وقف و سیاست ملی در دوره‏ی صفویه

وقف و سیاست ملی در دوره‏ ی حاکمان صفویه در طول تاریخ صفویه چگونه بوده است؟ این مطلب را در راسخون مطالعه بفرمائید.
چهارشنبه، 29 آبان 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
وقف و سیاست ملی در دوره‏ی صفویه
مقدمه:
جملات و عبارات داخل گیومه، نقل قول مستقیم از کتب مرجع است بر اساس سند اهدایی در مطالعات وقف، نهاد مطالعات پیشرفته، دانشگاه هبرو، فوریه 1981  1011 - 1023 ق. / 1602 - 1614 م.(1).

استفاده از وقف به عنوان ابزاری برای سیاست ملی در اواخر قرون وسطی و اوایل دوره جدید مسأله‏ای است که اخیرا مورد توجه خاص دانشجویان تاریخ عثمانی قرار گرفته است.

اهمیت استفاده طبقه حاکمه عثمانی از وقف به عنوان ابزاری سیاسی، در میان آثار گوناگون از جمله آثار بارکن، اینال کیک، کانت و گربر (2) آشکار می‏ شود.

این محققان در مطالعات خود نشان داده‏ اند که چگونه حاکمان عثمانی برای دستیابی به اهداف اقتصادی و اجتماعی خاص، به ویژه برای انجام سیاست‏های شهری درازمدت، از وقف بهره می‏ جستند.

طبقه حاکمه عثمانی برای آنکه بتوانند به شهرهای کوچک و بزرگی که در آناتولی، لوانت و اروپا تحت کنترل ایشان درآمده بود حیات نوینی ببخشند و با هدف ارائه خدمات شهری ضروری، میزان قابل ملاحظه‏ای از درآمدهای مالیاتی دولت را به وقف اختصاص می ‏دادند.

به ویژه مالیات‏های کشاورزی به منظور حمایت و نگهداری از نهادهای شهری همچون مساجد، مدارس، آب انبارها و آشپزخانه‏هایی برای اطعام فقرا به وقف تخصیص داده می‏ شد.

این نهادها به نوبه خود باعث جذب خدمات فرعی (از قبیل داد و ستدهای خرده‏فروشی و عمده‏فروشی، خدمات دلالی و اعتباری، طرح‏های صنعتی و تسهیلات عمومی سودآور از جمله حمام‏ها و مهمانخانه‏ها) می ‏شدند که به حیات اقتصادی شهرهای پادشاهی عثمانی کمک می‏کرد.

اطلاعات ما راجع به نقش وقف برای اجرای سیاست ملی در سایر سرزمین‏های اسلامی بسیار اندک است.

با وجود آنکه مطالعات وسیعی در این مورد صورت نگرفته، ولی می‏دانیم که اشخاص بلند پایه سیاسی - عمدتا اعضای خانواده سلطنتی و نزدیکان ایشان، مأمورین و پشتیبان‏های نظامی (از جمله در ایران و ماوراءالنهر) - موقوفات را برای نیل به اهداف عمومی تخصیص می‏ دادند،

و این درست شبیه موقوفات سلطنتی عثمانی است که به دنبال مطالعات وسیع از آن آگاهی یافته ‏ایم به نظر می‏رسد که لااقل در مورد ایران عصر صفوی موضوعاتی متفاوت از آنچه که در عثمانی مشخص شده است در اجرای موقوفات اصلی تأثیر داشته‏اند.

در اینجا موقوفات شاه عباس (دوره حکومت سال 995 تا 1083 ه.ق / 1587 تا 1629 م) از جنبه اهداف سیاست ملی وی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.

منابع موقوفات شاه عباس انواع متفاوتی دارند، ولی می‏توان آنها را به دو گروه متمایز و تا حدودی غیر مستوی تقسیم کرد. گروه اول که شاید بتوان نام شبه اسنادی بر آن گذاشت، شامل فهرست‏ها و خلاصه‏های مدارک وقف (یعنی وقفیات و نیز فرمان‏های مربوط به وقف) می‏باشد که از آن جمله می‏توان به این موارد اشاره کرد:

تصرفاتی با نام شاه عباس در آثار الرضویه خلاصه‏های رونویس شده در سپنتا(4)، متون حاوی رونوشت‏های ناقص از بعضی مدارک وقف مانند قصص و مشهد طوس و نسخه‏های وقف بازنویسی شده در هنرفر و سپنتا .

گروه دوم منابع موقوفات، متشکل از گزارش تشریحی وقفیات شاه عباس است که وقایع‏نویسان سلطنتی شاه (از جمله در تاریخ عباسی و تاریخ عالم‏آرای عباسی) آنها را تصنیف نموده ‏اند.


مقاله حاضر شامل دو بخش می‏باشد. در بخش اول نویسنده راجع به موقوفات مهمی که گزارش‏هایی از آن در دست است و نیز اوضاع سیاسی محیط بر فعالیت‏های وقف، شرح مختصری ارائه خواهد داد.

در اینجا باید دو نکته مد نظر قرار گیرد: اول اینکه، آنچه نویسنده ارائه می‏کند به هیچ وجه فهرست جامعی از فعالیت‏های وقف شاه نیست.

تمام موقوفات کوچک به ویژه آنها که درآمدزا نبودند، مانند ظروف چینی که برای زیارتگاه اردبیل (5)وقف شد و یا کتاب‏ها و قالی‏های وقف شده برای حرم امام هشتم (ع) در مشهد(6)، تنها به صورت گذرا نام برده شده است.

به طور کلی اثر این گونه موقوفات بر سیاست منطقه دوره‏ای و نمادین بوده است. دومین نکته مهم این است که شاید شاه عباس موقوفات زیادی را بنیان نهاده که ما فعلا هیچ گزارشی از آنها در دست نداریم.

برای مثال در تاریخ شاه عباس بحثی راجع به طراحی و ساخت زیارتگاه کاملی در ده محمدیه نزدیک اصفهان برای بزرگداشت «ستی مریم» دختر امام موسی کاظم (ع) وجود دارد. (7)

گرچه جلال منجم نویسنده تاریخ عباسی، در مورد اینکه شاه وقفیاتی را برای حمایت این حرم اختصاص داده اظهار نظر نکرده، ولی احتمال بسیار وجود دارد که شاه عباس بنا بر سنت‏های مرسوم این کار را انجام داده باشد.

در نمونه‏ای دیگر، شاه عباس رباط خرگوشی را در شهر یزد و به سال 1023 قمری / 1612 م بنا نهاد(8)وی ثواب اخروی این عمل عام‏المنفعه را به روح شاه طهماسب اهدا کرد،

کما اینکه در برخی از وقفیات قبلی نیز ثواب کار خود را به روح یکی از اجدادش اهدا کرده بود. گرچه از رباط خرگوشی هم به عنوان ذینفع موقوفات (موقوف علیه) نامی برده نشده، ولی مانند زیارتگاه ستی مریم، بعید نیست که در حقیقت موقوفاتی به آن اختصاص داده شده باشد.

با توجه به این نمونه‏ها و دیگر موارد مشابه آن، شاید از لحاظ منطقی بپذیریم که هنوز هم مدارک و گزارش‏های متعددی از وقف وجود دارد که نیازمند توجه محققان بوده و باید انتشار یابد(9).


در بخش دوم این مقاله، نویسنده سعی در تجزیه و تحلیل موقوفات از لحاظ امور سیاسی، اعتقادی و اقتصادی - اجتماعی و نیز سیاسی شاه عباس خواهد داشت.

رچه همان‏طور که در بالا ذکر شد، احتمالا موقوفات شاه عباس گسترده‏تر از آن چیزی است که در اینجا ارائه شده، معهذا این مثال‏ها می‏تواند شاخصی از وقفیات شاه عباس باشد و بسیاری از علایق سیاسی وی را منعکس کند.
 

پیشینه تاریخی

در اواخر ذی‏الحجه 995 / نوامبر 1587 عباس میرزا پسر هفده ساله شاه سلطنت، محمد خدابنده، به کمک یک سیاستمدار قزلباش بلند همت بر سریر سلطنت نشست.

زمانی که عباس حدود بیش از 41 سال بعد از دنیا رفت، وضعیت ایران صفوی به طور اساسی دچار تغییر و تحول شده بود. شاه عباس در دوره طویل‏المدت سلطنت خویش، موجبات تحکیم اقتدار صفویه را در سرزمینی کم و بیش همانند ایران کنونی فراهم آورد.

وی با از میان بردن گروه حزبی قزلباش، ساختار سیاسی کشور را بهبود بخشید و در واقع امکان ترقی خویش را فراهم آورد. شاه عباس در سال 1011 ق / 1602 - 3 م زمانی که اولین موقوفات خود را (که در اینجا هم مورد بررسی قرار گرفت)و

مقرر کرد، موفق شده بود تا قدرت سیاسی رهبران خاص قزلباش (از جمله رایزن خویش یعنی مرشد قلی‏خان اوستا قلا و سلیمان خلیفه ترکمن و فرهادخان قرمانلو) و گروه‏های تحت رهبری ایشان را از طریق قتل یا اخراج آنها به طور قابل ملاحظه‏ای کاهش دهد.

لشکر قزلباش شاه عباس که از لحاظ نظامی باعث گسترش قلمرو سلطنت وی از سمت شمال به گیلان و مازندران، از شرق به خراسان و سیستان و نیز داخل خود کشور شده بود با روش اصولی موجبات از میان رفتن تقریبا تمامی مخالفت‏ های مسلحانه را فراهم آورده بود.

نمی‏توان گفت موفقیت‏های شاه عباس بدون مانع ادامه می‏یافت. وی که پس از لشکرکشی خراسان برای گسترشی حساب شده (در سال 1010 - 11 ق، 1902 م) (10)به بلخ لشکرکشی نمود به مصیبتی دچار شد (11)

لشکر وی که گروه گروه از بیماری اسهال خونی جان می ‏باختند، بسیار خوش‏شانس بودند که در راه عقب‏نشینی به هرات با متجاوزان طغای تیمور ازبک برخورد نکردند. در اواخر تابستان سال 1011 ق / 1602 م شاه عباس در راه غرب به مشهد رسید.

وی چندین روز در مشهد به بررسی امور حرم امام رضا (ع) و رسیدگی به دادخواست‏های علما، ملازمان حرم و بازنشستگان پرداخت (12)

لازم بود تا زمانی را هم صرف جبران خسارت لشکر می‏نمود و برای اعاده حیثیت از دست رفته در فاجعه بلخ تلاش می‏کرد. تا آنجا که ما اطلاع داریم در همین زمان بود که شاه عباس برای اولین وقف اصلی خود اقدام نمود (13).
 

وقف سال 1011 / 3 - 1602 مشهد

فهرست موجود در آثار رضویه به همراه خلاصه‏ای از شرایط وقف و فهرست موقوفات مشهد طوس تنها مدرکی است که از وقف مشهد در دست داریم(14)شاه عباس «جمیع اراضی عمارت آستانه مقدس واقع در اطراف مرقد مطهر و صحن مقدس و اراضی واقع در پایین پای مبارک و اطراف صحن مقدس» را وقف کرد. هدف از وقف، ایجاد فضاهای بیشتر برای افرادی بود که آرزو داشتند در جوار امام هشتم (ع) در صحن حرم دفن شوند.

قوانین وقف و نیز پول مطالبه شده از مردم، فاصله محل دفن ایشان را از مزار امام (ع) تعیین می‏کرد و حق تقدم به آنهایی داده می ‏شد که وصیت کرده بودند در آنجا دفن شوند. مقرر شده بود تا اعضا خانواده شخص شاه عباس (سلسله علیه عالیه واقف) بدون پرداخت هزینه دفن شوند(15).

