شهرستانهای دیدنی استان یزد

شهرستان مهریز با وسعت 6717 كیلومتر مربع در جنوب و جنوب غربی استان یزد واقع گردیده است. این شهرستان دارای یك بخش مركزی و پنج دهستان می باشد. تاریخ بنای مهریز و اطراف آن مربوط به پیش از اسلام است. بنای مهریز را به مهرنگار دختر انوشیروان نسبت داده اند.
يکشنبه، 27 بهمن 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شهرستانهای دیدنی استان یزد
شهرستانهای دیدنی استان یزد
شهرستانهای دیدنی استان یزد

تهیه کننده : حسن نجفی
منبع : راسخون

1- شهرستان مهریز

شهرستان مهریز با وسعت 6717 كیلومتر مربع در جنوب و جنوب غربی استان یزد واقع گردیده است. این شهرستان دارای یك بخش مركزی و پنج دهستان می باشد. تاریخ بنای مهریز و اطراف آن مربوط به پیش از اسلام است. بنای مهریز را به مهرنگار دختر انوشیروان نسبت داده اند.

امام زاده سید غیاث الدین

یکی از نقاط مهم شهر مهریز در استان یزد، امام زاده ای است به نام "امام زاده سید غیاث الدین" که به صورت یکی از زیارتگاه های مهم این شهر بدل گشته است. مناره بلند این امام زاده یکی از مشخصات آن بوده و نشان از قدمت تاریخی آن دارد.

زیارتگاه نارکی (پیر نارکی

این زیارتگاه در كوه ناركی مهریز قرار دارد. بنا به اعتقاد برخی از زرتشتیان محل غیبت زربانو، شاهزاده یزدی می باشد. وی عروس پادشاه پارس بود كه پس از ورود لشكریان اسلام به فارس، رهسپار یزد می شود و سرانجام در كوه ناركی غیب می شود؛ از این روی در این محل كه چشمه ای جاری است بنایی ساخته می شود و به عنوان زیارتگاه زرتشتیان مورد استفاده قرار می گیرد.

چشمه غربال بیز

این چشمه در ناحیه ای خوش آب و هوا و خوش منظر در نزدیكی شهرستان مهریز و در 40 كیلومتری یزد واقع شده و به صورت یك فرورفتگی طبیعی است. همه ساله در اوائل بهار آبی گوارا و زلال از كوههای منطقه جاری می شود و در این فرورفتگی می ریزد و به دریاچه ای طبیعی تبدیل می شود.

مسجد جامع کبیر مهرپادین

مسجد جامع کبیر مهرپادین در شهر مهریز از بناهای سده هشت هجری قمری است. دارای گنبد، ایوان، شبستان و مناره است. مناره آن بر سردر مسجد ساخته شده و با كتیبه ای از كاشی معرق تزئین شده است. نوشته كتیبه می رساند كه مسجد در اوائل سده هشت هجری قمری توسط محفوظ بن محمد ساخته شده است.

مسجد جامع بغداد آباد

مسجد جامع بغداد آباد مربوط به قرن دهم هجری قمری می باشد كه در سالهای اخیر مرمت شده است. دو كتیبه قدیمی در ورودی مسجد و چهار قطعه كاشی ساخت قرن هشتم با خطوط هندسی ساده و زمینه آبی نصب شده بر دیوار محراب شبستان به اندازه 37 × 37 سانتیمتر برای بازدیدكنندگان جلب توجه می كند.

2- میبد :

شهرستان میبد در شمال غربی یزد بر سر راه یزد به اصفهان تهران قرار گرفته است. میبد از واژه های فارسی میانه می باشد كه در دوره ساسانی به این شهر اطلاق می شده و در متن های تاریخی و جغرافیایی قرون اسلامی بارها از این نام یاد شده است. علیرغم آسیبهای فراوان به بافت سنتی این شهر، هنوز بسیاری از پدیده ها و عناصر شهری قدیم مانند راههای باستانی، بناها و تشكیلات وابسته به آن، كهندژ، شارستان، بیرونه و آثار گسترش شهری و بازمانده بناهای كهن را می توان در آن تشخیص داد. این شهرستان شامل بخش مركزی با شهر میبد و دو دهستان بفروئیه و شهدا می باشد.

یخچال خشتی میبد

این محل در نزدیكی نارین قلعه میبد با گنبدی زرد رنگ و مخروطی شكل قرار گرفته است. بنای آن از خشت و گل و ستونهایی اسكلت مانند از آجر و خشت پخته ساخته شده است. مورد استفاده آن در قدیم چنین بوده كه در زمستانها قسمت مخروطی شكل و كوچكی داخل آن را پر از آب می كرده اند؛ بر اثر سرما آب داخل گودی مخروطی شكل یخ می زده و جهت دوام بیشتر روی آن با مقداری از كاه پوشانده می شده است.

