این روستا حدود 2000 متر از سطح دریا بالاتر است و فقط 4 ماه از سال دارای سکنه است و در ماههای بعدی به علت شرایط جوی کسی اینجا زندگی نمیکند، در فصل زمستان برف سراسر منطقه را سفید پوش میکند و به همین دلیل زندگی در آن غیر ممکن میشود. مردم روستای آن در فصلهای مناسب به دامپروری، کشاورزی و تولید صنایع دستی در آن میپردازند و بیشتر آنها میزبان گردشگران و طبیعت گردانی هستند که آوازه جواهرده را شنیده و کوله سفر برای دیدن این مکان فوقالعاده بستهاند.
در کتاب "گیلان و دیلمستان" که نوشته قرن 9 هجری قمری است نام این روستا آمده است که گفته میشود قدیمیترین اشاره به این روستا است. البته نظریات بسیار مختلفی در این باره وجود دارد که هیچ کدام به طور واضح اثبات نشده است. اما از اینها که بگذریم شهرت جواهرده نه به خاطر تاریخ آن بلکه به دلیل وجود زیباییهای طبیعی است که آن را به عنوان مکانی منحصر به فرد تبدیل کرده است. یکی از جاذبههای این روستا، چشمههای متعددی است که در آن وجود دارد؛ از جمله معروفترین آنها میتوان به کوه کین، برشی و سلیمان اشاره کرد. مردم محلی آب آشامیدنی و مورد نیاز خود را از این چشمهها تأمین میکنند. روستای جواهرده دارای 12 محله است که معروفترین آنها جولاخیل، اوشیان سر، صیقل محله، چاک دشت، کربلا بنه، رمک محله، تنگدره، سید محله، برشی محله، آموسی خیل، فتوک محله، کهنه تنگدره و شل محله نام دارد.
اگر شما از علاقهمندان به کوهنوردی باشید اینجا نیز محلی مناسب برای صعود است. جواهرده دارای کوههای معروفی چون "سرخ تله" و "سه برآر رژه" است. کوه لپاسر نیز دارای چشمههای فراوان با آبهایی است که خاصیت درمانی دارند و همچنین در کوه "چکاد قلعه ساماسون" میتوانید یخچالهای طبیعی و زیبایی را مشاهده کنید. در اطراف این کوهستانها رودخانههای فراوانی با آبهای معدنی و گازدار وجود دارد که هدف گردشگری بسیاری از مسافرانی است که به این روستا میآیند. همچنین چشمهها، درختان، چمزارها، مراتع، آبشارهای فراوان رودخانهها و هر چیزی که از طبیعت انتظارش را دارید در جواهرده حضور دارد که میتواند شما را به بالاترین سطح از حس آرامش برساند.
در جواهرده یک مسجد وجود دارد که به آن آدینه گفته میشود. این مسجد در گذشته معبد و آتشکده زرتشتیان بوده است که حدود 700 سال پیش توسط فردی به نام شل شریف که احتمالاً از بزرگان منطقه جواهر ده بوده اولین بنای مسجد را روی آتشکده ساخته است. البته متأسفانه چند سال پیش بر اثر برخورد صاعقه با درخت نزدیک مسجد، یک آتشسوزی بزرگ رخ داد و این مسجد دچار کمی خرابی شد. در اطراف این مسجد قبرها و دالانهایی وجود دارد که آنها نیز دارای قدمت تاریخی هستند و گفته میشود که احتمالاً مربوط به دوران میترا پرستی در ایران است و از قدت بالای این منطقه در دوران قدیم و سکونتگاه بودن آن حکایت دارد.
چگونه به جواهرده برویم؟
وقتی میخواهید به جواهرده برسید باید از غرب رامسر در جاده جواهرده حرکت کنید؛ این مسیر بسیار پرپیچ و خم و پرشیب است که در کنار رودخانه صفا رود ادامه دارد. طول مسیر حدود 27 کیلومتر است که حدود 45 دقیقه زمان میبرد. البته کل مسیر بسیار سرسبز، زیبا و هیجان انگیز است و خودش به نوعی جاذبه دیدنی محسوب میشود. اگر شما هم از علاقهمندان به طبیعت و دیدن زیباییهای طبیعی شمال کشورمان هستید توصیه میکنیم که بازدید از جواهرده را از دست ندهید.منبع: سایت ستاره