متصدیان حرم امام (ع) را با دریافت وجوه متفاوت در خود ساختمان حرم یا در صحن حرم دفن می‏کردند. در مورد مردم عادی هم قرار بود اگر فضا وجود داشت اجازه دفن بدهند و آنها را مجبور به پرداخت وجهی بیش از قانون تعیین شده نکنند. قانون پرداخت پول بر اساس محل دفن در موارد ذیل:

1. ساختمان‏ها، 2. حیاط و صحن، 3. بقیه مکان‏ها در محوطه حرم متفاوت بود(16)پولی که برای اجاره دفن دریافت می ‏شد و به نام حق‏العرض معروف بود،.

پس از کسر ده درصدی به عنوان حق ‏التولیه یا حق مدیریت برای تعمیر و مرمت ضروری ساختمان و هم چنین آذین‏بندی و چراغانی اختصاص داده شد. تولیت یا همان مدیریت حرم رسما در دست شاه سلطنت بود. ولی نظارت روزانه این وقفیات به مدیر حرم که همان نماینده شاه در امور وقف بود، واگذار می ‏شد (17).

وقف مشهد به ویژه با در نظر گرفتن واگذاری زمین داخل خود حرم، سؤالات بسیاری را در مورد تولیت حرم مطرح می‏کند.

ظاهرا شاه عباس این وقف را نه برای زمین خود حرم بلکه برای حق تولیت حرم اختصاص داده تا بتواند برای تهیه و نظارت بر یک سیستم منظم وصول پول از راه به خاک‏سپاری اموات از آن استفاده کند.

مسأله تدفین در مشهد، برای شاه عباس به یک موضوع سلسله‏ای بسیار حساس تبدیل شده بود. در ادامه متن راجع به این موضوع بحث خواهد شد.
 

وقف (وقفیات) سال 1017 - 1013 / 1608 - 1604

در فاصله سال‏های 1604 - 1608 وقفیات مهم دیگری صورت گرفت. این سال‏ها به دلیل لشکرکشی‏های نظامی مکرر به آذربایجان بر علیه فرمانده عثمانی جقال اوقلو (سنان پاشا) و نیز لشکرکشی‏های گرجستان حائز اهمیت می‏باشند.


شاه تقریبا تمام این دوره چهار ساله را در شمال به سر برد و فقط اواخر سال 1016 مصادف با 1607 - 8 یعنی فصل زمستان را در اصفهان سپری نمود.

بر اساس نوشته اسکندر بیگ در همین زمان یعنی زمستان 1607 - 8 بود که شاه عباس تمام املاک شخصی خود را که در طول سالیان متمادی از طریق قانونی به دست آورده بود، به عنوان هدیه به چهارده معصوم و به شکل وقف منتقل کرد(18).

وقف وقفیاتی که در این زمان مقرر شده، معروف‏ترین و مطمئنا شناخته شده‏ترین موقوفات شاه عباس می‏باشند. بدون وجود وقف‏نامه‏های واقعی، تعیین این مطلب که آیا موقوفاتی که شاه عباس در طول این دوره انجام داده واقعا چند وقف جداگانه بوده است، ممکن نیست.

ظاهرا نزدیک‏ترین گزارش به مدارک اصلی (اگر در واقع مدرکی وجود داشته باشد) در کتاب قصص الخاقانی ولی قلی شاملو آورده شده و سپنتا به طور جامع آن را ذکر کرده است(19).ولی مطالعه دقیق این رونوشت مشخص می‏کند

آنچه که ولی قلی شاملو و سپنتا از آن به عنوان یک سند نام می‏برند، شاید در حقیقت دو یا حتی سه سند و یا توضیحاتی از اسناد باشند.(20)وجود مطالب ضد و نقیض ثابت می‏کند

که اغلب منابع هم عصر (مثل تاریخ عباسی نوشته شده به حدود سال 1611 - 12 و تاریخ عالم‏آرای عباسی، قسمت مرتبط با موضوع که به سال 1616 به رشته تحریر درآمده) درباره تاریخ موقوفات زیاد دقیق نیستند.

به علاوه هر کدام از آنها، وقف یا و قضایات کاملا شناخته شده را به روش‏های بسیار متفاوت ذکر می‏کنند. برای روشن شدن مطلب سعی کردم به شیوه خود به این وقفیات نظمی دهم که شاید تحقیقات بیشتر عدم صحت آن را اثبات کند ولی در حال حاضر احتمالا مفید واقع خواهد شد.
 

وقف سال 1013 (قسمت الف) به نوشته ولی قلی شاملو

همین وقفیات در قصص و پس از آن در سپنتا صص 64 تا 67 خط 8 بازنویسی شده است. گرچه قصص شامل وقفیات تا قبل از سال 1014 است ولی عبارت «نوشته شده در سال 1013 ه» در کتاب موجود است.

جلال منجم، تاریخ عباسی، ص b190، پس از توضیح راجع به افتتاح بازار میدان شاه اصفهان در سال 1602/1011 می‏نویسد که شاه محل‏های نام برده شده (یعنی میدان و بازر دورویه) و باغ‏ها، میادین آب انبارها و پارک‏های چهارباغ را برای امامان معصوم وقف کرد،

از نظر جلال منجم این وقف به طور مسلم با وقفیاتی مثل جواهرات، کتاب و دیگر اشیای شخصی که شاه وقف کرده بود (و با مدارک مشابه در قصص آورده شده بود) تفاوت داشت. جلال منجم این وقفیات را در بخش دیگری از کتاب خود توضیح می‏دهد

موقوفات این وقف عبارتند از:
1. تمامی و جملگی کاروانسرای واقع در صدر میدان نقش جهان دارالسلطنه اصفهان ؛
2. کل بازار دور میدان ؛
3. حمام واقع در حوالی آن مشهور به حمام شاهی.
تمام موارد نام برده همین اواخر به دستور شاه عباس بنا شده بود. «مصارف» و «شروط» وقف چنین بود:

1. «نصف حاصل اجاره موقوفات مذکوره در وجه وظیفه و ارتزاق و مدد و معاش سادات عالی درجات بنی حسین که ساکن و عاکف مدینه طیبه مقدسه باشند صرف نمایند.» افرادی که قرار بود این مواجب را دریافت کنند،

در صورتی واجد شرایط می‏شوند که همزمان هیچ‏گونه مقرری دیگری (اعم از وظیفه، سیورغال، یا مواجب) دریافت نمی‏کردند. شرط دیگر هم این بود که باید پیرو شیعه اثنی عشر باشند.

علاوه بر این خانم‏ها در صورتی واجد شرایط دریافت مقرری می‏ شدند که یا شوهرانشان را از دست داده بودند (بیوه بودند) و یا هنوز ازدواج نکرده بودند (باکره بودند). زنانی که ازدواج می‏کردند، مواجبشان را از دست می‏دادند.

2. نیم دیگر درآمد خالص موقوفات باید به سادات حسینی مقیم نجف و با همان شرایط مقرر برای مقیمان مدینه پرداخت می ‏شد(21)

.وقف سال 1013 (قسمت ب)سپنتا، ص 67، خط 8، ص 69، خط 20

موقوفات این وقف شامل نیمه کامل دارایی‏هاست (جملگی نصف تمام شایع کامل الجمیع)، چه دارایی‏هایی که در اختیار قانونی شاه باشد (در تصرف شرعی خود) و چه آنهایی که به واسطه معاملات معتبر به مالکیت شخص شاه درآمده باشد (به عقد لازمه شرعیه به ملکیت بندگان ایشان)

. در اینجا تفاوت مهمی میان مالکیت واقعی و حقوقی مثل حقوق مالی و مالیات بر دارایی مشاهده می‏شود. موقوفات شامل «خانات و متصلات و املاک و اراضی باغات و طواحین و جداول و انهار و قنوات» در اصفهان و بقیه مناطق می‏باشد. همه این موارد مفصلا در «صحیفه ملیه» مرقوم شده است(22).

نصف حاصل این نصف موقوفات به صورت مقرری برای سادات بنی فاطمه (ع) در نظر گرفته شده بود که با همان شرایط سیدهای حسینی به ایشان تعلق می‏گرفت. البته در مورد محل سکونت ایشان محدودیتی وجود نداشت . نیم دیگر درآمد خالص باید به تهی‏دستانی که «تشیع» ایشان محرز می‏  شد تعلق می‏ گرفت.

در ادامه در متن صحیفه در بیان علت خودداری شاه از واگذاری تمام دارایی‏هایش در مورد این وقفیات آمده است: «هرگاه بندگان نواب همایون خلدالله مکنته و سلطانه در آنها شریک باشند موجب زیادتی و رواج و آبادانی خواهد بود».

همچنین در متن صحیفه آمده است زمانی که شاه بمیرد و تولیت به دیگری واگذار شود، نیم دیگر دارایی‏های وی نیز به وقف تعلق خواهد گرفت. به هر حال قبل از این که هرگونه وجهی به مواجب بگیران معین شده اختصاص پیدا کند.

و باید هزینه نیازهای عمده و نگهداری از دارایی‏های درآمدزا پرداخت می ‏شد. در متن صحیفه به طور قاطع ذکر شده که «مادام که احتیاج به تعمیر باشد به هیچ احدی یک دینار ندهند که مانند گوشت خوک برایشان حرام است.»

بالأخره این که به تمام مسلمانان به عنوان شرکای شاه اجازه اقامه نماز در عمارت تمام اراضی موقوفه داده شده است. به علاوه ایشان اجازه داشتند از آب وقف برای وضو و پر کردن کوزه‏هایشان استفاده کنند ولی مصرف آب برای آبیاری یا حمام کردن (به استثنای حمام‏های وقفی) ممنوع بود.

یکی از دلایل حدس ما برای وجود احتمالا دو وقف در سال 1013، روش متفاوت اجرای موقوفات می‏باشد. در روش اول تمام اموال به وقف تعلق می‏گرفت، در حالی که در روش دوم نیمی از اموال نگه داشته می ‏شد.

به طور قطع از لحاظ مسائل مربوط به رفاه اقتصادی این موقوفات (که در وقف دوم بیان شد)، پذیرش این مسأله که شاه عباس بیشتر نگران دارایی‏های پراکنده شده در اطراف کشور بوده تا مؤسسات تجاری واقع در مناطق کسب مرکز اصفهان قدری دشوار است.

بخشی از استدلال ما برای وجود روش‏های متفاوت، شاید بر این حقیقت استوار است که قسمت عمده موقوفات نوع دوم ظاهرا درآمد مالیاتی بوده است و نه دارایی‏های حقیقی (مراجعه به جدول شماره 1)،

در حالی که در مورد موقوفات نوع اول، شاه عباس حق مالکیت اموال تجاری را وقف کرده بود. در حال حاضر تشخیص علل دیگری مبنی بر وجود روش‏های متفاوت وقف دشوار است.

 

وقف از سال 1015 تا 1017

سپنتا، ص 69 خط 02 - 72. TAAA، صص 760 تا 761 (چاپ افشار)، صص 953 تا 956 (ترجمه ساوری). TA، صص b260 تا b270. سپنتا، صص 42 تا 44 (رونویس با تغییراتی از تاریخ عباسی)

گرچه ولی قلی شاملو گزارش مربوط به وقف 1015 تا 1017 را با دو وقف قبلی آورده است ولی این وقف از لحاظ ویژگی با وقفیات گذشته بسیار متفاوت است.

علاوه بر وجود تاریخ‏های متفاوت، یک تفاوت بارز نیز در اساس و ماهیت این وقف وجود دارد (در قصص تمام این وقفیات مربوط به سال 1014 می‏باشد ولی برای دو وقف قبلی تاریخ دقیق سال 1013 را ذکر کرده است).

«این موقوفات عبارت از چهارپایان اهلی (اسب، گاو ، گوسفند) و تمام جواهرات و نقره‏آلات و ظروف مرصع متعلق به شاه بود».

چهارپایان اهل یحق الله بودند، در حالی که اشیای با ارزش را باید به نجف می‏فرستادند تا برای تزیین و جلوه دادن به حرم امام اول حضرت علی بن ابی‏طالب (ع) مورد استفاده قرار می‏گرفت.

البته تا زمانی که موقعیت سفر زیارتی به حرم (که در این زمان تحت قلمرو حکومتی عثمانی بود) برای شاه فراهم نشده بود، اشیای گرانقیمت را در اردبیل نگهداری می‏کردند(23).

وقفیات اردبیل شامل ظروف طلا، ظروف مسی و فرش‏های بزرگ و کوچک و قالیچه بود. «هرچه بعدالیوم بهم رساند از اسب و شتر و گاو و گوسفند و جواهر و طلاآلات و نقره‏آلات و چینی‏آلات بالتمام و کمال بهمان طریق که قبل از این مذکور شده وقف باشد».

نویسنده قصص پس از این توضیحات، راجع به ثواب این اعمال نیکو و اینکه ثواب به چه کسی می‏رسد شرح می‏دهد.نویسنده متن، بردگان شاه را از قانون موقوفات با آوردن این جمله مستثنی می‏کند:

«چون جمیع کنیزان و غلامان بندگان نواب کامیاب آزادند و با وجودی که عهد فرمودند که در سر کار خود بنده نگاه ندارند بدین واسطه درین وقفیه وقف ایشان مذکور نشده و جواهر و طلاآلات که به کنیزان و غلامان داده شد به انعام ایشان مقرر است».

پس از آن نویسنده علیه خرید یا اجاره هر کدام از موقوفات و به این دلیل که مبادا حق استفاده از منابع مالی آن به دیگران منتقل شود، اخطاری می‏دهد و متن را به این ترتیب به پایان می‏رساند. به هر حال متولی همیشه به «مصلحت وقت» اداره وقف را به عهده داشته است.

به این معنی که اگر زمانی را برای فروش یا اجاره دارایی‏های مناسب می‏دید، ظاهرا محدودیتی در انجام این کار نداشته باشد. بر اساس نوشته ولی قلی شاملو مدرک یا مدارک وقف را ملا جلال منجم، حاتم‏بیگ، اعتمادالدوله و صدر یعنی قاضی‏خان گواهی و امضا می‏کردند(24).

آنچه را که نویسنده در این مقاله سه وقف جداگانه نامیده است، اسکندربیگ و جلال منجم نیز البته با شرایط بسیار متفاوت توضیح داده‏اند. اسکندربیگ وقف‏هایی را که شرح می‏دهد مربوط به سال قوی ایل یا 1016 - 1015 / 8 - 1607 می‏داند در حالی که جلال منجم آنها را در ردیف بحث‏های سال 1017 ه / 1608 م خود قرار می‏دهد

. وی با اشاره‏ای مختصر به وقفیات تجاری، آنها را به طور جداگانه (در حوادث سال 1011 ه / 3- 1602م) مورد بحث قرار می‏دهد. با وجود آنکه اختلافات نسبتا زیادی در گزارشات مربوط به این سه منبع موقوفات شاه عباس در این زمان وجود دارد ولی شکی نیست که موقوفات مورد بحث همه مربوط به یک گروه واحد هستند.

در ابتدا شرح اسکندربیگ را مورد بررسی قرار می‏دهیم.(25)بر اساس این شرح شاه عباس تمام دارایی‏هایش را در سال قوی‏ایل (1607 - 8 م) وقف کرده است.

ظاهرا منظور اسکندربیگ از ادای کلمه «تمام دارایی‏ها»، دارایی‏های شخصی و کل مستقلات خصوصی شاه می‏باشد و نه دارایی‏هایی مثل درآمدهای مالیاتی تجاری یا کشاورزی که شاه در مورد آنها حق واگذاری داشته است.

در گزارش اسکندربیگ این وقف به نیت چهارده معصوم علیهم‏السلام صورت گرفته بود. موقوفات مشتمل بر سه گروه بودند:

1. در اصفهان خانات، قیصریه، چهار بازار اطراف میدان و حمام‏ها (مقایسه شود با بخش a وقف سال 1013 که قبلا ذکر شد) ؛

2. قرآن‏ها و کتاب‏های عربی شامل: فقه، حدیث، تفسیر؛

3. کتاب‏های فارسی شامل داستان‏ها، «دوانین و مصنفات اهل عجم»، ظروف چینی، جواهرات، ظروف طلا و نقره و گونه‏های متنوع از اسب‏ها و دیگر چهارپایان اهلی.

قرار بر این بود که درآمد خالص اولین گروه موقوفات بر اساس نیازهای زمان مصرف شود و به خادمان، مجاوران، زائران، صاحبان تقوی و کمال، پرهیزکاران، نقیبان و طالبان علم به عنوان دریافت کنندگان احتمالی درآمد وقف، البته مشروط بر آنکه متولی صلاح بداند اشاره شده است.

دومین گروه موقوفات احتمالی یعنی کتاب‏های عربی و قرآن‏ها به حرم مطهر امام رضا (ع) در مشهد و سومین گروه به زیارتگاه اردبیل منتقل شد. شیخ بهاءالدین العاملی (شیخ بهاء متوفی به سال 1612 م) برای تمامی اینها حواله وقف نوشته است (26).

میان گزارش‏های اسکندربیگ و ولی قلی شاملو در مورد اهداف اصلی وقف و کسانی که دریافت‏کننده جواهرات و ظروف فلزی گرانبهای اهدایی می‏باشند تفاوت قابل ملاحظه‏ای وجود دارد

. اسکندربیگ در مورد حرم حضرت علی (ع) در نجف هیچ صحبتی نکرده است. شاید انتظار تسلط صفویه بر عراق عجم در سال 1025 ه / 1616 م به صورت ناراحت کننده‏ای دور از واقع بوده است.

اسکندربیگ همچنین به دریافت کنندگان درآمد وقف چه سادات حسینی یا سادات فاطمی باشند و چه ساکن مدینه، نجف و یا جای دیگر هیچ اشاره‏ای نمی‏کند.

وی سرانجام جریانی را که طی آن هدف اجرای وقف به نیت چهارده معصوم عملا صورت واقع پذیرفته بود چنین شرح می‏ دهد.

برای هر کدام از چهارده امام (ع) مهر مخصوصی متناسب با دوره هر کدام از ایشان ساخته شد بر اساس نوشته اسکندربیگ، «این توقیعات مبارکه را بجناب صدارت پناهی میرزا رضی سپردند که داد و ستد هر سر کار به آن مهر مبارک می شده باشند».(27)

از قرار معلوم این مسأله برای انجام وقفیات نیز به موقع اجرا گذاشته می ‏شد، البته اسکندربیگ آنرا به وضوح بیان نکرده یا لااقل به صراحت جلال منجم اظهار ننموده است.شرح جلال منجم(28)در مورد موقوفات این دوره می ‏باشد، .

در ضمن باید یادآوری کرد که جلال منجم یکی از افراد صاحب امضای اسنادی بوده که ولی قلی شاملو آنها را ارائه می‏داده و همین امر به ویژه میان همان اسناد دوباره تنظیم شده با محفوظات خود جلال منجم که در طول پنج سال رخ دادن حوادث ثبت شده بود اختلافات قابل توجهی ایجاد می ‏کند.


توصیف جلال منجم از معاملات وقف زیاد طولانی نیست و شاید در اینجا آنها را عینا نقل کنیم. باید اضافه نمود که وی وقف اموال تجاری در اصفهان را برخلاف بقیه که معتقدند در همین زمان (یعنی سال 1015 ه) رخ داده است، در حوادث سال 1011 ه ذکر می‏کند.

پنج‏شنبه غره محرم این سال (اوایل بهار 1017 ه / 1608 م) موافق بیست و نهم فروردین ماه پیچی ئیل موضع آفتاب حمل بیست و هفت درجه و کسری بود. از فرح‏آباد متوجه توسکه رود گردیدند.

و چون پنجاه و چهار هزار تومان وقف ائمه معصومین نموده‏اند و محال مخصوص بر امامی وقف شده بناء علیه چهارده ممر بجهت حضرات ائمه معصومین صلوات الله و سلامه علیه و علیهم اجمعین، حسب الحکم الاشراف کنده بودند .

و در این وقت آوردند - نشان خاتم هر یک به عینه موافق نشان خاتم زمان حیات بود. مقرر شد که و کلا ائمه معصومین برات به کلب آستان علی کرده آن حضرت ادا کنند و مراد اطاعت و رعیتی و بسیاری وقف نامچه است په چه هر براتی وقف‏نامه‏ایست.

و هم در این روز (هشتم صفر 1017 ه / 24 می 1608 م) بروات حضرات ائمه معصومین صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین به مهر حضرات رسیده مقرر شد.

که برات به شاه عالم پناه بدین عبارت بنویسند که نواب کلب آستان علی ابن ابی‏طالب - علیه‏السلام - عباس صفوی مبلغ فلان در وجه وطیفه و مدد معاش فلانی از فلان محل رساند که بخرج مجراست (29)الیوم حساب کردند

هر ساله هشت هزار تومان حاصل به مستحقین داده می‏شود از موقوفات حضرات ائمه معصومین - علیهم‏السلام - بدین تفصیل و روز به روز در تزاید است...

شرح جلال منجم از موقوفات شاه عباس در بعضی از موضوعات از تازگی خاصی برخوردار است. در درجه اول سؤالی که در بالا به آن اشاره شد مطرح می‏شود:

آیا موقوفات از دارایی‏های خود شاه عباس بوده یا از حقوق مالیاتی نواحی و زمین‏ها به دست آمده است ؟

در فهرستی که جلال منجم ارائه کرده قویا اظهار شده است که از طبقه‏بندی یازده‏گانه موقوفات هفت تای آن (یعنی شماره‏های 1،2،3،4،6، 7و 8) با جمعا 4,249 تومان از 6,199 تومان عایدی در سال 1608 ه از درآمد مالیات و بقیه تیول متعلق به شاه بوده است.

مدرک نه چندان مهم دیگری که این نتیجه را تا حدودی تأیید می‏کند، حذف کلمه موقوفات از هر کدام از اقلام می‏باشد. مدرک دیگری نیز وجود دارد که این فرضیه، مبنی بر این که اگر نه بیشتر درآمد مختص وقف، ولی مقداری از آن از درآمد مالیات حاصل می ‏شده را حمایت می‏کند.

برای مثال در متنی که ولی قلی شاملو ارائه داده است ، یعنی همان که نویسنده این متن در قسمت 1013b معرفی نمود، عبارتی به مضمون «یک نیمه کامل» وجود دارد و به درآمد شاه از دارایی‏های معینی که چه در حیطه «اختیارات قانونی وی» باشد و چه دارایی‏های خصوصی او که «به واسطه معاملات قانونی» به دست آورده باشد، اشاره می‏کند.

این عبارت ظاهرا به تفاوت میان دارایی‏های واقعی ذی حق شدن از درآمدهای خاص به طور واضح اشاره دارد. پیامد بعدی که در اینجا مطرح می‏گردد، مسأله مشروعیت صریح انتقال به وقف از دارایی‏هایی است که اموال شخصی خود فرد محسوب نمی‏شود.

بدون دسترسی به دعاوی قانونی و فتوا و قضاوت روی موضوع، فکر کردن در مورد مسأله مشروعیت بی‏فایده است. فعلا همین قدر کافی است اشاره کنیم که وقف کردن حقوق مالیاتی ظاهرا امری متداول و پذیرفته شده بوده است.

نکته جالب دیگری که جلال منجم آن را مورد توجه قرار داده، موضوع ثواب یا پاداش الهی است. اگر فهرست وی در باب ثواب را با فهرست شاملو مقایسه کنیم (30)، تفاوت‏های متعدد و مهمی پیدا خواهیم کرد.

در فهرست شاملو به سلطان محمد خدابنده پدر شاه عباس، اصلا ثوابی تعلق نگرفته است. وی ثواب وقفی که به نیت پیامبر (ص) انجام شده بود را به جای شاه طهماسب، به شاه اسماعیل نسبت می‏دهد (و به شاه طهماسب هیچ ثواب خاصی تعلق نگرفته است).

به علاوه آنچه را که ولی قلی به عنوان مدرکی با دستخط خود شاه عباس در نظر می‏گیرد، تنها اسامی چهارده معصوم را در بر دارد. بنابراین در این مدرک ولی قلی شاملو برخلاف جلال منجم به جزییات توجه نداشته (یا لااقل ماخذ آن یک مدرک صریح نبوده است)

و بالأخره این که شاملو در نوشته خود در مورد تعلق ثواب وقف به افرادی که نسبت به شاه طهماسب وفادار بوده‏اند با آنها که خیانتی مرتکب شده‏اند، تفاوت قائل می‏شود و چنین نتیجه می‏گیرد:

«پس بنابراین اسماعیل میرزا و حیدر میرزا از این ثواب محروم باشند و مرحوم سلطان احمد میرزا و باقیه صفویه که از ایشان بی‏حرمتی و خیانتی به خاندان پدر خود سر زده باشد

داخل این ثواب عظیم باشند فکیف هرکس که از اولاد حضرت سلطان... شیخ صفی رضوان الله علیه که سد و بست آن حضرت را شکستند و اولاد او از این ثواب محرومند خصوصا صدرالدین خان و شیخشاه بیگ که ایشان بست آن حضرت را شکسته‏اند اولاد هر دو از این ثواب محرومند»(31).

گرچه جلال منجم بر اساس آنچه گزارش شده، این مدرک را امضا کرده است ولی تنها اشاره‏ای که وی در اثر خود به این محرومیت سیاسی نموده، یک اشاره محتاطانه به اشخاصی است که به شاه طهماسب خیانت نکرده‏اند و از ثواب بهرمند شده‏اند.

مفهوم ضمنی عبارت وی در واقع محرومیت کسانی را که به شاه خیانت کرده‏اند می‏رساند، حال ماهیت خیانت هر چه که باشد تفاوتی ندارد. در جای دیگر و در بحث جنبه‏های عقیدتی وقفیات شاه عباس، دوباره به مسأله ثواب، اینکه چه کسانی از آن محروم و یا بهره‏مند شده‏اند، خواهیم پرداخت.

اطلاعات ارائه شده در اینجا پیرامون وقف یا وقفیاتی که شاه عباس در طول سال‏های 1604 م تا 1608 م انجام داده، با توجه به مآخذ تفاوت‏های قابل ملاحظه‏ای دارد. البته مطالب اصلی و مهم را تماما بر اساس سه مأخذ در اینجا بیان کرده‏ ایم.

انگیزه اصلی شاه عباس در انجام این وقفیات در درجه اول، چهارده معصوم (ع) هستند. به دنبال نقش مهم این اشخاص مقدس، هدف دیگر انجام وقفیات یعنی موضوع تاریخ صفوی و نیز مشروعیت بخشیدن یا منفور کردن شخصیت‏های تاریخی خاص مطرح می‏شود.

در حوزه اقتصادی تمام مآخذ به املا تجاری که شاه عباس در مجاورت میدان شاه اصفهان بنا نهاده بود، اشاره دارند. مطمئنا این املاک را در حدود همین سال‏ها وقف کرده بودند.

علاوه بر این تمام منابع به ویژه تاریخ عباسی و اثر ولی قلی شاملو در مورد وقفیات شاه عباس، به ساز و کار وقف نمودن درآمد مالیاتی و معمول‏تر از آن به مستغلات درآمدزا و اشیای شخصی غیر درآمدزا (مثل قالیچه، چینی، کتاب و غیره) اشاره دارند.

 

وقف سال 1023 ه / 1614 م اصفهان

شاه عباس از زمانی که به نیت چهارده معصوم وقفیاتی ایجاد کرد تا زمان ایجاد موقوفات مسجد شاه یعنی حدود شش تا ده سال بعد، درگیر لشکرکشی‏های نظامی در شمال غرب و پیشبرد اهداف سیاسی خود در رابطه با خراسان در مشرق بود.

تلاش‏های وی برای برگرداندن طغای تیمورخان، ولی محمد به بخارا تنها یک اثر داشت و آن هم مرگ خان بدشانس بود.(32)شاید عدم توانایی شاه در پیشرفت به سمت شمال شرقی یعنی بلخ و بخارا، وی را وادار ساخت تا توجه خود را به جنوب شرقی و پیروزی بر قندهار معطوف سازد.

شاه عباس در بازگشت به اصفهان، توجه فزاینده‏ای به توسعه و تکامل پایتخت مبذول داشت. وی در بهار سال 1020 ه / 1611 م، دستوری مبنی بر ساخت مسجد جامع بزرگی در میدان شاه صادر نمود. شاه دارایی‏های تجاری و کشاورزی داخل و حومه شهر را به این مسجد که رفته رفته به عنوان مسجد شاه شناخته می ‏شد، هبه کرده (33).

مآخذ ما برای این وقف، خلاصه (یا رونوشتی) است که شیخ بهاءالدین الآملی (شیخ‏بهایی) در شعبان 1023 / سپتامبر 1614 تنظیم نموده است.(34)وی موارد موقوفات را شاید حدود سه سال زودتر از آغاز ساخت بنای مسجد در رونوشت خود آورده است.

بر اساس سپنتا رونوشت حاوی موارد موقوفات در ابتدا بر روی کتیبه‏ای در داخل مسجد نوشته شده بود. این کتیبه در دوره بعد از صفوی تقریبا به طور کامل نابود شد و امروزه تنها کلمه بسم الله از آن باقی مانده است. (35)

این رونوشت از آن جهت از اهمیت زیادی برخوردار است که به نام دو نفر اهداکننده وقف یعنی شاه و یکی از رجال پایتخت به نام محب علی بیگ پسر محمد قلی خان، اشاره می‏کند. محب علی ظاهرا غلام‏زاده بود و با نام مستعار لاله‏بیگ بهتر شناخته می ‏شد (36).


موارد وقف شده عبارت از مزرعه، باغ‏ها، باغ‏های میوه و دارایی‏های تجاری بود. درآمد تولیدات مزرعه‏ها تقریبا ثابت بود(37)بزرگترین قطعه زمین موقوفی، دهکده وانان در لنجان (آلنجان) بود که محب علی بیگ آن را اهدا کرده بود و 85 حبه (6 / 1 دانگ) وسعت داشت (38)

ربع تولیدات آن 5500 من غله و 50 خروار کاه بود (39)قطعه زمین بزرگ بعدی دهکده‏ای به نام جوشتان واقع در لنجان بود. گرچه وسعت آن به حدود 58 حبه می‏رسید، 13,257 من قدیم غله تولید می‏کرد که شامل 800 من برنج (شلتوک)، 390 من کتان (جوزق)،

1,250، من گندم سرخ و 397 من ارزن (ذخن) بود. کوچکترین قطعه زمین با وسعت 3 حبه با نام دهکده گلشاد در آلنجان واقع شده بود. از اجاره آن 1,500 من قدیم محصولات متفاوت (اعم از گندم، برنج، جو، کتان، گندم قرمز، ارزن، انگور و کاه) به دست می‏آمد.


درآمد باغ‏ها همیشه برحسب تومان و دینار حساب م ی‏شد. (اندازه‏گیری باغ‏ها بر اساس وسعت یا مساحت زمین نبود بلکه بر اساس تعداد آنها بود که واحد درب مثلا یک درب باغ محاسبه می ‏شد).

موقوفات مشتمل بر سه باغ در مرتع خانه اردستان، خسرو به لنجان و دستجرد خوبان بود. اجاره هر کدام از این باغها به ترتیب 1,4 تومان (14000 دینار)، 1,3 تومان و 1,7 تومان در سال عایدی داشت.
درآمد دارایی‏های تجاری نیز نقدا حساب می ‏شد و از اجاره این موارد به دست می‏آمد: چهار مغازه صحافی با اجاره کامل 6,6 تومان، دو عطاری با اجاره 6 تومان، یک تیمچه (5 تومان)، سه خانه (که اجاره یکی از آنها مشخص نیست،

یکی خانه سپید با اجاره 10 تومان، دیگری خانه چارچی‏باشی با دو مغازه داخل آن که محب علی بیگ وقف کرده و 90 تومان اجاره در هر سال عایدی داشت).

یک کارخانه طباخی با درآمد 0 / 365 تومان، تعداد نامشخصی خانه‏های محصور به حیاط (خانه‏های محوطه) با اجاره 6 / 0 تومان و بالاخره یک یخچال (که به جای اجاره آن یخ می‏دادند و مقدار آن 60 خروار (وقر، بار الاغ) در هر سال بود (40).

در فهرست موقوفات نام چهار عدد از موارد وقف آورده شده که نمی‏توان آنها را به راحتی در هیچ یک از طبقه‏بندی‏ها قرار داد. یکی از موارد وقف از سهم آب دهکده‏ای در مابین (به مقدار 406,5 فنجانه) حاصل می ‏شده که ربع درآمد آن معادل است.

با 6,084 من جنس، 1,680 من کتان و 150 خروار کاه (41)مورد بعدی نیز از حق آب منطقه آتشگاه به دست می‏آمد (42)سومین مورد وقف از حق‏العرض گورستانی در خارج از دروازه دولت اصفهان حاصل شد.

هیچ برآوردی از درآمد این وقف داده نشده است. چهارمین دارایی وقف شده از ویژگی خاصی برخوردار است و چنانچه قبلا نیز بیان کردیم به مسأله وقف کردن حقوق عایدی مربوط می‏شود که با وقف مستغلات حقیقی تفاوت دارد در رونوشت چنین آمده است:

«مالکانه اسفریز ماربین که هر ساله که از رعایا آنجا بازیافت می‏نمایند مبلغ سه تومان و 1725 دینار تبریزی نقد». شکی باقی نمی‏ماند که آنچه برای مسجد شاه وقف شده است دارایی حقیقی نبوده بلکه درآمد مالیاتی بوده است.

از 48 مورد وقفی که شیخ‏بهایی در رونوشت خود برشمرده، 14 مورد را محب علی بیگ (لاله‏بیگ) وقف نموده که شامل بزرگترین قطعه زمین کشاورزی است و به همین نسبت اجاره‏های تجاری حاصل از آن به میزان شگفت‏آوری زیاد است. بقیه موارد ذکر شده را شاه عباس وقف نموده است.

