استمپر شدن چدن
تهیه کننده : اثیر کربلایی
منبع : راسخون
منبع : راسخون
چکیده:
کلمات کلیدی :چدن داکتیل ، آستمپرکردن،استحکام،انرژی شکست،شکست
مقدمه:
آزمایشات:
بسرعت به یک حمام نمک مذاب در دماهایCo (300و350و400)منتقل می شوند به مدت (1و2و3و4)ساعت آستمپرمی شوند،سپس در هوا خنک می شوند.نمونه استاندارد متالوگرافی بدین صورت(ماشینکاری،پولیش واچ با محلول نایتال)آماده می گردند،پیش از انکه برای آزمایشات میکروسکوپ نوری بکار میروند.یک Leitzمیکروسکوپ متالوگرافی برای تشخیص ریز ساختارها استفاده می شود. میکروسکوپ نوری مجهز به نرم افزار Vidasکاربرد آن برای اندازه گیری وتوزیع گرافیت کروی و کسری از حجم آستنیت باقیمانده.تغییر کسری از حجم آستنیت باقیمانده در طول آستمپرکردن بوسیله پراش اشعه ایکس با استفاده از یک پراش سنجی که با نیکل فیلتر شده وپرتو افکن Cukزیمنس500D- تعین شد.تست کشش نمونه های آستمپرشده دریک ماشین هیدرولیکKN50با سرعت ثابت mm/min10انجام شد.2/0درصد تنش تسلیم درتنش کشش نهای (UTS)وافزایش طول در اندازه شکست.نمونه های شارپی آستمپرشدهدر دمای اتاق حداقل در3نمونه موردآزمایش قرار گرفتند،سطح شکست با یک میکروسکوپ الکترونی بررسی شد
ریز ساختار:
شکل1.LM ریز ساختارنمونه ریختگی(a)قبل از اچ (b)اچ شده
این ریز ساختار بعد از آستمپرکردن در مدت زمان طولانی ترمشاهده شد، مارتنزیت محوشد وساختار تنها فریت بینیتی آستنیت باقیمانده بود .این توضیح شاید در مورد تشکیل مارتنزیت درمدت زمان کوتاه آستمپردرست باشد،که علت آن کم بودن کربن که آستنیت ناپایدار می شود،وازاین رو به سوی مارتنزیت تغییرمی کند.رفتار ریز ساختار آستمپرشده در مدت زمان طولانی تر بعلت وجود کربن کافی آستنیت باقیمانده داریم حتی پس از آنکه درهوا سرد شد.
شکل2.LM ریز ساختار بعداز آستمپرکردن برای1ساعت در(a) Co300وبرای 2ساعت
(b) Co300 (c) Co350 و(d) Co400 مارتنزیت
زمان ودما استحاله ایزوترمال در طی عملیات آستمپرکردن تاثیر محسوسی در مقدار نسبی آستنیت باقیمانده دارد(شکل3).
طبق منحنی شکل 3 دو مرحله پیچیده درشکل استحاله ایزو ترمال آشکار شده ،در مرحله 1(زمانها کمتر از 2) مقدار آستنیت باقیمانده با افزایش زمان می گردد .شایداین توضیحی برای استحاله ناقص بینیتی باشد. مناطق آستنیتی دارای غلظت پائین Siوبالای کربن،e.gدرمیان گرافیتهای کروی،استحاله تبدیل آستنیت به فریت بینیتی درمدت زمان کوتاه آستمپر کردن انجام پذیر نیست ومارتنزیت آشکار می گردد.سرد شدن هم نمی تواند مطابق آستمپردردمای اتاق جلو گیری کند.با قدری افزایش زمان آستمپر کردن مقدارآستنیته باقیمانده افزایش می یابد ودر مدت 2 ساعت به بیشترین مقدار خود می رسد.رفتار،بعد از 2ساعت مقدار آستنیت باقیمانده کاهش می یابد،که این مشخص مرحله 2 درواکنش آستمپر کردن است سپس آستنیت باقیمانده به فریت بینیتی و کاربید تجزیه می شود.این کاهش در دمای Co 400 مشخص تر است وتجزیه آستنیت به فریت وکاربید.
شکست شناسی:
اثر متغیرها آستمپر بر خواص مکانیکی:
شکل4.تصاویر میکروسکوپ الکترونی ازآزمایش ضربه نمونه های آستمپرشده برای1ساعت در Co300(a)و آستمپرشده برای2ساعت در(b) Co300(c) Co350و(d) Co400
کم بودن مقدار افزایش طول وانرژی شکست به زمان کوتاه آستمپر کردن وابسته است،که علت شکست ترد وجود مارتنزیت در ساختار است.بر خلاف در زمانهای طولانی ،مارتنزیت از ساختار ناپدید می گردد،چون مقدار فریت بینیتی وآستنیت باقیمانده افزایش می یابد،درنتیجه بیشترین مقدارافزایش طول وانرژی شکست را بعد از 2 ساعت آستمپرمی دهد،با افزایش بیشتر زمان،کاهش افزایش طول وانرژی شکست رخ می دهد.این کاهش مخصوصادرCo400ظاهرمی گردد.کاهش مقدار افزایش طول وانرژی شکست به کاهش مقدارآستنیت باقیماندهدر مدت زمان طولانی تر آستمپر مربوط می شود.تغیرات2/0درصدتنش تسلیم،,UTSافزایش طول،انرژی شکست بعد از 2ساعت آستمپر در دماهای مختلف در شکل( a-b6)نشان داده شده.استحکام بالا در دمای پائین آستمپر(شکلa6)وابسته به پیدایش فریت بینیتی سوزنی با مقداری مارتنزیت وآستنیت باقیمانده،ساختارظریف فریت بشقابی ومقدار کم آستنیت باقیمانده به استحکام بالا کمک می کند.هچنین نباید از دیگر پارامترها غافل شد.
چدن نشکن آستمپر شده
ساختار اصلي زمينه چدنهای آستمپرشده، بينايت می باشد. این زمینه توسط افزودن عناصر آلياژي مثل نيكل و موليبدن به ترکیب چدن های داکتیل و انجام عمليات حرارتي آستمپرینگ ( حرارت دادن تا دمای آستنیت و سپس نگهداری در دماهای تشکیل بینایت) حاصل می گردد. در شکل های زیر تفاوت ساختار چدن داکتیل آستمپر نشده و آستمپر شده را مشاهده می کنید.
چدن نشکن پس از ریخته گری.
در بزرگنمایی بالاتر
چدن نشکن آستمپر شده
) توسط عملیات حرارتی، آستنیت شده در دمای 950 درجه و تمپر شده در دمای 350 درجه بمدت 64 دقیقه(
در بزرگنمایی بالاتر
بايد توجه داشت كه با تغيير پارامترهاي مختلف عمليات حرارتي از جمله دما و زمان آستينيته و همچنين دما و زمان آستمپرینگ، ميتوان به ساختارهاي با درصدهاي مختلف از فريت، آستنيت باقي مانده، كاربيد و مارتنزيت در زمينه دست يافت. وجود فريت و آستنيت باعث استحكام اين نوع چدنها در برابر ضربه خواهد شد و وجود كاربيد و مارتنزيت در زمينه نيز افزايش سختي را حاصل مينمايد. در شکل های زیر برخی از کاربردهای چدن داکتیل آستمپرشده را مشاهده می کنید.
ماشین اسپرت TVR ، شش دنده با میل لنگ از جنس چدن داکتیل آستمپرشده
میل لنگ ماشین اسپورت TVR از جنس چدن نشکن آستمپرشده
محور تعلیق ماشین کبرای موستنگ فوردFord Mustang Cobra از جنس چدن داکتیل آستمپرشده
محور تعلیق کامیون تریلی از جنس چدن داکتیل آستمپرشده
منابع:
1- http://www.cloob.com
2-مجموعه مقالههاي شانزدهمين سمينار سالانه جامعه ريختهگران ايران ناشرانتشارات جامعه ريخته گران ايران
3-http://iran-eng.com
/خ