مترجم : بهروزی
منبع: راسخون
منبع: راسخون
ساختار نقطهای لویس روشی برای نمایش دادن ماهیت پیوندها در مولکولها است. آن یک روش مختصر برای نشان دادن ظرفیت یون است.
آیا میدانستید؟
گیلبرت ان. لویس ساختارهای نقطهای لویس را ابداع کرد. او هم چنین به عنوان کاشف پیوند کوالانسی و به خاطر تعریف اصلاح شدهی اسیدها و بازها، مشهور است.ساختارهای نقطهای لویس و یا ساختارهای لویس، سیستمی برای نشان دادن ظرفیت اتمها در ترکیب و یا یون هستند. آن شبیه نمودارهای نقطهای الکترونی، با اضافه کردن نمایش پیوند بین اتمها است.
برای آشنایی با ساختارهای لویس، شما باید با مفهوم ظرفیت آشنا شوید. آن مقدمهای بر این موضوع است. اگر شما با نقش ظرفیت در شیمی آشنا باشید، میتواند با اطمینان به بخش بعدی بروید که توصیف میکند چگونه ماده را با ساختارهای لویس نشان دهیم.
ظرفیت چیست؟
ظرفیت یا والانس، ظرفیت عنصر برای شرکت در پیوند شیمیایی است. ظرفیت با تعداد الکترونهای اتم که باید کسب شوند و یا از دست داده شوند تا حالت پایدار به دست آید، نشان داده میشود. به عبارت دیگر، آن تعداد الکترونهای یافت شده در بیرونیترین اوربیتال پر نشده اتم است.برای مثال اتم اکسیژن مدل الکترونی
و یا به عبارت سادهتر [2.6] را دارد. نزدیکترین گاز خنثی به اکسیژن، نئون است که مدل الکترونی
را دارد. در مدل الکترونی نئون، تمام اوربیتالهای اتمی پر هستند (اوربیتال s میتواند فقط 2 الکترون و اوربیتال p میتواند فقط 6 الکترون داشته باشد) در نتیجه اتم در حالت پایدار است.
در گاز اکسیژن، با این که تعداد پروتونها و الکترونها همان است مثلاً با وجود این که حتی اتم به یون تبدیل نشده است، اوربیتال 2p خالی است و پر نشده است و به دو الکترون نیاز دارد تا پایدار شود. در نتیجه اتم اکسیژن 6 الکترون ظرفیت دارد یعنی 6 الکترون در بیرونیترین اوربیتال پر نشدهی خود دارد.
ساختارهای لویس :
حال که در مورد مفهوم ظرفیت، مروری انجام دادیم، بیایید به سمت ساختارهای نقطهای لویس پیش برویم.
در ساختارهای نقطهای لویس، ظرفیت و والانس عنصر مورد بررسی، همانند شکلهای زیر نشان داده میشود. نماد شیمیایی عنصر در وسط قرار گرفته و فقط الکترونهای ظرفیت در اطراف آن نشان داده میشوند.