درآمد حاصله از سرمایه این وقف، به نگهداری مسجد شاه و پرداخت حقوق 77 نفر کارمند، مشتمل بر کارمندان متصدی وقف اختصاص یافت. برخلاف شرایط ویژه وقفیات سال 1011 ه مشهد و ماهیت وقفیات 1013 تا 1017 ه که در آنها تولیت به شاه واگذار شده بود،

در وقف مسجد شاه تولیت به شریک وقفی وی لاله‏بیگ و پس از او به فرزندانش اعطا شد. ظاهرا ویژگی مشترک این موقوفات را در پرداخت حق‏التولیه نیز می‏توان مشاهد نموده، به این صورت که 5 درصد یا نیم عشر از درآمد کامل برای حق‏التولیه در نظر گرفته م ی‏شد در حالی که مقدار متداول در موقوفات قبلی 10 درصد بود.

وقف مسجد شاه از دو جنبه حائز اهمیت است: اول به این دلیل که اطلاعات اقتصادی با ارزشی به ما می‏دهد و دیگر اینکه اصول وقفیات 1013 ه تا 1017 ه و گزارش‏های اغراق‏آمیزی که اغلب مورخان به ویژه اسکندربیگ راجع به آن داده‏اند را آشکارا می‏سازد.

اگر قرار باشد تصور کنیم که شاه عباس در حقیقت تمام دارایی‏هایش را به نیت امامان معصوم وقف نموده است پس باید احتمالا فقط متعلقات شخصی و تعداد قابل توجهی از املاک و مستغلات وی را جزء آن در نظر بگیریم.

ولی کاملا واضح است که برای شاه پس از انجام وقف هنوز هم تعداد زیادی املاک و دارایی و منابع درآمدزا باقی مانده بود که برای مسجد شاه وقف نماید.

شاید به واقعیت نزدیک‏تر باشد که شرح وقفیات 1013 تا 1017 ه شاه عباس را به جای اینکه به عنوان تجسمی از فعالیت‏های وقفی وی تفسیر کنیم، آن را مبینی برای وقف قطعی شاه به نیت چهارده معصوم (ع) در نظر بگیریم.
 

وقف 1023 ه / 1614 م مشهد برای حرم رضوی

ص 631، صص 794، 205. و ص 502 متون قابل قیاسی هستند و مشهد توس نقل قول مختصری از متن مطلع‏الشمس است. شماره 1137 در کتابخانه مالک، کتاب املاک موقوفات آستانه قدس رضوی.. ص 479 نقل قول از روضات‏الصفائیه ناصری است

شاه عباس در فاصله بین سال‏های آغاز بنای مسجد شاه در بهار 1020 ه / 1611 م و عملیات نوسازی در شهر مشهد، که خود سرپرستی آن را به عهده داشت و به وقف دیگری از او منتهی شد، کاملا فعال بود.

وی پس از اینکه از شروع کار مسجد جامع در اصفهان مطمئن گردید، پایتخت را به مقصد شمال ترک گفت. پس از دیداری تشریفاتی از حرم واقع در اردبیل و اقامتی کوتاه در تبریز برای مذاکره با نمایندگان عثمانی به سمت شرق به شهر مورد علاقه خود در مازندران یعنی فرح‏آباد حرکت کرد.

شاه زمستان 1020 ه / 1611 - 12 م را در آنجا سپری نمود و پس از نوروز برای دیدار کوتاهی به سمت غرب به شهر قزوین رفت. سپس به مشرق برگشته به مشهد سفر کرد. وی پس از زیارت حرم، عملیات مهم احیای بنای حرم را آغاز نمود.

بر اساس نوشته اسکندربیگ شاه عباس در طول زمستان 1021 ه / 1612 م بر عملیات ساخت یک کانال آبرسانی نیز نظارت داشت که در سال 1023 ه / 1614 م آن را وقف نمود.

خلاصه‏ای از این وقف شاه عباس در آثار الرضویه موجود است که بر اساس آن تاریخ وقف اول جمادی‏الاول سال 1023 ه مصادف با 9 ژوئن 1614 م ذکر شده است.

ظاهرا شاه عباس تمام سال 1023 ه را صرف لشکرکشی به گرجستان کرده و بعد از آن هم در فرح‏آباد به سر برده است (43)پس احتمال زیادی وجود دارد که کانال آبیاری در سال 1021 و نه 1023 ه وقف شده باشد.

اموال وقف شده شامل کل مسیر آب از چشمه گل شب (44)در حومه شهر مقدس مشهد بود (45)درآمد حاصله از فروش آب برای آبیاری، باید به مصرف نگهداری کارخانه زوار می‏رسید (46)

از طرفی شرایط وقف ایجاب می‏کرد تا کانال‏های آب از میان دروازه خیابان به صحن حرم کشیده شود. بقیه آب

اضافی هم باید فروخته می ‏شد. تولیت وقف به میرزا اوقلو مشهدی واگذار شد. در این وقف نیز شبیه وقف مسجد شاه به نام شاه عباس حتی به عنوان متولی صوری هم اشاره‏ای نشده است.

بنابراین وقفیات ذکر شده چهار وقف مهمی هستند که شاه عباس انجام داده و برای اثبات آنها نیز مدارک تاریخی موجود می‏ باشد.

این وقفیات در دوره‏ای یازده ساله در سال‏های میانی حکومت چهل و دو ساله شاه عباس صورت گرفت. وقفیات مذکور به مسائل اقتصادی و عقیدتی خاصی مربوط می‏ شدند که احتمالا جنبه‏هایی از آن تاکنون آشکار شده است.
 

مفاهیم سیاسی و عقیدتی وقفیات

وقفیات شاه عباس از بعد عقیدتی حداقل دارای دو جنبه است: اول وقفیات مذهبی شیعه دوازده امامی و دوم مشروعیت سیاسی صفویه، که هر دو برای اقتدار حکومت شاه حساس و خطیر می‏نمود.

حتی گفتگویی مقدماتی از مباحث عقیدتی که دولت صفوی بر آنها تکیه زده بود، از حوزه بحث این مقاله خارج است ولی آنچه حائز اهمیت می‏باشد تلاش برای به تصویر کشیدن مفهوم مشروعیتی است که در زمان شاه عبا توسعه یافت.

مشروعیت صفویه یا به عبارتی درک و شناخت عموم از حقی که عضو خاندان صفوی در به کارگیری اقتدار سیاسی داشت، تا حد زیادی بر پایه ارتباطات عمومی مؤثر استوار بود.

از دیدگاه رهبری صفوی، ارتباطات عمومی مؤثر به این معنا بود که حکومت پادشاهی بایست تعهدات خود در قبال احترام به آداب و سنن صفوی و اقتدار غیر قابل وصف آداب امامی در زندگی مردم و شاه را دائما تصدیق و اثبات می‏نمود.

(آداب و سنن صفوی در زمان شاه عباس و به دلیل احترام به تاریخ صفوی، حرم اردبیل و تکریم دو تن از مهم‏ترین پادشاهان این سلسله یعنی شاه اسماعیل و شاه طهماسب نمایان شد).

حکومت صفوی برای اثبات دائمی تعهدات خود از راه‏های متعددی بهره می‏جست. از جمله از ابزار تبلیغاتی موجود (مثل شرح وقایع دادگاه، شعر، آگهی‏های رسمی) و نیز اجرای اعمال نمادین استفاده می‏کرد.

خصوصا شاه عباس به منظور تقویت پذیرش ملی و حمایت مردم از مشروعیت حکومت خویش، از موقعیت‏های متعدد حاصله بهره‏برداری کامل نموده به عنوان الگوی این اعمال نمادین مطرح شد.

عنصر مهم وقفیات که از جمله فعالیت‏های ملی شاه است باید در چهارچوب کلی نیازهایی بررسی شوند که در طول سه قرن تاریخ صفوی و یک قرن حکومت ایشان مطرح شده بود. همچنین این فعالیت‏ها باید در بستر خاص موقعیت‏های سیاسی جدید که تهدیدی برای ستون‏های مشروعیت صفوی بود، در نظر گرفته شوند.

شاه عباس تحت شرایطی بر تخت نشست که توقع حکومتی بلندمدت برای وی امری بسیار بعید می‏نمود. برخلاف دوره 52 ساله حکومت پدر بزرگش شاه طهماسب (1524 تا 1576 م)

و دلایل مشروعیت صفویه در آن دوره، در عصر بلافصل پس از آن (یعنی حکومت شاه اسماعیل دوم از 1576 تا 1577 م و محمد خدابنده از 1577 تا 1587 م)، حمایت عقیدتی شیعه که مشروعیت صفویه (و در نتیجه حیات ایشان).

بر آن استوار بود تضعیف شد. مسأله بسیار قابل توجه این است که هویت کلی حکومت آن از آن زمان با شیعه دوازده امامی کاملا عجین شده بود، در فعالیت‏های حکومتی و تبلیغات دوره 1576 تا 1587 م به شکل چشمگیری کاهش یافت. حتی به نظر می‏رسد شاه اسماعیل دوم به واسطه قطع کامل ارتباط رسمی با شیعه دوازده امامی خود را به خطر انداخته باشد.

علاوه بر سیاست‏های سلسله صفوی، موقعیت‏های دیگر نیز دست به هم داد تا میزان تعهد ایشان به یکی از مهم‏ترین مظاهر ملی یعنی اهل‏بیت و دوازده امام - علیهم‏السلام - را زیر سؤال ببرد.

این موقعیت‏ها شامل حمایت و نگهداری از حرم‏های مقدس یا زیارتگاه‏ها می ‏شد که شامل عتبات عراق عرب یعنی شهرهای نجف، کربلا و کاظمین بود و آستانه مشهد را نیز در برمی‏گرفت.

عتبات عالیات عراق از دهه 1530 م در کنترل عثمانی سنی بود و این شرایط بی‏کفایتی صفوی در تعهدشان و سنت دوازده امامی را دائما یادآوری می‏نمود.

شهر مقدس مشهد از سال 1589 / 997 م به چنگ نیروهای ازبک / سنی شعبانی افتاده بود که البته در طول قرن 16 تقریبا بدون هیچ وقفه‏ای در کنترل صفوی قرار گرفت.

باز پس گیری شهر مشهد برای شاه عباس مهم‏ترین موضوع از نظر اهمیت سیاسی بود. ولی واضح است که حتی زمانی که در سال 1598 م به این هدف نائل آمد، لکه ننگی که بر اعتبار صفوی وارد آمده بود به کلی محو نگردید.

ظاهرا از شاه انتظار می‏رفت نسبت به این موضوع آشکارا ابراز پشیمانی کند. زیارت غیر عادی وی با پای پیاده از اصفهان به مشهد، اقامت وی در سه ماه رجب ، شعبان و رمضان سال 1010 ه مصادف با دسامبر 1601 و مارس 1602 در حرم، انجام بخشش‏های شاه که آشکارا گزارش شده،

و اجرای اعمال متواضعانه وی در حرم (47)، همه و همه می‏تواند به عنوان تلاشی برای بهبود بخشیدن به ساختار اولیه وفاداری و صداقت صفوی به هداف شیعه دوازده امامی و در نتیجه تقویت پایه‏های مشروعیت صفوی در نظر گرفته شود.

پایه دیگری از مشروعیت صفوی که در دوره قبل از سال 1011 ه / 1602 م دچار تزلزل شده بود، حرمت نیاکان صفوی بود.

از دست دادن مشهد در سال 1589 م نه تنها آبروی صفوی را به واسطه عدم حمایت شیعه دوازده امامی به خطر انداخت بلکه توانایی ایشان برای حمایت از آثار مقدس نیاکانشان را نیز زیر سؤال برد.

تعدادی از اعضای خاندان صفویه از جمله شاه طهماسب در مشهد دفن شده بودند. اسکندر بیگ داستان تأسف باری از تلاش شعبانیه برای نبش قبر شاه فقید و بی‏حرمت کردن وی نقل می‏کند. بر اساس شرح تاریخ عالم‏آرای عباسی این تلاش‏ها بی‏نتیجه ماند ولی در مورد چگونگی آن، خود اسکندربیگ هم مشکوک است (48)

منابع بخارایی و بلخی درباره هرگونه تلاشی برای نبش قبر در این دوره مطلبی عنوان نکرده‏اند. شایان ذکر است که در این زمان نگهداری از حرم به عنوان امتیاز مهمی برای حاکمان سنی ازبک محسوب می ‏شد و حرم همچنان مقصد اصلی زائران سنی از مناطق ماوراءالنهر افغانستان شمالی باقی ماند.

صرف نظر از صحت داستان‏هایی که اسکندربیگ نقل قول می‏کند، تردیدی نیست که مسأله به خطر افتادن توانایی صفویه برای حمایت از قبور نیاکانشان از اهمیت سیاسی بسیار زیادی بر برخوردار بود. این حقیقت که وقف 1011 ه مسأله تدفین در حرم مشهد را عنوان می‏کند، مدرک دیگری در رابطه با این موضوع به ما می‏دهد.

اعترافات آشکار و اعمال نمادین به منظور حمایت و حفظ مشروعیت و خاطره اجداد صفوی که جنبه از مسأله مشروعیت است و جنبه دیگر تنفیر اجدادی است که تاریخ درباره آنها به عنوان منحرفان از خط مشی صفوی و نیز دشمن پایه‏های مشروعیت این سلسله قضاوت کرده بود.

در مدارک وقفی که قصص آنها را ارائه داده، اسماعیل میرزا (معروف به شاه اسماعیل دوم) و حیدر میرزا (سلطان حیدر میرزا معروف به طهماسب که در سال 1576 م کشته شد) به واسطه اعمال خیانت‏بار و جسارت‏آمیزشان (خیانت و بی‏حرمتی) نسبت به رویه و منش شیخ صفی به محکمه کشیده شدند.

همچنین صدرالدین خان و شیخ شاه بیگ که هر دو از خاندان صفوی هستند، به واسطه نقض حرمت شیخ صفی از بقیه مجزا شده‏اند (49)در مورد این مطلب نمی‏توانم با اطمینان بگویم که علت یا عللی که موجب تنفیر این عده از اعضای خاندان صفوی و فرزندان دو نفر اخیر شده، در مدارک وقف چه بوده است.

شاید قتل شاهزاده‏های صفوی به دست اسماعیل میرزا (50)و تلاش بی‏نتیجه حیدر میرزا برای حفظ تاج و تخت بعد از مرگ شاه طهماسب (51)به نفع خود، اعمال خیانت‏باری هستند که مدارک موجود به آنها اشاره‏ای داشته‏اند،

البته این مسأله به هیچ وجه حتمی و مسلم نیست. هم چنین اظهار این مطلب که آیا دغدغه شاه عباس تنها به دلیل حوادث گذشته بوده یا اینکه در محروم کردن این افراد از ثواب بیشتر به پی‏آمدهای زمان مقارن خویش توجه داشته، دشوار است.

آنچه که فعلا در اینجا اهمیت دارد استفاده از وقف به عنوان یک ابزار سیاسی آشکار است. واقف به عنوان وسیله‏ای برای پاداش دادن به دوستان، وابستگان و حمایت‏کنندگان از وقف به خوبی شناخته شده ولی بهره‏گیری از آن به عنوان ابزاری برای تنبیه آشکارای مخالفان مطمئنا معمول و متداول نیست.


همان‏طور که قبلا اشاره شد، شاه عباس به اهمیت روابط ملی آگاه بود و این مسأله کمک می‏کرد تا اعمال آشکار خویش مثل وقفیات را در این زمینه مورد توجه قرار دهد. جای تعجب است که در بعضی موارد، منفعت مستقیم حاصله از روابط ملی، انگیزه اصلی ایجاد وقف نبوده است.

مثلا وقفیات 1013 الف و 1013 ب که ولی قلی شاملو آنها را گزارش کرده است، برای رسیدگی به شایستگی اعانه‏بگیران، یا برای انتقال سرمایه‏ها و هزینه‏های مربوط به آنها در مکانی که کلا قلمرو خارجی محسوب می ‏شد، شامل شرایط معینی نبود.
 

جنبه‏های سیاست اقتصادی در اعطای وقف

یکی از جالب‏ترین حقایقی که از اطلاعات مربوط به وقف‏ها آشکار می‏شود، میزان ارزش نقدی موقوفات یا درآمد حاصله از آن و یا جمع هر دو آنهاست. اسکندربیگ اظهار می‏دارد که ارزش وقفیات سال‏های 1013 تا 1017 ه بالغ بر صد هزار تومان و تولید میانگین درآمد خالص آن حدود هفت هزار تومان می‏باشد

. جلال منجم ارزش نقدی کمتری (حدود 54000 تومان) به این وقفیات می‏دهد ولی سود سالانه آن را بیشتر و حدود هشت هزار تومان عنوان می‏کند. ارقام مربوط به درآمد سالانه موقوفات به قدر کافی به هم نزدیک هست تا بتوان به راحتی آن را قبول کرد. ظاهرا اسکندربیگ در مورد ارزشگذاری و قضیات مبالغه کرده است.

محاسبه درآمد نقدی موقوفات متعلق به مسجد شاه نشان می‏دهد مبلغ 152 تومان و 1,912 دینار که شاید کسری از ارزش کل درآمد باشد، به عنوان درآمد نقدی مسجد جامع پیش‏بینی شده بود.


مراجعه به ارقامی که میرفندرسکی در یادداشت خود در مورد تذکرةالملوک به ویژه در بخش بودجه ذکر کرده است، البته به عنوان مأخذی ابتدایی و غیر مطمئن برای مقایسه، تا حدودی مفید واقع خواهد شد (52)

ارقامی که شاردن فراهم آورده از تازگی ویژه‏ای برخوردار هستند، به نحوی که وی درآمد کل را حدود هفتصد هزار تومان در نیمه قرن هفدهم برآورد کرده است. این مبلغ با حدود ده درصد از مقدار درآمدی که در تذکرةالملوک برای دوره‏ای حدود 75 سال بعد آورده شده، مطابقت می‏کند.

گرچه در منابع موجود ما و به وسیله نویسندگان بعدی در مورد میزان وقفیات شاه عباس کارهای زیادی صورت گرفته ولی گفتن این مطلب که این وقفیات از اهمیت ملی بالایی برخوردار بودند، دشوار است.

نویسندگان معاصر در آن زمان وقفیات سال 1013 تا 1017 ه را صریحا به عنوان کمک اصلی شاه به سرمایه کشور از طریق وقفیات در نظر می‏گیرند . ولی با احتساب دیگر هزینه‏های گزارش شده دوران سلطنت شاه عباس، وقفی با درآمد سالانه هفت یا هشت هزار تومان خصوصا چندان بزرگ به نظر نمی‏رسد.

مثلا شاه عباس در سال 1593 م استان فارس را برای دوره‏ای سه ساله به مبلغ 12000 تومان اجاره داد (53)هم چنین بر اساس نوشته نطنزی شاه در سال 1594 م بیش از 20 هزار تومان برای اجرای جشن بزرگی در اصفهان هزینه کرد (54)

بر اساس منابع اروپایی شاه عباس از تجارت ابریشم و دیگر اجناس حدود 357 هزار تومان دریافت کرده است(55)به هر حال در سطح محلی ، مثلا در اصفهان، که درآمد یک ساله مالیاتی به حدود 20 هزار تومان (56)بالغ م ی‏شد و مالیات جمع‏آوری شده برای مصرف آب به حدود 4 هزار تومان (57)می‏رسید،

درآمد وقف یک عامل مهم در اقتصاد به شمار می‏رفت. این اطلاعات ما را با سیاست وابسته به اقتصاد مدنی که در پس اعطای وقف نهفته است آشنا می‏سازد. بارکان، اینالکیک و دیگران نقش وقف را در سیاست‏های اقتصاد مدنی حاکمان عثمانی تشریح کرده‏اند (58)

بازسازی استانبول در قرن پانزدهم و احیای مجدد نواحی تجاری مرکزی دیگر شهرهای عثمانی در قرن‏های بعد از آن، عمدتا به سرمایه‏گذاری‏های وقف بستگی داشت. ظاهرا شاه عباس نیز از وقف به روشی مشابه برای تبدیل شهر اصفهان به پایتخت ایران صفوی، و تا حدودی نامحسوس‏تر برای نوسازی و تعمیر حرم امام رضا (ع) در مشهد بهره جسته است.

وجود یک مدرک تاریخی مکتوب نشان می‏دهد که با سرپرستی شاه عباس، عملکرد شهر اصفهان چه از بعد تجاری و چه از بعد سیاسی همراه با پیشرفتی منظم و برنامه‏دار بوده است. 1- گالدییری بر اساس دلایل تاریخی نتیجه می‏گیرد که میدان شاه یا مراکز اصلی اصفهان عباسی، در دو مرحله پیشرفت یافته است.


البته علل این پیشرفت برای او آشکار نیست (59)ولی نوشته‏های دو تن از معاصران شاه عباس به نام‏های آفوشتای نطنزی و جلال منجم، انگیزه‏های تغییر در میدان را به وضوح نشان می‏دهد(60)

بر اساس نوشته‏های ایشان میدان را در مرحله اول (از سال 1590 تا 1595 م) برای برگزاری جشن‏های ملی و مراسم ورزشی پیش‏بینی کرده، سپس طراحی و ساخت آن را انجام داده‏اند.

در مرحله دوم که در سال 1602 م تکمیل شده، میدان شاه برای اهداف تجاری دوباره توسعه یافت و مغازه‏هایی در اطراف میدان ساخته شد و دیگر تغییرات ساختاری در دیوارها صورت گرفت. دومین مرحله هم زمان با ساخت قیصریه یا کاروانسرای کاملی در منتها الیه شمال میدان اجرا می ‏شد.

بلافاصله پس از آن هم شاه عباس قصد تعمیر و بازسازی محدوده میدان قدیمی شهر که بازار اصلی تا آن زمان در همان جا واقع شده بود یعنی ناحیه هارون ولایت را در اطراف مسجد جامع سلجوق داشت که با ممانعت بنگاه‏های تجاری اصفهان روبه‏رو شد(61)

چنانچه در بالا نیز اشاره شد، شاه عباس به محض تکمیل توسعه تجاری آن وقف نمود. تاریخ دقیق این وقف روشن نیست. جلال منجم انتقال به وقف را با افتتاح با شکوه منطقه تجاری میدان شاه مروخ 27 جمادی‏الثانی 1011 مصادف با 12 دسامبر 1602 همزمان می‏داند.(62)

قصد جلال منجم از تفهیم این مطلب به خواننده که دارایی‏های تجاری در سال 1602 م به وقف تعلق گرفت یا مدتی بعد از آن مثلا در 1604 م که ولی قلی آن را ذکر کرده یا 1608 م چنانچه اسکندربیگ بیان نموده، روشن نیست. تاریخ انتقال وقف بنا به مصالحی صورت گرفته است.

این ناحیه جدید از لحاظ مالی برای مستأجران آتی جذابیت داشته است. از دیدگاه قدیمی‏ترها یا اهل بازار، اجاره کردن محلی از متولی وقف و نه از یک مالک خصوصی، مزایای بالقوه‏ای به همراه داشت.

یکی از این مزایا مسأله تثبیت مالکیت اموال بود و دیگر این که معمولا انتظارات و مطالبات برای بازگشت سریع و زیاد سرمایه به کار گرفته شده کاهش می‏یافت. هر دو این مسائل مسلما جزء فرضیات هستند و شاید موجب نادیده انگاشته شدن دیگر مسائل قطعی‏تر در تفکر اقتصادی مستأجران احتمالی شود.

ولی ظاهرا انتقال یافتن سریع مغازه‏داران به محدوده بازار جدید این دو مسأله را به طور ضمنی تفهیم می‏کند.(63)مسلما از نظر شاه که آبرویش پس از ممانعت بازرگانان شهر به خطر افتاده بود، اجاره سریع مکان‏های تجاری تجدید بسیار مطلوب می‏نمود و می‏توان پذیرفت که عملکرد شاه در وقف نمودن این املاک با هدف جذب افراد به مکان‏های جدید تجاری مؤثر بود.


واضح است که تولیت وقف قادر بوده تا مغازه‏ها را به مزایده بگذارد ولی آنها را به صورت اجاره‏های قابل فروش عرضه کرده است. بر اساس مطلبی که از وقف در دسترس ماست، نمی‏توان مشخص کرد که هدف اصلی متولی به دست آوردن منفعت بالایی برای مواجب بگیران بوده باشد.

برعکس، مدارک وقفی که ولی قلی شاملو آنها را دوباره نگاشته بر ضرورت سرمایه‏گذاری مجدد قبل از هرگونه پرداخت حقوق تأکید می‏ورزد. به علاوه عدم وجود شروط دقیق و روشن برای پرداخت حقوق به مواجب بگیران در نجف و مدینه مشخص می‏کند که شاه انتظار هیچ‏گونه درآمدی را لااقل در کوتاه مدت نداشته است.

تا صرف پرداخت حقوق کند. در منابع موجود وقف راجع به کسانی که حقیقتا دریافت‏کننده وجوهات بوده‏اند تطابق کمی یافت می‏شود. از این حقیقت تنها می‏توان نتیجه گرفت که پرداخت به مواجب بگیران امری ضروری و عاجل نبوده است.


علاوه بر دارایی‏های تجاری که به نیت چهارده معصوم (ع) وقف شد، مورد مهم دیگر در سیاست اقتصاد مدنی شاه عباس در اصفهان، موضوع وقف برای مسجد شاه بود. بر حسب موقعیت مکانی و زمانی در نظر گرفتن ساخت مسجد شاه و وقف آن به عنوان بخشی از استراتژی تجاری کامل شاه عباس امری منطقی می‏نماید (64)

نقشه توزیع جمعیت اصفهان در ابتدای قرن 17 نشان می‏دهد که قسمت عمده جمعیت شهر در شمال و شرق میدان شاه ساکن بودند و خود میدان در حاشیه غربی شهر واقع شده بود. قبل از ساخت مسجد شاه، محورهای اصلی شهر از میدان عباسی می‏گذشت.(65)

تصمیم برای ساخت مسجد شاه در منتها الیه جنوب میدان را اگر از نقطه نظر تجاری بررسی کنیم، متوجه می‏شویم مسجد را شاید به امید جهت‏دهی دوباره به جریان مبادله تجاری ساخته باشند. در مرکز محدوده بازار میدان کهنه، مسجد جمعه مشهور یا مسجد جامع واقع شده که مبدأ تاریخ آن به قرن 11 برمی‏گردد.

احتمالا شاه عباس به دلایلی انتظار داشت تا همان‏طور که مسجد جمعه مبادلات تجاری را به محدوده میدان کهنه کشیده بود، مسجد شاه نیز مشتریان را به بازار میدان شاه بکشاند .

اینکه به عقیده «گوبه»(66)انتظارات شاه جامه عمل نپوشیده، برای بحث ما حائز اهمیت نیست. مسأله مهم این است که ساخت یک مسجد بزرگ، بخشی از طرح شاه عباس بود تا تجارت شهری را رونقی دوباره بخشد.

اعطای وقف جهت مسجد شاه که مشترکا توسط شاه عباس و محب علی بیگ انجام شد عامل دیگری در برنامه‏ریزی تجاری بود. این وقف یک گروه 77 نفره شامل مجریان وقف و یک هیئت 37 نفره از طلاب را حمایت می‏کرد.

قسمت عمده اجرت‏ها به شکل غله و محصولات کشاورزی پرداخت می ‏شد(67)، ولی حدود 210 تومان از دینارهای تبریزی هم سالانه به بودجه وقف اختصاص می‏یافت.

بخشی از این مبلغ مطمئنا در بازار جدید میدان گردش مجدد می‏یافت. اختصاص غله و محصولات به بودجه وقف که مقدار آنها به حدود 25 هزار من (تقریبا 75 تن) در هر سال می‏رسید، وجود خدمات دلالی یا واسطه‏گری را ایجاب می‏کرد.

اعطای این وقف علاوه بر به جریان انداختن مجدد پول تأمین مواجب کارکنان مسجد و طلاب و هزینه‏های دلالی از فروش غله، با ایجاد تسهیلات و خدمات (مذهبی و تحصیلی) که عاملی برای جلب مردم به مسجد و در نتیجه به محدوده بازار جدید بود، به طور غیر مستقیم به این بازار کمک مالی می‏کرد.

وقف مسجد شاه موجب شد تا به بهره‏برداری از مازاد محصولات روستایی برای کمک مالی به پیشرفت شهری به عنوان یک روش، نیم نگاهی انداخته شود. درآمد حاصله از املاک کشاورزی اطراف اصفهان که تحت کنترل وقف بود، تسهیلات و خدماتی را تأمین می‏کرد که باعث افزایش تعداد مشتریان در محدوده بازار جدید می‏ شد.

حداقل می‏توان اظهار داشت که این حمایت مالی موجبات تزریق مبالغ قابل اطمینانی پول و کالا به طور مستقیم به این بازارها فراهم می‏آورد. بدون فعالیت‏های تجاری که از ناحیه درآمد وقف توسعه می‏یافت مکان‏های اجاره‏ای داخل بازار، نه برای متولیان و نه برای مستأجران، ارزش چندانی نداشت.

شاید بدون وجود مسجد لااقل از دید طراحان قرن هفدهم میلادی هیچ راهی برای ایجاد مبادلات مکفی وجود نداشت.

در خاتمه باید باز هم متذکر شوم که وقفیات شاه عباس، بخشی از سیاست‏گذاری عمومی وی هم در حیطه سیاسی و هم در حیطه اقتصادی بود. در پس موقعیت‏ها و شرایط صوری عملکرد شاه برای وقف، انگیزه‏ها و اهدافی وجود دارد که کاملا از انگیزه «تقرب به خدا و طلب رضایت و خشنودی وی» مجزا و متفاوت می‏باشد.
 

پی نوشت:

1- برگرفته از مجله‏ی مطالعات آسیایی و آفریقایی، شماره 1981، 15، صص 190 - 165.
2- عمر لطفی بارکن در مقاله G. Baer, ed, Social and Economic Aspects of The Muslim Waqf و پس از این با عنوان Social and Economic Aspects از آن یاد خواهد شد در مورد بخش قابل توجهی از درآمدها که به وسیله وقف کنترل می‏شود سخن می‏گوید (در سال 1527/28 به استثنای استانبول این درآمدها در سطح کشور 12 درصد بوده است). خلیل اینالچیک در The Ottoman Empire ص 148 و نیز در جلد 1 Cambridge History of Islam ص 307 توضیح می‏دهد که چگونه این درآمدها در جهت توسعه عمومی و نهادهای اقتصادی در مراکز شهرهای عثمانی به کار می‏رفته است. همچنین در مقالهMetin Kunt in The Vakif as Instrument of public Policy Notes onsA The Koprulu Family Vakifs Social and EconomicT Aspects نویسنده استفاده از وقف را در زمینه توسعه امپراطوری عثمانی مورد بررسی قرار می‏دهد و نتیجه می‏گیرد که وقف ابزاری اصلی برای انتقال فرهنگ عثمانی و نیز خدمات او امنیت به مناطق تسخیر شده است. در مقاله The Waqf Institution in th71 ، هایم گربر (Haim Gerber) نویسنده خاطرنشان می‏کند که نهاد وقف به ویژه موقوفات سلطانی عثمانی حامی اصلی خدمات کشور بوده و به عنوان ابزاری برای انتقال مالیاتهای کشاورزی به خدمات شهری در بورسا عمل می‏کرده و مالیات‏های روستایی برای تأسیس خدمات رفاهی از جمله خدمات مذهبی (مساجد)، تحصیلی (مدارس) و عمومی (مانند آشپزخانه‏های اطعام فقرا) مورد استفاده قرار گرفت.
3-(3) به عنوان مثال وقف غازان‏خان برای ناحیه شنب در تبریز (مرجع، رشیدالدین، جامع‏التواریخ، مؤلف و مترجم،.A، جلد 3، باکو 1957 صص 415 - 425). وقف شخص رشیدالدین برای ابواب البر در ربع رشیدی تبریز (idem، وقف‏نامه ربع رشیدی، مولف م. مینوی و ا. افشار، تهران، 1971/1350). وقف نادر محمدخان در بلخ دهه 1630 برای توسعه منطقه قصر (مرجع، محمود بن امیرولی، بحرالاسرار فی مناقب‏الاخیار، کتابخانه دفتر هند، دست نوشته شماره 575، صص b212 تا a215). موقوفات توسط خواجه احرار یا برای او جهت مقاصد مختلف از جمله توسعه محدوده خارجی سمرقند یعنی جایی که قبر وی اکنون قرار گرفته (مرجع، Arkhitekturny ansambl I mazaraS Iu.2.Shvab و IEPletner Nhodzha Akhrara v Samkande Sredniaia Aziia، مؤلف، BGafurov.A.B و BALitvinskii مسکو، 1977، صص 164-160.Michael Rogers Central Asian Waqfiyyas of The Fifteennth and Sixeenth Centuries. موقوفات خواجه احرار، Aspects ODChekhovich Samarkandskie Dokumentry Moscow 1974: Social and Economic. و سرانجام: وقف شیبان خان برای توسعه مرکز سمرقند در اوایل قرن 16 (Agrarnykh Otnchenii v U zbekistane XVI vpo Materialam. R.G Mukminova, K Istorii).
4- علائم اختصاری مورد استفاده در این مقاله عبارتند از:
TAAA: اسکندربیگ منشی، تاریخ عالم‏آرای عباسی، دو جلد، تهران.n.d ویرایش ایرج افشار. مترجم .
R.M.Savory تاریخ شاه عباس، دو جلد، Boulder 1978.
TA: جلال‏الدین محمد الیزدی المنجم (جلال منجم)، تاریخ عباسی، دست نوشته کتابخانه انگلستان O.R.Add 27,241
سپنتا - عبدالحسین سپنتا، تاریخچه اوقاف اصفهان، اصفهان 1976/1346.
MT: سید محمد کاظم امام، مشهد توس، تهران 1969/1348.
AR: مستوفی همدانی، آثار رضویه 1899/1371.
Qisas: ولی قلی شاملو، قصص الخاقانی (نوشته شده به سال‏های 85- 1075 / 75 - 1665) طبق نقل سپنتا.
هنرفر: لطف ا... هنرفر. گنجینه آثار تاریخی اصفهان، تهران 1350.
MS: محمد حسن خان، اعتمادالسلطنه، مطلع الشمس، 3 جلد، تهران 1883/1301.
Mutamin:علی موتمن، رهنما یا تاریخ آستان رضوی، تهران 1969/1348.
NA: آفوشته نطنزی، نقاوه الآثار، مولف. احسان اشراقی، تهران 1971/1350.
5- برای فهرست کامل مراجعه شود به TA، صص a340 تا b341.
6- موتمن، تصاویر مقابل صفحه 053، MS، جلد 2، صص ff468.
7- b TAb286.
8- ایرج افشار، یادگارهای یزد، جلد اول، صص 42-44، تهران 1969/1348.
9- پرفسور لمبتون در Landlord and PeasantLondon 1969, P.132 به گزارش حمله افغان‏ها به اصفهان اشاره می‏کند که منجر به نابودی اسناد وقف شد. اگر چنین اسنادی در اصفهان وجود داشته می‏توان فرض منطقی را بر وجود رونوشت‏هایی از آنها قرار داد که شاید در جایی دیگر حفظ شده باشد و دیگر اینکه مراکز محلی هم احتمالا اسناد مشابهی برای نواحی خود داشته‏اند.
10- TAAA، صص 809 تا 822 (ترجمه ساوری).
11- مشخصا مراجعه شود به اظهارات اسکندر بیگ، TAAA، ص 812.
12- منبع قبلی، ص 822.
13- گرچه در تاریخ عباسی، نویسنده در مباحث مربوط به سال 1011 به این مطلب اشاره می‏کند که شاه اموال تجاری خود در اصفهان را وقف نمود، ولی از روی متن نمی‏توان کاملا مطمئن بود که قصد نویسنده این بوده که این موقوفات واقعا در سال 1011 صورت گرفته باشد.
14- ، صص 135 تا 631. MS، ص 505 تنها موقوفات را فهرست کرده است.
15- تنها چند سال بعد، زمانی که شاه عباس پسر خود اسماعیل میرزا را از دست داد در این موقعیت ناخوشایند توانست از زمین‏های وقف شده حرم استفاده کند. TAAA، ص 1083 (ترجمه ساوری).
16- در آثار رضویه، ص 135، قیمت‏ها در سند سیاقی داده شده است. سه طبقه‏بندی انجام شده عبارتند از: در عمارت، در صحن، در سایر.
17- منبع ذکر شده در زیرنویس قبل.
18- TAAA، ص 935 (ترجمه ساوری).
19- صص 64 تا 72.
20- حذف آشکاری که در سپنتا، ص 67 خط 8 صورت گرفته وجود یک تقسیم‏بندی را القامی‏کند . بخش قبلی نشان دهنده یک مدرک از وقف و بخش بعدی که با عبارت «و ایضا وقف صحیح شرعی نمودند»، شروع می‏شود نشانگر مدرک دیگری از وقف است. بخش بعدی در سپنتا ص 69 خط 18 تا 19، به نظر می‏رسد که متن به دو قسمت تقسیم شده که اولین بخش با جمله «تحریرا سنة الف و ثلاث و عشر من الهجرة النبویة» به پایان می‏رسد و بخش بعدی بلافاصله با کلمات «وقف صحیح شرعی نمودند» آغاز می‏شود. سپنتا خود در یادداشتی در ص 72 به مشکلاتی که با این بخش از قصص داشته، اشاره نموده است.
21- سپنتا در این قسمت متن، بخش حذف شده را اضافه می‏کند. نمی‏توان گفت چیز با اهمیتی از مطلب حذف شده یا نه.
22- معنی «صحیفه ملیه» روشن نیست. آیا معنی آن وقف‏نامه اصلی است یا شاید نوعی ثبت وقف باشد؟.
23- سپنتا، ص 70.
24- حاتم‏بیگ اردوبادی که در این زمان وزیر بود، یکی از بزرگترین بوروکرات‏های ایران تا قبل از فوتش در سال 1018 / 11 - 1610می‏باشد. در مورد زندگی و شغل وی مراجعه شود به نقاوه الآثار، صص 564 - 565. تمام کتاب عالم‏آرای عباسی به ویژه صص 948 - 952، 915 - 916. قاضی‏خان که وزیر و سفیر کبیر مملکت عثمانی شد در زمانی که مدرک وقف گواهی می‏شد قاضی عسگر بود. او از خاندان صفی حسنی از سادات قزوینی بود، عضو دیگر این خانواده در پی نوشت شماره 50 ذکر خواهد شد. اسکندربیگ در یادداشت ترحیم، شرح کوتاهی از زندگی وی ارائه می‏دهد. (ص 1188 ترجمه ساوری).
25- TAAA، در همان محل اشاره شده AKs.A. لمبتون در Landlord ص 112 و نیز نصرا... فلسفی در زندگانی شاه عباس اول جلد 3، ص 22 (تهران 1960 / 1339) ذکر کرده است. بخش مربوط به وقفیات شاه عباس در کتاب فلسفی جزئی است (5 صفحه) و نمی‏توان از آن استفاده کرد.
26- برای فهرست کتبی در کتابخانه رضوی مراجعه شود به مطلع الشمس جلد 2 صص ff 468. در این فهرست نویسنده به آثار متعددی که شاه عباس وقف نموده اشاره می‏کند که در میان آنها وقفیات منحصر به فردی وجود دارد که شیخ‏بهایی آنها را نوشته بوده است.
27- TAAA ص 761t (چاپ افشار).
28- TA صص 267b تا 269b.
29- مراجعه شود به وی. ام. مینورسکی (چاپ و ترجمه)، تذکره الملوک، لندن 1943، صص 66 و 69 برای ترجمه وی از کلمه مجرا.
30- سپنتا، ص 71.
31- همان مأخذ، ص 71.
32- TAAA، صفحات 1039 تا 1057 (ترجمه ساوری) .
33- TA، صفحات b329 و a033. TAAA صص 831 تا 832 (چاپ افشار). صص 1038 تا 1039 (ترجمه ساوری). هنرفر، صص 427 تا 452.
34- سپنتا، صص 50 تا 62.
35- و نیز مراجعه به هنر فرص 431.
36- مراجعه شود به وی. ام. مینورسکی، تذکره، صص 127 تا 128.
37- چهار مورد وجود دارد که تا حدودی استثناء هستند: 1. مزرعه بابکرای واقع در برخوار که عایدی آن 10 تومان پول نقد و 10000 من غله ذکر شده (سپنتا، ص 52 ستون دوم). 2. قریه آذریان در ماربین که ربع درآمد آن از 14.5 حبه زمین به میزان 5.570 دینار تبریز (یا 575 تومان) و 200 من غله و 30 خروار کاه ذکر ذکر شده (همان مأخذ ص 53 ستون دوم). 3. مزرعه فشارک در کوهپایه که ربع درآمد آن میزان 34.787 دینار (یا 3.4787 تومان) ذکر شده (سپنتا ص 55 ستون اول). 4. قریه مالک‏آباد در برخوار با درآمد 12 تومان نقد، 12.500 من غله، 6.250 من گندم و 250 من کاه (همان مأخذ ص 52 ستون دوم).
38- Lambton Landlord. وی اظهار می‏دارد اندازه‏گیری برحسب واحد حبه از مکانی به مکان دیگر کاملا متفاوت است. (ص 429 فهرست معانی)، دهخدا ، لغت‏نامه، وی در زیر حرف ح ص 226، کلمه حبه را در معنای منسوخ آن به عنوان 6 / 1 دانگ (36 / 1 مثقال) معرفی می‏کند ولی درباره استفاده از آن برای اندازه‏گیری زمین سخنی نمی‏گوید. (برداشت نویسنده از دهخدا کامل نیست و کلمه «حبه» برای اندازه‏گیری زمین نیز به کار می‏رود. م).
39- از تکرار عبارت «ربع درآمد حاصله از...» مشخص می‏شود که مالک 25 درصد از درآمد زمین را دریافت می‏کرده است. برای بحث جامع در مورد اجاره و تقسیم محصولات مراجعه شود به Lambton Landlord، بخش 17.
40- در بخش مصارف رونوشت، به 60 خروار یخ اشاره شده است. مشخص است که واژه وقر و خروار در اینجا به یک معنی به کار رفته است.
41- سپنتا ص 52، ستون اول.
42- همان مأخذ ص 54، ستون دوم.
43- TAAA صص 873-885 (چاپ افشار).
44- ص 502، کلمه را با دو املای گل شب و گل اسب نوشته است. TAAA، ص 1064 (ترجمه ساوری) کلمه گل آش (گل آس) را ارائه داده است.
45- ، در همان مکان می‏افزاید (همراه با آب "نهری" که مجددا "احداث فرموده"). TAAA، در همان مکان (ترجمه ساوری): هم ساکنان مشهد زوار حرم از کمبود آب شهر رنج می‏بردند. آبرسانی شهر از چشمه گل آس منشعب می‏شود. شاه دستور حفر قنات‏های جدیدی را صادر کرده بود و آب از میان آبروهای جدید به یک آب انبار بزرگ در وسط حیاط هدایت می‏شد؛ آب از آب انبار در جهت شرقی جریان پیدا می‏کرد و از کنار آرامگاه امام می‏گذشت.
46- در مشهد توس این بخش و بخش بعدی آن حذف شده‏اند .
47- TAAA، صص 800 - 801 (ترجمه ساوری).
48- همان منبع صص 702 تا 705 (ترجمه ساوری).
49- صدرالدین خان بن معصوم بیگ و شیخ شاه بیگ بن فرخ یسار.
50- TAAA، صص 208 تا 212، (چاپ افشار)، 309 تا 315 (ترجمه ساوری).
51- همان منبع، صص 192 تا 198 (چاپ افشار)، 283 تا 289 (چاپ ساوری).
52- منیورسکی، تذکره، صص 471FF.
53- نقاوةالآثار، ص 458.
54- همان منبع ص 579.
55- منیورسکی، تذکره، ص 179.
56- همان منبع، ص 176 (با استشهاد تاریخ عالم‏آرای عباسی).
57- همان منبع، ص 180.
58- به پی‏نوشت 1 مراجعه کنید.
59- EGaldieri, Two Building Phasesof The Time of Shah Abbas in The Maydan-Shah of Isfahan-Prelimnary NoteEast and West,n.s.20/1-2 1970.
60- نقاوةالآثار، صص 538 تا 576 ،540 تا 579. نطنزی اثر خود را مدت کوتاهی پس از سال 1579 / 1007 تکمیل کرد. در توصیف وی از پیشرفت‏های زمان شاه عباس و استفاده از کلمه میدان، که اولین گزارش موجود ماست وی هیچ گونه اشاره‏ای به مغازه یا هرگونه فعالیت بازرگانی نمی‏کند بلکه مفصلا راجع به ورزش‏ها و نمایش‏هایی که در آنجا اجرا می‏شده توضیح می‏دهد.
61- میرزابیگ بن حسن جنابادی، روضةالصفویه، کتابخانه بریتانیا، Or، 8833، Ab FF-A 341، مطلب فوق در مورد مخالفت بین شاه و افراد ذینفع در بنگاه‏های تجاری در مورد بازسازی و تعمیر منطقه بازار است. در یک مقاله منتشر نشده در مورد «چهار منبع درباره بنای اصفهان توسط شاه عباس» تمام مسائل را با جزئیات مورد بررسی قرار داده‏ام.
62- TA، ص b190.
63- همان منبع.
64- HGabe, Iranian Cities, New York 1979, pp.92-95.
65- همان، صص 27، 08، FF 82.
66- همان، صص 92 تا 95.
67- به عنوان مثال محصولاتی که پیش‏نماز دریافت می‏کرد شامل 1000 من گندم، 200 من جو، 30 من علوفه، 300 من برنج بود . سپنتا ص 58.
 

منبع:
میراث جاویدان
* این مقاله در تاریخ 1402/3/10


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط