تاریخ احداث امارت این باغ به سال 1284 برمیگردد، دورانی که میرزا محمد علی خان قوام آن را بنا نمود. امروزه اداره آن در اختیار ارتش جمهوری اسلامی ایران است و آن را به یک موزه سلاح زیبا تبدیل کردهاند تا بازدید کنندگان ضمن لذت بردن از محیط زیبا و سرسبز باغ، از این موزه تماشایی و متفاوت نیز بازدید کنند. باغ این مجموعه در دوران صفویه خلق شده است و احتمالاً پادشاهان برای گشت و گزار و تفریح از آن استفاده میکردند، اما پس از آن و در زمان قاجار این باغ توسط قوام خریداری شد و یک عمارت زیبا درون آن ساخته شد. وسعت کل مجموعه چیزی حدود 127 هزار مترمربع است. داستان نام این باغ نیز این است که در اواخر دوران قاجار این باغ به دست عفیفه خانم، خواهرزاده بانی آن افتاد، از آنجا که این شخص در مرمت و گسترش آن نقش فراوانی ایجاد کرد و باعث رونق این باغ گردید در بین مردم این باغ به نام باغ عفیف آباد مشهور شد.
طراحی امارت باغ نیز بر گرفته از همان مسیر همیشگی معماری ایرانی است. سر در ورودی دارای چهار ستون بلند و گچی است که به صورت 2 تایی کنار هم قرار گرفتهاند و در ساخت سر ستونهای آن از المانهای تخت جمشید الهام گرفته شده است، در ایوان آن نیز 2 ردیف ستون 4 تایی در هر طرف دیده میشود که شبیه به ستونهای بخش ورودی است. کل ساختمان مجموعه در 2 طبقه و 30 اتاق و تالار بنا شده است که دیوارهای داخلی آن دارای طرحهای زیبای گچ بری و منقس کاری است و در درب و پنجرههای آن از شیشههای رنگی معمول آن دوران استفاده شده است. سقف بیشتر اتاقها چوبی و از نقاشی، کاشی کاری و گچ بریهای ایرانی است که برای زیبا کردن آنها استفاده شده است و فضای دل نشین و آرامبخش را درون این امارت بوجود آورده تا ساکنین حس راحتی و آرامش را تجربه کنند. یک حوض بزرگ مستطیلی دارای فواره نیز درون حیاط و جلوی امارت وجود دارد که علاوه بر زیبا کردن مجموعه، نقش خنک کننده فضای باغ در فصول گرم را بر عهده داشته است.
در این مجموعه همچنین یک قهوه خانه قدیمی آجری وجود دارد که طبق معماری قدیم ایرانی از ساختمان اصلی جدا است. این حمام دارای شش حجره است و وسط آن یک حوض کوچک قرار گرفته است که نقوشی مربوط به داستانهایی از شاهنامه فردوسی روی کاشی کاریهای داخلی حجرهها کشیده شده است و احتمالا شاهنامه خوانی در آن صورت میگرفته. حمام این مجموعه نیز شبیه به سبک معماری حمامهای قدیمی و متداول ایران ساخته شده است که دارای دو خزینه آب گرم و سرد است و در پشت بام خود دارای یک مناره و قبه میباشد. در دیوارهای این حمام نیز میتوانید تصاویر نقش برجستههای زیبایی را مشاهده کنید، که این تزیینات نشان دهنده اهمیت مردمان قدیم به فضای حمام بوده است.
همانطور که گفتیم این باغ امروزه تحت مدیریت ارتش جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است و در آن یک موزه نظامی از مجموعه لوازم جنگی بجای مانده از دوران تاریخی را برپا کردهاند. در این موزه شما میتوانید انواع سلاح، سپر، شمشیر، زره، کلاه خود، تفنگهای شخصی افراد معروفی چون ناصرالدینشاه، فتحعلی شاه، مظفرالدین شاه، رضا شاه، محمد رضا شاه و همچنین اسلحههای مبارزان جنگل و رئیس علی دلواری را در آن مشاهده کنید که حتماً در نوع خود جالب و هیجان انگیز خواهند بود.
چطور به باغ عفیف آباد شیراز برویم؟
اگر میخواهید به این باغ بروید باید ابتدا از هر نقطه شیراز که هستید خود را به خیابان قصر دشت برسانید و سپس از آنجا به خیابان عفیف آباد وارد شوید؛ این خیابان را تا انتها رفته و وارد خیابان ستارخان شوید تا به پارکینگ باغ دسترسی پیدا کنید و ماشین خود را پارک کنید.آدرس: منطقه ۱، خیابان ستاری، باغ عفیف آباد
ساعت بازدید: 8صبح تا 12 / 15:30 تا 17:30
منبع: سایت ستاره