علل تغییر رنگ پوست نوزاد

رنگ پوست نوزاد در ابتدای تولد قرمز تیره است، ولی با تنفس نوزاد به صورتی متمایل می‌شود. ولی گاهی رنگ پوست نوزاد بیش از حد زرد رنگ شده و گاهی پوست نوزاد آبی می‌شود که در این مقاله به طور کامل درباره این دو حالت توضیح داده شده است.
شنبه، 2 شهريور 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
علل تغییر رنگ پوست نوزاد
رنگ پوست نوزاد تازه متولد شده چه تغییراتی ممکن است داشته باشد؟ رنگ پوست نوزاد اغلب می‌تواند به شناسایی مشکلات بالقوه موجود در بدن نوزاد، کمک کند. اگر کودک به تغییرات رنگ پوستی که در زیر آمده است، دچار شد باید به پزشک متخصص مراجعه شود.


زردی بیش از حد رنگ پوست نوزاد 

بیش از نیمی از نوزادان تازه متولد شده، مقداری زردی دارند که این رنگ زرد در هفته اول در پوست و چشم‌های نوزاد نمایان است. این معمولاً موقتی است، اما ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری جدی‌تر هم باشد. زردی بدلیل تجزیه گلبول‌های قرمز خون اتفاق می‌افتد، همانگونه که سلول‌های قدیمی‌تر، شکسته و تجزیه می‌شوند، هموگلوبین به بیلی روبین تبدیل می‌شود و از طریق کبد دفع می‌شود.

در نوزادان تازه متولد شده این فرایند به طور کامل بهبود نیافته است. ساخته شدن بیلی روبین در خون هیپربیلی روبینمی نامیده می‌شود، زیرا بیلی روبین دارای رنگدانه‌هایی است که این باعث زردی چشم‌ها، بدن و پوست نوزاد می‌شود.

احتمال اینکه یک نوزاد نارس دچار زردی شود، بیشتر است. رنگ زرد پوست را اغلب می‌توان با به آرامی فشار دادن انگشت روی پیشانی و یا سینه نوزاد و مشاهده بازگشت رنگ پوست، تشخیص داد. انواع مختلف زردی نوزادان وجود دارد:

زردی فیزیولوژیک: زردی فیزیولوژیک در واقع یک پاسخ طبیعی به توانایی محدود بدن کودک، برای دفع بیلی روبین در روزهای اول زندگی است.

زردی شیر مادر: حدود ۳% از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، بعداز ۳ تا ۵ روز دچار این زردی می‌شوند. این نوع زردی معمولاً در سن دو هفتگی و نهایتاً سه هفتگی تا دوازده هفتگی ادامه می‌یابد. به نظر می‌رسد زری شیر مادر بدلیل عواملی که در شیر مادر است، اتفاق می‌افتد که میزان دفع بیلی روبین را از طریق دستگاه گوارش و روده افزایش می‌دهد که این فرایند انتروپاتی نامیده می‌شود.

زردی ناشی از کمبود تغذیه با شیر مادر: این نوع زردی بدلیل کمبود تغذیه از شیر مادر صورت می‌گیرد که منجر به کم آبی بدن، کاهش تولید ادرار و مدفوع و تجمع بیلی روبین می‌شود. نوزادانی که دچار نارسایی هستند و زودتر از موعد (۳۴ تا ۳۶ هفتگی) به دنیا می‌آیند، به این مشکل بیشتر حساس هستند، زیرا این نوزادان قدرت کافی برای داشتن یک تغذیه مناسب از شیر مادر را ندارند.

زردی ناشی از همولیز: زردی ممکن است بدلیل تجزیه گلبول‌های قرمز خون بدلیل بیماری همولیتیک (بیماری RH) در نوزادان تازه متولد شده ایجاد شود که به دلیل حضور بیش از حد گلبول‌های قرمز و یا خونریزی داخلی ایجاد می‌شود.

زردی ناشی از عملکرد ناقص کبد نوزاد: زردی ممکن است به دلیل عملکرد ناقص کبد و یا عفونت و یا فاکتورهای دیگر مربوط به کبد ایجاد شود. درمان این نوع زردی به عوامل مختلفی از جمله علت و شدت بیماری بستگی دارد. درمان اغلب شامل استفاده از لامپ‌های مخصوص با نام فتوتراپی انجام می گیرد. نوزادان مبتلا به زردی شدید ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و انتقال خون را داشته باشند.

نوزادان مبتلا به زردی ممکن است مشکلات تغذیه‌ای، ناآرامی و بی‌خوابی داشته باشند. اگر کودک شما هر کدام از این علائم را داشت، با پزشک متخصص کودک خود تماس بگیرید.


آبی رنگ شدن پوست نوزاد

رنگ پوست نوزاد در اولین دقایقی که به دنیا می‌آید، قرمز تیره متمایل به رنگ بنفش است. همانطور که نوزاد شروع به نفس کشیدن می‌کند، رنگ پوست آن به رنگ قرمز تغییر می‌کند. این قرمزی در روز اول شروع به محو شدن می‌کند ولی دست‌ها و پاها برای چند روز ممکن است قرمز رنگ بماند که این بدلیل سیستم گردش خون نوزاد است که هنوز توسعه نیافته است.

رنگ آبی دیگر قسمت‌های بدن نوزاد طبیعی نیست. گاهی اوقات صورت، لب‌ها و دهان نوزاد بر اثر گریه شدید تغییر رنگ می‌دهد و آبی می شود، ولی زمانی که گریه نوزاد متوقف شد مجدداً به رنگ صورتی برمی‌گردد.
اگر رنگ نوزاد مجدداً به رنگ صورتی برنگردد و یا همچنان همه جای نوزاد آبی رنگ به نظر برسد، ممکن است نشانه‌ای از وجود یک مشکل باشد.

رنگ پوست آبی نوزاد، سیانوز (تغییر رنگ پوست به آبی) نامیده می‌شود که اغلب در نوزادان با مشکل قلبی مشاهده می‌شود زیرا قلب نمی‌تواند اکسیژن خون را به سایر قسمت‌های بدن پمپاژ کند. مشکلات تنفسی از دیگر عوارض بیماری سیانوز است. اگر رنگ پوست نوزاد شما به آبی تیره متمایل شده است، هرچه سریع‌تر به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.


منبع: سایت ستاره


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط