مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
شباهتهای بسیاری بین سلولهای یوکاریوتی و پروکاریوتی وجود دارد. این دو نوع سلول اساس موجودات زنده را تشکیل داده و این مقاله همهی شباهتهای بین این دو را بیان میکند.
واحد اساسی زندگی سلول میباشد. موجودات زنده بر اساس ساختار سلولی آنها به دو گروه پروکاریوتی و یوکاریوتی تقسیم میشوند. پروکاریوتها 2 میلیارد سال قبل از یوکاریوتها تکامل یافتهاند. حدود 5/3 میلیارد سال پیش، موجودات پروکاریوتی بر روی سیارهی ما غالب بودند. سپس، حدود 5/1 میلیارد سال پیش، سلولهای هستهدار به نام یوکاریوتها تکامل یافتد. انفجار کامبرین در حدود 5/0 میلیارد سال پیش به تکامل موجودات چند سلولی کمک کرد.
حیوانات، گیاهان، قارچها و جلبکها همگی سلولهای یوکاریوتی بوده و تنها باکتریها موجوداتی پروکاریوتی میباشند. پروکاریوتها از نظر ساختاری در مقایسه با یوکاریوتها کوچکتر و سادهتر میباشند. سلولهای پروکاریوتی دارای نسبت سطح به حجم زیادی بوده که این موضوع کمک میکند تا مواد غذایی به آسانی و با سرعت به بخشهای درونی سلول برسند. سلولهای یوکاریوتی دارای مساحت سطح محدودی میباشند، که این موضوع انتشار مواد غذایی در بخشهای درونی سلولها را بسیار مشکل میکند. بنابراین، یوکاریوتها موجودات پیچیدهای بوده که آنها به انجام متابولیسم و دیگر وظایف مهم برای بقاء موجودات کمک میکنند. اگر سلولها در بسیاری جهات با هم تفاوتهایی دارند، اما شباهت اصلی آنها بقاء سلول و انجام فرایندهایی مشابه برای زندگی میباشد.
شباهتهای سلولهای یوکاریوتی و پروکاریوتی
بسیاری از انواع دیگر سلولها در اشکال مختلف مانند سلولهای عصبی، اپی تیال، سلولهای عضلانی و غیره وجود دارد. اما پروکاریوتها و یوکاریوتها تنها ساختارها و انواع سلولی واقعی میباشند.
نکات زیر شباهتهای بین این دو سلول را پوشش میدهد.
مواد ژنتیکی یعنی حضور DNA بین هر دو سلول مشترک میباشد.
وجود RNA نیز در هر دو معمول است.
هر دوی این سلولها دارای غشاء سلولی بوده که سلولها را پوشش میدهند.
شباهتهایی در ساختار اساسی شیمیایی آنها دیده میشود. هر دوی این سلولها از کربوهیدراتها، پروتئینها، نوکلئیک اسیدها، چربیها و ویتامینها ساخته شدهاند.
هر دوی آنها دارای ریبوزومهایی بوده که پروتئینها را ایجاد میکنند.
آنها جریان مواد غذایی و مواد زائدی که به سلول وارد و خارج میشود را تنظیم میکنند.
فرایندهای اساسی زندگی مانند فتوسنتز و تولید مثل توسط آنها انجام میشود.
آنها نیازمند تامین انرژی برای بقاء هستند
هر دوی این سلولها بینیهای شیمیایی دارند که آنها را به روز نگه داشته و از همهی واکنشهایی که در آنها و در محیط اطرافشان رخ میدهد، آگاه میکند.
هر دوی این موجودات دارای ماتریکس مایع مانند به نام سیتوپلاسم بوده که سلولها را پر میکند.
هر دوی اینها دارای یک اسکلت سلولی درون سلول به منظور حمایت از آنها میباشند.
آنها توسعهی نازکی از غشاء پلاسمایی را داشته که توسط اسکلت سلولی حمایت میشود.
تاژک و مژک در یوکاریوتها یافت میشود، و به همین ترتیب پیلی و تاژک در پروکاریوتها نیز دیده میشود. آنها برای حرکت و چسپیدن به سطوح یا حرکت مواد به خارج از سلول مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی از سلولهای پروکاریوتی و یوکاریوتی چسپناک بوده و کمک میکنند تا سلولها به همدیگر بپچسپند، بنابراین از آنها حمایت میکنند.
آنها دارای غشای دولایهی لیپیدی به نام لایهی پلاسماء بوده که مرزی را بین سمت بیرونی و درونی سلول تشکیل میدهند.
تفاوتهای بسیاری بین این دو سلول وجود دارد که سن و ساختار ویژگیهای اصلی میباشد. دانشمندان اعتقاد دارند که سلولهای یوکاریوتی تکامل یافتهتر از سلولهای پروکاریوتی هستند. به طور خلاصه، هر دوی این سلولها کوچکترین واحدهای زندگی میباشند.