست تغییر تکنولوژیک است. هدف بنیادی روشهای مشارکتی این است که وفاق نیرومندی دربارهی تغییر تکنولوژیک ایجاد کند و برای این کار فرایند تصمیم گیری دموکراتیکتری را نوید میدهد و در همان مراحل اولیه و بسیار قبل از اتخاذ تصمیم نهایی و وقتی که هنوز امکان تأثیرگذاشتن روی انتخابها وجود دارد، اطلاعاتی را در اختیار اتحادیههای کارگری قرار میدهد؛ و همچنین با ایجاد هیئتهای مشترکی متشکل از اعضای اتحادیه و مدیریت برای بحث و مذاکره و نظارت بر تغییرات، همراه امکان مشورت با متخصصان مستقل؛ و با ترغیب مشارکت مصرف کنندگان در طراحی سازماندهی آینده و تا حدی در استفاده از فن آوری به سمت این هدف حرکت میکند.
در مباحث محتوایی در پی حمایت از منزلت، حقوق و مزایای فعلی و تضمین این امرند که سطح اشتغال پایین نخواهد آمد؛ جابه جاییهای درونی فقط در صورتی مجاز است که با برنامههای بازآموزی مناسبی همراه باشد.
به رغم همهی نتایج مثبت، خصوصاً کاسته شدن از تعداد و شدت تضادهای اجتماعی ملموس و بالفعل، به نظر میرسد که با «روشهای مشارکتی» مسائل تازهای آشکار میشود که حل کردنشان بسیار دشوارتر است.
منبع مقاله :
آوتوِیت، ویلیام، باتامور، تام؛ (1392)، فرهنگ علوم اجتماعی قرن بیستم، ترجمهی حسن چاوشیان، تهران: نشر نی، چاپ اول