نارنج قلعه، فارس قلعه

این بنا یكی از مهمترین آثار تاریخی پیش از اسلام محسوب می شود. این كهندژ بر فراز تپه گلی و مشرف بر شهر میبد احداث شده و گفته شده كه در زمان سلیمان نبی (ع) ساخته شده است؛ ولی اهمیت آن مربوط به عهد آل مظفر می باشد. تمامی بنا از خشت و گل و به شكل مطبق و تقریبا در پنج مرحله ساخته شده است. قدیمی ترین و پائین ترین بخش بنا، فضاهایی هستند كه در دل زمین كنده شده اند و در گویش محلی به آنها "بوكن" گفته می شود.

مسجد جامع فیروزآباد

این مسجد در مركز فیروزآباد واقع شده است. بالای سر در بزرگ ورودی، كتیبه ای چوبی به خط نسخ و در ستون سمت چپ این مدخل منظومه ای در رثای قاسم بن حسن، شهید كربلا بر یك لوح كاشی 25 × 30 سانتیمتر دیده می شود. در بالای محراب ایوان تابستانی كتیبه ای با كاشی معرق به خط نسخ و متضمن آیه ای از قرآن وجود دارد. زیر این كتیبه یك قطعه كاشی كاری معرق با نقش گل و بوته از قرن نهم هجری و دو شمسه از كاشی معرق در دو طرف محراب قرار دارد.

شهرستانهای دیدنی استان یزد

3- یزد :

شهرستان يزد اولين شهر خشت‌خام و دومين شهر تاريخي جهان است. اين شهرستان به دليل وجود جاذبه‌هاي شغلي، رفاهي و تمركز اداري پرجمعيت‌ترين شهرستان اين استان به شمار مي‌رود شهرستان یزد با وسعت 2397 كیلومتر مربع به عنوان مركز استان یزد می باشد. و با جمعيتي حدود چهارصدوپنجاه هزار نفر، تقريباً نيمي از كل جمعيت اين استان را تشكيل مي‌دهد. يزد شهر بادگير ها و نگين كوير چندين سده پيش از آمدن اسكندر مقدونی به ايران، ناحيه ای آباد و از اهميت نظامی، راه‌داری و بازرگانی برخوردار بود. در دوران ساسانيان، استخر بزرگ ترين كوره فارس بود و ناحيه يزد، بزرگ ترين منطقه استخر به شمار می‌رفت. يزد هم‌اكنون از سوی شمال به شهرستان های ميبد و اردكان، از خاور به شهرستان های اردكان و بافق، از باختر به استان اصفهان و از جنوب به شهرستان تفت، ابركوه و مهريز محدود می شود. انواع صنايع ماشيني سنگين و صنايع سبك و دستي در اين منطقه رواج دارد. زبان‌شناسان نيم زبان‌هاي (لهجه‌هاي) جديد ايراني را به دو دسته باختري و خاوري تقسيم كرده‌اند. لهجه يزدي جزو نيم‌زبان‌هاي مركزي دسته باختري است كه در بخش باختري فلات ايران، تا حدود مرزهاي عراق رواج دارد.در بيش‌تر نيم‌زبان‌هاي مركزي از جمله لهجه شيرين يزدي، اثر آميختگي كم‌تري با زبان عربي ديده مي‌شود. زرتشتيان يزد به زبان نياكان خويش ـ زبان فارسي دري ـ سخن مي‌گويند. زبان زرتشتيان يزد به دليل پاره‌اي عوامل اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي آميختگي بسيار با زبان فارسي پيدا كرده،‌ به طوري كه آهنگ ناتوان شدن و حتي، فراموش شدن آن روز به روز تندتر مي‌شود؛ ولي گونه زبان دري برخي از روستاهاي يزد از جمله روستاي «زين‌آباد» كه كم‌تر زير رخنه اين عوامل بوده، پاك‌تر و دست‌ نخورده‌تر از گونه دري شهرستان يزد باقي مانده است. فرش بافی، چاقو سازی، سبد بافی، سنگ تراشی، پارچه بافی، زيلو بافی، سراميك، سفال سازی، كرباس بافی، طلا و نقره كاری از مهم‌ترين صنايع دستی يزد به شمار مي‌روند.شهرستان يزد از ديدني‌هاي متعددي برخوردار است كه مجموعه امير چخماق، مسجد جامع كبير، زندان اسكندر، مجموعه حمام و بازارخان، خانه لاري‌ها، بقعه دوازده امام، باغ دولت‌آباد، موزه آيينه و روشنايي، مجموعه تاريخي هشت، مسجد چهل محراب، مسجد يعقوبي، دخمه زرتشتيان، آب انبار شش بادگير، آتشكده زرتشتيان، مسجد ملا اسماعيل، خانقاه نعمت‌اللهي، خانه محمودي، بقعه سيد شمس‌الدين، مسجد ريگ، گنبد مصلي عتيق، بقعه شيخ احمد فهادان تنها برخي از آن‌ها به شمار مي‌روند.يزد سرزمين قنات ها نيز است. در سي كيلومتري جنوب باختري شهر يزد، در دره‌اي به عرض تقريبي يك و نيم كيلومتر، شش رشته قنات به نام‌هاي «وقف‌آباد»، «رييس‌الديني»،«ميرزايي»،«روشن‌آباد»، «نهر خيلي» و «خواجه غياث» حفر شده كه عمق مادر چاه آن‌ها بين 28 تا 68 متر متفاوت است. آب اين قنات‌ها به شهرستان يزد و آبادي‌هاي «اهرستان»، «خيرآباد» و«عيش‌آباد»مي‌رسد. قنات ها نيز يكي از ديدني هاي مهم اين شهرستان را تشكيل مي‌دهند.
این شهرستان شامل دو بخش مركزی و زارچ با شهرهای یزد ، شاهدیه ، حمیدیا و دهستان های فجر ، فهرج، اله آباد و محمد آباد می باشد. منطقه یزد یكی از سرزمین های باستانی اقوام ایرانی و دارای میراث درخشانی از فرهنگ و تمدن كهن و ادوار مختلف تاریخی است. به اعتقاد عده ای دیگر از تاریخ نویسان؛ در دوره ساسانیان به فرمان یزدگرد اول (421–339 م) در این محل شهری بنام "یزدان گرد" بنا گردیده است. نام یزد از همین عنوان گرفته شده و به معنی مقدس، فرخنده و در خور آفرین می باشد. یزد به معنای پاك و مقدس و یزدگرد به معنای داده خدایی است. شهر یزد نیز به مفهوم شهر خدا و سرزمین مقدس است.

نمایی از یزد

آثار دیدنی فراوانی در گوشه و کنار این شهر وجود دارد که از آن میان می توان به موارد زیر اشاره نمود: مسجد جامع کبیر یزد، مجموعه امیر چخماق، بقعه دوازده امام، زندان اسکندر، مجموعه حمام خان و بازار خان، خانه لاری ها، موزه آینه و روشنایی، مجموعه تاریخی باغ دولت آباد، مسجد چهل محراب، مسجد یعقوبی، دخمه زرتشتیان، آب انبار شش بادگیر، آتشکده زرتشتیان، مسجد ملا اسمائیل، مسجد ریگ، خانه محمودی و...

معماری سنتی در یزد

موزه های سنگی یا هنر صخره ای
سنگ نگاره ها يا هنرهاي صخره اي، کهن ترين آثار تاريخي و هنري بجای مانده از بشر هستند. به تعبيري بستر به وجود آمدن حروف رمزي، خط، تبادل پيام، زبان، تاريخ، اسطوره ها، هنر و فرهنگ از سنگ نگاره هاست و آنها از بهترين ابزارهاي رمزگشايي ما قبل تاريخ هستند. تعداد آنها فقط در يك منطقه محدود در ايران به بيش از 21 هزار مورد مي رسد كه عمر بعضي از آنها به چهل هزار سال مي رسد و بشر تا کنون موفق به کشف هيچ پديده تاريخي و هنري بدين قدمت نشده است.

آب انبار شش بادگیری

برای شهرهای كویری همچون یزد ارزش آب بیش از هر جای دیگر احساس می شود. در این شهر بیش از 75 آب انبار وجود دارد که یکی از معروف ترین آنها آب انبار شش بادگیر است. این آب انبار دارای شش بادگیر می باشد و 180 سال پیش در دوره قاجاره ساخته شده است. از ویژگیهای مهم این اثر تاریخی دو دهانه بودن این آب انبار است. این آب انبار دارای تزئینات مقرنس كاری بوده و دارای 55 پله ورودی در قسمت جنوبی است.

باغ دولت آباد

باغ دولت آباد یكی از باغهای معروف ایرانی است كه در زمان محمد تقی خان (دوره زندیه) طراحی و ساخته شده. این باغ از قناتی به همین نام مشروب می شود و جریان آب در باغ، استخوان بندی طراحی آنرا تشكیل می دهد. جالبترین بنای مجموعه را عمارت هشتی و بادگیر تشكیل می دهد كه تلفیق جریان آب و هوا به زیباترین شكل صورت گرفته است. بادگیر باغ دولت آباد با 33 متر بلندی از سطح زمین شاهكار مهندسی و نشانه نبوغ معماران یزدی است.

مجموعه حمام و بازار خان

قدمت حمام خان یا "گرمخانه نور" به سال 1212 ه. ق. برمیگردد که در تاریخ 1242 ه. ق. مورد تجدید بنا و تزئینات قرار گرفته است. تزئینات حمام خان بسیار ساده بوده بطوریكه مهمترین تزئین آن نقاشیهای بخش شاه نشین می باشد. مساحت حمام 1170 متر مربع و زیر بنای آن 900 متر مربع می باشد. ساخت بازار خان به زمان ناصرالدین شاه قاجار بر میگردد. ساختار متفاوت موجود در آن حكایت از ساخت تدریجی این بازار دارد.

آتشکده زرتشتیان

آتشکده زرتشتیان در خیابان آیت الله كاشانی واقع گردیده و شامل ساختمان و باغ زیبایی است كه در قرن اخیر ساخته شده است. در این محل آتش مقدس كه برای زرتشتیان محترم می باشد نگهداری و از آن مراقبت می شود. ساختمان اصلی در وسط حیاط قرار دارد و آنرا درختانی همیشه سبز احاطه كرده اند. حوضی مدور و بزرگ در محور ورودی بنا به آن زیبایی خاصی بخشیده است.

دخمه زرتشتیان

دخمه زرتشتیان در انتهای جنوبی شهر یزد در حوالی منطقه صفائیه در بالای تپه ای نسبتا مرتفع قرار دارد. در این محل دو دخمه وجود دارد كه یكی قدیمی تر بنام هانجكی هاتریا (زرتشتی هندی الاصل) و دیگری كه جدیدتر می باشد به نام گلستان معروف است. در وسط این دو دخمه چاله ای سنگی وجود دارد كه زرتشتیان مردگان خود را در آن قرار می داده اند. دخمه گلستان دارای قطر 25 متر و ارتفاع دیوار از سطح تپه 6 متر است و دخمه هانجكی دارای قطر 15 متر می باشد.

مدرسه ضیائیه (زندان اسکندر یا مدرسه ضيائيه)

این ساختمان مشهور به زندان اسكندر می باشد و متعلق به قرن 631 ه. ق. بوده و بانی آن شرف الدین علی رضی است. این مدرسه در محله فهادان و در مجاورت بقعه دوازده امام قرار دارد. در حیاط این مدرسه چاهی با قطر حدود 2 متر وجود دارد که به فضایی سرداب مانند با عمق حدود 5 متر منتهی می شود. کف سرداب حوضی قدیمی وجود دارد که از جمله آثار به جای مانده از بنای اولیه ساختمان است.

خانه لاریها

این خانه در سال 1286 ه. ق. ساخته شده و مالك آن حاج محمد ابراهیم لاری بوده است. از این مکان سابقا به عنوان خانقاه نعمت اللهی استفاده می شده است. مساحت آن حدود 1700 متر و زیر بنائی معادل 1200 متر مربع را داراست. درها، پنجره ها، ارسی ها و اتاقهای آئینه كاری و نقاشی شده آن یكی از نمونه های زیبا و عالی خانه های اعیانی قرن سیزدهم است.

خانه ملک التجار

این خانه نمونه در حدود یكصد و بیست سال قبل در یكی از بازارهای مهم شهر ساخته شده و متعلق به ملك التجار بوده است. مدخل خانه به اسلوب روزگار خود دارای كوچه ای دراز و باریك و با دیوارهای بسیار بلند است. نقاشی اتاقهای این خانه، كار یك نقاش شیرازی است كه از حیث اسلوب كاملا با نقاشی های عمارت نارنجستان شیراز همسان است. این خانه در حال حاضر تبدیل به مهمانسرای سنتی به نام مهمانسرای سنتی ملک التجار (هتل سنتی ملک التجار) شده است.

بقعه دوازده امام

این بقعه مشتمل بر دوازده گنبد منفرد در سال 429 ه. ق. به دستور ابو سعید و ابو یعقوب از امرای علاء الدوله فرامرز ساخته شد. در این بقعه كتیبه ای به خط كوفی بالای سردر كه در حاشیه ای از نقوش گُل و بوته قرار دارد و سنگ قبر فخرالدین اسفنجردی از مشایخ بزرگ قرن هشتم كه در محراب نصب است توجه بینندگان را به خود جلب می كند.

بقعه سید رکن الدین

این بنا در سال 725 ه. ق. بنا نهاده شده و محل دفن سید ركن الدین محمد قاضی می باشد. این بنا دارای گنبد، گچ بری های خطوط اسلیمی داخل ایوان بلند و مقرنس های چهار گوشه بنا و محراب بلند می باشد. در داخل بقعه آثار تزئینات آجر كاری و خطوط كوفی و نستعلیق بر دیوارها و حتی در قسمت سقف كه با آب رنگ نقاشی شده است به چشم می خورد.

مسجد ریگ

این مسجد كه كاروانسرایی مخروبه بوده، توسط امیر معین الدین اشرف بنا گردید. منار گلی مزین به كاشی با خطوط و نقوش هندسی، قفسه ای چوبی در بالای منار، كتیبه خط ثلث بر كاشی معرق در سه طرف سردر، در كنده كاری دو لنگه ای، كاشی های شش ضلعی فیروزه ای و آبی با حاشیه های سیاه و سفید مرسوم قرن نهم هجری در بدنه محراب و طاق نمای محراب با گچ كاری مقرنس از ویژگی های مهم این مسجد به شمار می رود.
مجموعه امیر چخماق (مسجد امیر چخماق یزد، تکیه امیر چخماق یزذ)
امیر جلال الدین چخماق از سرداران و امرا شاهرخ تیموری و حاكم یزد با همكاری همسر خود فاطمه خاتون در جهت آبادانی یزد مجموعه ای شامل تكیه، میدان، حمام، كاروانسراها، خانقاه، قنادخانه، چاه آب سرد و از همه مهمتر مسجد امیر چخماق را بنیان نهاده است. سنگ نصب شده در كریاس مسجد به طرف میدان، شبكه های ظریف از كاشی های معرق دور خارجی گنبد، محراب صفه اصلی با تاقنمای مقرنس كاری و… این مسجد را از نظر مرتبه زیبایی بعد از مسجد جامع قرار داده است.

مسجد جامع کبیر یزد

مسجد جامع یزد یكی از با ارزشترین میراث های تاریخی هنری و گنجینه ای از معماری اسلامی موجود در شهر یزد است. بانی ساختمان اصلی مسجد را علاءالدوله گرشاسب آل بویه در قرن ششم هجری قمری می دانند، ولی مسجد كنونی مربوط به آل مظفر و تیموریان قرن هشتم و نهم هجری است. از امتیازات هنری و معماری این مسجد می توان قدرت و استواری كاشیكاری های نفیس و جالب و سردر بلند آن اشاره کرد.

مسجد میر چقماق ( مسجد جامع نو )

مسجد امیر چخماق که در تاریخ‏های یزد به نام مسجد جامع نو نیز خوانده شده است در دوره صفویه به همت امیر جلال الدین چخماق شامی حاکم یزد از امراء و سرداران و مقرب درگاه شاهرخ و زن او ستی (بی بی) فاطمه خاتون احداث شده است. این مسجد در سال 841 هـ.ق به پایان رسید.از حیث زیبایی، وسعت، اهمیت و اعتبار بعد از مسجد جامع شهر قرار دارد.
در توصیف این مسجد باید گفت کپه در کریاس (ساختمان جلوی درب وروردی) مسجد به میدان میر چخماق باز می‏شود، سنگی نصب گردیده که بر آن متن وقفنامه‏ای به خط نسخ نقر شده است.
در طرف راهروی شمالی که از درب کریاس به صحن وارد می‏شود، شبکه‏هایی ظریف از کاشی‏های معرق در پنجره‏ها نصب شده‏اند. قسمتی از سردر صفحه ایوان کاشیکاری معرق شده است و جرزهای آن آجری رنگ می‏باشد. دور خارجی گنبد و بر کمربند آن عبارت "السلطان ظل الله...." به کوفی بنایی تکرارشده است.
محراب صحنه اصلی از کاشی معرق است با ساختمانی مقرنس کاری که در وسط آن سنگ مرمر بسیار خوشتراشی به اندازه 1/15 * 3/38 متر نصب شده است. و در وسط منقرص کاری یک گل مربع به اندازه 54 * 95 سانتیمتر نصب است و در دست چپ ایران، یک سنگ مرمر به اندازه 28 * 30 سانتیمتر نصب شده است.سر در شرقی مسجد دارای کتیبه‏ای از کاشی معرق به خط ثلث محمد الحکیم است.
گنبد مسجد خمیده و ترکدار است با کاشی سبز رنگ کاشی شده و پیرامون آن نیز کتیبه‏ای به خط کوفی قرار دارد.

4- ابرکوه

این شهرستان با وسعت 5641 كیلومتر مربع در غرب استان واقع گردیده است. مركز آن شهر ابركوه با وسعت شش كیلومتر مربع می باشد. این شهرستان دارای دو بخش و چهار دهستان می باشد. ابركوه یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران است که در مرکز ایران و در محدوده استان یزد واقع می‌باشد. در مورد تاریخ این شهر حکایت ها و روایت های بسیاری نقل می‌شود. آنچه مسلم است اینکه این شهر که هم اکنون تقریباً از رونق چندانی برخوردار نیست روزگاری از جمله مراکز پرآوازه و مشهور بوده‌است. آثار باستانی و تاریخی زیادی از روزگاران گذشته در این مکان بجای مانده‌است که نشان از تاریخ کهن منطقه دارد.
از آنجا كه اين شهر ابتدا در پای كوه ساخته شده، آنرا "برِكوه" (كنار كوه) مي گفتند كه در گويش مردم به "ابركوه" تبديل شد و پس از ورود اسلام اين نام نيز مانند بعضي نام های ديگر در گويش عربی، كاف به قاف تبديل و "ابرقو" خوانده شده است. نهايتا در سال 1350 اين شهر به صورت رسمي "ابركوه" ناميده شد. نام آن در منابع قديم و جديد به صورت "ابرقو"، "ابركويه"، "ابرقويه"، "برقوه" و "دركوه" آمده است.

یخچال خشتی ابرکوه

این بنا فرمی مخروطی شكل دارد؛ حدود 12 متر ارتفاع آن می باشد و قدمت آن به عهد قاجاریه باز می گردد. داخل این بنا را به میزان 6 متر خاكبرداری و گود برداری كرده اند. این یخچال ها مخصوص انبار كردن یخ بوده كه با ترتیب و قاعده خاصی صورت می گرفته است. تنها راه ورودی یخچال دریچه كوچكی بوده كه پس از وارد كردن یخ به درون آن مقداری گیاه خشكیده روی آن می ریختند و دریچه را مسدود می كرده اند.

منار سردر نظامیه

كنار خیابان اصلی شهر دو منار مرتفع بر روی سر در بلند به چشم می آید كه مردم آنرا منار و سر در نظام الملك میخوانند. نقل است در محل مسجد، بازار و مدرسه هم وجود داشته است. اغلب شنوندگان و بینندگان تصویر می كنند كه این بنای مخروبه به نظام الملك وزیر مشهور عصر سلجوقی است ولی نظام الملك ابرقوئی كه در قرن ششم می زیسته و پسرش اسماعیل بن نظام الملك می باشد كه از ادبا و دانشمندان بوده است.

درخت سرو ابرکوه (درخت سرو چند هزار ساله ابرکوه)

این سرو در قسمت جنوب غربی شهر واقع شده و شهرت و اهمیت تاریخی به شهر ابرکوه داده است. عمر این درخت چهار هزار سال و یا بیشتر تخمین زده می شود. دارای تنه ای با قطری در حدود 5/4 متر، شاخه هایی با قطر 85/1 متر و ارتفاع 35 متر می باشد.

5- اردکان

شهرستان اردكان بر سر راه تهران به كرمان و بندرعباس قرار گرفته و بیش از 24 هزار كیلومتر مربع وسعت دارد. نام اردكان از دو واژه "ارد" به معنی مقدس و "كان" به معنی مكان تشكیل شده است. این شهر در روزگار آبادانی آن در محلی بنام زردك قرار داشته و دیوارهای تاریخی آن هنوز پابرجاست. این شهرستان دارای سه بخش مركزی، بخش خرانق و بخش عقدا می باشد.
طبیعت سحرانگیز این شهرستان و جذابیت های موجود در آن باعث شده؛ این منطقه به صورت یکی از نقاط جذاب استان یزد درآمده و بسیاری از علاقه مندان به طبیعت عازم این خطه شوند.

خرانق (بخش خرانق اردکان)

كي از مهمترين بخشهاي ديدني شهرستان اردكان خرانق است كه در 50 كيلومتري اين شهرستان و در مسير جاده اردكان به طبس و طريق الرضا قرار دارد. ارتفاع متوسط خرانق از سطح دريا 1670 متر است که از شمال به كوه هامانه از جنوب به كوه خوانزاواشتري، از غرب به كوه بندروچك چك مركز شهرستان اردكان و از مشرق به صحرا و ريگزارهاي حدفاصل ساغند و خرانق محدود است.

زیارتگاه پیر سبز (زیارتگاه پیر چک چک، چک چکو، زیارتگاه زرتشتیان)

زیارتگاه پیر سبز در 52 كيلومتري شمال شرقي يزد در نزدیکی شریف آباد (اردکان) در دامنه ی کوهی در یک سراشیبی تند و در دره عمیقی در بخش "خرانق اردکان" قرار دارد و گفته می شود نام "چک چک" یا "چک چکو" از صدای قطره های آبی گرفته شده که از صخره ای می چکد.

مقبره روح الله خاتمی

آیت الله سید روح الله خاتمی شامگاه دوشنبه دهم رمضان سال ۱۳۲۴ هجری قمری در اردکان دیده به جهان گشود. دوران کودکی را با شاگردی در نزد پدر و مادر خویش سپری کرد. سید روح الله خاتمی تحصیلات تکمیلی خود را در حوزهٔ علمیهٔ اصفهان به سرانجام رسانید و از فشارکی اجازهٔ اجتهاد گرفت.

کارگاه های ارده گیری

اردکان! شهر حلوا و ارده های شیرین و خوش طعم. یکی دیگر از جذابیت های شهرستان اردکان، ارده های خوشمزه آن است که باعث می شود خاطره ای شیرین بر ذهن مسافران این دیار باقی بماند. در این میان کارگاه های ارده پزی هم جایگاه ویژه گردشگری یافته و علاقه مندان زیادی را به سمت خود فرا می خواند.

فرودگاه انگلیسي ها

یکی دیگر از دیدنی های شهرستان اردکان؛ فرودگاه مخروبه انگلیسی ها است که از این آثار هم می توان به عنوان جاذبه های گردشگری این شهرستان نام برد. شایسته است با معرفی این چنین دیدنی های ناشناخته به گردشگران، مقدمه ای برای حضور علاقه مندان در این اماکن فراهم شود.

دخمه های شریف آباد

دخمه محلي است که زرتشتيان از دير باز تا حدود چهل سال پيش، اموات خود را طبق اصول، فرهنگ و آداب و سنن مذهبي خود و طي انجام مراسم ويژه در آن مي نهادند تا طعمه کرکس هاي کوه هاي اطراف شوند. وسط فضاي ميان تهي دخمه چاهي وجود دارد که به "استودان" معروف است و استخوان هاي به جاي مانده از اجساد را داخل آن مي ريختند.

پرستشگاه های زرتشتیان (زیارتگاه پیر هریشت اردکان یزد)

در این شهر و در كنار اهالی مسلمان اردكان، اقلیت بسیار كوچك زرتشتی، سالیان سال است كه به یك زندگی آرام و بسیار صمیمانه با هم مشغول بوده و می باشند. این اقلیت مذهبی برای خود زیارتگاه و عبادتگاه داشته و به مراسم مذهبی خود می پردازند. علاوه بر اماكن داخل شهر زرتشتیان زیارتگاه های خاصی در بیرون شهر قرار گرفته كه در این میان پیر سبز چكچكو، پیر هریشت، نارسون و پارس بانو از اهم آنها می باشند.

مسجد زیرده

این مسجد كوچك ظاهرا در اوایل قرن دهم هجری در محله زیرده بنا شده است. این مسجد قدیمی ترین مسجد اردكان است. از این مسجد سنگ وقف نامه ای به تاریخ 1218 هجری قمری و چند قندیل متعلق به سالهای 1037 و 1057 هجری قمری به یادگار مانده است.

حمام سعدیا

حمام موجود در سال 1304 هجری قمری توسط حاج محمد سعیدا بنا نهاده شده است. بر سردر ورودی حمام یك كاشی 35×60 با رنگ لاجوردی نصب گردیده است كه در متن آن دو طاووس و چهار سرو و دو بلبل دیده می شود.

مسجد جامع اردکان

این مسجد كنار بازار و در محله قدیمی شهر واقع و از قرن دهم هجری قمری برجای مانده است. این مسجد یك در چوبی كوچك دارد و یكی از زیلوهای قدیمی آن تاریخ 1038 هجری قمری را نشان می دهد.

6- بافق

شهرستان بافق با وسعتی در حدود 5298 كیلومتر مربع در شرق استان یزد و در كنار مسیر راه آهن تهران-كرمان قرار گرفته است. این شهرستان از لحاظ وسعت دومین شهرستان استان بوده و دارای دو بخش و شش دهستان می باشد.

امام زاده عبدالله

مزاری است كه بسیار مورد احترام اهالی است و دارای بقعه ای زیبا و با شكوه با گنبدی عظیم می باشد. بنای بقعه در سال 224 ه. ق. پایان یافته است. تزئینات داخلی آن از آثار ملاحسن نقاش باشی بافقی است. دو تخته آجر پخته نصب شده بر سر در و یك قطعه سنگ میان آن دو، طاس مسی بزرگ و كنده كاری شده سقاخانه، پوشش بدنه بنا با كاشیهای لاجوردی و با حاشیه سیاه و سفید مربوط به قرون هشتم و نهم، سقف مقرنس گنبد و درب بزرگ سیاه رنگ آلت سازی شده از آثار مهم این بنا می باشد.

7- تفت

شهرستان تفت با وسعت 5948 كیلومتر مربع در جنوب غربی استان یزد واقع گردیده است و یكی از مناطق خوش آب و هوای استان یزد به حساب می آید. این شهرستان دارای دو بخش و ده دهستان می باشد.

باغ های انار؛ تفت؛ یزد

تفت شهری نسبتا بزرگ است که با کوه های سنگی در اطراف احاطه شده است. چشم انداز باغ های این شهر به خصوص باغ های انار بسیار دیدنی است.

عمارت و باغ صدری

عمارت و باغ صدری یکی دیدنی های شهر تفت در استان یزد به شمار می رود که با وجود بناهای جالب و دیدنی به همراه باغی سرسبز و زیبا بالقوه یکی از نقاط گردشگری شهرستان تفت به شمار می رود. ظاهرا قدمت این باغ و بنا به دوران زندیه باز می گردد که بازسازی و نوسازی شده است.

تفرجگاه دره گاهان

یکی از مناطق دیدنی شهرستان تفت در استان یزد؛ تفرجگاهی موسوم به دره گاهان است که به دلیل وجود چند درخت و همچنین آبشاری زیبا به صورت یکی از جاذبه های دیدنی این شهرستان بدل گشته است. وجود سنگ های مساعد برای صخره نوردی در کنار آبشار نیز مزید بر علت شده و منطقه را بیش از پیش مشهور ساخته است.

نقوش تخته سنگ کوه ارنان

این تخته سنگ در نگاه اولیه دو صحنه مجزای شكار را مجسم می كند. در سمت راست و قسمت بالای سنگ تصویر از هجوم حیوان درنده و انسانی روبروی آن حیوان كه احتمالا مورد حمله واقع شده حک شده است. در پشت سر حیوان، مردی نیزه به دست به حیوان حمله كرده و نیزه خویش را در بدن حیوان فرو برده است. آنچه برای بیننده قابل توجه می باشد؛ شیوه زندگی ترسیم شده در این تصاویر و اینكه انسانهایی با تاریخ طولانی در این منطقه و سرزمین از استان یزد زندگی كرده اند می باشد.

کوه عقاب

یکی دیگر از دیدنی های تفت، کوه عقاب (عقاب کوه) است. در نزدیکی شهرستان تفت و در فاصله 30 كیلومتری محور یزد به شیراز، کوه نسبتا مرتفع و منفردی قرار گرفته که تصویری شبیه به یک عقاب نشسته را تداعی می کند.

قلعه پهلوان بادی

در جنوب غربی شهر تفت در راه دره گاوون، دو اثر قدیمی بر فراز كوهی بنام میلك دیده می شود. بر نوك این كوه یك قلعه قدیمی ساخته شده از آجر با مسیری صعب العبور قرار گرفته است.

گنبد شیخ جنید

این بنا در روستای توران پشت از توابع شهرستان تفت واقع شده است. گنبدی كه دیده می شود دارای برجی هشت ضلعی و سنگی است كه از سنگهای ساده نماسازی شده و از لحاظ شیوه و سبك معماری عهد سلجوقی نمونه قابل ملاحظه به شمار می رود. در بالای محراب آن كتیبه ای آجری به خط كوفی موجود بوده كه در سال 1315 به موزه ایران باستان منتقل گردیده است.

قدمگاه

قدمگاه مرتضی علی شهر تفت در سال 512 ه. ق. به فرمان گرشاسب بن علی بن فرارمز یكی از امرای دیلمی ساخته شده است. اصل بنا چهار ضلعی است که در ارتفاع سه متری بنا به هشت ضلعی مبدل شده است. سنگ تاریخ محراب از جنس مرمر و به ابعاد 60 × 116 سانتی متر با دو حاشیه و یك متن به خط كوفی می باشد.

مسجد شاه ولی

در مسجد شاه ولی که در قرن هشتم ه. ق. بنا شده؛ آثار جالب توجهی به چشم می خورد که از آن جمله می توان به سنگ مرمر محراب با نقش قندیل و كنده كاریهای گل و بته و واژه های مقدس اشاره نمود. در ورودی چوبی مشبك بسیار ظریف كه لفظ (محمد) چند بار در حلقه هایی به صورت زیبا بر آن كنده كاری شده و در اطراف آن كتیبه ای از كاشی معرق نام دوازده امام به خط نسخ بر روی آن نصب شده است.

بقعه شاه خلیل

بنای بقعه یا خانقاه شیخ خلیل الله ثانی از نوادگان شاه نعمت الله ولی جزئی از مجموعه وسیعی بود كه به عنوان خانقاه شاه نعمت الله ولی ایجاد شده است. گنبد آجری برفراز بقعه مربع شكل و سنگ مرمرهای خوش تراش و ظریف در زیر گنبد با كتیبه های مختلف دارای نقشهای گل و بوته حجاری شده از آثار جالب این بقعه می باشد.

8- صدوق

شهرستان صدوق با وسعت 5468 كیلومتر مربع در شمال غربی استان واقع گردیده است و دارای دو بخش است.

بقعه سلطان محمود شاه

این بنا كه در روستای بندرآباد واقع شده است، خانقاه شیخ تقی الدین دادامحمد (شیخداد) بوده است. از حیث نقشه ساختمانی و طرز بنا به مسجد شباهت كامل دارد. در جنوب صحن آن صفه ای به طول 11 متر و در جنوب این صفه، گنبدی قرار دارد كه با كاشی های فیروزه رنگ شش ضلعی و حواشی معرق پوشیده شده است. در این مجموعه محرابی به چشم می خورد كه طرفین آن دو اتاق كوچك با تزئینات كاشی فیروزه ای وجود دارد.

مسجد ریگ رضوانشهر

مسجد ریگ رضوانشهر (مسجد ریگ اشکذر) از آثار قرن نهم هجری قمری می باشد كه به علت هجوم ریگ، زمان طولانی زیر شن بوده ولی چند سالی است كه از زیر شن بیرون آمده است. در اطراف این مسجد تپه های ماسه ای فراوان دیده می شود. محراب این مسجد با كاشی كاری معرق تزیین شده است. به فاصله كمی از این مسجد بقایای آثار دیوار و خانه های بسیار قدیمی به صورت مخروبه دیده می شود.

9- طبس

شهرستان طبس با وسعت 55464 كیلومتر مربع دارای دو شهر و 8 دهستان می‌باشد.

ارگ حکومتی طبس

این ارگ دارای ساختمانها و زیرزمین های متعدد بوده و در اطراف آن برجهای دفاعی وجود داشته كه یكی از برجهای آن مشهور به برج نادر میرزا بوده است. این نام به اسارت نادر میرزا یكی از شاهزادگان زند؛ حاكم مشهد به دست امیر محمدخان عرب زنگوبی اشاره دارد. مشهور است این ارگ راههای زیرزمینی بزرگی به خارج از قلعه شهر داشته كه سواری با اسب از داخل آنها عبور می‌كرده است.

امام زاده حسین بن موسی الکاظم (ع)

ساختمان این مزار در زلزله سال 1357 ویران گردید و بعد از آن، ساختمان جدید در محل آن احداث شده است. ساختمان قبل از زلزله شامل چند صحن بود كه اطراف صحن‌ها را مقبره‌های خصوصی فرا گرفته بود. از جمله قبر بزرگی به نام خواجه‌ شمس‌الدین حسین شاه با تاریخ 800 هجری قمری و مقبره عمادالملك و میرزا ابوالقاسم‌خان و سردار مكرم از حكام بنی‌شیبان. ارتفاع گنبد روی حرم دوازده متر بود و دیوارهای زیر گنبد دارای نقاشیهایی با رنگ آبی از مناظر گوناگون مثل شكارگاه بوده است.

منابع :

سایت جامع گردشگری ایران (www.anobanini.ir)
پایگاه جاذبه های گردشگری ایران(www.tachar.blogsky.com)
مرکز گردشگری علمی فرهنگی دانشجویان ایران(www.istta.ir)





نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط