تربيت ديني کودکان :بايد ها و نبايدها(قسمت اول)
معيار گزينش همسر
پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله وسلم) در اين باره فرموده است:
«أيّاکُم و خَضراء الدّمن. قيل يا رسول الله و ما خضراءُ الدّمن؟ قال المرأهُ الحسناء في مَنبت السّوء» (1)
«بپرهيزيد از آن گُلي که در منجلاب روييده باشد. پرسيدند: يا رسول الله «گُلي که در منجلاب روييده» به چه معناست؟ فرمودند: زن زيبايي که در خانواده ي پستي تربيت شده باشد» از نظر اسلام خانواده اي پست است که «دين» و «اخلاق» در آن حاکم نباشد.
چنانکه در خبر است:
«اذا جائکُم مَن ترضون خُلقه و دينه فَزوّجوهُ» (2)
«اگر کسي که از «اخلاق» و «دين» او خشنود هستيد به خواستگاري آيد به او زن بدهيد».
در اين حديث دو معيار اصلي براي ازدواج مشخص شده است: «دينداري» و «حسن اخلاق» که هم در مورد مرد صادق است و هم زن. حال اگر زني ثروتمند، زيبا از خانواده خوب و با شرافت برگزيده شود، بسيار نيکو است. اما آنچه اساسي و لازم است همان دو شرط «دينداري» و «اخلاق نيکو» است.
علت شکست در ازدواج
چنانکه بسياري از بي عفتي ها و عواقب ناگوار آن، ناشي از جمالي است که با «دينداري» و «اخلاق انساني» قرين نبوده است.
حکمت معيار ازدواج
از اين رو، افکار و اوضاع روحي مادر در جنين اثر بسزايي دارد چون نارساييها رواني و فکري در بدن و دستگاه گوارشي مادر تأثير مي گذارد. اين اثرات از طريق تغذيه ي جنين از بدن مادر به او منتقل مي شود و حالات رواني و شخصيت کودک را شکل مي دهد.
تأثير عوامل محيط در شخصيت کودک
همچنين، زمان و مکان و شرايط انعقاد نطفه نيز در چگونگي اوضاع بدني و روحي کودک بسيار مؤثر است و در اين باره روايات بسياري از پيشوايان دين رسيده است.
امام صادق (عليه السلام) فرمودند:
«تَزوّجوا في الحجز الصّالح فإنّ العَرق دَسّاسٌ» (3)
از اين روايت استفاده مي شود که «عرق» (به تعبيري «ژن») در انتقال صفات به فرزندان بسيار ظريف، دقيق و قوي عمل مي کند. در روايات ديگر نيز مي خوانيم «اَلولدُ سِرُّ اَبيه» (4) «فرزند رمز پدر است».
بنابراين، «ژنها» صفات والدين را به فرزندان منتقل مي کنند. يعني، چنانچه زني زيبا، ولي بي دين اختيار کنيم، مطمئناً بي ديني همسر، در تکوين شخصيت فرزندان ما اثر نامناسب خواهد گذاشت.
مطالعه تاريخ بعضي از طوايف يا قبايل شاهد اين امر است. زيرا، بعضي را ذاتاً، متکبر و برخي ديگر را حسود يا بخيل و... مي يابيم. اين صفات ناپسند از طريق «ژن» ها نسل به نسل به ارث رسيده است. بطوري که از صفات مشخصه آن اقوام بشمار مي رود.
پرهيز از تشريفات در ازواج
تأثير تغذيه در شخصيت کودک
مقدمات ولادت حضرت زهرا (عليها السلام)
از بهشت براي تو فرستاده است. پيامبر سيب را گرفتند و به سينه ي خود فشردند و هنگامي که سيب را دو نيم کردند نوري از آن درخشيد. جبرئيل گفت: يا رسول الله اين نور بانويي است که در آسمان «منصوره» و در زمين «فاطمه» است. (5)
از اين حديث به نقش تغذيه در شخصيت فرزندان مي توان پي برد.
نظر قرآن در مورد نقش تغذيه
«إنّ الّذين يَأکُلون أموال اليَتامي ظُلماً إنّما يَأکُلون في بُطونهم ناراً و سَيصلون سعيراً» (6)
«آنان که اموال يتيمان را به ستمگري مي خورند در حقيقت در شکم خود آتش فرو مي برند، و به زودي به دوزخ، در آتش فروزان خواهند افتاد.»
البته، افرادي که چشم ملکوت بين دارند، آتش خوردن چنين کسان را به چشم عيان خواهند ديد و ناگفته پيداست نطفه اي که از آتش بسته شود به چه جنايتهايي دست خواهد زد.
از اين رو، فرزندي که نطفه اش از مال رباخواري، دزدي و بطور کلي مال حرام منعقد شود، طبيعتاً او را به ارتکاب حرام مي کشاند.
تأثير تغذيه در رشد مادي کودک
در روايات داريم، وقتي مادري آبستن است، از غذاهاي مقوي مانند: سيب، به و خرما بخورد، (7) تا در زيبايي، لطافت و شکيبايي فرزند شما مؤثر افتد از امام صادق (عليه السلام) رسيده است:
«نَظر إلي غُلامٍ جَميلٍ، فقال: يَنبغي أن يَکون اَبوهذا اَکَل سَفر جلاليله الجِماع» (8)
«به کودک زيبايي نگريست، سپس فرمود: پدر اين کودک پيش از «جماع» به خورده است»
به نظر دانشمندان امروز، نيز، تغذيه در دوران بارداري و طفوليت در زيبايي صورت و توازن اندام و رنگ و لطافت مو و چشم و بدن کودک تأثيربسزايي دارد،همانطور که غذاي لطيف و خوشبو در ظاهر کودک تأثير مناسب دارد، غذاي حرام و شبهه ناک تأثير منفي دارد و تأثيرش به مراتب بيشتر و حساستر و مهمتر است زيرا، در شخصيت و روان کودک اثر مي گذارد.
تأثير شيوه و آداب خوردن
حکايتي از علامه مجلسي (رحمت الله عليه)
مادر کودک گفت: هنگام بارداري به منزل همسايه رفته بودم که درخت انار آنها توجه مرا به خود جلب کرد. به اناري از آن، سوزني فرو بردم تا مزه ي آن را بچشم.
نتيجه
خواهد کرد. چه بسا با خوردن غذاي حرام، زاهدان و عابدان را به دام دنيا مي افکند و آنها را به ارتکاب حرام وامي دارد.
شراکت شيطان در تربيت فرزندان
«وشارکُهم في الأموال و الأولاد وعِدهُم و ما يَعدُهُم الشيطان إلاّ غُروراً» (9)
«(اي شيطان) با اموال و فرزندان هم با ايشان شريک شو و به وعده هاي دوزخ آنها را بفريب و مغرور ساز. آري! وعده ي شيطان چيزي جز غرور و فريب نخواهد بود.»
در روايات آمده است که يکي از مصاديق «شراکت شيطان» انعقاد نطفه فرزندان از غذاي حرام است. يعني اگر نطفه کودک در حالي بسته شود که پدر او در انديشه ي حرامي باشد يا اينکه کودک بطور شايسته تربيت نشود انسان صالحي ببار نخواهد آمد و در حقيقت شيطان در تربيت اين فرزند با پدر و مادر شريک بوده است.
اثر «بسم الله الرحمن الرحيم» هنگام غذاخوردن
از اين رو، بر شما عزيزان است که »حرمت» و «حلّيت» طعام خود را مراعات کنيد و غذاهاي «شبهه ناک» را با «دعا» و «نام خداي تعالي» و «توسل» و به شرط خلوص عقيده تناول کنيد. مسلمان اگر آيينه ي قلبش زنگار نگرفته باشد و نسبت به احکام اسلام تعّبد داشته باشد
کارها تواند کرد. چنانکه در جنگ «قادسيه» فرمانده ي لشگر اسلام، به مجوسيان گفت قرآن، ما را نگاهبان است. فرمانده ي «مجوس» کاسه ي زهري به دست وي داد و گفت: اگر قرآن حافظ شما است اين کاسه زهر نبايد تو را از پاي درآورد. فرمانده ي لشگر اسلام کاسه ي زهر را با گفتن «بسم الله الرحمن الرحيم» سرکشيد و ذکر شريف اثر زهر را خنثي کرد. زيرا، با عقيده و ايمان توأم شد.
در اين مورد سخن بسيار است. اما آنچه در اينجا بدان نظر داريم اين است که با ذکر «بسم الله الرحمن الرحيم» اثر غذاي شبهه ناک خنثي مي شود. هم چنين، بر مادران است وقتي که اطفال خود را شير مي دهند يا به دهان آنها غذا مي گذارند ذکر «بسم الله الرحمن الرحيم» را تلاوت کنند.
تذکر
هم چنين، درمواظبت از اتومبيل، موتور و هر وسيله ي ديگري که از بيت المال به شما واگذار شده و مسؤوليت آن بعهده ي شما است بکوشيد.
هميشه اين فرموده ي اميرالمؤمنين ،عليه السلام، را بخاطر داشته باشند:
«اَدقوا اَقلامکُم و قاربوا بَين سُطورکُم... و إيّاکُم و (الأکثار) فإنّ اموال المُسلمين (لاتَحملُ) الإضرار» (10)
«امام (عليه السلام) به استاندارش مي نويسند: اگر نامه اي به من مي نويسيد با قلم ريز بنويسيد، بين سطرها فاصله نيندازيد، از قلم فرسايي اجتناب کننيد و جان کلام را بنويسيد، چون اگر با قلم درشت بنويسيد، بين سطرها فاصله بيندازيد و قلم فرسايي کنيد، به بيت المال زيان مي رسد».
پي نوشت :
1-وسايل الشيعه، جلد 14، ص 15.
2-همان.
3-مکارم الاخلاق، صفحه ي 197.
4-کشف الغمه، جلد 2، صفحه ي 65.
5-بحارالانوار، جلد 43.
6-سوره ي نساء، آيه ي 10.
7-در روايتي معصوم (عليه السلام) مي فرمايد: به را به زنان خود بخورانيد، زيرا اطفال شما را زيبا مي کند. رسول خدا (صلي الله عليه و آله) فرموده اند: به زن باردار در ماهي که در آن وضع حمل مي کند خرما بدهيد، فرزند او بردبار و پرهيزکار خواهد شد (مکارم الاخلاق، ص 87).
8-مکارم الاخلاق، ص 86.
9-سوره ي اسري، آيه ي 64.
10-وسائل الشيعه، ج 17، صفحه ي 44.
/س