![امام موعود در ادیان امام موعود در ادیان](https://rasekhoon.net/_files/thumb_images700/article/7ae9996e-6276-41fb-8975-c523db5a0286.jpg)
![امام موعود در ادیان امام موعود در ادیان](/_WebsiteData/Article/ArticleImages/1/1388/ordibehesht/09/0000832.jpg)
امام موعود در ادیان
موعود، بود یا نبود
عملی نشدن، آرمانهای اجتماعی انسانها را به این نتیجه میرساند كه رهبر موعود، فردی الهی است و خالق انسانها باید شرایط این رهبری را فراهم كند. در عین حال،نفس آن طرحها، فرادینی و فراقومی بودن موعودباوری را اثبات میكند. موعودباورى، از جمله اندیشههایی است كه در میان تمامی ادیان و ملتها پایگاه دارد. حتی میتوان گفت در میان تمامی ایدئولوژیها و مكاتب،فرقهای وجود ندارد كه رنگ و بویی از مهدویت و اعتقاد به موعود نداشته باشد. این معنا حتی در سخنان اندیشمندان غربی به چشم میخورد. برتراند راسل، فیلسوف انگلیسی مینویسد: «جهان در انتظار مصلحی است كه آن را در یك پرچم و یك شعار درآورد.»[1]
پس ميتوان نتيجه گرفت موعودباورى و نياز به موعود، عقیدهای فرا دینی و فطری به شمار میرود.
موعود و امید
اين امید، نگاه به آیندهای بهتر و تلاشی است در تدارك راه و تهیه توشه و سرمایه و مفهومی است كه نسل جوان آن را بیشتر درك میكند. در یك حیات معنوی از دیدگاه قرآن، امیدواران به فضل و رحمت الهي كساني هستند كه ايمان دارند و در راه خدا هجرت و تلاش ميكند.[2]
در این میان، امید به فرا رسيدن برههاي از تاريخ و پدیدار شدن واقعيتي زيبا و چشماندازي دلنواز به دست يك موعود، اندیشهای عقلانی بهشمار میرود. در اندیشه شیعی كه عصاره حقیقی مكتب جهانشمول اسلام است، امیدي حياتبخش و مبتني بر تحليلي واقعگرايانه وجود دارد كه بر اساس حقيقت و ضرورت زندگي انسان بنا نهاده شده است. انسانها براي رهايي از بنبستهاي زندگى, به راهنمايي نيرويي نياز دارد تا بتواند سرپرستى، ولایت و راهبری بشر را بر عهده گیرد و راه نجات را به آدمی بنمایاند. در بدیهیترین توصیف از موعود, او را ميتوان كشتيبان امید و آرزوي جوامع بشري دانست.
موعود در عالم وجود
قرآن و موعود اهل ایمان
الف) خداوند به مؤمنان وعده داده است آنان را در زمین, نماینده خود سازد.[4] در تفسیر عیاشی از امام سجاد(علیه السّلام) نقل شده كه فرمود: «به خدا, این عده از دوستان ما اهل بیت(علیهم السّلام) هستند كه به دست مردی از ما كه مهدی این امت است، برای اصلاح دنیا قیام میكنند».[5]
ب) «وَ نُریدُ أَنْ نَمُنّ عَلَى الّذینَ اسْتُضْعِفُوا فِی اْلأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثینَ».[6] در این آیه مشهور، اراده الهی در پیشوا ساختن آنان كه در زمین مورد ستم قرار گرفتند، مطرح شده است. حضرت امير مؤمنان علي(علیه السّلام) میفرماید: «اینان كه در زمین ستم دیدند، خاندان رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلّم) هستند كه خداوند پس از سختی كه میبینند، مهدی آنان را برمیانگیزد تا آنان را عزیز دارد و دشمنانشان را خوار گرداند».[7]
ج) «قُلْ جاءَ الْحَقّ وَ زَهَقَ الْباطِلُ إِنّ الْباطِلَ كانَ زَهُوقًا.»[8] در این آیه معروف, اصل كلی و اساسی و سنت جاودان الهی بیان شده است. مفهوم این آیه مایه دلگرمی همه پیروان حق و رهپویان راه سعادت است.
موعود جهان در اندیشه مسیحیان
این نجاتدهنده، همان موعودی است كه در اخبار اسلامی نیز به آن اشاره شده است. انجیلها مجموعه مواعظ و رهنمودهایی است كه حضرت عیسی(علیه السّلام) به شاگردانش القا كرده است و آنان آن را جمعآوری كردهاند. در عهد جدید، نشانههای برگزیدهای آمده است كه بشر را در حساسترین روزگار تاریخ، از سقوط و نابودی نجات میدهد و جهان را در سایه امنیت، آرامش و حكومت واحد جهانی خود اداره میكند.
موعود در اندیشه یهود
باید دانست آنان بر این باورند كه موعود، تمام ادیان را یگانه میسازد و قدرتها را سركوب میكند. آرزوی یهود، فرا رسیدن روزی است كه با ظهور موعود منتظر، بر همه بشر مسلط شوند.
موعود آسماني در دين ايرانى
زرتشتیان منتظر سه موعود هستند كه هر كدام از آنان به فاصله هزار سال از دیگری ظهور خواهد كرد و سومین آنان، مظهر و پیكر قانون مقدس است و او همان موعودی است كه با نام «سوشیانس» خواهد آمد.[12] وی با پیدایش نشانههایی از جمله متوقف شدن خورشید در وسط آسمان، ظهور میكند و اهریمن و دیو دروغ را نیست و نبود میگرداند. یاران موعود زرتشت كه از جاودانان هستند، همراه وی قیام میكنند تا مردگان برخیزند و جهان معنوی روی نماید.
موعود حاضر و امام ناظر
به صورت ظاهر، دیده ما از دیدن او محروم است، ولی وجود امام موعود، همانند خورشید فروزانی است كه در پس ابری ظاهری پنهان مانده است و جهان هستی از پرتو وجودش به بقای خود ادامه میدهد. به این معنا در كلام نبوی تصریح شده كه درباره فیوضات مهدی موعود(علیه السّلام) فرمود: «قسم به پروردگاری كه مرا به پیامبری برانگیخت، از وی نفع میبرند و از نور ولایتش كسب نور میكنند؛ چنانكه از خورشید استفاده میكنند، هنگامی كه پشت ابرها قرار بگیرد.»[13] همین مطلب در توقیعی كه از ناحیه مقدسه خطاب به اسحاق بن یعقوب صادر شد، آمده است كه فرمود: «اما چگونگی استفاده مردم از من، بسان استفاده آنهاست از خورشید، هنگامیكه پشت ابر پنهان میشود.»[14]
بنابراین، امام همانگونه كه وظیفه راهنمایی ظاهری را بر عهده دارد، ولایت و رهبری باطنی اعمال را نیز عهدهدار است و حیات معنوی مردم را تنظیم میكند. پس مشخص میشود كه موعود حقیقی اسلام، همیشه حاضر است و با عنوان «حجت خدا», ناظر بر اعمال انسانهاست.
موعود واقعي و عدالت مهدوى
جهان امروز، تشنه عملی شدن این نویدهاست و در انتظار طلوع ستاره عدالت و رحمت. جهان امروز، امیدوار به ظهور موعودي است كه ساحل امن و امان را بنماياند و چشم انتظار يوسفي است كه صد قافله دل همره اوست. امروز یكتاپرستان، نه تنها موعودباورى كه مهديطلبي را در جان خويش احساس ميكنند. امروز بشر به دنبال موعودی است كه از نسل امامان حق و از تبار رسولان برگزیده است. امروز انسانیت برای انسان شدن, چشم به راه روز نجاتی است كه ذخیره الهی بیاید و عدالت موعود را به ارمغان آورد.
پينوشتها:
[1]. مريم آخوندى، همگرایی ادیان و مذاهب در اعتقاد به موعود، ص 16.
[2]. بقره: 218.
[3]. همانند كتاب المحجه اثر سيد هاشم بحرانى كه در كتاب ینابیع الموده شيخ سليمان حنفي آمده است.
[4]. نور: 54.
[5]. تفسير مجمعالبیان، ج 18، ص 690.
[6]. قصص: 5.
[7]. سيد هاشم بحرانى، سیمای حضرت مهدی در قرآن، ص 301.
[8]. اسراء: 81.
[9]. مجله انتظار موعود، ش 15، ص 155.
[10]. علي دوانى، موعودی كه جهان در انتظار اوست، ص 41.
[11]. موعودی كه جهان در انتظار اوست، ص 35.
[12]. مجله انتظار موعود, ش 15, ص 162.
[13]. بحارالانوار،ج 36، ص 53.
[14]. همان، ج 53، ص 181.
[15]. شيخ عباس قمى، منتهی الآمال، ج 2، ص 860.
/خ