جعبه جادویی دیجیتالی چيست؟(2)
تهيه كنندگان: عبدالامير كربلايي و ضحي كربلايي
منبع:راسخون
منبع:راسخون
رازهایی درباره نمایشگرهای LCD
پاسخ شما یک آری بزرگ است و شک نداشته باشید که از دانستن نکات اصلی و حواشی آن ضرر نخواهید کرد. البته به خاطر داشته باشید که سطح دانستهها برای قطعات و تجهیزات مختلف این حوزه متفاوت است
اصل ماجرا
سه اصل گفته شده در تمامی نمایشگرهای کامپیوتر، تلویزیونها و ویدیو پروژکتورهایی که از تکنولوژیهای LCD، Plasma، LCoS، CRT، DLP و... استفاده میکنند صادق است و جز این نیست. اساس دستهبندی انواع سیستمهای نمایشی نیز براساس این سه اصل شکل میگیرد!
اساس نمایشگرهای LCD
تولید رنگ
با تغییر شدت رنگ هر یک از زیرپیکسلها، میتوان محدوده مشخصی از رنگها را تولید کرد. بهزبان نادقیق فنی اگر فرض کنیم که هر زیرپیکسل رنگی بتواند به صورت هشت بیتی کنترل شود، یک پیکسل کامل میتواند با ۲۴ بیت کنترل شود و در نتیجه دو بهتوان ۲۴ حالت مختلف را ایجاد کند. در این حالت است که میگویند این نمایشگر میتواند ۷/۱۶ میلیون رنگ متفاوت را تولید کند. اگر باور نمیکنید عدد ۲ را ۲۴ مرتبه در خود ضربکنید!
بدانید بد نیست که شرکت hp به کمک DreamWorks موفق به تولید نمایشگری شده است که هر پیکسل آن با ۳۰ بیت کنترل میشود و میتواند بیش از ۴ میلیارد رنگ مختلف تولید کند!
اتاق فرمان
در نمایشگرهای جدید که برق دستگاه بهطور مستقیم تامین میشود، یک منبعتغذیه فرد اعلاء در داخل نمایشگر تعبیه میشود و رفتار آن توسط اتاق فرمان تحت کنترل قرار میگیرد. از آنجایی که ورود به این ماجرا قدری پیچیده میشود از آن پرهیز و نظر شما را به بخشهای دیگر جلب میکنیم!
منبع نورانی
لامپهای LED
اول اینکه، صفحه بهطور یکنواخت روشن نمیشود و دوم اینکه، رنگ مشکی ایجاد شده توسط سلولها چندان هم مشکی نیست. اگر چراغ اتاق را در هنگام شب خاموش کنید و صفحه LCD رادر حالت Screen Saver قرار دهید خواهید دید که صفحه نمایشگر قدری روشن است. مشکل مذکور به این دلیل ایجاد میشود که سلولهای کریستال مایع در هر وضعیتی که قرار بگیرند، قدری از نور تابیده شده را از خود عبور میدهند!
برای حل این دو مشکل، استفاده از تکنولوژی لامپهای LED پیشنهاد شد. لامپ LED برخلاف انواع CCFL در یک نقطه متمرکز نیست و در پشت تمامی سلولهای نمایشگر قرار میگیرد. مزیت تکنولوژی یاد شده این است که تمامی سلولها به یک اندازه نور دریافت میکنند. مزیت مهم دیگر این است که فقط سلولهایی که قرار است نور تابش کنند، نور دریافت میکنند. به بیان دیگر در نمایشگرهای LED میتوان یک محدوده خاص از نمایشگر را روشن و بقیه را خاموش نگه داشت. تکنولوژی LED رنگهای واقعیتری را ایجاد میکند، اما عیب آن این است که به دلیل استفاده از تعداد زیادی لامپ در نمایشگر، با تعدد فرکانسها مواجه میشود.
و اما بعد!
نکاتی برای انتخاب تلویزیونهای مسطح
گونههای تکنولوژی تصویری
کیفیت تصویر
روشنایی و کنتراست
درباره کنتراست تصویر که رابطه مستقیمی با شدت روشنایی دارد در ستون کناری صحبت شده است.
نسبت تصویر
نسبت تصویری تلویزیونهای مسطح ۱۶ به ۹ و استاندارد مورد استفاده آنها HD ۷۲۰ و HD ۱۰۸۰ است. بسیاری از نمایشگرهای کامپیوترهای کنونی نیز با این نسبت تولید میشوند. برخی مدلهای جدید با نسبت ۱۶ به ۱۰ تولید میشوند. استاندارد این نمایشگرها WUXGA+، WUXGA و WQXGA است. رزولوشن پیشفرض بیشتر آنها ۱۶۸۰ × ۱۰۵۰ است.
این را نیز بدانید که برخی تلویزیونهای جدید با نسبت ۲۱ به ۹ تولید شدهاند و از رزولوشن ۲۵۶۰ × ۱۰۸۰ پشتیبانی میکنند. این نمایشگرها به طور اختصاصی از فیلمهای سینمایی پیشرفته (Cinemascope) پشتیبانی میکنند.
پشتیبانی دیجیتالی
نمایشگرهای دیجیتالی میتوانند به کامپیوتر متصل شوند. بیشتر آنها مجهز به ورودیهای دیجیتالی مانند DVI-D، USB یا رابط فوقالعاده جدید HDMI هستند. این موجودات برای پشتیبانی از امکانات متعدد دیجیتالی با قابلیت HDCP سازگاری دارند!
رابطه مستقیمی بین نسبتهای تصویری ۱۶ به ۹ و پشتیبانی از تلویزیونهای با کیفیت بالا وجود دارد. مدلهای جدید از استاندارد HD ۱۰۸۰ پشتیبانی میکنند و بیشتر امکانات دیجیتالی مانند رابطهای پیشرفته HDMI ۱.۳ را به همراه دارند.
صدا
جعبه همراه کنترلی
امکانات جانبی
این را نیز گفته باشم که شرکتهای مختلف، امکانات اختصاصی برای مدلهای مختلف عرضه میکنند که نمیتوان در این فرصت کوتاه درباره آنها صحبت کرد.
و نکات دیگر
خریدار ایرانی باید بداند که مشاهده شبکههای تلویزیونی داخلی روی مدلهای دیجیتال چندان دلچسب نیست، اما دیدن فیلمهای DVD با پشتیبانی Full HD تجربه کمنظیری است.
دیگر اینکه، برای منازل ایرانی استفاده از مدلهای ۳۷ تا ۴۵ اینچ توصیه میشود که هم فضای کمتری اشغال میکند و هم قیمت مناسبی دارد. به خاطر خواهم داشت که در فرصتی مناسب درباره قیمت تلویزیونها صحبت کنم.
لامپ های LED
بین خودمان بماند، اما در تولید لامپهای CCFL از موادی استفاده میشود که برای سلامتی نوع بشر و محیطزیست مضراتی دارد. راستش چنین موضوعی تا دو سه ماه پیش مشخص و حتی در پیمان کیوتو -که بر جلوگیری از تولید و انتشار گازهای گلخانهای تاکید دارد- نیز قید نشده بود. البته استفاده از نمایشگرهای LCD در هر حالتی بر نمایشگرهای CRT شرف دارد!
LED، تكنولوژي نسل آينده نمايشگرها
LCD به زودي منقرض ميشود
به همين دليل بسياري از كشورها، برنامه چند سالهاي را براي جايگزيني مدلهاي ديگر لامپ به جاي لامپهاي رشتهاي تدوين كردهاند تا شايد بتوانند در دراز مدت استفاده از لامپهاي رشتهاي و به تبع آن حرارت زمين را كاهش داده و كره زمين و ساكنانش را نجات دهند. به همين دليل استفاده از لامپهاي كم مصرف، فلورسنت و... مرسوم شد و برخي كشورها مردم را ملزم به استفاده از اين لامپها كرده و حتي برنامهريزي كرده تا در توليدات خود در برخي محصولات از جمله تلويزيون از لامپهاي LED كه عمر بيشتري دارد و به حفظ محيط زيست كمك ميكند استفاده كنند.
البته ذكر اين نكته لازم است كه استفاده از لامپهاي LED در توليد تلويزيون محدوديتهايي دارد كه يكي ازآنها محدوديت استفاده از اين تكنولوژي در سايزهاي پايين است.
اما به هر حال شركتهاي توليدي با درك خطر گرماي زمين، تلاشهاي بسياري براي دفع اين خطر كرده كه يكي از اين تلاشها، كاهش استفاده از لامپهاي رشتهاي است.
LED چيست؟
ديودهاي ساطعكننده نور در واقع جزو خانواده ديودها هستند كه ديودها نيز زير گروه نيمه هاديها به شمار ميآيند.
خاصيتي كه LEDها را از ساير نيمههاديها متمايز ميكند اين است كه با گذرجريان از آنها مقداري انرژي به صورت نور ازآنها ساطع ميشود.
LEDها تا اواخر دهه گذشته فقط ميتوانستند سه نور آبي، سبز و قرمز توليدكنند كه اين موضوع باعث كاربرد محدود آنها بود، اما اين اواخر LEDهايي با رنگ آبي وارد بازار شدهاند كه ميتوانند نور سفيد با هالهاي از رنگ آبي توليد كنند.
به همين دليل درآينده نزديك ميتوان شاهد استفاده از اين تكنولوژي در توليد تلويزيون و مانيتور بود.
كاربردهاي LED
طبق اعلام محمد جمشيدي، يك كارشناس حوزه سختافزار، بزرگترين مشكل لامپهاي LED رنگ آنها بود. اما اكنون به آساني با تغيير در ساختار فيزيكي و مواد تشكيلدهنده LED، نور در رنگها و شدتهاي مختلف و با طول موج مشخص با رنگ كاملا خالص توليد ميشود.
به عبارتي LEDها فاقد پرتوهاي مادون قرمز و فرابنفشي هستند كه ساير صنايع روشنايي ايجاد ميكنند و LEDها به سلامت چشم و محيط آسيب نميرسانند. به گفته اين كارشناس، LEDهاي سفيد قابليت توليد همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژي بسيار كمي در مقايسه با ساير لامپها و LEDهاي قديمي، براي توليد روشنايي استفاده ميكنند. به همين دليل روزبهروز استفاده از آنها بيشتر شده است.
به گفته اين كارشناس با توجه به مزاياي استفاده از لامپهاي LED پپشبيني ميشود تا كمتر از 5 سال آينده شاهد تحولات عمدهاي در عرصه محصولات روشنايي و حتي تصويري باشيم.
لامپهايLED همچنين شمارهها را روي ساعتهاي ديجيتالي نشان ميدهند، اطلاعات را از كنترل تلويزيون ميفرستند و نور آنها نشان ميدهد كه چه زماني تلويزيون روشن است.
LEDها همچنين تصاوير را روي تلويزيونهاي پلاسما نشان ميدهد و با توجه به مصرف پايين و شدت نور بسيار عالي در رنگهاي مختلف در روشنايي و چراغهاي خودرو كاربرد وسيعي دارند.
فانوسهاي LED نيز كه در چراغهاي راهنمايي به منظور صرفهجويي در مصرف برق و كاهش خطاي ديد رانندگان قرار گرفته يكي ديگر از كابردهاي لامپهاي LED است.
البته لامپهاي LED امروزه در لپتاپها نيز به كار برده ميشوند و باعث روشنايي و وضوح بيشتر تصوير ميشوند.
شركتهاي توليدكننده مانيتور نيز در اين زمينه اقداماتي كردهاند.
نمايشگرهاي LED
محمد آرايش، مدير فروش شركت بازرگاني ايران در اين زمينه ميگويد: بهكارگيري لامپهاي LED در توليد مانيتور و تلويزيون باعث ميشود وضوح تصوير حدود 100 برابر بالاتر از LCDهاي معمولي شود. اما هنوز استفاده از اين لامپها در مانيتور و تلويزيون چندان رايج نشده است و شركت سوني در اين زمينه تنها يك مدل تلويزيون در سايز پايينتر از 27 اينچ وارد بازار كشور ژاپن كرده است.
وي گفت: پيشبيني ميشود در آينده نزديك شاهد ارائه كالاهايي كه از اين لامپها بهرهمند هستند باشيم. حريري، مدير فروش بخش مانيتورهاي شركت سامسرويس نيز گفت: تكنولوژي LED يك تكنولوژي جديد است كه هنوز در زمينه مانيتور وارد بازار داخلي نشده است و دليل اين مساله را نيز مشخص نيست. طائرانپور، كارشناس فروش بخش مانيتورهاي شركت ماديران نيز گفت: استفاده از لامپهاي LED در توليد مانيتورهاي اين شركت هنوز آغاز نشده است.
وي افزود: به دليل اينكه لامپهاي LED نميتوانند نور سفيد خالص توليد كنند استفاده از اين تكنولوژي در توليد مانيتور با اختلال روبهرو شده است.
طاهري، مديرفروش شركت ايران نارا؛ عرضهكننده مانيتورهاي BENQ نيز از عدم استفاده از لامپهاي LED در توليد مانيتورهاي اين شركت خبر داد و گفت: مانيتورهاي LED حتي در سطح جهاني نيز در بازار موجود نيستند.
ولديانلو، مدير بخش بازرگاني شركت تاتونگ عرضهكننده مانيتورهاي زيراكس و ETIG نيز گفته همكاران خود در ساير شركتها را تائيد كرد و گفت: لامپهاي LED نسبت به لامپهاي فلورسنت و ... كه در توليد مانيتور به كار ميروند بزرگتر هستند و كاربرد چنداني در توليد مانيتور ندارند.
به گفته وي، از اين لامپها در ساخت تابلوهاي تبليغاتي لامپي كه در سطح شهر موجود است استفاده ميشود و مانيتوري كه از لامپهاي LED در ساخت آنها استفاده شده باشد وجود ندارد.
در بين كارشناسان و مديران شركتهاي عرضهكننده مانيتور و تلويزيون تنها بكائي، مدير فروش شركت اپل ايران از توليد يك مانيتور كه در ساخت آن از لامپ LED استفاده شده است خبر داد.
به گفته وي، مانيتور 24 اينچ LED اپل به تازگي وارد بازار جهاني شده است و هنوز ميهمان بازار ايران نشده است.
بكائي گفت: LED، يك تكنولوژي جديد است كه از نظر كارايي تفاوت چنداني با تكنولوژي سابق مانيتورها ندارد و مزيت مهم آن برگشتپذيري به چرخه طبيعت است.
وي افزود: اپل به منظور حمايت از محيطزيست، قصد دارد از موادي در توليد كالاهاي خود استفاده كند كه به طبيعت برگشتپذير هستند. به همين منظور به جاي استفاده از پلاستيك در توليد محصولاتش از آلومينيوم و تيتانيوم استفاده ميكند و در توليد مانيتورهايش نيز قصد دارد از لامپهاي LED استفاده كند.
به گفته مدير فروش شركت اپل ايران، مانيتورهايي كه از لامپهاي LED در توليد آنها استفاده ميشود نسبت به ساير مانيتورها گرانتر هستند. اما اپل قيمتهاي خود را ثابت نگه داشته است.
لپتاپهاي LED
فعالان بازار معتقدند، لپتاپهايي كه در توليد صفحه نمايش آنها از لامپهاي LED استفاده شده است طي سه ماه اخير وارد بازار داخلي شدهاند اما به دليل قيمت بالايي كه دارند چندان مورد استقبال قرار نميگيرند.
عاشوري، كارشناس فروش بخش لپتاپهاي VAiO شركت ايران رهجو در اين زمينه ميگويد: لپتاپهايي كه صفحه نمايش آنها LED است حدود يكسال است وارد بازار شده است و در حال حاضر لپتاپهاي سري SZ ، SR و TZ اين شركت به تكنولوژي white LED مجهز است كه در سايزهاي 11 و 13 اينچ به بازار عرضه شدهاند.
به گفته وي، لامپهاي LED در تمام قسمتهاي صفحه نمايش لپتاپ پخش شدهاند و به همين دليل نه تنها تصوير شفافتر و واضحتر است؛ بلكه كمتر باعث خستگي چشم ميشود. در حالي كه در لپتاپهايي كه صفحه نمايش آنها به اين تكنولوژي مجهز نيستند، لامپهاي فلورسنت در چهار طرف صفحه نمايش قرار ميگيرند و نور در چهار گوشه صفحه نمايش شدت بيشتري دارد. آيينپرست، مسوول بخش تحقيق و توسعه شركت سازگار ارقام، عرضهكننده لپتاپهاي LenovoوIBM نيز لپتاپهاي سري W و X300 از خانواده Think pad را از لپتاپهايي معرفي كرد كه از تكنولوژي LED بهرهمند هستند.
به گفته وي تكنولوژي رايج سابق در صفحه نمايش لپتاپها، CCFL بود كه يك لامپ مهتابي مارپيچ در چهارطرف صفحه نمايش قرار ميگرفت و نور صفحه را تامين ميكرد. اما تكنولوژي LED در تمام صفحه پخش شده و وضوح بيشتري را به تصوير ميدهد.
آيينپرست توليد نور بيشتر براي صفحه نمايش، وضوح بيشتر تصوير، كاهش حرارت لپتاپ و در نتيجه عمر بيشتر باتري را از مزيتهاي استفاده از لامپهاي LDE به جاي لامپهاي CCFL عنوان كرد.
وي افزود، قيمت لپتاپهايي كه به صفحه نمايشهاي LED مجهزند بالاتر از قيمت لپتاپهاي معمولي است.
بكائي، مدير فروش شركت اپل ايران نيز گفت: لپتاپهايي كه صفحه نمايش آنها به لامپهاي LED مجهز است حدود يك ماه است وارد بازار داخلي شدهاند و در حال حاضر اكثر لپتاپهاي اپل به لامپهاي LED مجهزند.
وي نيز شدت روشنايي بيشتر، صرفهجويي در مصرف انرژي و از همه مهمتر برگشتپذيري به چرخه طبيعت را از مزاياي استفاده از لامپهاي LED برشمرد.
تقابل دیودهای LED با لامپهای CCFL در نمایشگرهای LCD
واقعیت این است که تکنولوژی LED چیز عجیب و غریبی نیست و مدتهاست به شکلهای گوناگون در زندگی روزمره با آن برخورد داشته و داریم. نکته مهم اینجاست که بسیاری از برنامههای تحقیقاتی پس از سالها به نتیجه رسیده و کاربردهای جدیدی برای تکنولوژیهایی قدیمی پیدا شده که تکنولوژی LED نیز یکی از آنهاست. دیودهای نوری را مدتهاست که میشناسید. حتی بسیاری از شمایان در آزمایشگاهها با آن سر و کار داشتهاید و میدانید که دیود نوری چیست و چگونه کار میکند. برای پاسخ به برخی شبههها، در این نوبت قدری درباره تفاوت میان تکنولوژیهای LED و CCFL صحبت میکنیم.
نمایشگرهای LCD
نمایشگرهای CRT از دهه هفتاد میلادی با موفقیت در بازارها نفوذ کرده بودند و موقعیت خود را هر سه چهار سال یکبار با ارایه پیشرفت جدید مستحکم میکردند تا اینکه سر و کله نمایشگرهای LCD و Plasma نمایان شد. تکنولوژی Plasma بیشتر مورد توجه قرار گرفت و میرفت که تکنولوژی LCD از بازار خارج شود، اما کشف یکی دو پدیده فیزیکی و توسعه تکنولوژی بر اساس آن موجب شد که ورق برگردد و بازار به سوی LCD سوق پیدا کند.
تکنولوژی LCD از همان ابتدا با یکی دو مشکل اساسی دست و پنجه نرم میکرد و تا مدتها به همین جرم مورد بیتوجهی قرار گرفته بود. عامل اصلی این مشکلات نه تکنولوژی LCD که تکنولوژی مورد استفاده برای تولید نور پس زمینه بود. در آن هنگام لامپهای سفید فلورسنت کاتود سرد که CCFL نام داشتند به این منظور استفاده شدند.
تکنولوژی LED
دو گونه دیود سفید و رنگی (RGB) استفاده میشوند. دیود سفید در واقع یک دیود آبیرنگ است که با لایهای از فسفر زردرنگ پوشانده شده و از ترکیب این دو رنگ، نور سفید ایجاد میشود. دیود سفیدرنگ همانند لامپ CCFL در برخی نواحی طیفی دچار فقر رنگ است، اما برخی مشکلات رایج لامپهای CCFL را ندارند. دیودهای رنگی در واقع از سه دیود قرمز، آبی و سبز تشکیل شده است و علاوه بر اینکه تمامی رنگهای طیف سفید را به خوبی پوشش میدهد، کیفیت رنگهای کمنظیری دارد.
هر دو گونه دیودها، انرژی مختصری مصرف میکنند و میتوانند رنگ مشکی را به طور کامل ایجاد کنند و عاری از هرگونه مواد زیانرسان به محیطزیست و ابنای بشر و یکی از عوامل موثر در کاهش وزن نمایشگرها هستند.
قبول دارم که نوشتار امروز بیشتر به لامپهای CCFL پرداخت و به سرعت از دیودها عبور کرد. اما مخاطب پیگیر به خوبی دریافته که تکنولوژی LED برای پوشش ناتوانی تکنولوژی CCFL وارد عرصه شده است. در فرصتی دیگر بیشتر به دیودهای نوری خواهیم پرداخت. این را نیز بگویم که لامپها طی سه تا چهار سال آینده از بازار نمایشگرها LCD بیرون خواهند رفت و جای خود را به دیودهای نوری خواهند داد!
این محصول
اینکه این محصول خوش قیمت در بازارهای جهانی در چه تاریخ و با کدامین قیمت در بازار داخلی توزیع خواهد شد خبری در دست ندارم. بدون شک ارایه این محصول توسط سامسرویس شکل خواهد گرفت.
یادم رفت بگویم که وقتی وبسایت این شرکت را مرور میکردم بر روانی تصاویر تاکید فراوانی داشت. حتی ادعا شده بود که فیلمهای ۴۰ تا ۵۰ فریم در ثانیهای را میتواند براساس مدلی ویژه، دو برابر کند تا پرش یا اختلالی در فاصله محسوس نباشد. در اینباره نظر خاصی برای گفتن ندارم. باید از نزدیک دید که چه کار خواهد کرد این جعبه جادوی جدید.
مشخصات
▪ مدل: LE۴۶A۷۵۶
▪ تکنولوژی: LCD
▪ ابعاد پانل نمایشگر: ۴۶ اینچ
▪ نور پسزمینه: LED
▪ رزولوشن: ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل (Full HD)
▪ امکان اتصال دیجیتال: چهار رابط HDMI
▪ اتصال به کامپیوتر: رابط USB۲ و رابط شبکه RJ۴۵
▪ پخش صدا: دو عدد بلندگوی ۱۰ واتی
▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹
▪ سازگاری با HD: بهطور کامل دارد
▪ تونر تصویری: یک عدد
▪ نسبت کنتراست: ۷۰ هزار به یک
▪ وزن: ۴/۲۹ کیلوگرم
▪ عرض: ۱۱۷۲ میلیمتر
▪ ارتفاع: ۷۶۵ میلیمتر با احتساب پایه
▪ ضخامت با پایه: ۳۰۰ میلیمتر
▪ ضخامت پانل: ۹۹ میلیمتر
▪ قیمت جهانی: ۲۲۰۰ دلار
ارزیابی
▪ امکانات: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ کیفیت تصویر: عالی (9 از ۱۰)
▪ کیفیت صدا: خوب (7 از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: خیلیخوب (۸ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (9 از ۱۰)
منابع:
همشهری آنلاین ( www.hamshahrionline.ir )
هفتهنامه بزرگراه فناوری ( www.itnewsway.ir )
http://www.ramehr.com
http://forum.p30world.com/
http://www.donya-e-eqtesad.com/
http://www.iritn.com
/خ